Vanmiddag hebben we een lekker snel en makkelijk (en gezond!) receptje voor tussendoor. Letterlijk; want het zou een goed tussendoortje kunnen zijn. Maar dit gerecht doet het ook prima als bijgerecht, of als topping op een salade. Kortom: je kunt er allerlei kanten mee op en je hebt maar heel weinig nodig om deze curry bloemkool bites te maken!
Bloemkool is eigenlijk een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt er van alles mee maken en je kunt het op allerlei manieren bereiden. Je kunt het koken, stoven, grillen, bakken, wokken of pureren – en het is allemaal even lekker. Althans, dat vinden wij dan. En een bijkomend voordeel is dat Hollandse bloemkolen ook nog eens lekker betaalbaar zijn – twee vliegen in één klap!
Wat heb je nodig voor curry bloemkool bites voor 2 personen?
1 bloemkool
1 of 2 eetlepels sambal (gebruik wat minder als je niet van pittig houd)
1 eetlepel olie
2 eetlepels meel (wij gebruikte kokosmeel, maar het kan met elk soort meel)
1 eetlepel currypoeder
Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de bloemkool in roosjes en doe in een kom.
3. Bedek de bloemkoolroosjes met de sambal en olie. Leg de roosjes op de bakplaat.
4. Mix het meel met de currypoeder en strooi over de bloemkool heen. Zorg dat de bloemkool goed bedekt is.
5. Zet voor 30 minuten in de oven en serveer met een dipsausje. Wij kozen hier – lekker makkelijk – voor ketchup, maar je zou je ook kunnen uitleven op een lekkere Indiase dip, bijvoorbeeld op basis van sojayoghurt.
We denken dat dit wel een geschikt gerechtje zou kunnen zijn als je eigenlijk niet zo’n grote bloemkoolfan bent, maar het wel eens zou willen eten. (omdat het gezond en goedkoop is, bijvoorbeeld) Je eet het lekker weg als een snack en je hebt eigenlijk niet echt door dat je stiekem een hele bloemkool zit ‘weg te knagen.’ Ideaal dus als je het lastig vindt om genoeg veggies te eten!
Hoe eet jij bloemkool het liefste? Of vind je bloemkool niks en sla je deze groente liever over? We zijn benieuwd naar jullie variatietips, dus we horen je suggesties graag bij de comments!
Oh dit ga ik zeker eens proberen! Ziet er heerlijk uit. Gestoomd vind ik bloemkool lekker.
Hmm klinkt goed! Ik koop en maak nooit bloemkool eerlijk gezegd, dus het is een fijne inspiratie =]
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ga het toch eens proberen dit weekend als tussendoortje :)
Dit klinkt erg goed, thanks voor de inspiratie! Vind zelf gegratineerde bloemkool ook erg lekker (is alleen niet vegan) en maak ook wel eens bloemkoolrijst, maar veel verder dan dat kom ik niet.
Dit klinkt als een heerlijke variatie op gewone bloemkool. Ik ga het zeker een keer proberen!
Kunnen jullie gedachten lezen? ;) Ik ben weer bezig om gezonder en goedkoper te koken en daarom had ik allemaal receptjes met bloemkool gepind! Deze gaat dus sowieso op het lijstje!
Jammie, ook weer een lekker idee! Ik ben zelf erg fan van “rijst” van bloemkool maken waar je dan vervolgens een pizza bodem of tosti variant van kan maken (http://www.theironyou.com/2014/05/cauliflower-crust-grilled-cheese.html). De meeste recepten daarvoor geven aan om het met mozzarella te doen maar ik doe er amandelmeel doorheen en dat werkt net zo goed (of zelfs beter aangezien het wat steviger van wordt). En daarna kan je er alles op of tussen doen wat je lekker vindt. Het is wat werk maar ik vind het de moeite waard!
Ah wat een tof recept! Lijkt me echt super makkelijk om te maken en inderdaad een hele makkelijke manier om veel groente te eten!
Ahhh superlekker! Flashbacks naar mijn verblijf in India :-)!!
Ha, weer een lekker ander recept met bloemkool! Dit ga ik binnenkort eens maken. Een ander recept wat ik errug smakelijk vind is geroosterde bloemkool volgens een recept van Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/whole-roasted-cauliflower/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=190315%20Meat%20Free%20Week%20(1)&utm_content=#Y6rdM9OA8lMvotxH.97 . Daar houd ik vaak van over, waar ik dan weer een heerlijke spread van maak. YUM!
Klinkt goed!
Oeh dit klinkt goed! Ga het zeker proberen :D Misschien is het ook wel lekker om edelgist door het meel met currypoeder te doen… Ben benieuwd!
Dit lijkt me heerlijk! Ik ben namelijk gek op bloemkool!
Doet me een beetje denken aan indiase pakora. Lekker!
Lijkt me heel lekker! Ik zocht heel toevallig gisteren nog naar een aantal bloemkool recepten haha!
Lekker! In het boek “Koken met restjes is leuk; 500 tips om voedselverspilling te voorkomen” staat een vergelijkbaar recept voor Buffalo bloemkool wings, zij doen het met paneelmeel (gemaakt van oud brood :-) zie ook
http://boeddhistischdagblad.nl/41960-yolo-mindful-eten-moestuintjes-kliekjes-en-buffalo-bloemkoolwings/
Grappig hoe bloemkool uit de oven ineens overal opduikt. Bloemkool is het nieuwe boerenkool las ik ergens!
Dit wil ik zeker proberen !
Maar welke sambal gebruiken jullie?
Want sambal is vaak niet vegetarisch/veganistische.
Groetjes
Oh my, dit klinkt zo lekker! Liefs, Jis
Een perfect hapje bij een borrel of verjaardag als alternatief voor de traditionele bittergarnituur of nootjes!
Dat ga ik zeker proberen!
Hi, Meisjes, this Sounds delicious! I am going to try this next week! Greetings from Düsseldorf, Anja
Oeh ja! Bloemkool! Echt favoriet hier… Lekker als romig soepje, geroosterd of als kleine burgers/koekjes met kerrie en yoghurtdipje
Ik stoom vaak mijn bloemkool, doe het in de oven met kruiden of lekker ouderwets koken met een sausje erover! Maar dit lijkt mij ook heel lekker!
Vandaag gemaakt en oi, dit is lekker hoor! Heb in plaats van 2 lepels sambal er 1 gedaan en voor de andere ketjap manis in de plaats gedaan. Is het net even iets minder pittig. Heb ook kokosmeel gebruikt, lijkt me gewoon echt wel het lekkerste erbij. Mijn (al oudere) kinderen zijn nooit zulke bloemkoolfans geweest maar vonden deze variant ook helemaal geslaagd. En nog eenvoudig klaar te maken en goedkoop ook. Top!
Heerlijk!! Voor pompoen ook zalig!
Vanavond gemaakt (met nog een beetje panko bij de bloem) en m’n vriend en ik hebben er bijna om gevochten ;-) heerlijk!!
Super lekker, ik heb ze al vaker gemaakt! Kun je dit ook in de middag maken, zodat je het in de avond kunt afbakken? Ik wil komende vrijdag namelijk niet tijdens mijn verjaardagsfeestje in de keuken staan te kokkerellen.. ;) Of verkleurt het dan al heel erg?
Thanks!