Gisteren bezocht ik het Fairtrade bloggersevent dat georganiseerd werd door stichting Max Havelaar. Wat een bijzondere, leerzame en gezellige dag was dat! Ik heb genoten van veel fairtrade lekkers, ik heb nieuwe dingen gehoord, nieuwe mensen leren kennen en ik heb toffe plekken in de stad ontdekt. Het is fijn om een groen meisje te zijn.
De dag begon in De Culinaire Werkplaats (Westerpark.) Hier konden we kennismaken met elkaar en met verschillende fairtrade producten. Na een korte presentatie kon het grote proeven gaan beginnen. Er waren hapjes als ananasbitterballen met kokossaus, en avocadomousse met appelbolletjes. Dan weet je het wel. Zoiets kan alleen maar lekker zijn. En dat was het ook.
De Culinaire Werkplaats is een prachtige locatie. Het barst hier van de creativiteit en de liefde voor eerlijk (en vega!) eten.
De tweede locatie die we bezochten was de Zilveren Toren, vlakbij centraal station. Op de elfde etage hadden we een fantastisch uitzicht over de stad. We werden welkom geheten door Kasia, thee-sommelier van beroep. Kasia liet ons een eigen teablend samen te stellen. Ik koos voor een mierzoete thee met rozen, steranijs, een stukje steviablad, lavendel en kamille. Heerlijk.
Heel bijzonder was het driegangen menu dat we hierna gepresenteerd kregen. Op de foto zie je een zeewiersalade met fijne groente en gefermenteerde knoflook. De smaak was extra bijzonder door de thee die we bij de gerechtjes dronken. Bij iedere gang een andere thee; warm of koud, zoet of bitterig. Ik vond het heel bijzonder om dit eens te proberen.
Heel inspirerend was het verhaal over de theeplantages in SriLanka. Kasia bezocht deze plantages voor een langere tijd en heeft goed kunnen zien hoe het kopen van fairtrade producten een heel praktische uitwerking heeft voor de theeplukkers daar. Een voorbeeld, waar ik zelf nooit bij stil zou hebben gestaan, is dat theeplukkers vaak met hun hele gezin op de theeplantage wonen. Dit betekent dat de kinderen daar ook naar school toe moeten. Met het geld dat fairtrade producten opleveren kunnen goede boeken en andere lesmaterialen voor de kinderen worden aangeschaft. Opvallend is dat de ouders van deze kinderen aangeven dat zij willen dat hun kinderen zo lang mogelijk studeren, zodat zij een betere toekomst (buiten de theeplantage) zullen krijgen. Het werken op een theeplantage blijft namelijk enorm zwaar, zoveel is mij wel duidelijk geworden. Ook ben ik goed doordrongen van het feit dat een eerlijke, kwalitatief hoogstaande thee gewoon geld waard is. Een euro voor een megadoos theezakjes? Dat kan niet eerlijk zijn. Dat niet alleen. Je doet jezelf ermee tekort.
Voor het volgende programma-onderdeel fietsten we naar de Nieuwezijds Voorburgwal alwaar in een oude club Mark en Lisette Kreisscher (ook wel de Vegan Queen van Nederland) op ons wachtten. We werden ontvangen met een fairtrade bananen-soya-spirulina milkshake. Spirulina is een algensoort. Algen, zeewier…Mark en Lisette hebben hier iets mee. En niet zomaar omdat ze het lekker vinden. Lisette legt uit: “Zeewier is het voedsel van de toekomst. Het is dé manier om jezelf met gezonde, plantaardige eiwitten te voeden. Aangezien de wereldbevolking de komende decennia zover zal doorgroeien dat we drie planeten nodig hebben om iedereen van voeding te voorzien (als we zo doorgaan zoals we nu bezig zijn tenminste,) kunnen we maar beter een goed gebruik maken van de plantaardige opties die ons geboden worden vanuit de zee.”
Mark (filmmaker) en Lisette gingen op reis naar New York om daar vast te leggen wat een eindeloze vegan opties er zijn. Van vegan fastfood tot haute cuisine, het is er allemaal. Dat is hier in Nederland wel anders. Lisette: “Veganisme is een ‘isme’ en net als bij alle andere ‘ismes’ denken mensen dat je compleet moet veranderen, andere kleding moet dragen, andere vrienden moet zoeken, enzovoorts. Onzin. Veganisme is een verrijking. Je hoeft absoluut niks te missen; je eet anders, that’s it.” Net als wij (als Groene Meisjes zijnde) zijn Lisette en Mark opzoek naar manieren om veganisme hip en geaccepteerd te maken. Dit doen ze niet zonder succes! In New York werd het idee van de Dutch Weed Burger geboren. Inmiddels, nog maar een paar maanden later, is deze burger een gegeven waar we niet meer omheen kunnen. En mensenkinderen, wat is ie lekker.
Na deze inspirerende sessie fietsten we naar Noord. Nouja, we fietsten naar de pont en gingen naar de overkant. Daar reden we over een industrieterrein naar Hotel De Goudfazant. Nu ben ik over het algemeen behoorlijk allergisch voor restaurants die ‘De Goudfazant’ heten. Ik stel mij een donker hol voor, waar het personeel trots een schaaltje appelmoes presenteert als dessert. Goed, het is tijd om mijn mening over dit soort dingen bij te stellen. De Goudfazant was namelijk een fijne Berlijnse plek aan het IJ. Rauw en onbewerkt. Fantastisch om deze plek ontdekt te hebben vandaag! Maar, waarom zijn we hier? Omdat we van Samuel Levie (bekend van de Youth Food Movement) gingen leren hoe we fairtrade limonade en cocktails konden maken.
We gingen in drie groepen uiteen en bedachten wat voor limonade we wilden maken. We waren er al gauw over uit dat we een herfstige, kruidige limonade willen. Sinaasappels, kruidnagels, kaneel, gember, steranijs, een beetje citroen…en fairtrade rum. Oh en heel veel fairtrade rietsuiker. Niet bepaald gezond, zeker niet. Maar kijk even naar de geweldige flesjes hieronder. Ik kijk daar voor een keertje doorheen. Drie artistieke meisjes ontwierpen in een halfuur tijd labels voor om onze flesjes. Wat kan ik toch blij worden van dit soort dingen.
Uiteraard kregen we een flesje mee naar huis. Net als een doos vol met heerlijke fairtrade producten. Alsof we niet al genoeg verwend waren deze dag. Ik zie het als een uitdaging om de komende tijd meer op fairtrade producten te gaan letten, omdat het een beetje een achtergebleven ding is. Veganistisch, biologisch…dat krijgt voldoende aandacht. Maar Fairtrade is nog tamelijk onbekend. Daar mogen we verandering in aan gaan brengen!
Beste mensen van Max Havelaar/FairtradeNL, ontzettend bedankt voor deze heerlijke dag!
Leuk verslag & wat gaat dat je zoveel mensen hebt ontmoet daar (Kasia/Lisette)!
Dankje Kim! te gek he? Lisette kende ik al, maar iedere keer inspireert ze me toch weer met haar enthousiaste verhaal. En Kasia weet gewoon enorm veel over thee. Zo knap!
Echt een goed imitiatief!
Gerechtjes zien er bijzonder en lekker uit!
Goed he? echt heel leerzaam en goed om eens een dagje stil te staan bij de fairtrade opties die we hebben. Ik moet zeggen dat ik na gisteren niet meer begrijp waarom dit zo’n ondergeschoven ding is. Immers, het stikt hier in Nederland van de fairtrade opties! Ik ga er in ieder geval meer op letten.
Mooie fotoserie van een zo te zien fijne, smakelijke en leerzame dag!
:) dankje. Zeker heel leerzaam. En ook heel smakelijk inderdaad! Zulke dagen wil ik best vaker hebben ;)
Ziet er lekker uit allemaal. Goed verhaal en hele mooie foto’s. Complimenten!
dankie :)
Ziet erg leuk en inspirerend uit. En prachtige foto’s!
dankjewel Iris!
Dat ziet er heerlijk uit, fijne foto’s ook! En wat goeddat er zo meer aandacht wordt gevraagd voor fair trade! Het is inderdaad onderbelicht, ben ik met je eens. En wel heel belangrijk. Merci voor het delen van je ervaringen.
Dankjewel en heel graag gedaan.
echt superleuk en inspirerend, heb de hele dag mee mogen genieten via instagram hihi
Leuk dat je me gevolgd hebt :) Het was zo leuk om te doen! Alles wat je de moeite waard vond op de foto zetten en meteen delen met de rest van de wereld!
Leuk zeg! (Ben wel een beetje jaloers hoor…)
hihi :) Maybe next time?
Wauw, dit klinkt echt heel inspirerend en leuk. Jammer dat ik er niet bij was :( Jullie site geeft me altijd weer hoop: zoveel vegi’s en vegans en mensen met interesse voor bio en fairtrade. Hopelijk komen er alleen maar meer bij!
Dat is lief. Ik weet zeker dat het er alleen maar meer kunnen worden, immers: deze lifestyle IS gewoon fijn, leuk, hip, gezond en beter! :)
waaaaaaauw!!!
Wat een onwijs leuk verslag! Inspirerend ook, want nu ga ik weer beter letten op wat er in mijn winkelmandje verdwijnt.
Ik ben het helemaal eens dat boeren een eerlijke prijs moeten krijgen e.d., maar toch vind het fairtrade logo een marketingtruc. Waar komt het geld voor dit event bijvoorbeeld vandaan? Van het deel van de omzet welke bedrijven moeten afstaan voor het logo? Max Havelaar controleert 1x per jaar en that’s it. Als je ziet hoeveel activiteiten ze organiseren en wat hun omzet is…Als je als klein bedrijf het logo wil, dan kun je je dat niet eens veroorloven, dat is toch raar..
Hi Merel,
Leuke dag was het he? Ik heb het als heel bijzonder en inspirerend ervaren. Leuke blog trouwens en ook vereerd dat ik ook op een foto sta hihi! Tot de volgende keer en ik blijf je volgen!
Groetjes Marieke
Hi Marieke, wat tof dat je mijn blog gevonden hebt! Wat een dag he, zaterdag?! Ik geniet nog na!
Ik vond het heel erg leuk om meer foodies/bloggers te leren kennen en ik hoop dat er nog eens een vervolg zal komen!