Soms lijkt het ontzettend lastig om altijd maar weer een gezonde lunch te bedenken. Het komt regelmatig voor dat ik met de handen in mijn haar sta: wat moet ik NU weer eten?! Vaak is het antwoord eenvoudig. Kijk in je koelkast, trek je voorraadkast overhoop en tover iets op tafel. Zo ontstond ook dit (lunch-)recept en ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als ik!
Wat heb je nodig? (voor 1 portie)
75 gram boekweitkorrels (te koop bij de natuurwinkel)
1/4 komkommer
6 cherrytomaten
1/4 avocado
2 handjes bladspinazie
6 tot 8 champignons
sojasaus
een heel klein beetje water
amandelschaafsel
Wat moet je doen?
1. Kook de boekweit volgens de verpakking. Ik voegde een half groentebouillonblokje toe voor wat extra smaak. (ik kies voor een zoutarme variant van Healthy Planet, te koop bij Ekoplaza)
2. Snijd de komkommer, cherry tomaatjes en avocado in blokjes en/of reepjes.
3. Snijd de steeltjes van de champignons en leg ze in een pannetje. Marineer met wat sojasaus (op gevoel, niet teveel, want dan wordt het megazout) en een beetje water. Laat dit even lekker sudderen, totdat de champignons wat geslonken zijn en mooi bruin zijn geworden.
4. Leg de bladspinazie op een bord of in een kom. Schep hier de boekweit en de veggies op.
5. Top af met de champignons en het amandelschaafsel.
Deze salade kan je gemakkelijk meenemen naar je werk of onderweg. Hoewel het erg lekker is om de salade lauwwarm te eten, is de boekweit koud ook hartstikke prima!
Boekweit is glutenvrij. Als je het hele gerecht glutenvrij wilt houden, vervang je de sojasaus door tamari. Check ook even of het bouillonblokje dat jij gebruikt glutenvrij is!
Het hartjesschaaltje is van het te gekke merk ‘Kinta,’ dat te koop is bij WAAR.
Geniet ervan!
Jammie, ik ben dol op zulke lunches. Sinds dit jaar neem ik geen brood meer mee naar mijn werk, maar salades. Veel lekkerder en ik ben al aardig wat kilo’s kwijt!
Het klinkt erg aantrekkelijk…
Dat ziet er heerlijk uit! Fijn om eens wat inspiratie op te doen voor de lunch. Ik ga het deze week eens proberen!
Ziet er lekker uit zeg!
lekkker! zeg, weten jullie waar je suiker (en E-nr) vrije paneermeel kunt kopen? Er mag ook geen gist in zitten, dus een beschuit verkruimelen is geen optie.
E-nummer vrij moet sowieso bij Ekoplaza lukken. En ik denk suikervrij ook wel… Ik zou dus even bij de natuurwinkel kijken.
Dat ziet er weer heerlijk uit. Mooi bordje!
Oe, klinkt echt enorm goed dit. Boekweit, moet ik ook eens proberen. Ik stond vanavond voor het schap en ben toch maar voor gierst gegaan. Ook heerlijk in een salade!
Klinkt goed, ik heb nog boekweit liggen en was nog een beetje zoekende naar een recept.
Wat doe je dan met die champignonsteeltjes?
Die gooi je toch niet weg?
Ziet er yummie uit!!
lijkt me heel lekker voor mee naar mijn werk! dank je wel voor de tip!
Ter inspiratie. … dit wordt mijn lunch salade morgen. Ongeveer driekwart courgette en nog wat groene linzen erbij. Dressing vries ik van tevoren in porties in en mix ik er last minute doorheen. Zalig… en … heel veel jaloerse collega’s :))
Groetjes Eline
zijn boekweitkorrels het zelfde als boekweitgrutten???????????????
Hi Ilona, nee, grutten zijn platgestampte boekweitkorrels.