Gisteravond plaatste ik voor de grap een (best wel lelijke telefoon-) foto op Facebook met daarbij: als deze brownie 200 likes krijgt, dan werk ik het receptje voor jullie uit. Inmiddels zijn er 1043 likes, wow. Dat zijn een heleboel mensen die crazy gaan voor een brownie! Dat bewijst voor mij maar weer eens te meer dat brownies altijd een goed idee zijn. Ik denk dat alleen mensen die niet van chocolade houden, niet van brownies houden. Maar goed, ik kan het mis hebben natuurlijk. Deze brownie is vegan, glutenvrij en heel erg ‘chocoladerig.’ Dat wil zeggen: erg puur van smaak. Om te voorkomen dat de brownie bitter wordt, voeg je rood fruit toe. Ik koos voor frambozen, mmm. Gouden combi! (en oja, ik moest eventjes betere foto’s maken en daarvoor moest ik wachten tot het weer licht werd, vanmorgen dus. Vandaar dat eventjes duurde!)
Wat heb je nodig?
een brownie bakvorm
60 gram pure chocolade. Wij kiezen voor Tony’s Chocolonely
250 ml plantaardige drink, naar jouw eigen smaak (tip: met rijst-kokosdrink van Provamel krijgt de brownie een beetje een ‘bountyvibe’)
1 theelepel appelazijn
140 gram kokossuiker
4 flinke eetlepels suikervrije appelmoes
1 theelepel vanille extract (zelf gebruik ik raw vanillapowder, van superfood.nl, en gebruik daarom ietsje minder)
130 gram kastanjemeel (boekweit – of rijstemeel kan ook!) en als je niet voor glutenvrij gaat: tarwemeel will do
45 gram cacaopoeder (gebruik je raw cacao? gebruik dan iets minder)
3/4 theelepel baking soda (te koop bij de toko)
1/2 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder (te koop bij de natuurwinkel)
1/4 theelepel zout
2 handjes frambozen (al dan niet uit de vriezer)
Wat moet je doen?
– Verwarm je oven op 180 graden –
1. Smelt de chocolade. Doe dit au bain marie of in de magnetron. (kijk dan wel uit dat het niet aanbrandt!)
2. Laat de chocolade eventjes afkoelen.
3. Mix in een grote kom de sojadrink en het appelazijn.
4. Voeg de gesmolten chocolade, de kokossuiker, de appelmoes en de vanille toe aan de sojamelk. Roer eventjes door.
5. Mix in een andere kom het meel, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en zout
6. Voeg nu de helft van de droge ingrediënten toe aan de vochtige ingrediënten en roer dit goed door met een houten (!) lepel
7. Wanneer dit goed gemixt is, voeg je de andere helft van de droge ingrediënten toe en doe je hetzelfde nog eens.
8. Voeg nu 1 handje frambozen toe aan het beslag en schep voorzichtig door.
9. Vet de brownievorm eventueel eventjes in met kokosolie en verdeel het beslag over de vorm
10. Verdeel 1 handje frambozen over de bovenkant van het beslag
11. Bak de brownie voor ongeveer 25 tot 30 minuten in het midden van de oven (let op: in mijn combimagnetron heb ik zeker 30 minuten nodig, het kan zijn dat het in jouw oven sneller gaat, of misschien juist niet)
12. Laat de brownie goed afkoelen voordat je hem gaat eten.
Verwacht geen úberstevige brownie. De ingrediënten zijn natuurlijk een beetje anders dan die van een traditioneel brownierecept.. Echter, het feit dat deze brownie een beetje zacht blijft, vind ik juist heel lekker! Vooral in combinatie met de frambozen die smelten op je tong. Enjoy!
Jaaaa <3 Toen je begon over de rijst-kokosmelk was ik verkocht. Mm!
Ojee, ik kan pas dinsdag boodschappen gaan doen om dit receptje uit te proberen!
Of ik geef er een eigen twist aan met ingrediënten die ik wel in huis heb :)
Hmm, ik ga meestal niet voor glutenvrij, maar deze brownies zien er wel echt heerlijk uit! Lijkt me lekker, de combi met rood fruit!
Oh damn, wat ziet dit er goddelijk uit. Dit moet ik maar eens proberen.
Ziet er super lekker uit!
Dat ziet er onwijs lekker uit! En de ingrediënten doen mijn groen hartje sneller kloppen…. dat word een geklieder in de keuken maar ik ga me er vanmiddag aan wagen!
nohh dit ziet er heerlijk uit!
Ohh dat ziet er echt heerlijk uit zeg.
ohhh heerlijk! des te zachter brownies zijn, des te beter!
xo, cheyenne
Is de kokossuiker te vervangen door een andere suiker of zoetstof?
Jahoor. Je kan precies even veel andere suiker gebruiken. Rietsuiker bijvoorbeeld.
Dit ziet er weer lekker uit! Jammie!
Is de appelazijn en appelmoes te vervangen door iets anders?
Ehm.. ik denk het niet eerlijk gezegd.
Ik vervang appelmoes vaak door geprakte banaan, werkt evengoed. Het smaakt meestal wat libderzoet
Minder zoet dus ;-)
Oeh, jummie!
Ik ga denk ik de appelmoes vervangen door evenveel banaan. Ik heb nooit appelmoes, haha. Dit klinkt zoooooo lekker!
Morgen vier ik mijn verjaardag en dan staat dit op het menu!
Het ongelooflijk luchtige beslag staat nu in de oven :D
Just curious, maar waarom moet het worden geroerd met een houten lepeL? Recept ziet er echt heerlijk uit overigens!
Omdat door het metaal er iets gebeurd met oxideren ofzo ;)
Hoihoi! Kun je de suiker misschien vervangen door dadels? Gister dadels gekocht waar ik graag iets mee wil bakken.. :) Zo ja, hoeveel dadels zou ik ongeveer moeten gebruiken denken jullie?
Liefs,
Maaike
Deze brownies zijn met stip de lekkerste die ik ooit heb gegeten! Heb ze met tarwemeel gemaakt, dus niet glutenvrij maar verder precies het recept gevolgd en ze zijn echt heavenly! Dit wordt mijn go-to recept wanneer ik brownies wil maken ;)
[…] veganistische en glutenvrije recept kun je hier […]
Bij mij werden de brownies aardig stevig en niet zo zacht. Wat zou er fout zijn gegaan? Misschien te lang in de oven? (mijn oven is niet zo betrouwbaar).
Ik heb sojamelk met wat geraspte kokos erin gedaan. Verder precies het recept gevolgd.