Herfstige risotto met pompoen en biologische geitenkaas

YES. We mogen weer: it’s comfort food season! Tijd voor stoofpotjes, soepen, ovenschotels en: risotto. Ik heb me de afgelopen weekenden al flink uitgesloofd in de keuken en één van de recepten die ik maakte wil ik graag met jullie delen. Deze herfstige risotto met pompoen, paddenstoelen en geitenkaas is echt heel erg de moeite waard.

Biologische kazen van Henri Willig

Van kaasmerk Henri Willig kreeg ik een leuk pakketje met drie van hun biologische kazen. In het pakketje zat een red chili babykaas (heel geschikt voor op de borrelplank,) een Goudse milde jonge (lekker op een tosti) en een wat oudere biologische geitenkaas. Die laatste, de Biologische Supreme geitenkaas, verwerkte ik in onderstaande recept. De kaas is lekker pittig en smaakvol, wat echt iets toevoegde aan de risotto. Heel geschikt dus! Ook zin gekregen om aan de slag te gaan? Laten we beginnen!

Wat heb je nodig?

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
200 gram risottorijst
1 biologische pompoen, in blokjes
150 gram kastanjechampignons
100 gram Henri Willig Biologische Supreme geitenkaas, geraspt
800 ml groentebouillon
1 bosje verse platte peterselie, fijn gesneden
50 gram pompoenpitten (of andere pitten, zoals pijnboom- of zonnebloempitten)
olijfolie
peper en zout

Wat ga je doen?

– Verwarm je oven of airfryer voor op 200 graden –

  1. Snijd de pompoen in blokjes. Ik gebruik een biologische pompoen en de schil laat ik daarom zitten.  Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in kwarten.
  2. Leg de pompoenblokjes en de paddenstoelen op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie, peper en zout en schuif voor 20 minuten in de oven. Schep tussendoor om.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan (waarin je straks ook de risotto gaat koken) en bak hierin de ui en knoflook.
  4. Maak ondertussen 800 ml bouillon in een maatbeker.
  5. Voeg de risottorijst toe aan de knoflook en ui in de pan, tegelijk met een eerste scheut bouillon. Let op: bij risotto is het heel belangrijk dat je een beetje in de buurt van de pan blijft en regelmatig roert.
  6. Rasp de geitenkaas.
  7. Rooster de pompoenpitten in een droog koekenpannetje. Let op: ze kunnen gemakkelijk aanbranden.
  8. Haal de pompoen en paddenstoelen uit de oven en voeg toe aan de risotto.
  9. Voeg regelmatig een scheut bouillon toe aan de risotto. Blijf roeren.
  10. Wanneer alle bouillon is toegevoegd en opgenomen door de rijst, ga je de kaas beetje bij beetje toevoegen. Ook nu geld weer: blijf goed roeren.
  11. Check of de risotto lekker zacht is geworden (zo niet, dan heb je waarschijnlijk iets meer bouillon nodig).
  12. Serveer de risotto met peterselie, de geroosterde pompoenpitten en extra geraspte geitenkaas als je daar zin in hebt!

De perfecte borrelplank voor de herfst

Aangezien ik deze kazen van Henri Willig echt heerlijk en heel bijzonder van smaak vond, zou ik best nog eens wat andere varianten willen uitproberen. Ik denk bijvoorbeeld aan deze pompoenkaas (ik bedoel, als je het over herfstig hebt…) en deze biologische geitenkaas met truffel lijkt me ook perfect voor op een borrelplank. Glas rode wijn erbij, mij hoor je niet meer.

Zin in nog meer risotto?

Op zoek naar andere risottorecepten? Op De Groene Meisjes staan er nog meer! Zoals bijvoorbeeld deze met knoflookpaddenstoelen uit de oven of deze, één van mijn persoonlijke favorieten, met sinaasappel en munt. 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Henri Willig – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Herfstige risotto met pompoen en biologische geitenkaas

    1. Dat klopt :) Ik eet al jaren niet meer vegan. Wel vega, maar niet meer vegan.

      1. Oh, echt? Dat is me dan compleet ontgaan! Mag ik vragen waarom je gestopt bent met vegan eten?

  1. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept! Ik kan niet wachten om het uit te proberen! Heb je aanbevelingen voor een specifieke wijn die goed bij dit gerecht zou passen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *