De Groene Meisjes zijn altijd opzoek naar nieuwe gezonde dingetjes die we nog niet kennen. Nu kenden we al wel hennepzaadjes en proteïneshakes op basis van hennep, maar hennepzaadolie hebben we nog niet eerder geprobeerd. Van HappyShoppo.nl mochten we een viertal hennepzaadoliën proberen en vandaag delen we met jullie de voordelen van deze olie, een recept, maar natuurlijk ook wat wij van de olie vinden. Daarbij komt dat we een toffe winactie voor jullie hebben, dus ik zou zeker even verder lezen!
Allereerst: wat is hennepzaadolie? Het is olie koud geperst uit hennepzaadjes. Hennepzaad staat erom bekend dat het een echt superfood is. Waarom? Omdat het enorm rijk is aan eiwitten en omega vetzuren. Dit is nog niet alles. In hennepolie zitten mineralen, sporenelementen en vitamines zoals sodium, ijzer, magnesium, calcium, fosfor, vitamine E, alanine, arginine, asparginezuur, histidine, isoleucine, leucine, methionine, phenylalaninne enproline. Hierdoor is hennepzaadolie een belangrijke aanvulling op een vegetarisch of veganistisch dieet.
Hennepzaadolie gebruik je alleen koud (omdat bij verhitting de werkzame stoffen verloren gaan) en het heeft een beetje een notige smaak. Oliekenners zouden deze olie ‘soepel’ noemen. Wij zeggen: lekker, smaakvol en goed te gebruiken als dressing op salades. Andere manieren om hennepzaadolie te gebruiken: besprenkel je pizza of (getoast) brood ermee. Lekker!
De organic hennepzaadoliën van Canah zijn verkrijgbaar in vier lekkere smaken: een neutrale olie, chili, knoflook en basilicum. Met name de knoflook- en basilicumolie lenen zich goed over Italiaanse gerechten als pastasalade of een salade met rucola. De chili-olie is heel geschikt voor een wat pittiger, misschien Aziatisch, gerecht. Kortom: je kan allerlei kanten op met deze olie. Wij gingen voor een Italiaanse salade met tofu en gegrilde groente. Het recept lees je hieronder.
De hennepzaadolie van Canah vind je hier op de site van HappyShoppo. Een fles hennepzaadolie van Canah, van 250 ml, kost €10,35. Het is sowieso erg de moeite waard om HappyShoppo eens goed te bestuderen, want je vindt erg fijne producten in deze mooie online shop. Denk aan allerlei superfoods tot organic en natuurlijke haircare producten. Een heel divers aanbod dus! Goed, dan is het nu tijd voor het recept!
Wat heb je nodig voor een grote salade (voor twee personen) :
* een zakje rucolasla
* een bakje cherrytomaatjes
* 1 gele paprika
* gegrilde paprika (kant-en-klaar uit een pot)
* een halve courgette
* een half blok tofu
* Italiaanse kruiden: oregano, thijm, basilicum
* 1 uitje, 1 teen knoflook
* Canah hennepzaadolie Knoflook
* een koekenpannetje, een grillpan, een saladeschaal
Wat moet je doen?
1. Snijd de ui in ringen en bak in een pannetje (eventueel met een beetje kokosolie). Pers hierboven een teen knoflook uit.
2. Snijd de tofu in blokjes en voeg deze toe aan het pannetje met de ui en knoflook.
3. Strooi hierover heen oregano, thijm en basilicum (op gevoel). Bak tot de tofu een beetje bruin wordt.
4. Snijd de courgette, de paprika en de cherrytomaten. Grill ze op de grillpan.
5. Snijd de gegrilde paprika en verdeel over de rucola die je in een grote saladeschaal doet.
6. Verdeel de gegrilde groente en de tofu hierover.
7. Sprenkel wat hennepzaadolie over de salade en serveer met een lekkere Italiaanse toast.
Eet smakelijk!
