Soms moet je even toegeven aan je chocoladebehoefte. Natuurlijk zou je dan bijvoorbeeld een stukje Tony’s kunnen nemen, maar dat is niet altijd genoeg. Vandaar dat er vandaag vegan chocolade muffins met chocoladetopping gebakken werden. Ofwel chocolade cupcakes. With a cherry on top.
Het Amerikaans boekje ‘Vegan Cupcakes take over the world’ van Isa Chandra Moskowitz is het ideale kookboekje voor dit soort momenten. Het boekje staat vol met wanhopig zoete en kitscherig gedecoreerde cakejes. Een enorme modegril natuurlijk, maar ach, daar doen de Groene Meisjes soms graag even aan mee. Als het dan maar wel diervriendelijke&budget cakejes zijn!
Omdat er in het recept met ‘cups’/cupmaten (neen mensen, niet die cupmaten) gewerkt wordt en dat allemaal een beetje verwarrend kan zijn, hebben wij het vast voor je omgerekend. Hieronder vind je dus de hoeveelheden die wij gebruikt hebben. Het kan zijn dat als je het zelf gaat omrekenen, je op een paar gram/ml meer of minder uitkomt, maar zo ‘werkte’ het recept bij ons prima.
Voordat je begint met koken; weest voorbereid. De keuken zal gelijk een slagveld zijn. Poedersuiker stuift als een malle, cacaopoeder idem dito. Maar laat onderstaande foto even op je inwerken. Dan weet je waar je het voor doet.
Wat je nodig hebt voor de chocolade-muffins:
> 0,240 ml soyamelk (ja, je hebt een nauwkeurige maatbeker nodig)
> 150 gram rietsuiker
> 5 eetlepels zonnebloemolie
> 1 1/2 tl vanille-extract
> 120 gram bloem
> 40 gram cacao poeder
> 3/4 tl baking soda/ zuiveringszout (kan je bij de drogist krijgen. Baking Soda is wat lastiger, maar soms hebben ze het bijvoorbeeld bij een Surinaamse toko)
> 1/2 tl bakpoeder
> 1/4 tl zout
En met deze topping tover je muffins om naar cucpakes:
> 100 gram plantaardige margarine
> veeeeeel poedersuiker
> een paar eetlepels cacao
> 1 tl vanille extract
> soyamelk of soyaroom op gevoel
> discofeverdip
> some (gekonfijte) cherries voor on-top
Let’s bake!
Note vooraf: wij prefereren kleine cakejes, zodat je er lekker veel hebt. Op deze manier kan je misschien wel 10 tot 12 cupcakejes bakken met onderstaande ingrediënten. Groter (en dus minder) mag natuurlijk ook!)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in 1 beslagkom de soyamelk, rietsuiker, zonnebloemolie en vanille-extract.
Klop dit goed door met een garde, zodat een ‘schuimende’ substantie ontstaat. Lekker luchtig!
Meng nu in een andere beslagkom de bloem, het cacaopoeder, de bakingsoda, het bakpoeder en het zout. Even doorscheppen.
Giet nu de natte ingrediënten uit de andere kom bij de droge ingrediënten.
Mix het geheel goed door met een garde (hoeft dus niet met elektrische mixer), totdat het een mooie gladde substantie is geworden. Laat even staan, nu dikt het beslag wat in.
Stal je mooiste muffinvormpjes uit en schep het beslag erin. Let op: het beslag is best wel dun, dus doe niet teveel in de vormpjes! (bij teveel beslag gaat het eruit lopen)
Zet de cakejes nu voor 20 minuten in de oven.
Ondertussen ga je de topping maken. Bij dit onderdeel van het recept komt het aan op intuïtie en vooral ook even proeven tussendoor. Je moet je bedenken dat de cakejes niet superzoet worden. Dus als je van superzoet houdt, moet je de topping goed zoet maken. Of niet, natuurlijk.
Wij konden niet zoveel met het recept uit het boekje, omdat je ingrediënten nodig hebt die we hier niet konden vinden. Vandaar dat we er onze eigen draai aan hebben gegeven.
Zorg dat de plantaardige margarine zacht is. Mixen is anders echt niet te doen.
Doe de margarine, cacaopoeder en vanille-extract in een kom. Mix het geheel.
Ga nu op gevoel poedersuiker toevoegen en bepaal hoe zoet je de toppig wilt hebben.
Nu is het een dikke, niet smeerbare substantie. Daarom moet je soyamelk of soyaroom (dat laatste is misschien nóg lekkerder) toevoegen. Blijf roeren terwijl je dit doet.
De topping moet niet te dun worden, dus voeg niet teveel toe. Waarschijnlijk is een paar scheutjes al genoeg. Wil je de topping juist wat dunner hebben, omdat je meer cupcakejes hebt om het geheel over te verdelen? Voeg dan wat meer soyamelk of room toe.
Je blijft het geheel omroeren tot het een mooie gladde massa is geworden, let er in elk geval op dat er geen klontjes van poedersuiker of boter meer te vinden zijn! Zet de topping ondertussen even in de koelkast.
Na 20 minuten haal je de cakejes (die als het goed is heerlijk luchtig zijn geworden) uit de oven. Wacht tot ze afgekoeld zijn en ga dan de topping op de cakejes scheppen. Als je dit helemaal subliem wilt doen, doe je het met een slagroom-spuitzak. Maar je kunt ook overdrijven ;)
En dan nu het moment der momenten: versier de cakejes met discodip en vruchtjes. Om de cupcakes helemaal vegan te houden laat je de discodip achterwege. In discodip zit namelijk vaak E120 (dit is een kleurstof gemaakt van schildluis.) Wij maakten een aantal mét en een aantal zonder.
Enjoy!
Deze cupcake hebben we gedecoreerd met rijstslagroom.
Spijtig genoeg vonden wij de slagroom niet zo lekker.
Ziet er om te smullen uit!! Ben dol op cupcakejes EN chocolade.
Zeker dat boekje aanschaffen Jolijn! echt een aanrader!
Baking soda vind je in de supermarkt normaal gezien ook onder natrium bicarbonaat! Hier zit het in een gele bus die meestal bij de andere bakbenodigdheden staat :)
Zien er heel lekkere cupcakes uit trouwens!
Oke! Wij hebben het nog niet kunnen vinden (ook niet nadat we het gevraagd hebben,) maar we zullen nog een keer beter zoeken :)
Thanks!
Het bakken gaat veel sneller als je je twee setjes met “maatjes” aanschaft. Eentje voor de cups en eentje voor de spoons. Bij ons (Antwerpen that is…) hebben ze de cups gewoon bij de Hema! Handig en zo kan je nog veel sneller smullen van de heerlijke cakejes…
Ik begrijp ook de teleurstelling bij de spuitbusroom. Niets is te vergelijken met de heerlijk (volgens mij haver-) slagroom van Lombardia.
Liefs vanuit Antwerpen!
Handige tip! dankjewel. Zodra we in Antwerpen zijn duiken we een HEMA in. Misschien hebben we dat hier trouwens ook wel bij de HEMA..
ooo dat ziet er lekker uit!! En ook mooi met die kleurtjes! ;-) ;-)
Thanks! :)