Green girl on a budget

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij (en ik spreek ook even namens Jamie) is de vakantie altijd een pijnlijke periode voor de portemonnee. Het geld vliegt gezellig richting drankjes op terrassen, naar zomerse kleding, naar gezellige etentjes, naar festivalkaartjes, feestjes, noem maar op. Geld uitgeven is gewoon makkelijker in de zomer. Alles leuk en aardig, maar er moet ook weer eens een einde aan komen. Het geld is op en september is in aantocht. Komt dit je bekend voor en begin je lichtelijk te panikeren? De Groene Meisjes to the rescue! September kronen wij namelijk tot ‘lowbudgetmaand.’ Hoezee! 

Dat betekent dat we een aantal tips voor je op een rijtje gaan zetten de komende tijd. Misschien wil je daar alvast mee aan de slag. Ook zullen we je attenderen op gratis of heel goedkope evenementjes, seizoensgroenten (altijd goedkoper) en lowbudget receptjes. Kortom, we zullen de hele maand proberen met jullie mee te denken…en we hopen jullie ook met ons! Voel je dus vrij om onder dit artikel alvast je tips voor een goedkoper leven achter te laten. Om extra goed op de hoogte te blijven adviseren we je om zowel het blog als onze Facebookpagina geregeld te checken.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus laten we eerst eens wat punten op een rijtje zetten. Natuurlijk komen er uit zo’n brainstorm altijd heel afgezaagde dingen naar voren. Dingen die we vast allemaal al wel weten, maar wel weer eens onder onze aandacht mogen brengen. Net als met gezond eten, blijft budgetteren een kwestie van discipline.

Onze tips
1. Probeer niks nieuws te kopen deze maand. Houd als regel aan: ik koop alleen dingen die puur noodzakelijk zijn. Eerst levensbehoeften dus. Probeer verder te kijken of je alles tweedehands kunt vinden, als je toch echt heel graag iets wilt kopen. Hoeveel geld vliegt er wel niet over de toonbank aan kleine hebbedingetjes, onnodige extraatjes en dingen die we eigenlijk al in veelvoud thuis hebben staan? Dit moét gewoon schelen in je budget! Maak het jezelf niet te moeilijk deze maand. Ga niet te vaak naar de stad en maak ook niet je dagelijkse rondje langs al je favoriete webshops. (en: doe aan winacties mee! Je weet maar nooit!) Overigens, officieel is de maand oktober de ‘Buy nothing new month, maar wij beginnen nu alvast.

2. Check al je voorraadkasten in huis. Koelkast, vriezer, rommelkast, kelder; alle plekken waar jij je boodschappen opruimt. Maak een goede lijst van alles wat je nog in huis hebt (dat is vaak veel meer dan je denkt) en probeer alvast te bedenken wat je met deze ingrediënten kan maken. Vaak hoef je nog maar het minimale bij te kopen om zo een aantal maaltijden in elkaar te kunnen toveren! Duik je kookboeken in, zoek op internet… er zijn zoveel recepten te vinden, er komt echt geen einde aan die gratis inspiratie. Naast dat dit natuurlijk heel gunstig voor je budget is, geeft het ook een goed gevoel om je kasten weer eens helemaal opgeruimd te hebben. We hebben vaak geen idee van wat we eigenlijk allemaal nog in huis hebben!

3. Misschien heb je al wat afspraken staan met vrienden of familie. Leg hen uit dat je deze maand eventjes niet zomaar op allerlei terrassen zult neerstrijken of kunt gaan eten in restaurants. In september kan het nog prachtig weer zijn, dus picknicken in het park is nog steeds een optie. Dit kan ook ‘s avonds, als je een vest en een kleedje meeneemt tegen de toch wel kouder wordende avonden. Als het geen parkweer is, spreek dan gewoon gezellig thuis af. Spreek met elkaar af dat iedereen wat lekkers meeneemt. Verdeel de maaltijd in stukjes en vraag of iemand iets te drinken mee wil nemen. Je zult zien hoe snel je een enorme tafel vol hebt staan! (en deze tafel dek je natuurlijk gezellig met je kringloopservies :)) Ook is het soms eigenlijk leuker om thuis af te spreken, zodat je rustig kan kletsen, je eigen muziek op de achtergrond kan aanzetten en na het eten samen op de bank kan neerploffen met een glas thee. (nadeel: de afwas. Maar dat is dan ook het enige nadeel.) Op de foto’s hierboven zie je een vega-picknick met collega’s en een gezellige thuislunch. Erg gezellig, lekker en voordelig.

