Proefdiervrij viert feest!

Vandaag, 11 maart, is een belangrijke dag voor alle dieren en dierenliefhebbers! Vanaf vandaag mag er in Europa geen cosmetica worden verkocht die getest is op dieren. Reden voor een feestje!

De Groene Meisjes - hondje

Vorige week deden we een oproepje op de Groene Meisjes, waarin we jullie vroegen om vragen over deze nieuwe regelgeving te verzamelen. Deze vragen hebben we aan Stichting Proefdiervrij mogen voorleggen en de antwoorden die we op deze vragen kregen, lees je hieronder!

Is het zo dat alle bestanddelen/ingrediënten én het eindproduct proefdiervrij is….of alleen het eindproduct?

Mede dankzij het werk van Proefdiervrij zijn in 1997 dierproeven voor cosmetica in Nederland verboden. In 2004 volgden alle Europese landen, zij het alleen waar het ging om het testen van eindproducten. In 2009, is het Europees test verbod ingegaan. Dit betekende dat in de EU geen testen op dieren wat betreft de ingrediënten meer mochten worden gedaan. Datzelfde jaar ging er gedeeltelijk handelsverbod in. Dit betekende dat er buiten de EU vanaf 2009 nog steeds drie veiligheidstesten mochten worden gedaan op ingrediënten voor producten die hier op de markt komen. Als gevolg van het Europese Test- en Handelsverbod voor diergeteste cosmetica van 2009 werden tien van de dertien dierproeven verboden. De laatste 3 testen zijn nu vanaf 11 maart ook verboden. Het handelsverbod is daarmee nu volledig.

Betekent dit ook dat merken die in andere landen testen hier niet meer verkocht zullen worden? Ze kunnen bijvoorbeeld testen in de VS/Azië, om het product vervolgens hier te verkopen. En hoe zit het met de merken die ook in China verkocht worden (en dus verplicht zijn om te testen, bv. Urban Decay en Mac)?

Voordat cosmetica mag worden verkocht, moet bewezen worden dat deze geen gevaar oplevert voor de (volks)gezondheid. Daarvoor werden 13 veiligheidstesten verplicht gesteld. Het nieuwe Europese Test- en Handelsverbod voor diergeteste cosmetica van 2013 verbiedt al deze veiligheidstesten. Vanaf aanstaande maandag 11 maart is het verboden in Europa cosmetica te verkopen waar deze dierproeven nog voor worden gedaan om de veiligheid van de ingrediënten te waarborgen. Als voor een merk (ook al is het in Australië) deze testen worden gedaan, mag dit eenvoudigweg niet worden geïmporteerd. Dit staat helaas los van de dierproeven die in China plaatsvinden, daar zijn ze namelijk vanuit de overheid verplicht.

We vragen ons eigenlijk ook wel af wat er dan zal gebeuren met de dieren die daar nu wél voor worden gebruikt. Worden die op 11 maart allemaal vrijgelaten of in een asiel gestopt of ergens opgevangen?

Het is natuurlijk al langer bekend dat dit verbod eraan komt. Daar wordt ongetwijfeld rekening mee gehouden bij de fokprogramma’s. (dat hopen we maar!)

Ik heb ergens gelezen dat de wet alleen geldig is in Europa maar hoe zit het ermee als ik de niet proefdiervrije producten via internet bestel? Worden ze dan in Europa ingevoerd? Of is dat ook verboden?

Het is best spannend hoe de Warenwet dit alles gaat controleren, maar het feit is dat het verboden is om in Europa cosmetica te verkopen waarvoor dierproeven worden gedaan. Ongeacht of dat via het internet wordt verkocht. De handhaving en controle van het verbod wordt gedaan door de lidstaten. Voor Nederland is de NVWA hiervoor verantwoordelijk. Proefdiervrij zal aan de NVWA uitleg vragen hoe dit vorm gaat krijgen.

 ‘Geen enkele cosmetica fabrikant’, betekent dat dat er echt écht geen enkel make-upproduct (en ook geen bestanddelen) meer op dieren worden getest? In geen enkel land?

Het is en blijft natuurlijk een Europese wet. Als een Amerikaans merk dierproeven doet voor een nieuw ingrediënt en die tandpasta of shampoo op de Amerikaanse markt verkoopt, dan is er niets aan de hand. Maar deze mogen dus niet worden ingevoerd in Europa.

Denken jullie écht dat de dierproeven stoppen? Want er gaat helaas een hoop geld in om… hoe zit dat?

Uit trendanalyses blijkt dat het merendeel van de Europese bevolking tegen dierproeven voor cosmetica is. Er gaat inderdaad een hoop geld in om en de cosmetica-industrie heeft ook keihard lobby gevoerd in Brussel om het oude systeem in stand te houden. Maar gelukkig zijn ze daar niet in geslaagd. Hieruit blijkt dat de mening van de bevolking toch sterker werkt dan handelsbelangen en zeer professioneel uitgevoerde lobby. Wij geloven dat er beter en gerichter onderzoek kan worden gedaan zonder het gebruik van proefdieren. Daar zijn al mooie voorbeelden van. Proefdiervrij staat uiteraard achter de ontwikkeling en innovatie van die nieuwe wetenschap zonder proefdieren die ook nog eens goedkoper is en betere resultaten oplevert. Met eigen initiatieven en door samen te werken, slagen wij erin om dingen in beweging te zetten en voortgang te boeken. En dat zullen wij zeker blijven doen in de toekomst!

Beste Stichting Proefdiervrij, wat zijn wij blij om dit alles te horen! Heel vriendelijk bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en natuurlijk van harte gefeliciteerd met deze geweldige mijlpaal! Jullie hebben er ontzettend hard voor gewerkt. Heel erg bedankt hiervoor!!

Liefs,

De Groene Meisjes

bron foto:Pinterest.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Proefdiervrij viert feest!

  1. Ik kan het bijna niet geloven!! Wat een geweldig nieuws! Dat betekent dus dat je gewoon een winkel in kan lopen en welke make-up of verzorgingsproduct dan ook kan pakken en zeker weet dat het niet op dieren is getest…. Ongelofelijk!! :D

  2. Geweldig nieuws. Maar toch: als ik nu een willekeurige drogist inloop, dan staan de schappen bomvol met allerhande producten die verre weg van diervriendelijk zijn. Hoe gaat dit logistiek in zijn werk dan? Het is namelijk niet zo dat ik vanmiddag naar de drogist kan gaan en met een gerust hart een fles shampoo of een oogschaduw kan kopen.

  3. Ik vind het een fantastisch gebaar, maar ben wel een beetje nieuwsgierig naar hoe ze dit precies willen handhaven. Uit hun antwoorden komt ook wel een beetje over alsof ze daar zelf ook nog niet precies weet van hebben (met name het antwoord op de vraag over wat er dan met de dieren zou gebeuren vind ik vrij bizar – laten we maar hopen dat ze niet ergens in een goot terechtkomen? :S). Misschien ben ik wel héél skeptisch hoor, maar dat soort dingen doen mij dan altijd aan publiciteitsstunts denken.

  4. Het is inderdaad een feestje waard.
    Stichting Proefdiervrij, bedankt voor de uitleg en nog meer dank voor de jarenlange strijd die jullie gevoerd hebben!

  5. Is het niet zo dat de proefdieren voor cosmetische doeleinden gewoon voor andere, medische testen ingezet zullen worden?
    Erg goed dat de ellende nu iets kleinschaliger is geworden, maar proefdieren blijven wel bestaan.

  6. Ik hoop echt dat de ellende nu weg is (teminste, in Europa)!!!! Het is iniedergeval goed nieuws voor al die lieve beestjes

  7. Heyy ik ziensat dit artiekel geschreven is in 2013 en het is nu 2015 maar ik kan gewoon Mac en mabelyn makeup kopen terwijl dat op dieren word getest hoe kan dit? Zou dit niet verboden moeten zijn? Of is de wet opnieuw veranderd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *