Een verschil maken met het geld dat je uitgeeft: onverwachte manieren

dont-make-change-too-complicated-just

Wij zijn ervan overtuigd dat je niet alleen met je daden en de boodschap die je uitdraagt een verschil kan maken. Een belangrijke schakel naar een groenere wereld is jouw portemonnee. Waar en waar aan geef jij je geld uit?

Je denkt misschien: die Groene Meisjes drinken iedere dag een groene smoothie, eten vegan en richten hun huis in met tweedehands spullen. That’s it. Nou, nee, that’s not it. Een groen leven leiden gaat veel verder dan dat.  Je kan denken aan bi0-boodschappen doen, groene stroom gebruiken, bij een groene bank aangesloten zijn en afval scheiden en minderen. Dat zijn best wel grote dingen. Buiten dat: wij zijn twee ‘stadse’ meisjes, wonend in Amsterdam en volop genietend van alle mogelijkheden van de stad. Als je in een stad als Amsterdam woont, ontkom je aan veel dingen bijna niet. Daarbij komt dat we jong zijn en ook wel eens iets willen. Wij vinden het leven veel te leuk om alleen maar thuis op de bank te zitten, genietend van onze groene stroom en stukjes tikken op ons blog. Wij gaan er graag op uit, reizen stad en land af voor toffe hotspots en we houden van comfort. Veel mensen zien groen doen en comfort of luxe totaal los van elkaar. Zij denken dat het nodig is om op een houtje te bijten om een verschil te kunnen maken. Wij geloven daar helemaal niks van. Wij geloven dat je met iedere euro die je uitgeeft een verschil maakt. Groot of klein. Inleveren op luxe en comfort is helemaal nergens voor nodig. Het mág (natuurlijk) wel, maar het hoeft niet. Vandaag delen we een aantal – misschien – onverwachte manieren om met het geld dat je uitgeeft toch een verschil te maken.

Hou jij van feesten dan dansen tot diep in de nacht? Je vraagt je misschien af: wat is er in hemelsnaam groen aan uitgaan? Nou, niet heel erg veel, dat zijn we met je eens. Toch zijn er af en toe gelegenheden die wel degelijk in ons straatje passen. Die gelegenheden grijpen we dan ook graag aan! Zo was er vorige week in de Jimmy Woo op zondagavond een Fantastic Fur Free (in samenwerking met Bont voor Dieren) feest. De opbrengsten van de kaartverkoop gingen naar Bont voor Dieren, je kon je bontkraag inleveren (mocht je die nog thuis hebben liggen,) je kon een heerlijke handmassage krijgen van Lush, we aten heerlijke vegan hapjes van Lite/Dark en aan het einde van de avond gingen we naar huis met een fijne goodiebag gevuld met spulletjes van onder andere Vita Coco en Lush. Dit was wel een héél aantrekkelijke manier om je geld wijs te spenderen! We hebben het idee dat het Fur Free feest een groot succes was (zo ongeveer álle media hebben er aandacht aan besteed) en we hopen dan ook dat er meer van dit soort feestjes volgen. Wist je dat er in Londen en Dubai clubs zijn waar je niet welkom bent als je bont draagt? Als je het ons vraagt wordt het tijd dat er ook zo’n club in Nederland komt!

Na een avondje dansen ben je misschien helemaal op, of in elk geval willen je voeten niet meer meewerken, en wil je alleen nog maar naar huis. Fietsen is natuurlijk het állerbeste idee, maar geef toe: soms lukt het gewoon niet. Of trouwens, misschien regent het wel pijpenstelen of vriest het dat het kraakt, nou, dan planten wij onszelf toch heel erg graag in een taxi. Zelfs op dit gebied kan je groene keuzes maken. In Amsterdam rijden namelijk elektrische taxi’s rond! Deze zijn van Taxi Electric maar ook de TCA (Taxi Centrale Amsterdam) beschikt over een vloot van 12 elektrische taxi’s. Dat is nog eens een stijlvolle manier van thuiskomen. We weten niet of er in andere steden ook al elektrische taxi’s rijden, maar daar zijn natuurlijk andere oplossingen voor te vinden. Je zou bijvoorbeeld een auto kunnen delen via GreenWheels. Maarja, dan heb je natuurlijk wel een BOB nodig!

Om nog even in het ‘uitgaanstraatje’ te blijven: het festivalseizoen komt er weer aan. Zo rond Pasen barst het weer los en staat heel Nederland ergens op een grasveld of in een bos te dansen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar voor de natuur en het milieu is het echt stukken minder gezellig. Gelukkig zijn er festivals die zich hier heel goed van bewust zijn en de organisatie doet er dan alles aan om de ergste schade te voorkomen. Zo hoorden we over Into The Great Wide Open, Grasnapolsky, Best Kept Secret en Solar Weekend erg goede verhalen over recyclen, statiegeld op afvalzakken om zwerfafval te voorkomen, KRNWTR- (kraanwater) projecten, biologisch en vegetarisch ‘festivalvoer,’ het gebruiken van zonne-energie en het vroeg(er) op de avond stoppen met het (muziek-)programma om geluidsoverlast voor de natuur en de dieren te beperken. Wat fijn dat festivalorganisaties én festivalgangers zo bewust bezig zijn! We’re getting somewhere.

Al dat gefeest niks voor jou? Houd je meer van rust? Misschien vind je het heerlijk om een dagje naar een sauna te gaan. Helaas zijn de meeste sauna’s alles behalve duurzaam. Moet je maar eens nagaan hoeveel stroom en energie hier dag in dag uit wordt gebruikt. Toch kan het ook anders. Of in elk geval een beetje beter. Thermen Bussloo, in de Achterhoek, streeft er naar het meest duurzame wellnessresort van Nederland te worden. Voor de financiering van het resort is samengewerkt met de duurzame Triodos Bank. (bron: de Betere Wereld) Het hotel dat bij het welnessresort hoort, heeft een gouden Green Key certificering. Thermen Bussloo zet zich in voor vermindering van Co2-uitsoot en energiebesparing. Daarbij komt dat de nadruk ligt op respect hebben voor de natuur en gezonde voeding. Kortom: áls je dan een dagje naar de sauna wilt, dan is Thermen Bussloo misschien een goede keuze.

Dan nog zo’n typisch ‘comfortdingetje’: je kleding naar een stomerij brengen. Wist je dat dit echt de ergste manier is om je kleding schoon te krijgen? Je wilt niet weten hoeveel chemicaliën er in zo’n stomerij ronddwarrelen. Stomen kost veel energie en er worden milieuvervuilende stoffen gebruikt. (bron: Talking Dress, Marieke Eyskoot) Ook dit kan anders! Op de Overtoom, ja sorry, weer in Amsterdam, zit Bubble & Stitch, een duurzamere stomerij. Hier wordt je kleding gestoomd met het milieuvriendelijke koolwaterstof. Ook verkopen ze hier een aantal ecofriendly kledingmerken, zoals het briljante merk Monkee Genes. Je vindt Bubble&Stitch aan de Overtoom, op nummer 438.

En dan als laatste optie, een typisch stads plaatje: met een take-away koffie in je hand door de stad paraderen. We dachten dat dit beeld (en wij hebben dan meteen het beeld van een witte beker met een groen logo erop) wel een keertje wat minder populair zou worden, maar helaas. We zeggen helaas, omdat we het er niet mee eens zijn dat er dagelijks zóveel wegwerpbekers verspild worden. Niet omdat we iets tegen Starbucks – laten we het beestje maar bij de naam noemen – hebben. Sterker nog: Starbucks schenkt fairtrade koffie, dus dat is hartstikke mooi. Maar nog mooier zou het wat ons betreft zijn als mensen hun eigen KeepCup meenamen naar hun favoriete koffietentje en daar een latte in zouden laten schenken. Bij sommige koffiesalons krijg je dan zelfs korting!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Een verschil maken met het geld dat je uitgeeft: onverwachte manieren

  1. Wat inspirerend hoe jullie hele leven bewust en groen wordt ingevuld, aan sommige groene dingen had ik nog niet gedacht zoals bij een groene bank zitten en groene taxi’s rijden. Heel inspirerend dit! Mijn keepcup ga ik voortaan vaker meenemen om mijn thee en koffie onderweg in te laten schenken

  2. Goed stukje! Bij eko-stomen had ik nog nooit nagedacht, maar eigenlijk is dat best wel logisch! :) Ik vroeg me trouwens af of jullie een soort PR-beleid hebben. Vermelden jullie het er altijd bij als jullie iets gratis krijgen/er voor betaald krijgen? Of komen jullie gewoon met een lijst van producten die jullie leuk vinden zonder contact te hebben met dat bedrijf? Ik vind het verder natuurlijk helemaal niet erg dat jullie deals maken (jullie steken zo veel tijd in de site, en moeten ook ergens van leven :)), maar ik vind het altijd wel fijn om te kunnen zien welke producten gesponsord zijn en welke niet. MissLipgloss doet sinds een tijdje een sterretje (*) zetten bij producten die ze heeft gekregen, dat vind ik wel een goede, simpele manier! :)

    1. Dat beleid hebben wij ook, dus dat betekent dat we voor dit artikel (en voor de meeste artikelen niet) niks gesponsord hebben gekregen.

  3. Bij starbucks krijg je ook korting als je je eigen beker meeneemt. Doe ik al tijden!

  4. Hele leuke tips! Volgens mij heb ik laatst bij Starbucks gezien dat je een herbruikbare cup kunt kopen (mét starbuckslogo voor diegene die daar verliefd op zijn ;) waar je dan ook korting krijgt op je koffie als je die cup laat vullen met whatever you like bij starbucks. Ik denk dat dit ongeveer hetzelfde concept is als de Keepcup. Ik denk dat ik er een van de twee maar eens moet gaan aanschaffen!

  5. Madnes (surf/skate) festival op het strand van Ameland was het eerste festival waar ik ben geweest waar dus NIKS op de grond lag.. iedereen gooit z’n troep in de prullenbak om ‘t strand schoon te houden. De laatste dag wordt er door Clean Beach een opruimactie gehouden om het strand echt helemaal schoon achter te laten.
    Overigens bestaat er onder surfers een code dat elke keer dat je terugloop uit de zee over het strand je 3 items afval oppakt en weggooit. Als ik een goede bui heb dan doe ik dat ook als ik aan het hardlopen ben.
    Tip voor de fervente festivalgangers: Just like your mom verkoopt vegan food op verschillende festivals door Nederland en Belgie!
    O, en veel festivalbekertjes worden tegenwoordig trouwens van bio-afbreekbaar mais gemaakt!

  6. Ik vind het zo knap dat jullie echt overal bij stilstaan! Heel inspirerend! Ik dacht dat ik redelijk bewust leefde, maar als ik jullie verhalen lees, dan kan ik toch nog een hoop leren. Ik moet écht een KeepCup gaan kopen (ik heb er eentje die niet dichtkan en die lekt… Lekker waardeloos haha).
    Dat feestje in de Jimmy Woo klinkt trouwens leuk, wauw!

  7. Starbucks verkoopt zelf ook warmhoud bekers. Als je daar je koffie in laat schenken krijg je korting en ik vind ze fijn omdat je drankje er langer warm in blijft en het lekvrij in je tas mee kan. Ik sleep al jaren mijn eigen thee in een Starbucks beker mee van, naar en op mijn werk. Veel beter dan de wegwerpbekertjes bij de koffieautomaat ook.

  8. Ik ben het helemaal met jullie eens. Groen leven hoeft niet te betekenen dat je je van alles moet ontzeggen. Wat de stomerij betreft; daar had ik nog niet bij stilgestaan. Ik hoop dat er meerdere duurzame stomerijen zullen volgen!

  9. Wat een leuk stukje hebben jullie weer weten te fabriceren! Jullie blog lezen is onderdeel van m’n dagelijkse routine geworden. (Iets met studieontwijkend gedrag…) Leuk ook dat jullie aandacht hebben besteed aan de Triodos Bank.

  10. Ieperfest in België is ook groen, het eten is er zelfs volledig vegan! :)
    Ik vind het zelf moeilijk om groener te zijn, ik woon in een kleinere stad waar ze je al raar bekijken als je vegetarisch wil eten… Maar de natuur hier is heerlijk!

  11. “Veel mensen zien groen doen en comfort of luxe totaal los van elkaar”

    Wordt groen doen nu niet juist als een luxe gezien? Het voornamelijk de midden- en hogere klasse die zich hiermee bezig houdt heb ik het idee.

    1. ohnee, die ervaring hebben wij zeker niet. Het zijn doorgaans de ‘sober levende mensen,’ die niet alleen maar bezig zijn met carriere maken en geld verdienen, die een groen leven nastreven. Misschien kijk je naar de mensen die hun boodschappen doen bij Marqt of Ekoplaza, dat zijn over het algemeen mensen die iets meer te besteden hebben. Echter, een groen leven leiden is zoveel meer dan dat!

  12. Dit vond ik goed om te lezen. Zelf ken ik dat duurzaamheidsdilemma enorm. Een alternatieve manier om je kleding een soort van de stomen is het in je badkamer hangen en een douche nemen met de ramen en deur dicht. Jammer dat duurzame kleding zo duur is, dus ik probeer maar zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Aan dit soort tips heb ik wat!

  13. Hihi thermen bussloo in de Achterhoek, dan eerder de op de Veluwe. Het ligt tussen Apeldoorn en Zutphen.

  14. Goeie tips dames!

    Ik zweer bij mijn twee KeepCups, vind het nog lekkerder drinken dan uit een plastic deksel ook! Als ik nu per ongeluk weer een keer zo’n wegwerpbeker heb, proef je echt zo’n plastic bijsmaak die door de hitte uit de deksel vrijkomt. Niet lekker en vast ook niet gezond!

  15. Ik begrijp nog altijd niet waarom mensen zo naar extremen neigen, waar is de balans? O, o, we leven zo gezond. We willen geen rommel in ons lichaam stoppen, maar we wonen wel in de hoofdstad waar we lekker smog inhaleren. Dat kan gewoon. En o, o, de arme dieren, daar mogen we niet aankomen. Maar waar denk je dat jullie iphone vandaan komt? Zijn die kinderen van 15 niet zielig? En als heel de wereld vegan en biologisch gaat eten, dat is niet eens haalbaar, dan kunnen heus niet alle mensenmonden gevoed worden. Er bewust mee bezig zijn is zeker belangrijk, maar beter van alles een beetje dan van een ding alles. Beter wat minder vlees en zuivel, wat vaker de trein, af en toe tweedehands. Maar er is ook nog de economie. Als iedereen enkel tweedehands gaat kopen, wat denk je van banen, van het economisch stelsel. Het is zo op jezelf gericht, je red er echt de wereld niet mee, enkel je zelf en je gevoel goed bezig te zijn. Het zit echt wel ingewikkeld in elkaar dan stoppen met dierlijke producten eten. En natuurlijk kun je niet ‘alles goed doen’. Maar waarom een zogezegd ideaal naleven wat nogal in strijd is met andere keuzes in het leven, en wat dus niet haalbaar is voor alles en iedereen. Het blijft ook draaien om consumeren en hebben, maar dan in een groen jasje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *