Green is easy

cd42b3846e071edd9e98a2606c46e806

Veel mensen die niet zo ‘groen’ leven denken dat duurzaam leven heel veel moeite kost en lastig is. Niets is minder waar. Natuurlijk, sommige producten zijn wat duurder, maar duurzaam leven betekent ook minder van hetgene nemen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Uiteindelijk is duurzaam leven misschien wel makkelijker! Om je even te helpen (of te helpen herinneren ;)) zijn hier een aantal tips van Greenem over hoe je gemakkelijk groener kunt leven.

Let the sun shine

De natuur zit vol met energie. Zelfs wij mensen zitten vol met energie! Veel energie vanuit de natuur gaat verloren omdat we er niets mee doen. Zonde natuurlijk. Gelukkig hebben we inmiddels uitvindingen gedaan als windmolens en zonnepanelen. Een windmolen in de achtertuin is misschien een beetje overdreven, maar de opbrengst van een aantal zonnepanelen op een dak is meer dan je denkt! Bovendien heb je er totaal geen last van als het eenmaal geïnstalleerd is en als je op een zonnig plekje woont, kun je er nog geld mee verdienen ook.

Kleine dingen maken het verschil

Hopelijk is dit een overbodige vraag, maar heb jij al je spaarlampen al vervangen? En hoe lang douche je op een dag? Doe je de boodschappen op de fiets of met de auto? Het lijken kleine dingen, maar als je bedenkt dat een mens nu gemiddeld 80 jaar oud wordt, dan wordt het een andere zaak. Als je 80 jaar energiezuinig leeft, dan maakt dat een klein, maar wel degelijk een verschil!

Wat zijn jouw gouden tips om simpel en toch  duurzaam te leven?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Green is easy

  1. Mijn tip? Neem zo’n mini opvouwbare boodschappentas standaard mee in je handtas of aan je sleutelbos! Scheelt weer veel plastic tassen ;)

  2. Voor mij vanzelfsprekend maar lang niet voor iedereen: afval scheiden! Papier, plastic en gft!

  3. Een vriendin van me heeft zonnepanelen en ze is super enthousiast, ze liet me de meter zien, die loopt dus gewoon de andere kant op! Binnen 5 jaar hebben ze het er uit (en ze zijn ook van plan om daar minstens nog wel 5 jaar te zitten). Verder doe ik zelf aan afval scheiden (plastic neem ik ook regelmatig mee naar huis, zodat ik het toch kan scheiden). Niet te lang douchen, wc kort doorspoelen, spaarlampen/LEDlampen, kraan niet laten lopen, opladers uit de stopcontacten, geen auto hebben, spullen niet weggooien maar naar 2dehandswinkel, eerst kijken of een boek of kleding van een bepaald merk 2dehands te koop is.

    En een hele goede tip zag ik op de website van LisanneLeeft, een TEDx filmpje over papieren wcdoekjes (je weet wel die bruine om je handen mee af te vegen). Eerst, drie keer je handen schudden, dan 1 wc-doekje drie keer opvouwen en daarmee drie keer je handen afvegen, HET WERKT!

    1. SHAKE, FOLD! :)

      erg leuk filmpje ook om te zien, die man presenteert het goed.

  4. Ha, dat filmpje waar ze het hierboven over hebben vind ik ook een goede tip inderdaad. Sinds ik hem vorig jaar zag heb ik die techniek altijd gebruikt wanneer ik m’n handen moest afdrogen met zo’n papiertje. (Wauw, hoeveel papiertjes zou ik al hebben bespaard in de tussentijd?!) De beste tip.. Ehmm… Tegenwoordig neem ik standaard mijn Dille & Kamille tas mee als ik boodschappen ga doen, omdat het een gewoonte is geworden vergeet ik hem nooit, dus geen plastic tassen meer (kwam ik ‘vroeger’ nog weleens in om). En vegetarisch eten natuurlijk! Dat is het makkelijkste ‘groene ding’ dat ik doe. O ja, en niet auto rijden, maar dat is helemaal makkelijk want ik heb geen rijbewijs.

  5. Misschien voor velen een open deur: als je boodschappen doet: koop wat je nodig hebt en gaat gebruiken zodat je geen eten hoeft te gooien!

  6. Ik hou het voorlopig bij hernieuwbare energie via de waterpomp. Wanneer het budget wat naar omhoog gaat, dan opteer ik er voor om toch zonnepanelen te laten installeren. Behalve de besparing is dat ook een meerwaarde aan de woning mocht het ooit verkocht worden.

  7. Zelfgemaakte groentetasjes meenemen naar de supermarkt i.p.v. plastic tasjes en (als de situatie het toelaat) niet na elk plasje de wc doortrekken.

  8. Goede tips! Ik ga nu wel vaker met de auto op stap nu ik mijn rijbewijs heb, maar als ik even snel boodschappen moet doen bij onze supermarkt om de hoek, ga ik op de fiets. Vaak combineer ik ook dingen als ik dan met de auto ga. Moeten gezinsleden nog iets in het dorp halen, waar ik dan toevallig toch heen rijdt? Dan combineer ik dat dus.

    Ik heb mijn haar kort geknipt, en gebruik nu minder shampoo/conditioner, dus daar doe ik langer mee, hier door douche ik ook korter omdat mijn haar zo gewassen is. Wat Evelien zegt zijn goede tips, maar ik trek wel elke keer het toilet door. Ik vind het onhygienisch er uit zien als mensen hun plas laten liggen. Wel heb ik inderdaad ook kratten of tassen in mijn auto of fietstassen als ik boodschappen doe.

    Ook scheidt ik samen met mijn ouders afval, ik probeer zoveel mogelijk spullen te verkopen, weg te geven of hergebruiken.

  9. De papieren zakjes van theezakjes uitvouwen en gebruiken als boodschappenlijstje (perfecte formaat, altijd op voorraad) :D

    Abonnement op een groenten- en fruittas zodat je automatisch zoveel mogelijk met de seizoenen mee moet eten. Als groenten dreigen te gaan verpieteren er dan soep van maken: een slappe krop sla wordt lekkere slasoep.

  10. Ecologisch afwasmiddel en wasmiddel gebruiken. We zijn hier thuis ons milieu-onvriendelijke wasmiddel nu geleidelijk aan het vervangen door milieuvriendelijke.

  11. Upcyclen. Voor ik iets in de vuilbak kieper, denk ik eerst even na of ik er nog iets anders mee kan maken. Driedubbele winst: een legere vuilzak, iets ‘nieuws’ en het knutselplezier!

  12. Het hoeft niet perse groen te zijn, maar ik koop nooit kleding waarvan ik niet zeker weet dat het op een verantwoorde manier geproduceerd is. Dus geen kleding van grote bedrijven die mensen in bijvoorbeeld India of China uitbuiten zodat wij in het westen een gemakkelijk leventje lijden en ons rot kunnen consumeren. Ik koop dus veel tweedehands, maar ook van merken waarvan ik weet dat ze de kleding op een verantwoorde manier produceren. Hetzelfde geldt voor telefoons en andere luxeproducten.

  13. Ik weet niet wat eerst te nemen… Er zijn zoveel ecologische maatregelen die je kunt nemen om je CO2-voetafdruk te verkleinen. Een warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler, … Uiteindelijk kijk ik stiekem wel naar hetgeen dat op financieel vlak het meest gunstig is, maar dan nog blijft het een moeilijke oefening vind ik.

    Wat zouden jullie doen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *