Koop jij wel eens kant-en-klare vegetarische of veganistische groenteballetjes? Heel lekker natuurlijk, maar wist je dat je ze ook heel gemakkelijk (en voordelig!) zelf kunt maken? Lekker voor tussen een broodje of op een salade!
Wat heb je nodig voor ongeveer 15-20 groenteballetjes?
1 ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
150 gram verse spinazie
150 gram courgette, in blokjes gesneden
2 potjes kikkererwten (450 gram uitlekgewicht bij elkaar)
40 gram rozijnen
50 gram walnoten, gehakt
4-6 eetlepels meel
peper & zout
snufje cayennepeper, optioneel
Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Verhit een scheutje olie in een pan. Bak de ui en knoflook voor 5 minuten.
2. Doe de spinazie in de pan en bak 1 minuutje mee. Voeg de courgette toe samen met 2 eetlepels water en bak net zolang totdat de courgette gaar is. (Voeg wat meer water toe als dat nodig is.)
3. Doe de kikkererwten met de gebakken groenten in een keukenmachine en meng tot een egale mix.
4. Roer de rozijnen en walnoten erdoor. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat cayennepeper.
5. Als het deeg te vochtig is en het moeilijk is om balletjes te maken, roer dan wat meel beetje bij beetje erdoor. Ik had uiteindelijk 5 eetlepels meel nodig.
6. Maak 15 – 20 balletjes, rechthoekjes of een andere vorm en leg ze op een met bakpapier geklede bakplaat of rooster.
7. Zet het rooster 20 minuten in de oven en draai de groenteballetjes 1x om. Laat iets langer staat als je meer knapperige balletjes wilt.
Zelf vinden wij dit gerecht ideaal voor een luxe lunch, lekker op een broodje. Maar wat dacht je ervan om de groenteballetjes als borrelhapje te serveren? Geef toe: ook geen slecht idee, toch?
Laat je het ons weten als je deze groenteballetjes ook gaat maken? We horen graag wat je ervan vond! Je kunt het ons laten weten door een foto van je eindresultaat met ons te delen via Instagram, met #degroenemeisjes. Alvast bedankt en eet smakelijk!
Die zien er lekker uit. Ik ga ze zeker een keertje maken.
Wat een leuk idee! Ik koop weleens groentenballetjes in de supermarkt, maar ik heb wel het idee dat daad veel “zooi” aan toegevoegd is, dus dit is een mooie vervanger, thx!
Wat een leuk recept! Dit ga ik heel gauw een keer maken. Het lijkt me ook echt perfect voor kinderen. Lekker ongemerkt een lading groenten bij ze naar binnen schuiven ;-)
En wat zijn de foto’s altijd maar weer prachtig!
Ze zijn lekker! We hebben ze vanavond gegeten. Ik heb er ook wat wortel (extra groenten smokkelen voor zoon) en komijn bij gedaan. De walnoten verving ik door pijnboompitjes. Ze zijn lekker met humous, bij zoete aardappelfrietjes en een bak salade. Een soort gezonde versie van bitterballen met friet!
Wat heerlijk! Ik heb toevallig gisteren iets soortgelijks gemaakt met kidneybonen, voor bij de stamppot i.p.v. worst. Ook errug lekker?
Ziet er heerlijk uit! Deze wil ik zeker gaan maken dit weekend.
Heel leuk recept. Bedankt!
Mmm, deze zien er heerlijk uit!
Zou je ze ook kunnen invriezen? (ik ben nl. de enige die geen vlees eet in ons gezin)
En best voor of na het bakken?
Ik Vries alle soorten groentenballetjes altijd “rauw” in, en bak ze af na het ontdooien.
Blijven ze lekker knapperig.
Yum! Ziet er goed uit! Wat lekker om er rozijnen doorheen te doen!
Ah, die sla ik op voor later! :-)
Deze ga ik maken! Ziet er supergoed uit! Who needs Ikea groenteballetjes ;)
Ziet er heel lekker uit! Ga ik snel is proberen.
Ziet er goed uit en ook zo gemakkelijk te maken. Alles in de keukenmachine en je bent praktisch klaar, ideaal!
Wat een handig recept! Klinkt erg lekker!
Oh Jamie, you did it again!
Kijk dan! Dit kan ik toch niet niét maken <3
Lekker! Lijkt me heerlijk op een broodje, yammie!
Ohhh wat een goed ideetje!
Ahw, dit ziet er echt heel fijn uit en stiekem lijkt mij dit ook veel lekkerder dan wanneer ik het koop!
Dit ziet er echt heerlijk uit en lekker handig, dat recept! Toch maar eens uitproberen. Moet in tomatensaus ook lekker zijn toch? :)
Super recept! Wil ik graag eens maken! Hoop dat ik alle ingrediënten kan vinden hier.
Yummie, ga ik zeker eens uittesten!
Heel goed idee dit! Weer eens wat anders dan de groenteburgers die ik vaak maak. Dit ga ik zeker binnenkort maken!
Fijn recept! Lijkt me ook erg lekker!
Wat leuk, de courgette en rozijnen :D Dat zie ik zo niet vaak in een recept staan.
OMG!!! Het water loopt me in de mond. Dit ziet er echt super lekker uit.
Mmmm, weer wat nieuwe inspiratie om zelf vleesvervangers te maken!
Wanneer je het als snack/borrelhapje eet, wat voor sausje zouden jullie bij serveren/aanraden? Tahini saus?
Oeh ja, goed idee! of een chili sausje?
Echt die foto’s… Dat zijn gewoon professionele foodblogster foto’s Jamie! Hopelijk mogen we daar nog lang van genieten op de groene meisjes ;)
Bij mij vallen ze uit elkaar :(
De ene helft ligt op een bord in de vriezer, zodra ze bevroren zijn doe ik per 4 verpakt in een z diepvriezakje. En de andere helft zit nu in de oven, ik ben heel benieuwd!
[…] en goedgekeurd: de groenteballetjes/falafel van De Groene Meisjes (ja, daar zijn ze weer). Makkelijk + lekker = […]
Heerlijk.. voor hoeveel personen is dit gerecht. Ik vind het moeilijk in te schatten wat een normaal portie is, om aan voldoen voedingsstoffen te komen.
[…] Donderdag (vegadag): broodjes met groenteballetjes […]
Woow rare combi… Rozijnen met kikkererwten, maar het resultaat ziet er wel heerlijk uit! :)
Spannend recept. Staat nu in de oven! Balletjes kon ik er niet echt van maken. Maar dat maakt vast niet uit voor de smaak. Goed idee om er ook wat wortel doorheen te doen denk ik. En komijn. Iets voor volgende keer. Invriezen kan wel toch?
Ik kan niet zo goed tegen rozijnen, zou je deze weg kunnen laten of vervangen? Wil graag een soort van bitterbal als amuse serveren met mijn diner in het thema ‘groen’ en deze zijn daar denk ik perfect voor!