In deze rubriek geeft één van onze lezers ons een kijkje in zijn of haar vegetarische/veganistische eetdagboek. Vandaag het woord aan; LouLou!
“Hai ik ben Loulou, een 24jarige studente communicatie, geboren en getogen in Amsterdam maar heb naast de Hollandse nuchterheid ook roots in Indonesie en Italie. Ik ben opgegroeid op de Elandsgracht tegenover een ecologische slager die een “ beter leven” label draagt van de dierenbescherming. Ik ben dus al sinds ik me kan herinneren bewust van het feit dat je zelf de keuze kunt maken in hoe mens, dier en milieu vriendelijk jouw producten kunnen zijn. Toen de buurtsupermarkt ingeruild werd voor de toenmalige “Natuurwinkel” (nu Eko plaza) ben ik steeds meer in het bewuste leventje gerold. Vlees at ik altijd al heel weinig maar 5 jaar geleden heb ik het voorgoed afgezworen. Naarmate ik me meer ben gaan verdiepen in de vlees, zuivel en eier industrie, kreeg ik meer en meer motivatie om zoveel mogelijk plantaardig te eten en drinken. Dit lijkt voor velen een moeilijke leefsituatie met veel beperkingen maar het tegenovergestelde is waar! Mij verdiepen en overgaan op een (zoveel mogelijk) plantaardige levenswijze verrijkt mijn keukenkunsten met veel nieuws en lekkers! Ik voel me vereerd een dagje uit mijn vega leven met jullie te mogen delen en hoop dat jullie er inspiratie uit op kunnen doen. Heel veel liefs, Loulou.”
Ontbijt: No better way to start the day…
Mijn ontbijt is vrij monotoon. Als ik wakker word heb ik een ochtend ritueel waar ik moeilijk van kan afwijken en elke ochtend weer ben ik voldaan en denk ik wat heb ik toch weer heeeerlijk ontbeten waarna mijn dag vrolijk en positief kan beginnen!
Op de lege maag een mok kokend water met een lepel Tarwegras poeder.
Soya Yoghurt met:
2 stuks fruit. (vandaag ananas en kiwi)
2 theelepels Chiazaad
2 theelepels (gebroken) Lijnzaad
gojiberries
nootjes/zaadjes
versgeraspte gember, citroen en honing met kokend water.
Lunch:
Mok kokend water met een lepel tarwegras poeder
Op de zondag heb ik vaak van alles en nog wat over van de wekelijkse boodschappen. Na een joggsessie in het park verzamel ik van alles bij elkaar om een lekkere lunch in elkaar te flansen. Vandaag was het een volkoren couscous salade met biet, tomaat, champignons en een bakje bonduelle Mix. Ik roer altijd een half zonnatura bouillon blokje door de couscous voor extra smaak.
Als tussendoortje sesamkoekjes. Ze zijn lekker zoet en goedkoop dus altijd handig om in je tas te hebben!
Avondeten:
Vanavond heb ik lekker met mama gekokereld. We hebben Sambal goreng Tempe gemaakt met witte rijst en gestoomde groenten. Dit gerecht is licht pittig en tempe heeft een lekker stevige bite.
Nodig voor de tempe:
1 pak tempe in blokjes gesneden
2 tomaten in blokjes gesneden
1 ui fijngesneden
3 teentjes knoflook gesneden
Tomaten Ketchup
Ketjap
Sambal
Olijfolie
Zet vast de rijst op het vuur en ook de groenten kun je vast bereiden. Ik gebruik zelf een stoompan zodat de vitaminen optimaal behouden blijven en er ook geen vet of olie aan te pas hoeft te komen.
Bak in een pan eerst de ui en knoflook in olijf olie. Voeg de tomaten en de tempe toe en laat op laag vuur frituren tot de tempe een kleurtje krijgt. Voeg dan 2 eetlepels sambal toe en schenk er ook tomaten ketchup en ketjap bij. Laat nog even op lag vuur en afgedekt staan zodat de smaak goed kan intrekken. Strooi eventueel wat seroendeng op de rijst en gebakken uitjes over de tempe.
Opscheppen en zoals we in Indonesie zouden zeggen: Selamat makan!
Toetje:
De Indische keuken kent veel vegetarische en veganistische maaltijden. (Veel tofu en tempe) Maar ook voor de zoetekauwen heeft de Aziatische keuken een verrassend groot aanbod! Mama is gister naar een Indische beurs geweest en heeft heel wat lekkers voor me meegenomen. Waaronder Klepon. Dit zijn rijstebloemballetjes gevuld met palmsuiker en superlekker om ze warm te eten. Ik heb ze niet zelf gemaakt maar heb wel een recepten boekje waarin staat hoe het bereid wordt. Misschien zelf ook maar eens proberen!
Lieve Loulou, proud veggie, dankjewel voor je geweldige bijdrage! We hebben ervan genoten en hopen dat er veel mensen een voorbeeld aan je zullen nemen!
Inspirerend! Veel smakelijke dingen! Thanks for sharing.
Ben wel benieuwd waar jij voor jezelf de grens legt, aangezien je wel honing eet. Ben altijd benieuwd naar individuele beweegredenen.
Ziet er echt heerlijk uit!
Ziet er heerlijk uit allemaal, ik heb ook weer zin in sambal goreng tempe :)
Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op indisch eten! Ik zit zelf ook in een Indonesisch kookdispuut. En voor klepon mag je me altijd wakker maken!
Wauw dat ziet er allemaal heerlijk uit!
En ik ga je recept binnenkort ook eens proberen :)
ziet er héérlijk uit! :o)
Love it! Sinds ik steeds meer veganistisch eet, eet ik ook meer Aziatisch. In Aziatische restaurants heb je in ieder geval ook meer dan 1 vega keuze, wel zo fijn ;)
wat leuk om deze indonesische veggie te lezen :). Ik ben GEK op klepon!
Wist je dat er in sambal Manis garnalenpasta zit?
Waar koop je die sesamkoekjes? :-)
Bij de biowinkel (voor vegan varianten) en bij Xenos, maar dan zit er vaak honing in en dan is het dus niet helemaal vegan :)