Ja, je ziet het goed. Healthy stuff. En hoe! Deze muffins hebben we gemaakt van wortelpulp. Wortel…wat? Pulp, dat overgebleven is na het maken van wortelsap met onze Versapers, de slowjuicer. Na het maken van elk sapje blijft er pulp over en het zou natuurlijk zonde zijn om daar niks mee te doen. Dus, dachten de Groene Meisjes, daar gaan we iets lekkers mee maken! En zie hier: mega gezonde wortelmuffins. Alsof je mini carrotcakes eet, superlekker. Vegan and no sugar added!
Wat je nodig hebt voor ongeveer 10 (kleine) muffins:
1 3/4 cup havervlokken (wij gebruikten hier glutenvrije havervlokken en hierdoor is het hele recept meteen ook glutenvrij)
1 cup wortelpulp
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
1 cup plantaardige melk, bijvoorbeeld rijstmelk
1/4 cup agavesiroop
1/4 cup rozijnen
*Wat betreft de cup maten: we kunnen iedereen adviseren om een setje cups te kopen. Bijvoorbeeld bij Dille en Kamille. Als je in de webshop van deze winkel zoekt op ‘maatpannetjes’ vind je het setje dat wij zelf hebben. Wij gebruiken ze iedere dag en het werkt gewoon supersnel. Natuurlijk kan je ook een converter op internet gebruiken, waarmee je precies kan omrekenen hoeveel gram of milliliter een cup is.
Wat je moet doen:
1. Doe de (glutenvrije) havervlokken in je keukenmachine (of een heel krachtige blender, zoals de Vitamix) en laat draaien totdat het meel geworden is.
2. Verwarm je oven voor op 180 graden.
3. Mix in een kom het havermeel, bakpoeder, kaneel en zout.
4. Mix in een andere kom de wortelpulp, de melk en de agavesiroop.
5. Meng alles in 1 kom en voeg de rozijnen toe.
6. Plaats de muffinvorm (of losse muffinvormpjes) voor 20 minuten in de oven. Check na 20 minuten of de muffins al gaar zijn (doe dit met de bekende satéprikkertest) en zo niet, zet de vorm dan nog voor een minuut of 5, 10 in de oven.
Goed om te weten: havermeel blijft een klein beetje ‘sticky.’ Door de muffins te laten afkoelen (kan ook in de koelkast) worden ze steeds steviger.
Verder: mocht je geen slowjuicer hebben, en dus geen wortelpulp overhouden, dan zou je dit recept ook kunnen proberen te maken met wortelrasp. Bedenk dan wel dat het beslag dan een stuk vochtiger wordt. Wortelpulp is namelijk vrij droog.
Enjoy!
Wat een TOP-idee!!!!!!!!!!
Ziet er heeeeeerlijk uit, ben nu aan me ontbijtje bezig maar deze zal ik ook wel als ontbijtje lusten lekker!:D
Ik maak zo vaak wortelsap en vind het zo zonde om de pulp weg te gooien. Dit is echt geweldig!
:) vinden wij ook! We zijn erg blij met deze vinding!
Lekker :) Kan je ipv de wortelpulp ook een ander soort pulp te gebruiken? Zoals bijvoorbeeld die van noten? Dan is dit een fijn basisrecept.
Oh, dat kan vast wel ja!! lekker!
Helden! Ik vond het altijd al zo zonde om alles weg te gooien, bakken geblazen dus :-)
Meestal heb ik een mix van appel, wortel, rode biet en gember. Zou dat ook een lekkere muffin opleveren..?
gewoon proberen! appel sowieso wel en gember. Rode biet weet ik niet, maar ach, probeer het gewoon! ;)
Slim om de overgebleven restjes pulp in een recept te gebruiken! Zonde om het weg te gooien inderdaad. Het klinkt in ieder geval heerlijk!
ziet er lekker uit. Heb laatst nog worteltaart gemaakt. Volgende keer deze eens proberen :)
Wat een goed idee zeg! Ze klinken echt lekker!
Hmm heerlijk!
Ah, super !
Jullie zijn zo creatief met voedsel.
Ik moet eerlijk toegeven, ik ben zelf geen vegan of vegetariër (hooguit iemand die zo vaak mogelijk biologisch probeert te eten), maar toch kom ik vooral de laatste tijd erg vaak terug op deze blog. Waarom? Simpelweg omdat de teksten lekker weg te lezen zijn, de foto’s een super kwaliteit hebben en er altijd inspiratie en motivatie op te doen is ! :)
Nou, wat ontzettend leuk om te lezen!!!! Dankjewel voor je lieve comment <3
Ik zit dus met het probleem van geen slowjuicer in mijn bezit… Dus als wortelrasp te nat is, neem ik aan dat het vocht moet worden verminderd? of kan dit dan hetzelfde blijven?
Ja ik denk dat je twee dingen kan proberen: het vocht uit de wortelrasp laten lekken/persen, en twee: minder melk gebruiken. Maar goed, we hebben dit niet zelf geprobeerd, dus we garanderen niks! ;)
Ik maak tegenwoordig alleen nog maar smoothies omdat ik het schoonmaken van de juicer zo’n vreselijk werk vond, maar vroeger roerde ik altijd de overgebleven pulp van fruit- en groentesappen door b.v. pannekoeken, soepen en aardappelpuree. Lekker, en lekker gezond.
Ziet er heerlijk uit! wat voor bakpoeder heb je gebruikt?
Uit een potje van de biowinkel! volgens mij heet het ‘wijnsteenbakpoeder’ of iets dergelijks :)
Hee dat ziet er top uit, bedankt voor het delen! Ik moet helaas een beetje vervelend zijn en opmerken, dat bakpoeder niet glutenvrij is … sorry :/ Als alternatief kun je wijnsteenzuur gebruiken, dat is dan weer het goede nieuws maar daar was je al achter volgens mij :) Hoe dan ook ga ik em snel proberen, fijn weekend!
Dankjewel! Overigens, ik heb even gekeken, maar dat wijnsteenzuur hebben we idd!
Yum! Jammer dat ik geen juicer heb, weet niet hoe ik dan aan pulp kom ;-)
Ah, ziet er lekker uit! Helaas heb ik geen juicer, maak wel ‘s een smoothie, maar vind ‘t zo jammer om weer een nieuw apparaat te moeten kopen.
Wat je zou kunnen proberen: maak een smoothie en giet hem door een kaasdoek. Knijp hem uit. Dan blijft er als het goed is ook een juice over. Willen wij binnenkort ook gaan proberen, voor de mensen die geen juicer hebben.
Een slowjuicer is niet zonde om te kopen hoor is mijn ervaring. Het is heerlijk als je eenmaal gewend bent en dubbel en dwars het geld waard. Ik heb een 10-daagse sappenkuur gedaan, voel me geweldig en ben bovendien nog 6 kg afgevallen, wat wel nodig was. Veel lekkerder en gezonder dan smoothies, dat proef je echt. En nu dus ook aan de pulpmuffins.
Een slowjuicer is niet zonde om te kopen hoor is mijn ervaring. Het is heerlijk als je eenmaal gewend bent en dubbel en dwars het geld waard. Ik heb een 10-daagse sappenkuur gedaan, voel me geweldig en ben bovendien nog 6 kg afgevallen, wat wel nodig was. Veel lekkerder en gezonder dan smoothies, dat proef je echt. En nu dus ook aan de pulpmuffins. Nu kon ik er een heel goedkoop op de kop tikken hoor, want ze zijn wel prijzig, ik spaar voor een uitgebreidere.
Ik heb ze gisteren gemaakt. Bij gebrek aan een keukenmachine of een krachtige blender heb ik amandelmeel gebruikt, en amandelmelk.
Smaken prima. Voor herhaling vatbaar.
Mijn vriend vond het naar appeltaart smaken :-)
eankt voor dit geweldige recept! Na weken supergezond eten komen muffins als geroepen :-)
Wat ik anders heb gedaan:
– meer kaneel
– in een taartvorm i.p.v. muffinvormpjes
– ahornsiroop i.p.v. agavesiroop
– geraspte wortel gebruikt i.p.v. wortelpulp
Mijn blender is niet extreem krachtig, maar het meel maken ging goed. Door de geraspte wortel werd het inderdaad iets smeuiger, maar dat was wel lekker eigenlijk! Dit ga ik zeker vaker maken, echt top!
Liefs Susan
Oh, en geraspte kokos had ik ook nog toegevoegd! Mjammie.
haha, nou dan is er weinig van ons recept over gebleven zo te lezen…
Oh dat was niet de bedoeling dat het zo overkwam. Ik heb eigenlijk alleen kokos toegevoegd dat iets toevoegt en wilde graag vertellen hoe het is om het met geraspte wortel te maken in plaats van wortelpulp, omdat jullie dat benoemden in het recept..
Nee is prima hoor :) Maar omdat je met een lijstje komt met: “dit heb ik anders gedaan”. Ik moest er gewoon even om lachen.
Oke gelukkig! Heb juist superveel aan dit recept gehad! Dat ik dingen anders heb gedaan is omdat ik spullen niet heb (juicer bijvoorbeeld) en omdat ik te lui was om naar de supermarkt te gaan :-) Wilde juist graag helpen door mijn ervaring te delen met wortelrasp haha. Dus nogmaals thanks voor het delen!
Wat een leuk en makkelijk recept! De muffins staan nu in de oven :)
En supergoed idee om het pulp te gebruiken.. ik heb de Versapers sinds kort en vind het ook zo zonde dat weg te gooien. Thanks voor jullie creatieve idee!
Bedankt voor het recept!
Ik heb ze gemaakt maar met quinoa meel ipv havermeel.
Dit geeft een beetje een apart nasmaakje. Volgende keer toch maar havermeel proberen.
Nomnom, ik maak ze elke week na zondagse brunch met wortelsapjes. Heerlijk!
[…] (foto: De groene meisjes) […]
Onwijs lekker!!! Kan het ook met ipv wortelpulp met bijv appel pulp ?
Super recept ga ik zeker uit proberen genoeg pulp na ieder wortelsapje uit de slow juicer.
Het idee is geweldig! Ik moet alleen eerlijk zeggen dat ik er niet helemaal uit kwam met de cups. Cups zijn namelijk ook weer in categorieën gedeeld, bijv bij havermout is 1cup 90 gram (uitpaulineskeuken) en vloeibaar spul 150 ml, maar waar valt wortelpulp bv onder? Ik had geen idee! Heb nu maar wat geprobeerd, het spul was best wel vloeibaar dus ben heel benieuwd. Misschien handig om bij de volgende keer maken te kijken hoeveel gram alles is, zou heel fijn zijn!
[…] vriendin en maakten we deze heerlijke zoete muffins met wortel. Het originele recept komt van de Groene Meisjes. Ik vind ze erg lekker van smaak. Door de rozijnen, kokos, kaneel en agavesiroop zijn de muffins […]
Al drie batches van deze muffins gemaakt na een flinke juice sessie (met wortel-spinazie pulp). Lekker elke ochtend als ontbijt.. En ideaal want ik houd niet van weg gooien. Goede uitvinding! Het maakt inderdaad niet uit als de muffins wat sticky blijven, dat is goed juist want dan komen ze later mooi ‘opgestijfd’ en smeuïg uit de koelkast.
Wat goed om te horen Avi! We gaan binnenkort meer recepten bedenken voor de pulp uit een slowjuicer, dus misschien heb je daar ook nog iets aan :)
Super recept. Heel makkelijk en erg lekker. Wij hebben nu sinds 2 weken een slow juicer en het is ongelofelijk wat je er allemaal mee kunt he? De pulp van 1 liter sap is bij mij goed voor tussen de 15 en 20 cupcakes! Groetjes
Heerlijk!!!! Ik heb extra noten toegevoegd en i.p.v. agavesiroop gebruikte ik wat dadels.
Iedereen vindt ze super lekker. ?
Ik heb ze gisteravond gemaakt en vanochtend als ontbijt opgegeten; de muffins waren erg lekker :) Dank voor het recept!
Super!! Ik maak ze nu met amandel meel, kijken of dat werkt, het ‘deeg’ smaakt in ieder geval al super lekker, super bedankt voor het recept!
Wauw wat zijn de muffins lekker!!!
Ik had geen havervlokken, dus heb ik gewone havermout gebruikt.
De agave siroop heb ik vervangen door Stevia syrop ( ik eet suiker vrij).
Deze muffins ga ik zeker vaker maken.