4. Cosmetica: maak alles op. Knip de tandpastatube open, zet al je flesjes in de badkamer op de kop, schraap de laatste restjes uit alle potjes. Je zult zien dat je hier soms nog wel bijna twee weken mee toe kan, zonder naar de winkel te hoeven. Daarbij komt dat je zult merken dat je steeds zuiniger gaat gebruiken. Geen enorme scheuten shampoo meer, maar precies genoeg, zoals vaak op de verpakking staat afgebeeld. We gooien ongemerkt zoveel weg, omdat we denken dat verpakkingen leeg zijn. Erg zonde. Weg met verspilling!

5. Maak eens iets zelf. Pak een oude hobby op en ga haken, breien, met strijkkralen sieraden maken, schilderen, noem maar op. Vaak zijn de materialen die je nodig hebt wel vrij prijzig, dus je zou eerst kunnen kijken wat je nog in huis hebt. Ook vind je in de kringloopwinkel of op Marktplaats vaak hele partijen materialen van mensen die juist zijn gestopt met een hobby (just your luck!) en op deze manier kan je echt heel goedkoop aan de knutsel. Trouwens, je kan ook van alleen maar gebruikte materialen iets nieuws samenstellen. Iets leuks maken geeft een goed gevoel, het is groen, het is goedkoop en iedereen is trots op je. Dat is ook wat waard ;) Er zullen ook regelmatig DIY’s gaan verschijnen op de Groene Meisjes (zoals op de foto hierboven) dus houd ons in de gaten!

6. Vertel vooral aan anderen dat je aan het budgetteren bent. Je vrienden zullen, als ze over het ‘he bah wat saai’ punt heen zijn, je ondersteunen en je misschien zelfs op goede ideeën brengen. Dat is toch een heel stuk relaxter dan doen alsof er niks is en je kapot zitten te stressen op het terras, wachtend op de rekening. Budgetteren hoeft ook absoluut niet te betekenen dat je in een isolement terecht komt, dus blijf vooral niet in je eentje thuis op de bank zitten!

7. Ruil eens iets met een ander! Als je Facebook en Twitter een beetje in de gaten houdt op zoektermen als ‘kledingruil’ en ‘swap,’ zal je merken dat er regelmatig superleuke evenementen worden georganiseerd waar je kleding en andere spullen kunt gaan ruilen. Helaas worden er vaak wel entreeprijzen gevraagd voor dit soort evenementen, dus ik zou zeggen: organiseer er zelf één! Nodig je vrienden uit om bij jou thuis lekker te komen swappen. Overigens, dat hoeft helemaal niet alleen met kleding, het kan ook met andere spullen. Zo ruilde ik met Lotte een paar Arcopal kopjes (die zij spaart) tegen een zelfgemaakte ketting met mega strik. Love it! Ruilen maakt iedereen blij, dat is het leukste ervan. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke groen!

Bovenstaande tips gaan wij zelf ook toepassen, maar er komt deze maand nog (hopelijk veel) meer. Alvast heel veel succes met plannen maken voor deze budgetmaand!

Wat is jouw ultieme bugdettip? Wie doet er met ons mee? We lezen het graag hieronder bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Green girl on a budget

  1. Erg leuk artikel, ben vooral benieuwd naar hoe jullie gaan besparen op maaltijden die toch gezond blijven. Ik heb van de week iets nieuws aangevraagd van mijn bank, het zogenaamde pinsparen. Bij iedere transactie die je doet met je pinpas gaat een door jou opgegeven percentage (ik heb om te proberen 1 procent gedaan) naar je spaarrekening. Zo spaar je ongemerkt toch een leuk bedrag bij elkaar! Verder doe ik mee aan veel geld terug acties. Dan koop je een geselecteerd artikel in de winkel en krijg je het aankoopbedrag teruggestort op je bankrekening. Verder zijn er veel goede consuminderweblogs die bol staan van tips. Succes tijdens de budgetmaand!

  2. Ik ben momenteel bezig met wat ik de ‘minimising-trend’ noem: ik ga al mijn bodylotion, scrub, lippenbalsem en douchegel opgebruiken en dan als alles op is van elk 1 duurder, maar echt favoriet product kopen. Clear cabinets = a clear mind!

  3. Hele goede tips! Ik ga proberen mee te doen. School begint volgende week meer en ik ga al beginnen met zelf eten meenemen. Hoeveel lekkere broodjes er ook zijn in de kantine ;)

    Lege waterflesjes ga ik zelf hervullen :)

    En nog iets.. Mijn moeder is de kelder van haar dementerende tante aan het opruimen (voor het geval ze plek krijgen in het verzorgingstehuis) en ze heeft al hele leuke dingetjes voor me gevonden, waaronder leuke vaasjes, een naaimachine, lapjes stof en nog wat andere prulletjes. Binnenkort ga ik even mee om allemaal dingetjes uit te zoeken. Voor nu en alvast voor mijn uitzet. Een ongebruikte grote soeppan met koetjes erop is alvast gereserveerd voor mij in ieder geval :) Dus, wil je leuke dingen voor niks: Duik de kelder bij je opa, oma of oude tante in, hahaha. Zo heeft mijn nicht die op zichzelf ging ook bijna heel haar interieur gratis!

  4. Let bij het boodschappen doen op afprijs stickers! Bij bijv. AH zie je zoveel dingen 35% afgeprijsd en daar is niets mis mee.
    En ga pas tegen het eind van de markt dan worden versprodukten vaak goedkoper weggedaan. Soms kost een pondje dan minder of je krijgt twee voor de prijs van een!

  5. Wat mij altijd helpt is het niet opzoeken. Geen winkels bekijken, doorlopen. Geen web-shops bekijken, meteen wegklikken als je weer een nieuwe update krijgt.. En daarnaast druk aan de slag met je hobby’s, Alle dingen doen die op een lijstje staan. Kast opruimen, administratie wegwerken etc. Daarnaast gewoon met vrienden afspreken, voor elkaar koken en een hele oude dvd kijken, waarvan je niet wist dat je die nog had.

  6. Erg leuk stuk. Ga op de fiets, dat bespaart geld, maar natuulijk ook het milieu. En doe maar 1 keer per week boodschappen met een goed boodschappenlijstje, dan koop je veel minder overbodige dingen.

  7. Leuke suggesties al, bedankt! Wat betreft gezond&goedkoop eten: daar willen we dus echt mee aan de slag! Dus stay tuned :)

  8. leuk ! ik ben benieuwd naar meer tips ..nu ik in Noorwegen leef moet ik zeker mijn budget beter beheren (alles is hier zooooo duur :( )

    1. Oeh… Noorwegen schijnt inderdaad heel duur te zijn. Jammer! Maar, het is een mooi streven! Budget in Noorwegen, het kan vast ;)

  9. Ha, wat fijn dit artikel! Wat mij altijd goed helpt en motiveert om geen eten weg te gooien is het bekijken van documentaires zoals bijvoorbeeld ‘Taste the waste'(er is ook een website bij: tastethewaste.nl) Soep vind ik altijd het ideale middel om restjes groenten of een overgebleven aardappel in te verwerken en het resultaat is altijd lekker: koken in bouillon, eventueel nog een scheutje room en je hebt een lekker voorgerechtje of lunchgerecht. En in een thermosfles neem je dat zo mee richting park of strand! Als ik zin heb in een nieuwe outfit trek ik soms alles uit de kast (letterlijk) en ga nieuwe combinaties bedenken. Je hebt altijd wel wat kledingstukken die je wel leuk vindt maar niet weet te combineren. Ik ga net zo lang schuiven en mixen tot ik denk: ja, dat is leuk! En dan ga ik de volgende dag ‘in het nieuw’ weer blij op pad! Ook gratis momenteel: bramen plukken. Oh ja en leen en deel meer met je vrienden of familie: je hoeft niet alles zelf te bezitten om er toch lol van te kunnen hebben. Een bootje, boeken en tijdschriften, dvd’s, gereedschap, een tent, anything! Ruil stekjes/plantjes/zaad voor je tuin/balkon…..

      1. Dat lenen/delen van/met familie en vrienden is inderdaad een hele nuttige. Bijna iedereen wil er best aan meedoen, maar het komt meestal pas van de grond als jij het goede voorbeeld geeft. Zo heb ik nu 4 van mijn lievelingsboeken uitgeleend (eh, hopen maar dat ze allevier terugkomen ;-)) en heb nu al één ‘nieuw’ boek van een vriendinnetje te leen :)

        1. Kijk eens aan! We gaan de goede kant op! Tip: schrijf de dingen die je uitleent goed op in een boekje ofzo ;)

  10. Wat een leuk idee! Zelf moet ik ook echt besparen de komende maanden, dus budgettips zijn zeer welkom. En naast goed voor je portomonnee, is het ook nog eens goed voor het milieu om wat zuiniger te doen. Jullie hebben een erg leuke blog groene meisjes, houden zo!:-)

  11. Leuke post! Wat mij helpt bij het gezond&goedkoop eten; ik heb een groentepakket van de vrije school hier in de buurt, dat kost me €5 per week en daar zit genoeg groente in om ruim 5 dagen van te eten, het is allemaal biologisch en geteeld door de schoolkinderen. Wat jullie net ook al zeiden, seizoensgroente (en fruit!) kopen scheelt ook een hoop. Ik kijk ook op voordeelmuis.nl of ergens in de buurt de sojamelk in de aanbieding is, en op biovoordeel.nl voor zaken als amandelpasta.

    1. WOW! Dat willen wij ook! Dat is zeker niet in Amsterdam…?

      1. Hey! Dat klinkt bekend! Ik werk in een natuurvoedingswinkel (solidare natuurvoeding in tilburg) en wij bieden ook groente- en/of fruitpakketjes aan. Hier kun je in principe een week mee doem en is 100% biologisch voor 7,95 per pakketje. Naar mijn weten zijn deze door het hele land verkrijgbaar :) zou zeggen google even op Odin groenten en fruit pakket, wie weet ;)

        1. Hi Claudia, de Odin pakketen kennen we inderdaad! Maar een pakket via de Vrije School en dan ook nog zo goedkoop.. dat helaas niet! Maar wie weet komen wij ook nog eens achter een ‘verborgen’ adresje ;)

  12. Wat een fantastisch stuk, ik ben helemaal aan boord! Gisteren mijn “beauty stash” opgeruimd en ik heb nog zoveel van ongeveer alles dat ik eigenlijk niet geoorloofd de aankomende twee maanden parfum, bodylotion, haarspul of shampoo kan kopen (om het over kleding nog maar niet te hebben..): Budgetteren ftw. Het enige waar ik niet op bezuinig is gezond eten en yoga kaarten!

  13. Leuk bericht! En heel toevallig heb ik net zelf een blog gepost op de blog van mijn zusje over mijn shopverslaving, waar ik jullie heb genoemd als tip voor leuke ideeën om te besparen. Ik houd jullie site in de gaten!

    Groetjes Linda

  14. Wat leuk! Wij moeten hier ook op de centjes letten, dus ik lees graag mee voor goede tips. Dingen die ik sowieso al toepas: huismerk en budgetmerk spullen kopen in de supermarkt, 1x per week naar de markt voor groente en fruit (is daar goedkoper!), die tip van de tubes etc openknippen doe ik ook al (kwam een vriendin van mij een keer mee), en verder zit het besparen voor mijzelf in juist alle kleine dingetjes die ik onderweg koop. Een flesje drinken, een pakje koekjes, (weer) een tijdschrift, terwijl er zoveel leuks online staat…. Oftewel… ik volg en doe mee!

  15. Zorg dat je voor meerdere personen kookt en dat je alles wat overblijft invriest, voor meer personen koken is altijd goedkoper! Bovendien gooi je zo minder eten weg.
    Dit invriezen geldt ook voor brood! Haal een hele en vries de helft oid in, die kun je gebruiken wanneer je het nodig hebt, zo ligt het niet oud te worden in de broodtrommel!
    Van oud brood kun je trouwens ook nog prima tosti’s maken!
    Nog een van mijn favorieten: duw de wcrol, voordat je hem ophangt, heel licht een beetje platter. Zo rolt hij niet lekker meer, waardoor je onbewust minder gebruikt!

  16. Leuk artikel! Maar hier zitten ook wel enkele tips tussen die je eigenlijk gewoon altijd zou moeten toepassen, het hele jaar door! Zoals de tubes en flesjes van shampoo, douchegel, tandpasta helemaal leegmaken, voorraadkasten leeg koken,… Consuminderen is gewoon super ecologisch :-)
    Ik ben niet zo shopverslaafd en vind verspilling echt vreselijk, dus ik probeer er wel heel het jaar door op te letten.
    Zo stel ik altijd een weekmenu op, maak ik steeds een boodschappenlijstje, zodat niets overbodigs wordt gekocht. Restjes worden in andere gerechten verwerkt of ingevroren of komen bij de kippen terecht (en zo dus toch niet verloren gaan).
    Kledingruil gebeurt bij mij ook het heel jaar door: mijn nicht en ik ruilen elkaars kleding die we moe zijn geworden en af en toe doet mijn moeder en tante ook mee ;-)
    Nieuwe spullen (voor het huis, kleding,…) worden hier maar sporadisch gekocht. Ofwel wordt het tweedehands gekocht (en aan een redelijke prijs) of krijg ik wel eens iets omdat heel de familie weet dat ik van tweedehands spulletjes houd ;-)
    Vriezer en voorraadkasten worden meestal 1 keer per maand ‘leeggekookt’ (meestal op het einde van de maand ;-)). Creatief in de keuken!
    En ik heb een tik bij al mijn hobby’s dat er alleen nieuw materiaal (scrapbookmateriaal, stoffen) mag gekocht worden wanneer het vorige bijna helemaal op is en niet meer ‘werkbaar’ is. Restjes stof probeer ik ook zoveel mogelijk te verwerken (patchwork bijvoorbeeld).
    Ik ben benieuwd naar de volgende tips! Leuke post alvast!

  17. Niet zelf verzonnen maar wel een heel goedkoop middeltje voor wasmiddel wat ik zelf ook al een aantal maanden gebruik. Rasp met een grove rasp een blok Sunlightzeep. Doe de geraspte zeep in een emmer of grote kom. Laat 16 gram geraspte zeep oplossen in een liter kokend water en roer goed.( je kan natuurlijk ook een paar liter maken) Laat het mengsel 24 uur staan en roer weer goed om. (het lijkt wel op behangplaksel)Giet de zeep in een lege (wasmiddel)fles. Giet een grote dop vol met zeep in de wasmachine en schep er voor de witte was nog een volle theelepel soda bij. Als wasverzachter gebruik ik gewoon een flinke scheut keukenazijn. Het wasgoed ruikt nergens naar maar het wordt wel schoon en scheelt een hoop centjes. Verder… probeer de vrekkenkrant op de kop te tikken of lees het consumindermagazine Genoeg (kan je ook bij de bieb lenen, net als heel veel andere leuke (kook/woon)tijdschriften)

  18. check soms eens de site gratiz.nl, staan soms best leuke dingen op die je (gratis-duh!) krijgt toegestuurd zoals tijdschriften/ wasmiddelproefjes.
    verder kun je heel veel van je spulletjes kwijt op Marktplaats, gooi niets weg, geef anders een boek of zo dat je kwijt wilt cadeau of leg het in de trein zodat een ander het kan lezen!! Leuk artikel!

  19. Ik heb net de nieuwe Allerhande meegenomen bij AH, moest gelijk aan jullie denken. Dit is een speciaal budgetnummer én op de voorkant staat ‘verse week favorieten’. :)

  20. Wonderbaarlijk genoeg komt hier niemand met energiebesparende tips… het kan je honderden euro’s per jaar opleveren om alles wat je niet gebruikt stelselmatig uit te zetten, spaar en ledlampen aan te schaffen, tochtstrips te plaatsen, dikkere gordijnen op te hangen (of je bestaande gordijnen te ‘voeren’ door er extra doeken achter te hangen), waterbespaarders te plaatsen, een trui aan te trekken en je verwarming lager te zetten en hier alles bewust mee om te gaan.
    Verder scheelt de keuze van de supermarkt ook onwijs veel. Al is het maar in verschil in hoeveelheid keus. Bij sommige supermarkten heb je maar 1 keus in het betreffende product en dat is dan meestal nog goedkoper dan de goedkoopste keus bij de AH. (als je het niet gelooft, moet je maar eens 10 dezelfde producten kopen bij verschillende supermarkten en de bonnen naast elkaar leggen)
    En last but not least: er wordt onwijs veel gratis weg gedaan. In verschillende stadsdelen op de grofvuildagen kijk je in bepaalde ‘opruim’ of ‘verhuis’ periodes je ogen uit, maar ook op marktplaats worden dagelijks alleen al in A’dam complete huisraad gratis aangeboden: van wasmachines, koelkasten, meubels, kasten, banken, bedden, complete keukens tot aan piano’s aan toe. Hoe groter hoe meer de kans dat het gratis weggedaan wordt. Zeer handig voor de zeer kleine beurs en in tijden van nood de moeite waard totdat je betaalbare artikelen die helemaal naar je smaak zijn tegenkomt.

  21. ik doe mee! Woon nu nog thuis, maar mijn ouders willen graag naar het noorden verhuizen en ik niet, dus ben op zoek naar een eigen plekje. En daar kan ik wel wat geld bij gebruiken.. ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *