Portugese soep

Portugese soep

Toen wij vorige week naar Portugal vertrokken werden we gewaarschuwd voor het feit dat er wel eens weinig te eten zou kunnen zijn voor ons. Zoals veel mediterrane landen, staat de Portugese keuken bekend om het gebruiken van (veel) vis en vlees. Maar, zo werden we gerustgesteld, er is één Portugese soep die sowieso vegan is. De ‘Sopa portuguesa de legumes.’ Zodra we de kans kregen, bestelden we de soep. Het bleek een ontzettend lekker gerecht te zijn! Overigens viel het erg mee hoor, met het moeilijke eten in Portugal. We hebben drie dagen lang prima gegeten – maar hierover later meer.

Portugese soep

Wij vinden het leuk om iedere week een nieuwe soep te proberen (meestal delen we de resultaten ook met jullie in de vorm van een recept) en logischerwijs gingen we nu voor de Portugese soep die we in Évora gegeten hadden. Het recept vonden we in het The Green Kitchen Travels boek (klik op de link om naar onze review te gaan) – waarin ook David beschrijft dat hij deze soep in Portugal veel heeft gegeten, omdat het vaak één van de weinige vega opties was. We hebben een paar kleine dingetjes aangepast aan het recept. Ten eerste hebben we geen prei, maar een paar bosuitjes gebruikt. Ook hebben we flink meer salie gebruikt dan het recept aangeeft. In Portugal proefden we de salie ook erg duidelijk in de soep en dat vonden we lekker, dus vandaar dat we niet te zuinig met de salie omgegaan zijn. En tot slot hebben we in plaats van tuinbonen, kikkererwten gebruikt, omdat we deze nog in huis hadden en het zonde vonden om deze niet te gebruiken.  We zijn immers nog altijd met ons ‘Besparen op boodschappen‘ project bezig! Het leuke was dat we wortels, bosui en kool nodig hadden en die bleken in ons BeterBio groentenpakket van deze week te zitten. Die kwamen dus meteen goed van pas.

Wat heb je nodig voor een flinke pan Portugese soep?

kokosolie en olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 tenen knoflook, fijngesneden
gedroogde salie (of verse, als je daar aan kunt komen) naar smaak
1 prei, of een paar bosuitjes, in ringetjes
3 aardappels, geschild en in stukken
1 zoete aardappel, geschild en in stukken
3 wortels, gesneden
zout en peper
2 eetlepels citroensap, of meer naar smaak
tuinbonen of kikkerwten – zoveel als je wilt
1/4 van een kleine kool, bladen los getrokken en in reepjes gesneden

 

Wat moet je doen?

1. Verhit wat kokosolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na een tijdje de salie toe en bak mee.
2. Voeg nu de geschilde en gesneden aardappels en zoete aardappel toe, bak mee.
3. Voeg de gesneden wortels en lente uitjes  toe, bak mee.
4. Giet kokend water over de groenten – totdat de groenten onder water staan. Voeg ook peper en zout toe.
5. Kook de groenten totdat ze goed zacht zijn.
6. Pureer het geheel met een staafmixer.
7. Voeg nu het citroensap toe en breng de soep wat meer op smaak met zout, peper en salie.
8. Kook de kikkererwten en reepjes kool toe en kook kort mee.
9. Serveer de soep met olijfolie ‘on top.’

Portugese soep

Tip: Wij hebben gemerkt dat de soep het lekkerste is als je hem lekker lang laat pruttelen. Ondanks het feit dat er flink wat aardappel in de soep zit, kan de soep anders wat waterig blijven.

Tip: Ook zul je merken dat je best wat kruiden (salie, zout en peper) mag toevoegen, omdat je geen groentebouillon (maar alleen heet water) gebruikt. Salie geeft wel een heerlijke specifieke geur en smaak, die ervoor zorgde dat we meteen weer terug in Portugal waren.

Ben jij wel eens in Portugal geweest en heb jij toen deze soep ook gegeten? We zijn heel benieuwd wie van jullie deze Portugese soep gaan proberen! Laat je het ons weten? (en een foto delen mag altijd – via Twitter/@degroenemeisjes of Instagram/@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) Enjoy! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Portugese soep

  1. Ik ben dol op dit soort soepjes, dit lijkt me dan ook een heerlijk gerecht! En lekker vullend met al die aardappel :)

  2. Ziet er mega goed uit! Ik vind soep maken ook altijd zo leuk :) sta nu toevallig een pan aspergesoep te maken :)

  3. Klinkt als een heerlijke gezonde soep :)
    Denk dat ik deze ook maar uit ga proberen, ter variatie op de rode linzen/flespompoen-soep die ik nu toch wel erg vaak maak haha :)

  4. Klinkt goed! Salie is ook echt superlekker, maar ik eet het bijna nooit. Goede reden om deze soep te maken :)

  5. Ik zie nu pas jullie nieuwe lay-out, super leuk! Lijkt me een heerlijke soep en vult zo te zien aan de ingrediënten ook goed. Ik gebruik altijd wel bouillon maar ga dit ook eens proberen.

  6. Koken jullie de kool en kikkererwten in een aparte pan voordat jullie het mee laten pruttelen met de soep? Of moet het woord voeg er staan ipv kook als eerste woord :)?

  7. Klinkt heerlijk, groene kool is altijd lekker in soep, en een goede vervanger voor boerenkool, die hier in Parijs een beetje moeilijk te vinden is. Het is alleen altijd zo’n groot ding ! Hoe bewaren jullie de rest ? Weet iemand of dat in de vriezer kan, in reepjes of zo ? Ik moest een keer 3/4 groene kool weggooien, echt zonde :( .

  8. Dat ziet er lekker uit zeg! Ga ik zeker eens proberen.
    Ik ben ook zo’n soep liefhebber, het liefst elke week!

  9. Oh wow, deze soep klinkt super lekker! Morgen snel wat wortels halen, want voor de rest heb ik alles in huis. Ik maak ook bijna iedere week een ‘nieuwe’ soep, maar omdat ik vandaag geen inspiratie had, ging ik gewoon weeeeeer voor jullie linzensoep, haha.

  10. Ik krijg gelijk zin om terug naar Portugal te gaan, ik hou van de Portugese keuken. Het liefst zou ik dan wel naar Madeira gaan en een bakkerij plunderen voor pao de batata <3

    1. Oe dat klinkt goed! Ik zou wel zin hebben in zo’n zoete aardappel broodje… hoe heten ze ook al weer? bolo de caco ofzo? mmmm!

  11. Gisteren jullie heerlijke kokos curry uitgeprobeerd en vanavond deze soep gemaakt. Ik had nog nooit eerder met zoete aardappel gekookt, en ook niet met verse salie. Ik vond het erg lekker! Leuk om via jullie blog met (voor mij) nieuwe dingen in aanraking te komen! Mijn ervaring met de soep was juist dat er vrij veel water bij moest, in plaats van dat ik hem waterig vond. Bedankt voor het recept!

  12. Wij zijn vaak in Portugal geweest en ik ben nu op zoek naar t recept vd soep die we daar vaak als lunch namen. Ik denk dat dit recept is wat we hebben gegeten. Deze ga ik maandag maken.

  13. Hoi! Voor hoeveel personen is deze soep? Ik zou deze graag volgende week willen maken voor het inloophuis in Bos en Lommer.

  14. Ik woon al jaren in Portugal en at nog nooit soep met salie??? Ik veronderstel dat jullie koolsoep aten met COENTROS-KORIANDER of cilantro. Koriander wordt veel gebruikt in de keuken van Alentejo-Evora.
    Het is best mogelijk dat deze soep met salie best lekker smaakt. Ik zal het eens uitproberen.

  15. Leuk recept!Wij zijn dol op soep en hebben ook de Portugese posteleinsoep vaak op het menu,ken je die? Met wilde postelein,die heeft veel meer smaak dan de gekweekte en groeit vaak gewoon in de tuin,moet je eens proberen en ev.de manchego en ei vervangen door wat anders.

  16. Ik heb deze soep gegeten bij Portugezen toen ik in de Algarve was, fijn om het recept hier te vinden! Mij werd verteld dat er ook spinazie in zou zitten maar ik ga eerst dit recept volgen!

  17. Mag ik vragen voor hoeveel personen deze soep is?
    Dat zou ik graag willen weten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *