Carrotcake met appel-citroensaus

carrotcake1

Misschien dacht je bij het lezen van de titel: carrotcake? dat is toch meer iets voor de herfst of winter? Dat dachten wij ook, maar echt, geef dit recept een kans, want de appel-citroen saus die over deze carrotcake gaat maakt het toch tot een heel lekker fris geheel. No worries dus, gewoon proberen! (hihi)

Deze cake is glutenvrij, vetvrij en vegan. Er wordt gebruik gemaakt van maple syrup om de cake te zoeten. Als je het ons vraagt is dit een behoorlijk verantwoord geheel. En als je het ons nog een keer vraagt, dan zeggen we: neem maar een lekker groot stuk.

carrotcake2

Wat heb je nodig?

25 gram walnoten, gehakt
200 gram rijstmeel (of speltmeel of tarwemeel, als de cake niet per se glutenvrij hoeft te zijn)
een halve eetlepel kaneel
snufje pimentpoeder
3/4 eetlepel bakpoeder
een theelepel baking soda
250 ml appelsap
6 eetlepels appelmoes
8 eetlepels maple syrup (of agave siroop)
200 gram geraspte wortel (dit is ongeveer 1 grote en 1 kleine wortel)
1 kleine banaan, geprakt
4 eetlepels rozijnen (of meer, als je wilt)
eventueel, ter garnering: kokosschaafsel

Voor de saus: 
250 ml appelsap
125 ml water
2 eetlepels citroensap (vers)
rasp van de schil van een halve citroen
4 eetlepels maple syrup, agave of rijststroop
een halve theelepel kaneel
een halve theelepel vanille extract
3 eetlepels maizena of arrowroot

Wat ga je doen?

– Verwarm je oven voor op 180 graden – 

1. Mix het meel, kaneel, piment, bakpoeder en baking soda met de hand met een spatel, in een grote kom.
2. Voeg ook de gehakte walnoten toe en schep nog eventjes door.
3. Mix in een andere kom de appelsap, appelmoes en maple syrup.
4. Voeg de vochtige ingredienten bij de droge ingredienten en spatel door tot het een mooie gladde mix is geworden.
5. Voeg hier de geraspte wortel, de geprakte banaan en de rozijnen aan toe.
6. Doe het beslag in een springvorm van 20 of 22 cm doorsnede en zet voor 30-40 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
7. Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Zo maak je het sausje: 
1. Mix de maizena of arrowroot met 1 eetlepel water in een klein kommetje.
2. Breng alle ingredienten, behalve de maizena, in een pannetje aan de kook op het gasfornuis.
3. Roer langzaam de maizena door de saus en laat dit een paar minuten staan, zodat de saus wat dikker kan worden.
4. Serveer de carrotcake met de appel-citroensaus.

Het recept komt van drmcdougall.com.

carrotcake3

Wij hebben de carrotcake in de koelkast bewaard en dit ging prima. Op deze manier kun je er een paar dagen van genieten. Maar goed, leef je lekker uit en doe je eigen ding; als jij de cake in één keer wilt opeten moet je dat zéker doen!

Laat je het ons weten als je deze carrotcake hebt gemaakt? We zijn heel benieuwd naar het resultaat! Een foto delen kan via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Dankjewel en veel bakplezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Carrotcake met appel-citroensaus

    1. hee nog iemand die niet tegen kokos kan, dat hoor je niet vaak! Die kokos staat ook alleen als garnering.
      Walnoten vind ik zelf niet zo lekker, maar ik denk dat je die ook prima met andere noten kan vervangen :)

  1. Ahhhh carrot cake, my one true nemesis! <3 dit ga ik zeker eens proberen! Thanks voor het receptje!

  2. Oh lekker zeg! Ik ben gek op carrotcake! Originele saus, lijkt me een heerlijke combi :).

    Liefs,
    Pauline

  3. Carrot cake is iets wat ik nou echt niet lekker vind, maar hij ziet er wel lekker uit! Ik sla over..na drie carrot cakes heb ik de hoop opgegeven ;)

  4. Oeh, dat klinkt fijn en ziet er lekker uit! Binnenkort maar eens maken :)

  5. Vandaag gemaakt voor m’n vriend z’n 30e verjaardag :), qua smaak wel lekker, maar ik vind ‘m erg plakkerig..misschien heb ik er een beetje teveel vocht in gedaan? Ik heb het idee dat ‘ie droger hoort te zijn, maar ik had nog nooit carotcake gemaakt, dus geen idee of dat misschien gewoon zo hoort :P

    1. Bij mij ook iets te nat, en had zelfs al minder appelsap genomen. Wat gaat er mis? Verder inderdaad heerlijk en saus maakt het helemaal af!

  6. […] Zo maakten we een heerlijk frisse kokos-limoensoep uit het Eerlijk Eten kookboek en bakten we een carrotcake met een zomerse appel-citroensaus. Als jullie dit weekend aan de kook of bak gaan met onze recepten, horen we het natuurlijk weer […]

  7. Nu 2 keer gemaakt, en 2 keer mislukt ;-(
    Hij wordt maar niet gaar, de laatste keer zelfs bijna 1,5 uur in de oven laten staan. Maar nog steeds is hij niet gaar.
    Iemand een suggestie wat er mis kan zijn?

    Ik heb tarwebloem gebruikt, de oven doet het goed, en verders alle ingrediënten braaf opgevolgd.

  8. Mijn dochter van 6 heeft dit gebombardeerd tot haar lievelingcake! Vooral als de saus helemaal in de cake getrokken is! Morgen trakteert ze de carrotcake op haar feestje!

    Ze is allergisch voor ei, gluten en koemelk dus we zijn erg blij met dit soort recepten!

    Bedankt!

  9. Vandaag samen met mijn zoon gemaakt. Hij smaakt bij de begin hap goed hierna komt er een bittere overheersende smaak in de mond. Volgens mij alles uit t recept opgevolgd. Kan dit van de kaneel komen?

  10. Oooooooh, wat heerlijk! Fantastisch gelukt en wat een heerlijke saus!
    Precies goed, niet te klef, niet te droog, een geweldig recept.

    Morgen ben ik jarig, ik ga hiermee punten scoren bij de familie😜
    Dank jullie wel😍

  11. Is er een vervanger voor de appelsap? Verder klinkt het erg lekker!

  12. Heerlijke gezonde taartcake, heb haar in groter bakblik gebakken, dus platter en daardoor w.s. gaar, ook had ik geen appelmoes en sap in huis, opgelost met blik lychees door de blender en pak lychee sap om de saus mee te maken. Hier iedereen enthousiast😊

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *