Iedereen loopt nu wel supertof te doen met ‘nieuw ontdekte’ overnight oats, maar ondertussen werd het échte werk al rond 1900 ontdekt. In een ziekenhuis, door ene dokter Bircher, die dacht: als ik die muesli nou eens van tevoren week, dan is het veel makkelijker te eten voor (oudere) patiënten. Tegenwoordig eten we het meestal niet meer omdat het makkelijk is, maar omdat het heel erg lekker is!
Dit recept maakt een flinke jar (in niet-hipster taal ook wel een ‘glazen pot’ genoemd) vol met Bircher Muesli. Je kan er twee dagen van eten, of met iemand anders ervan eten… hoe dan ook, het is een stevig ontbijt!
Wat heb je nodig?
125 gram havervlokken
200 ml rijstmelk
75 gram rozijnen
1 geschilde en geraspte appel
het sap van een halve citroen
een handje cashewnoten
eventueel: sesam, pompoenpitten, kokosrasp, zonnebloempitten, stukjes pure chocolade, cranberries
een paar lepels sojayoghurt (naturel, zonder suiker)
een handje blauwe bessen
Wat moet je doen?
Zet de avond van tevoren – voordat je dit gerecht dus als ontbijt wilt eten – de havervlokken in de week. Dit doe je door de havervlokken in een grote glazen pot te doen en hier de rijstmelk overheen te gieten. Doe ook de rozijnen er alvast door en roer goed door. Zet de pot voor een nacht in de koelkast.
De volgende ochtend doe je het volgende:
– schil en rasp de appel en verdeel over de muesli
– knijp de halve citroen uit boven de muesli
– schep de cashewnoten (en de andere toppings die je eventueel wilt toevoegen) door de muesli
– top af met een flinke lepel sojayoghurt en wat blauwe bessen
Door de appel en citroen wordt de muesli echt enorm fris. De smaak deed mij sterk denken aan dit taartje met bosbessen en citroen. Erg lekker! En zo makkelijk, snel én gezond. Regelrechte aanrader dus.
Enjoy! Laat je het ons weten als je dit recept hebt geprobeerd? Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) en Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt!
Mijn oma zette ook altijd de muesli de avond van tevoren al in de week ;)
Dat ziet er echt heel lekker uit!
hmm, klinkt lekker zeg!
xo, cheyenne
Mmmm lekker! Ik zou het alleen zonder cashewnoten maken (allergisch..)
Maar verder ziet het er echt heerlijk uit! Keertje uitproberen.
Liefs,
Pauline
Klinkt goed. Ik eet niet zovaak muesli
Klinkt lekker! Maar het schijnt zo te zijn dat kauwen, voor mensen die dat wel kunnen, heel gezond is: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14194/Universiteit-van-Nederland/article/detail/3524973/2013/10/10/Waarom-vanillevla-onze-hersenen-vernietigt.dhtml
Misschien moeten we dus toch af van de smoothie-, sap- en havermoutcultuur, al zijn de ingrediënten nog zo gezond. Of je gooit gewoon lekker veel noten en vast fruit (stukken appel i.p.v. geraspte appel) door je havermout. :)
dat zit er ook doorheen he ;) Het is trouwens ook niet zo vloeibaar dat je het naar binnen slobbert. Het is toch nog wel een beetje kauwen ;)
Ja, dat zag ik ja, maar omdat jullie specifiek refereerden naar Birchers motivatie achter deze muesli, leek het me leuk om dit filmpje over juist wèl kauwen ook even onder de aandacht te brengen. :)
Die eerste zin; heerlijk :D
Yeey, muesli!
AHA! Ik zie Bircher muesli wel vaker voorbij komen en ik vroeg me altijd al af wat dat nu betekende (en dan wilde ik het googelen maar ondertussen had ik alweer 3 andere tabbladen openstaan natuurlijk waardoor ik het vergat), wat leuk om te lezen. Het lijkt me ook leuk om deze een keer te maken, want ik doe heel erg mijn best om een goede ‘ontbijter’ te worden, maar het lukt nog niet echt.
Dit is dan zeker iets voor jou, aangezien het echt zo makkelijk en snel te maken is. Je kan het de avond van tevoren al maken, dus je hoeft het alleen maar de koelkast uit te schuiven en af te toppen de volgende ochtend. Ideaal!
Mmmmm ik ga het proberen! I’ll let you know…
Hmm, dat ziet er lekker uit :) Ik heb laatst voor het eerst een pak oatmeal gekocht, maar hoor je deze niet eerst te verwarmen? of worden ze ook zacht in koude melk? (Ik ben een schaap dat braaf de instructie op de achterkant volgt, dus ik heb alleen warm geprobeerd) Ik weet van mijn brinta pap dat het niet te eten was koud en er allemaal klontjes in bleven drijven, bleg.
het wordt ook zacht in koude melk, als je maar lang genoeg (een nacht dus) weekt. Overigens gebruik ik geen havermout, maar havervlokken. Havermout is al wat fijner en zal nog wat papperiger worden denk ik.
Hallo,
Wat wij muesli noemen (de graanvlokkenmengsels die je kunt kopen) is dus niet de muesli van dr. Bircher. Muesli betekent ‘moesje’ en slaat niet op de graanvlokken, maar op het hele papje. Het ‘moesje’ was oorspronkelijk iets van graanvlokken en geraspte appel die werden geweekt in room. Een lekker romig papje dus, die Bircher Muesli. En Bircher ‘weekte’ dus geen ‘muesli’ maar maakte muesli. Door graanvlokken te weken. Even de puntjes op de i, sorry, ;-)
klinkt echt heerlijk! ga ik zeker eens proberen, dankje voor het recept
Dit recept heeft niets te maken met de originele Bircher Muesli. Dit is gewoon een variatie op overnight oats! En jullie bewering dat deze geweekte havervlokken makkelijker te eten zijn voor (oudere) patiënten is ook onjuist. Bircher-Benner is van mening dat rauw voedsel de meeste voedingsstoffen bevat en dat deze optimaal opgenomen worden door ons lichaam. Hij weekte de havervlokken om de opname van de vitaminen en mineralen die de haver te verbeteren. Als je dokter Bircher-Benner gebruikt om je eigen recept te verkopen, dan moet je dat wel op een waardige manier doen.
https://www.bircher-benner.com/de/medizinisches-zentrum/diaetetik/