We zijn deze week wel lekker aan het bakken zeg! Eerst al pannenkoeken met cashewcream en fruit en nu deze super makkelijke homemade haverrepen met kokos-karamel ‘drizzle.’ Soms moet je jezelf gewoon iets lekkers gunnen, toch? Iets lekkers hoeft trouwens helemaal niet iets ongezonds te zijn, dat bewijst dit recept wel weer. We gebruiken zo puur mogelijke ingrediënten en we houden het eenvoudig – want eenvoudig, daar houden we van. Bij chocolade drinken we graag koffie, bij taartjes, koekjes en andere zoete baksels drinken we het liefste een lekker glas thee. Dit keer kiezen we voor een fairtrade theetje van Zonnatura!
Zoals je deze week al eerder op ons blog hebt kunnen lezen is het deze week Fairtradeweek. Voor ons betekent dit dat we deze week wat extra aandacht besteden aan fairtrade producten. Thee drinken doen we altijd al veel, maar deze week drinken we een fairtrade theetje extra. Kennen jullie de biologische kruidentheeën van Zonnatura? Wij vinden ze heerlijk. De thee is verkrijgbaar in de smaken 100% kamille, 100% munt, 100% zoethout, 100% venkel en 100% rooibos. In de avond is onze favoriet kamille, want dat werkt lekker kalmerend en rustgevend. Na het eten, of bij de lunch, drinken we graag de 100% munt thee. Wanneer je dit eens probeert, zul je merken dat het echt helpt bij je spijsvertering.
Het mooiste nieuws vinden wij dat bovenstaande theeën van Zonnatura het Max Havelaar logo dragen. We vinden het een zeer positieve ontwikkeling dat je nu bij de reguliere supermarkt biologische en fairtrade thee kunt krijgen – dat was een paar jaar geleden wel anders. We gaan de goede kant op met z’n allen!
Bij dit recept hebben we gekozen voor de zoethout thee. Een heerlijke combinatie met de karamelsaus: zoet, zoeter, zoetst! Laten we maar gauw beginnen met het recept. Het karamelrecept hebben we via southerninlaw.com.
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 haverrepen?
voor de repen:
12 grote verse dadels in stukjes gesneden (of 20 kleine gedroogde dadels die je een nachtje hebt laten weken)
160 ml water
2 eetlepels notenpasta zoals amandel, cashew of pindakaas
100 gram havermout
75 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
2 eetlepels kokos
rasp van 1 citroen
2/3 theelepel bakpoeder
snufje zout
voor de karamel:
125 ml kokosmelk
een halve theelepel vanillepoeder of één theelepel vanille extract
3 eetlepels agavesiroop, ahornsiroop of rijststroop
3 eetlepels plantaardige melk, optioneel
Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 190 graden. –
1. Vet een vierkant bakblik in met (kokos)olie.
2. Mix de helft van de dadels met het water in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de notenboter toe en mix nog even door in de blender of keukenmachine.
3. Meng de havermout, speltmeel, kokos, citroeprasp, bakpoeder en zout door in een kom.
4. Voeg de dadelmix uit de blender toe, samen met de andere stukjes dadels en roer door tot een stevig deeg.
5. Smeer het deeg uit over het bakblik tot 1 ‘plaat’.
6. Zet de repen voor ongeveer 20 minuten in de oven. De zijkantjes zijn dan een beetje bruin.
7. Laat de repen afkoelen in het blik.
8. Als de repen aan het afkoelen zijn maak je de karamel.
Mix hiervoor de kokosmelk, vanille & agave/ahorn siroop in een saus- of koekenpan. Zet de mix op medium hoog vuur. Breng het langzaam aan de kook en laat doorkoken. Roer af en toe goed door. De melk wordt langzaam wat bruiner en dikker. Blijf net zo lang roeren tot je een dikke massa hebt. Bij mij duurde dit ongeveer 10 – 15 minuten. Laat even kort afkoelen.
9. Snijd de haverkoek in 9 of 10 repen. Serveer met de karamel. (Om de karamel beter te kunnen verspreiden heb ik het gemixt met 3 eetlepels amandelmelk.)
Goed, wij gaan nog een theetje inschenken. En oke, vooruit, we nemen er ook nog een haverreep bij – don’t judge. Welke thee van Zonnatura lijkt jou het lekkerste? Laat je het ons weten als je deze repen ook gaat maken? Je weet hoe leuk we dat vinden! Je creatie delen kan via Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes.) Alvast bedankt!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zonnatura.
Ik drink al jaren de korreltjes groene thee met munt. Erg lekker.
De rooibos van Zonnatura zou ik best eens willen proberen, die klinkt wel heel goed. Net als de haver-karamel repen. Alles waar havermout en karamel in zit klinkt sowieso lekker!
Lekker! Vooral de combi met de kokos karamelsaus lijkt me heerlijk.
ziet er lekker uit, ik ga het zeker een keer proberen!
Is alle thee van Zonnatura Fairtrade? Het max havelaar logo op jullie doosje op de foto mist namelijk op de doosjes van kruidenthee op de site van Zonnatura…
Nee ik geloof dat alleen de 100% kruidentheeën op dit moment fairtrade zijn. Aan de rest wordt (neem ik aan) gewerkt!
Ziet er heerlijk uit!
Die caramelsaus!! Ik wil het nu maken haha!
Hi groene meisjes,
Tijdens en vlak na een ontbijt, lunch of avondmaal kun je beter even niks drinken (ook geen water). Het maagsap doet zo beter zijn werk tijdens de vertering in de maag, waardoor de darmen het minder zwaar hebben en beter het voedsel (incl voedingsstoffen) op kunnen nemen! Klachten (darm- of vermoeidheid) kunnen hiermee samenhangen.
Ziet er lekker uit!
Kunnen jullie ook eens een receptje maken met hele haverkorrels? Ik heb het ooit eens per ongeluk gekocht op de markt en nu heb ik echt geen idee wat ik ermee moet :(
Mijn favoriete theetje is sterrenmunt maar zoethout is ook erg lekker!
Volgens mij zit er in die ‘korreltjes’ oplosthee toch veel suiker? (En andere toevoegingen?
Hmmm ziet er lekker uit! Ik ga het op mijn bak-bucketlist zetten hihi! Wat een mooi glas hebben jullie gebruikt voor de thee. liefs Laura
Hmm lekker! Wat een leuk artikel, ik waardeer het echt enorm dat ook aan de artikelen waarin jullie een samenwerking hebben zoals hier of waarvoor jullie bijvoorbeeld gesponsord worden zo veel aandacht wordt besteed! En het daarnaast kwalitatief ook heel goede stukken zijn =] Ik ben erg fan van jullie!
Dat is een heel groot compliment, dankjewel Malou!
Ik heb ze gemaakt en ze zijn heel goed gelukt!! Gebruiken jullie ook pin it knopjes? Of kijk ik daar overheen?
[…] pannenkoeken met cashewcream en vers fruit en gisteren (donderdag) verscheen er een recept voor haverrepen met kokos-karamelsaus online. Mocht je nog niet weten wat je dit weekend wilt eten: there you […]