Vorige week lieten we jullie al even weten dat we het gloednieuw kookboek ‘Eerlijk eten’ hadden gekregen om er een review over te schrijven. Vandaag is het zover! We laten jullie dit prachtige kookboek zien. Ook hebben we een recept uit het boek gemaakt en dat delen we vandaag met jullie. Fairtrade kokossoep én een boekreview in één dus!
Eerlijk Eten is gemaakt en geschreven door een club enorm gepassioneerde mensen. Mensen die zich bezig houden met betere voeding. Het boek bevat niet alleen 80 recepten – waarvan een flink aantal vegan recepten – maar er staan ook prachtige verhalen over de herkomst van de fairtrade producten in. Zo leer je nog eens wat, tussen het koken door! Dit maakt het boek wel heel bijzonder. Sowieso is het thema van het boek behoorlijk uniek: ieder recept is gemaakt met minimaal één fairtrade ingrediënt. Zo wordt meer fairtrade producten gebruiken wel erg gemakkelijk!
Dit boek is niet vegetarisch of veganistisch. Er staan recepten met vlees of vis in. Dat vinden wij persoonlijk niet erg, want hierdoor is het boek toegankelijk voor een heel grote groep mensen. Waar we natuurlijk wél heel blij mee zijn, is dat er flink wat vegan recepten in het boek te vinden zijn. En wat ideaal is, is dat je onderaan het recept door middel van herkenbare symbooltjes in één oogopslag kunt zien wat voor recept het is. Denk aan: glutenvrij, vegan of lactosevrij. Daarbij komt dat de recepten eenvoudig zijn om te maken en je hebt geen heel ingewikkelde ingredienten nodig. Alle fairtrade producten die worden gebruikt, zijn gewoon bij de reguliere supermarkt te koop.
Eerlijk Eten is te bestellen kost €24,95 en is hier te bestellen. De inkomsten die worden verdiend met de verkoop van dit boek gaan naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka, waar de arbeiders hun kinderen naartoe brengen wanneer zij gaan werken.
Zowel wat betreft vormgeving en fotografie als wat betreft inhoud vinden we Eerlijk Eten een prachtig boek. We hopen dat heel veel mensen geïnspireerd zullen raken om kennis te gaan maken met fairtrade producten. Vandaag zullen we één recept met jullie delen. Welke fairtrade ingrediënten hebben wij gebruikt? Kokosmelk, pepermix en rijst. Laten we gauw beginnen! Oh, nog even ter info: deze soep is suikervrij, vegan, lactosevrij en glutenvrij.
Wat heb je nodig voor 4 porties?
1 bosje koriander
1 biologische limoen
1 rode chilipeper
1 stengel citroengras
2 blokjes groentebouillon, in 400 ml gekookt water
400 ml fairtrade kokosmelk
3 cm verse gember, geschild en geraspt
fairtrade pepermix (met sinaasappel, citroen en knoflook)
Wat ga je doen?
1. Was de koriander en hak deze fijn.
2. Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers daarna het sap eruit.
3. Was de chilipeper, halveer in de lengte en haal de zaadlijst eruit als je de soep niet héél pittig wilt. Hak de peper fijn.
4. Pel de stengel citroengras, zodat je zachte kern overhoudt, en hak fijn.
5. Breng de bouillon aan de kook en voeg de kokosmelk toe.
6. Voeg de koriander, limoensap- en rasp, de chilipeper, de stengel citroengras en de geraste gember toe en laat de soep even trekken.
7. Garneer de soep met de pepermix. Voeg eventueel wat sojasaus (of tamari, als je het glutenvrij wilt houden) toe voor wat extra smaak. (dit vonden wij niet nodig)
Wat een heerlijk frisse soep is dit geworden! Fris, maar wel een beetje pittig. We like! Echt de ideale soep voor de zomer, als je het ons vraagt. Wij serveren het met rijst en sla, omdat we dit een lekkere combinatie vinden. (we scheppen graag wat rijst in de sla en gieten er wat soep overheen, mmm) De soep is niet heel zwaar van zichzelf, dus wij vinden het met rijst erbij een perfect lunchsoepje!
We zijn benieuwd wie van jullie er enthousiast is geworden over het kookboek! En natuurlijk hopen we ook dat jullie deze soep gaan uitproberen, want wij vinden het recept écht de moeite waard. Laat je het ons weten?
Dat boek ziet er inderdaad gaaf uit zeg. Heel origineel ook dat ze hebben gefocust op fairtrade ingrediënten! Fijne dag meiden!! X
Zo dat boek klinkt echt super interessant! Ik hou van kookboeken die nét wat meer te vertellen hebben en waar je ook op andere vlakken wat van kan leren. Leuk review :)
Wat een gemakkelijke soep seg, ziet er heerlijk uit!
Ik kan me hierbij niet echt een voorstelling maken qua smaak, maar daardoor ben ik juist wel extra benieuwd! Top dat het glutenvrij is ook, lekker makkelijk :-)
Dat boek ziet er gaaf uit! En de gerechten met vlees/vis zou ik met een beetje creativiteit wel aan kunnen passen naar een vegan variant. Zeker als ze net zo gemakkelijk zijn als het soepje. Wat ik overigens zeker ga maken.
Ben de laatste tijd into soepjes, deze ziet er ook goed uit!
WOW!! Wat is dit een heerlijk soepje zeg! Helemaal in balans: energieopwekkend, pittig en krachtig.
I love it! Ik heb ‘m gedeeld op mijn blog, met verwijzing uiteraard. Hoop dat je dat niet erg vindt.
[…] Woensdag – Thaise kokossoep […]
Lekker vond ik! … maar voor mijn man en kindjes toch wat te zurig. Volgende keer maak ik deze soep zonder de limoen. Dan vinden ze het vast ook een topper.
[…] Thaise kokossoep – Groene soep met erwtjes en munt – Vegan ramen (noodlesoep) of – Mexicaanse […]
[…] of deze bloemkool-venkelsoep, onze lowbudget linzensoep die in elk jaargetijde lekker is of deze kokossoep die ons in exotische sferen laat verkeren. Kortom: wij zijn echte soeplovers, het hele jaar […]