Dit recept is gemaakt in samenwerking met Santa Maria – Van Aziatische gerechten krijgen wij nooit genoeg. Nu is de keuze uit de verschillende Aziatische keukens natuurlijk ook enorm, dus hoe zou het ons ook kunnen gaan vervelen? Vandaag delen we een Indiaas getint tofurecept met jullie: een bowl met curry-tofu en mango. Een makkelijke maaltijd die je lekker in een kom kunt serveren.
Toen Santa Maria ons vroeg om een recept te bedenken waarbij we één van hun kruidenmixen zouden gebruiken, wisten we meteen: we gaan tofu in dit recept verwerken. Wist jij trouwens al dat Santa Maria kruidenmixen verkoopt? Je hoeft je niet te schamen als je het niet wist, want ook wij hadden tot voor kort geen idee! Wij dachten eigenlijk dat Santa Maria alleen Mexicaanse producten maakte, maar niets blijkt minder waar. Deze kruidenmix bestaat uit mango-curry en gember en op de verpakking staat dat het geschikt is voor het marineren van vis en kip. Maar vis en kip eten we niet, dus wij kozen een plantaardig alternatief. Waarom we voor tofu kozen? Omdat tofu zich makkelijk laat marineren en dat is niet alleen heel handig, maar ook nog eens heel lekker!
Santa Maria heeft verschillende kruidenmixen, waar deze Indian Mango-Curry er eentje van is. Andere mixen die ons aanspraken zijn Ethiopian Berbere (met paprika, nootmuskaat en chili) en (Japanse) wasabi-sesam. Zelf hebben we inmiddels een hele collectie kruidenpotjes in huis, omdat het gewoon zo lekker is om allerlei variaties te maken. Zelfs de meest eenvoudige recepten krijgen een heel andere draai door eens een nieuwe kruidenmix toe te voegen! De kruidenmixen van Santa Maria zijn allemaal gebaseerd op verschillende wereldkeukens en zijn te koop bij Emte. Ook verkoopt Santa Maria kruidenmolentjes, met gedroogde kruiden. Denk aan Lime-Pepper en BBQ & Grill Mesquite, met peper, chipotle en knoflook. Deze gedroogde kruiden maal je zelf in het molentje. De kruidenmolentjes zijn te koop bij Emte, Deen, Plus en Jumbo.
Laten we gauw ons recept voor de Indiase bowl met curry-tofu en mango met jullie delen!
Wat heb je nodig voor 2 porties?
1 blok tofu
200 ml (fairtrade) kokosmelk
2 eetlepels Santa Maria Mango Curry kruidenmix
2 eetlepels rijststroop of agavesiroop
2 eetlepels citroensap
200 gram rijst
groenten om te stomen zoals: sperziebonen, broccoli, boerenkool.
een paar plakjes mango
een paar plakjes komkommer
Wat ga je doen?
1. Snijd de tofu in dunne plakken.
2. Mix de kokosmelk, mango curry poeder, rijststroop en citroensap in een grote kom. Leg de plakken tofu in het kokos-curry mengsel. Zet dit minimaal 30 minuten in de de koelkast.
3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
4. Verwarm een grillpan en verhit een eetlepel (kokos)olie. Leg de plakken tofu voorzichtig in de pan. De saus van de tofu zal een beetje gaan koken. Laat de saus lekker indikken.
5. Na ongeveer 5-6 minuten is de saus een beetje ingedikt en zie je bruine ‘grill-strepen’ verschijnen. Draai de tofu nu om en bak nog eens 5 minuten.
6. Doe de rijst alvast in een kom. Stoom ondertussen de groenten.
7. Snijd de tofuplakken doormidden en serveer met de rijst, groenten, mango en komkommer.
8. Warm de rest van de marinade op en schenk over de groenten als een sausje.
We kunnen het ons heel goed voorstellen dat mensen die normaal gesproken vlees eten een soort afkeer van tofu hebben. Immers, als je een blok tofu in zijn verpakking ziet, zie je gewoon een kaal, wit blok. Maar als je eenmaal weet wat voor lekkers je er allemaal mee kunt maken en hoeveel kanten je ermee op kunt, zoals bijvoorbeeld door het gebruiken van een nieuwe kruidenmix of marinade, dan is het echt een heel veelzijdig en lekker product. Je moet er alleen wel zelf iets van maken ;) We hopen jullie op deze manier te inspireren toch (weer) eens met een blok tofu aan de slag te gaan!
Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? We zouden het erg leuk vinden als je een foto van het eindresultaat met ons zou willen delen! Dit kan via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Alvast bedankt, veel kookplezier en eet smakelijk!
Ik vind tofu altijd een beetje een moeilijk product. Ik heb het weleens een paar keer geprobeerd, maar echt lekker werd het niet. Ik ga het maar eens op deze manier proberen, met die kruiden lijkt me het ook lekker! Fijn receptje :)
Ah lekker curry, weer helemaal weer voor!
Ziet er wederom heerlijk uit! Zelf maakte ik eerder regelmatig iets soortgelijks, maar dan met tempeh. Ik vind tempeh wat meer ‘bite’ hebben dan tofu.
O wauw dit klinkt goed. En wist inderdaad niet dat zij ook kruidenkasten verkochten. Handig om te weten!
Wat ziet dit er heerlijk uit! Jammer dat de kruidenmixen alleen bij de Emte verkrijgbaar zijn, die is bij mij helaas in geen velden of wegen te bekennen.
Ziet er heerlijk uit! Ik ga het een keer proberen..
Ik ben volgens mij de enige die alleen gebakken tofu, zonder kruiden alleen wat zout, lekker vindt. Zo maakte mijn moeder het, back in the day toen er nog niet zoveel keuze was. En ik vond dat lekker.. haha.. zelf nooit meer gemaakt eigenlijk..
Oeh! In mijn blogpost van vandaag staat nog dat ik helemaal niet van tofu houd. Maar stiekem ziet dit er toch wel heel goed uit. Lekker!
Oh, dat ziet er heel erg lekker uit. Nu we richting de herfst gaan ga ik qua eten richting de curries en de chillies. Ik eet eens in de zoveel tijd met een vriendin die als het aankomt op veganisme (ik ben vegan) ontzettend moeilijk is en opeens claimt dat ze niks lust, heel vermoeiend. Toch haar maar eens dit voorschotelen.
Oeh yam! Ik blijf jullie gerechten opslaan op Bloglovin. Ze zien er allemaal zo lekker uit en als ik ze maak is iedereen er altijd erg over te spreken. Ben zo benieuwd naar jullie boek!
Liefss…
Eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Emte. Welke kruiden kan ik gebruiken als er geen Emte bij mij in de buurt zit?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit tofu gegeten heb. Wat je al beschreef: het ziet er niet echt aantrekkelijk uit, zo’n wit blok. Maar dit recept klinkt goed! Misschien moet ik het toch eens een kans geven :)
Even dik hopen dat ze het ook bij onze emté hebben :’) ben gek op tofu, denk dat ik volgende week maar eens een keertje kook haha
[…] je misschien nog niet hebt gezien. Dit zijn: een boerenkoolsalade (maar dan met palmkool) en een Indiase bowl met curry-tofu en mango! Beide heerlijke gerechten, maar natuurlijk wel aan de verantwoorde kant. Het is weer eens tijd […]
Ik heb dit zo net gemaakt, en woaahh het was zó enorm lekker <3