De hennepzaadolie maakt het gerecht lekker vol van smaak. Kijk uit: gebruik niet teveel olie, want de knoflooksmaak is behóórlijk aanwezig. Niet handig om te eten voordat je een romantische date hebt, hihi!
Let op: de volgende winactie is inmiddels gesloten:
Ben jij ook benieuwd geworden naar deze hennepzaadolie van Canah? HappyShoppo is zo vriendelijk om een set oliën (vier smaken, ter waarde van ruim €40) weg te geven aan één van onze lezers! We verwachten natuurlijk dat álle kookliefhebbers en healthfreaks meedoen aan deze winactie, dus wij zijn heel benieuwd naar wat jullie gaan antwoorden op de volgende vraag: “Welk gerecht zou jij maken met welke smaak hennepzaadolie?”
We zijn heel benieuwd naar jullie ideeën, want wij kunnen ook nog wel wat meer inspiratie gebruiken! Succes!
Romain sla
Augurk
Tomaat
Rode ui of chalot
Zacht gekookt ei
Komkommer
Mais
Geroosterde sesamzaadjes
Hak de ui,tomaat,augurk en komkommer fijn
Maak de mais aan samen met de gehakte groente en chili Hennep olie.
Was een de sla en laat de blaadjes heel.
Kook een zacht ei
Vul de sla blaadje met het groentemengsel,
Sprenkel sesamzaadjes over de salade.
Leg het zacht gekookte ei bovenop de salade,
Snij het ei open ,direct consumeren.
Eet smakelijk!
Vegetarische thaise salade:
½ kleine dunne stevige komkommer, in blokjes
1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
10-12 kerstomaatjes, gehalveerd
4 eetlepels munt, gehakt
4 eetlepels koriander, gehakt
scheut hemp seed oil chili
Meng alle ingrediënten tot een salade, als dressing gebruik je de hemp seed oil. Als maaltijdsalade serveren met donker speltbrood en een extra schaaltje hemp seed oil om het brood in te dippen.
en dan gebruik je dus de neutrale hennepzaadolie? Of een smaakje?
Rijstsalade met basicilicum dressing
Ingrediënten: (4 personen)
– 1 pak noten rijst
– 200g peultjes
– 300g tuinerwten
– 1 rode ui
– citroen
– handje vol cashwnoten
– (vegan)mozzarella kaas of advocado
Bereiding:
Kook de rijst en laat hem afkoelen. Was en kook de groenten kort (2min.) en spoel af met koud water. Daardoor blijven de tuinerwten knapperig. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Maak een dressing van citroensap en hennepsaadolie (basilicum). Besprenkel het geheel met een aantal blaadjes verse basilicum en voeg peper en zout toe naar smaak.
Ik zou met de Garlic hennepzaadolie een variatie maken op een klassieke hummus: kikkererwten, tahin, gemalen komijn, citroensap, zout, peper en dan de Garlic hennepzaadolie i.p.v. olijfolie en teentjes knoflook. Ik ben erg benieuwd hoe de hummus dan smaakt!
Om heel eerlijk te zijn ik heb deze olie nog nooit gebruikt maar ben er heel benieuwd naar. Daarom zou het leuk zijn om het te winnen en uit te proberen. Zo kan ik weer iets nieuws leren op gebied van gezond eten.
De mensen die hierboven reageren hebben de olie waarschijnlijk ook nog nooit eerder gebruikt, maar de bedoeling is dus dat je een recept verzint en er dan bij vermeldt welke olie je dan zou gebruiken!
drie grote wortels raspen, 1 klein uitje in stukjes snijden, kommetje kikkererwten (uit blik of voorgekookt) toevoegen-
husselen met een handjevol koriander,wat nootjes, een halve uitgeperste citroen en een beetje zout
en daarna een klein scheutje chilli olie erover
om de salade nog vullender te maken, kan je er altijd tofu stukjes bij serveren
yum!
hmmm.. als ik zou moeten kiezen, ging ik zowieso voor een lekkere pasta.
Ik maak deze thuis voor de moment met olijfolie op het einde, en hoewel dat ook lekker is, kan een beetje teveel olijfolie het gerecht al snel een vreemde nasmaak geven.
Daarom zou ik dit eens willen proberen met de hennepzaadolie, met look of chili (want ik vind chili ook perfect passen bij pasta :)). Het is echt zo’n gerecht dat je kan maken met restjes groenten die je nog had staan van vorige dagen, voor een luie “ik-wil-niet-naar-de-winkel”-dag :)
Ik ben niet zo voor verhoudingen, ik doe alles naar eigen smaak. Vandaar dus dat hoeveelheden “ontbreken” in het recept:
Maar dus, men neme uit de kast:
* tomaten
* verse paddenstoelen (champignons zijn ok, maar ik vind een mix het lekkerst)
* lenteuitjes
* venkelknol
* knoflook (in mijn keuken geld: hoe meer look, hoe liever ^^)
* courgette
* citroensap + schil
* en alles wat je hart je ingeeft erbij te kiepen :)
giet olie in een hete pan (gebruik hier je bakstof naar keuze), en als de pan heet is, doe je er de fijngesneden knoflook in. Als je ganse keuken naar knoflook ruikt, doe je er de tomaten bij. Eventjes laten pruttelen en vervolgens aanvullen met de andere groenten (de courgette heb ik daarvoor even in zout gelegd en afgespoeld). Op het laatste doe je er een klein beetje citroensap + geraspte schil overheen. Zet de pan opzij en kook de pasta zoals je altijd doet. Giet af en voeg de ingredienten van de pan toe aan de pasta.
Je kan nu kiezen: eet je hem koud of warm?
Ga je voor warm, giet er dan de hennepolie overheen. Ga je voor koud, dan doe je dit vlak voor je de pasta opdient.
Als afwerking (en tevens voor de smaak), voeg ik op het laatste moment nog een beetje hennepzaadjes toe, maar dat is volledig optioneel.
Dien op met zelfgemaakt knoflookbrood, en eet smakelijk ^^
Bij de barbecue of verwerkt in tapas gerechtjes. Je kunt dan verschillende varianten voor verschillende bijgerechtjes gebruiken.
Ik denk dat ik een noodle of rijstsalade zou maken met de chili variant (glas noodles of zilvervliesrijst, geraspte wortels, komkommer, grof gehakte pinda’s, gebakken uitjes, sla en eventueel wat munt). De knoflook variant zou ik waarschijnlijk gebruiken voor over gegrilde groenten, gebakken champignons en om versgebakken speltbrood in te dippen. De neutrale versie zou gebruikt worden om een lekkere grote rauwkostmix aan te maken (gemengde sla, komkommer, tomaat, maïs, wortel, paprika) en de basilicum versie zou ik gebruiken voor een lekkere pasta salade met zongedroogde tomaatjes, rucola en olijfjes.
Heerlijk avondje barbecuen/tapassen en genieten :)
Ik vind het ook wat moeilijk in te schatten, omdat ik de smaak van de olie niet ken en beter ben in warme maaltijden, maar ik ga toch een poging wagen tot een carpaccio van rode biet :)
•1 grote biet
•1 avocado
•2 eetlepels pijnboompitten
•1 eetlepel knoflook hennepzaad olie
•2 theelepel goede mosterd
•2 theelepel appelazijn
•2 theelepel citroensap
•½ theelepel agave
•⅛ theelepel zout
•2 theelepel gehakte basilicum
1.Verwarm de oven voor op 220 graden. Wikkel het bietje in folie en bak deze voor ongeveer een uur in de oven, tot deze zacht is. Laat afkoelen en verwijder z’n velletje.
2.Maak de dressing: mix de hennep olie, mosterd, azijn, citroensap, agave en zout.
3.Snijd de biet in fijne plakjes en schik ze op 2 bordjes. Snijd de avocado in stukjes terwijl je de pijnboompitjes roostert (het kan me niet schelen wat ze je op de verpakking wijs maken, rooster ze toch nog even zelf in een droge koekenpan tot ze goudkleurig zijn en goed ruiken ;)) en strooi ze over de carpaccio. Strooi daarover weer je pijnboompitjes en de verse basilicum. Klaar!
Klinkt goed! Ik zou een pastasalade maken met gegrilde courgette en paprika, erbij wat verse spinazieblaadjes en basilicum. Daarop een dressing van de knoflook hennepolie gemengd met wat edelgist.
Klinkt goed! Ik heb mijn fantasie er op losgelaten! Dit is het resultaat:
Lauwe salade van butternut pompoen met rode ui/granaatappel compote.
4 grote rode uien
3 tenen knoflook
1 butternut pompoen
1 eetlepel balsamico azijn
6 eetlepels granaatappel pitjes
2 stengels bosui in ringen gesneden
1 zakje veldsla
1 citroen
1 eetlepel basilicum hennepolie
Dressing
1 1/2 eetlepel venkelzaad
2 kardemompeul
4 eetlepels chili hennepolie
zout
sap van 1 1/2 limoen
Verwarm een oven voor op 175 graden.
Schil de rode uien, snij ze in 8 stukken en lig ze in een bakblik. Besprenkel lichtjes met olijfolie, bestrooi met peper en zout en masseer dit zachtjes in de uien. Voeg 3 knoflooktenen in schil toe en stop dit in de oven voor 30 min.
Dressing: zet een koekenpan op het vuur, als deze goed warm is het venkelzaad en de kardemompeulen bruin laten kleuren en gelijk uit de pan halen. Deze kneuzen en daarna de chili hennep olie, limoensap en zout toevoegen. Zet dit weg om te laten trekken.
Schil de butternut pompoen en snij deze in blokjes van 2 cm. Zet een pan met water op het vuur, als het water kookt pas zout toevoegen. Kook de pompoen tot deze beetgaar is, giet af in een zeef en doe de pompoen daarna in een kom. Voeg de dressing toe en schep een paar keer om zodat alles bedekt is. Dek de kom af zodat de pompoen warm blijft.
Als de rode uien klaar zijn uit de oven nemen en op een snijplank laten afkoelen. De uien in grove stukken hakken, de tenen knoflook pellen en toevoegen. Meng dit samen in een kom met een eetlepel balsamico azijn, de granaatappel pitjes en peper en zout op smaak. Handige tip voor de granaatappel: halveer de granaatappel, neem een helft in je hand met de bolle kant naar boven en sla hier op met een houten lepel. Dit kan spatten maar als je goed slaat vallen alle pitjes er makkelijk uit.
Verwijder de kardemom peulen uit de pompoen dressing, voeg de bosui toe en roer dit nog 1 keer om. Verdeel de pompoen over 2 borden, leg tussen de pompoen een paar eetlepels rode ui compote. Besprenkel de gewassen veldsla met een paar druppels citroensap en een eetlepel basilicum hennepolie. Leg de sla rondom de pompoen en werk af met een paar granaatappel pitjes.
Voila!
Jullie salade klinkt erg goed!
Hennepzaad heb ik nog nooit gebruikt, hoor er veel goede dingen over maar twijfel of het echt iets toevoegt aan hoe ik nu eet. Ik vraag me altijd af bij die superfoods in hoeverre ze echt nodig zijn. Mijn ouders eten al 50 jaar vegetarisch, nooit superfoods gebruikt (waren toen natuurlijk niet echt bekend) en zijn nooit ziek.
Ik zeg natuurlijk ook niet dat je ziek wordt als je de olie niet gebruikt ;) Maar het is wel een mooie aanvulling op je dieet.
Ik zou die met basilicum gebruiken voor een home-made glutenvrije wrap (van kikkererwten meel) die ik dan vul met een gebakken aubergine, paprika en kaneel en tofu mengsel. Heerlijk!
Die olie kun je dan over de vulling sprenkelen en er nog wat verse basilicumblaadjes bij doen.
Lekker zeg! ik zou mijn favoriete maaltijd salade maken:
– 1 grote zoete aardappel of 2 medium
– 3 wortelen (bospeen)
– 2 theelepels komijn
– scheut olijf olie
-peper en zeezout
– 2 lenteui
– 3 trostomaten
– stuk of 10 blaadjes basilicum
– scheut canah knoflook olie
– handje zaden (sesam,zonnebloem,pompoen)
– 75 gram waterkers
– eventueel 200 gram feta / no muh pittige kaas
Zoete aardappel en wortel in stukken van 3 cm snijden
Omscheppen met olijfolie/komijn/peper/zout
200 graden 30 min roosteren in oven
ondertussen bosui en tomaten snijden en samen met canah olie en basilicum omscheppen
rooster de zaden in een droge koekenpan tot dat ze bruin kleuren
laat de aardappel+wortel wat afkoelen
leg op een grote schaal de wortel+aardaoelen, verdeel daar de waterkers, tomaten,bosui, basilicum over. Bestrooi met feta/noh mu kaas en de geroosterde zaden!
Voor 2 personen:
1 rijpe mango
1 avocado
Taugé
Een handje ongezouten/ongebrande cashewnoten die je even aanbakt in de koekenpan met een beetje kokosolie
1 rode paprika
1 komkommer geschild
Chilipepertje
Klein beetje agave of maple syrop voor het zoet
En als laatste de neutrale hennepolie of de chili voor een nog pittigere variant!
Een simpele maar heerlijke salade:)
Ik had er al over gehoord en het lijkt me leuk om eens uit te proberen.. Ik ben helaas niet zo’n creatieve koker als veel hierboven merk ik :-)
Maar ik zou wel een salade die ik gisteren heb gemaakt met hennepzaadolie willen maken:
ingredienten:
1 blik kidneybonen
1 blikje mais
1 gesnipperde rode ui
sap van een halve citroen
Hennepzaadolie chilli (naar smaak, flink wat scheuten)
Verse gesneden peterselie naar smaak
peper en zout naar smaak
Alles door elkaar husselen en klaar.. :-)
Die hennepzaadolie chilli geeft het denk ik wel een lekker pittige smaak…
Avocado salade:
Verse doperwten (of bevroren)
rauwe witlof
avocado
Little gem sla
Verse munt blaadjes
Zout
Peper
Canah Chili olie
Kook de doperwten en laat ze goed afkoelen. Daarna snijd je de witlof en de avocado in stukjes. De sla was je en snijd je ook, de munt scheur je in stukjes. Dit alles gooi je in een mooi kom, met wat zout en peper en voor wat pit, waardoor de salade minder saai wordt, sprenkel je er wat Chili olie over. Eet smakelijk!
Een gezonde salade van een bijna diëtiste
wat gemarineerde tofu is er ook erg lekker door, of wat geroosterd volkoren brood
Het lijkt me erg lekker om hennepzaadolie te gebruiken bij een avocado salade. Dit is het lekker simpele recept wat ik zou hanteren:
1 Avocado
6 kleine tros tomaatjes, gehalveerd
Een mix van noten zoals pijnboompitten, zonnebloempitten
een halve rode ui, versnipperd
hennepzaadolie als dressing
eventueel garneren met wat geraspte parmezaanse kaas
Serveren met gerosterd brood met hennepzaadolie.
Ik ben dol op chili, dol op chocoladecake, dol op zoet. Een nieuwe variant zou kunnen zijn:
Chubbychilichocolatecake
1,5 cup bloem
0,5 cup cacaopoeder
1 cup water
half zakje bakpoeder (een grote theelepel vol)
1 cup rietsuiker (helaas kan ik maar niet aan wennen aan stevia en andere suikervervangers)
snuf zout
300 gram vegan chocola
2 rode pepers
een zakje of grote snuf vanillesuiker
3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels hennepzaadolie chili
Snij 1 peper in hele kleine stukjes. Meng deze met alle droge ingrediënten, maar hou de reep chocolade apart. Mix dan alle natte ingrediënten erdoor. Giet het beslag in een cakevorm, en laat deze een half uurtje op 180 graden in de oven.
Snij in de tussentijd de andere peper in mooie ringetjes, en haal daarbij de pitjes eruit. Smelt de chocolade (au bain marie). Laat de cake iets afkoelen, chocola erover verdelen, chiliringetjes erop decoreren.
Helemaaaaaal niet gezond (sorry meiden, jullie zijn zo goed bezig), maar heel soms moet het kunnen toch?
Klinkt heerlijk, maar helaas kan je de olie beter niet verhitten!
Ik gebruik de hennepzaadjes om melk mee te maken, voor bijvoorbeeld pannekoeken en smoothies. De neutrale hennepolie zou ik gebruiken als vervanger van de kokosolie in een heerlijke smoothie. Een halve rijpe avocado, een banaan , mango (in stukjes in de diepvries hard laten worden), twee handen spinazie, een lepel gemalen lijnzaad en een lepel goji bessen. En nu dus nog een lepel neutrale hennepzaadolie toevoegen. Eventueel nog 150ml hennepmelk. En klaar is een heerlijke Superfood ontbijt! Super snel gemaakt ook en vult goed.
Eén van mijn lievelingsrecepten wordt volgens mij nog lekkerder met hennepzaadolie (basilicum)
Voor 3-4 personen
250 gram cherry tomaatjes
100 ml hennepzaadolie
zeezout naar smaak
200-250 gram spelt- of boekweit buisjespasta (penne)
15 zongedroogde tomaatjes (uit een potje in de olie of uit een zakje, als ze maar zacht zijn)
2 tenen knoflook, gepeld
een paar takjes verse tijm
25 gram pijnboompitten
een flinke handvol verse bladspinazie per couvert
feta naar smaak
Oven 180 celcius. Halveer de cherry tomaatjes en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Besprenkel met beetje olijfolie en zeezout. 30 minuten in de oven tot ze diep kleuren. Pasta koken. Maak in de tussentijd de tomatenpesto (de saus) door de zongedroogde tomaatjes uit potje met knoflooktenen, 80 ml hennepzaadolie, een snuf zeezout en wat tijmblaadjes te pureren. Pijnboompitten toevoegen en pulseer nog een paar maal.
Giet de pasta af. Doe driekwart van de pesto in de pastapan en doe de penne erin terug. Hussel er nog een flinke scheut hennepzaadolie en eventueel wat zeezout door. Leg op elk bord een flink bedje van spinazie en schep de pasta hier bovenop. Druppel de overgebleven tomatenpesto erover en verkruimel de fetakaas naar smaak over de borden. Verdeel de geroosterde tomaatjes er vervolgens over en bestrooi met wat extra geroosterde pijnboompitten. JUM!!!!!!!
Hallo Groene Meisjes!
Wat een leuke review en actie! Voor mij zijn de Hennepzaadoliën ook nieuw, dus ben benieuwd. Ik ga het gebruiken voor zomerse zelfgemaakte speltwraps gevuld met een bieten-geitenkaastapenade, groene linzen met sinaasappel en een quinoasalade met rozijnen. Lekker voor een zomerse picknick.
Ik kook ook meestal uit de losse hand, dus ingrediënten zijn ook naar eigen smaak en de hoeveelheid personen.
– Bieten-geitenkaastapenade: gekookte bieten, geitenkaas, scheutje knoflook hennepzaadolie, zout en peper. Pureer alles met een staafmixer of blender.
– Sinaasappel-Linzen: gekookte groene linzen, rasp en sap van 1 bio sinaasappel, wat geroosterde walnoten en wat oregano. Mix alles met elkaar en zet in een schaaltje klaar.
– Quinoa-rozijnen salade: gekookte quinoa, handje rozijnen, venkelzaadjes, kaneel, een scheutje neutrale hennepzaadolie en zout. Mix alles met elkaar en zet in een schaaltje klaar.
En nu inpakken die speltwraps! Beleg de wrap met 2-3 eetlepels bieten-geitenkaas tapenade, dan 2-3 eetlepels van het quinoamengsel en als top 2-3 eetlepels van het linzenmengsel. Vouw of rol de wraps samen en pak ze in met bakpapier met een mooi lint/touw om ze mee te nemen in de picknickmand. ENJOY!
Hallo Groene meisjes,
sinds kort volg ik jullie en raak ik steeds meer geïnteresseerd in jullie manier van leven en beleven als het op voeding aankomt. De oliën lijken me heerlijk van smaak dus ik waag het er maar op een probeersel/fantasierecept te plaatsen. Zelf vind ik basilicum en knoflook altijd erg lekker. Voor nu ga ik voor de knoflook smaak. Hier komt ‘ie:
– gekookte aardperen in blokjes
– 2 sjalotjes fijn gesneden in snippers
– Paar takjes kervel grof gehakt
– 2 stengels rauwe selderij in blokjes
– 1 uitgelekte (gekookte) artisjok uit blik fijngehakt
– 1 aubergine gegrild in blokjes of reepjes
– paddenstoelen melange gekookt uit glas.
– kwart knolselderij gegrild en in blokjes
– 2 kleine handen postelein
– nootmuskaat hoeveelheid naar smaak
– zeezout hoeveelheid naar smaak
– peper hoeveelheid naar smaak
– saffraan hoeveelheid naar smaak
Noujah, alles bij elkaar ‘gooien’;)), goed mengen. Peper, zout en saffraan naar smaak toevoegen, en de hele salade goed mengen in een paar eetlepels overheerlijke knoflook hennepzaadolie.
Voor een echte smaak sensatie is het erg lekker de saffraan, peper, zout, nootmuskaat en eventueel een deel van de kervel een half uur van tevoren te laten weken in de knoflookolie, zodat de smaak er er goed intrekt.
Voor wie niet bekend is met aardperen en postelein. Aardperen hebben een ‘aardse’, beetje notige en zelf paddenstoelen-achtige smaak, dat goed samen gaat met postelein dat qua smaak een beetje overeen komt met spinazie en hoe raar ook, gras.
***Citroensap naar smaak***
Wat ontzettend leuk om al die verschillende recepten van jullie lezers te lezen. Erg inspirerend! :)
Een vraag voor De Groene Meisjes : Zou het alsjeblieft mogelijk zijn om “Pin” te laten verschijnen op de foto’s die bij jullie recepten horen, zodat ik die kan Pinnen? Ik krijg nou namelijk de foto van de flessen olie, en niet die van de heerlijke tofu salade in de houten schaal. Een andere blogster heeft dat systeem opgezet, en het werkt prima.
Leuke winactie! Ik zou een salade met avocado, tofu en koriander maken en daarbij een dressing doen van citroensap, peper, zout en de neutrale hennepolie.
Ik hou wel van koken, maar ben ook vooral gezondheidsfanaat. Deze olie wil ik dan ook heel graag uitproberen. Om te beginnen zou ik dan ook het hier vermelde recept willen proberen. Gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten (vind ik heel belangrijk) en hoewel ik de smaak van de olie niet ken, lijkt het me een lekker gerecht.
Raak helemaal geinspireerd hier! Zowel van de olie als van alle recepten die zo even uit mouwen worden geschud. Ik zou een favorietje maken met de knoflookvariant.
Stoom de roosje van een stronk broccoli kort zodat ze nog een bite hebben. Rooster een hand (geen handje, een hand) hazelnoten in een beetje olie. Hak de hazelnoten wat kleiner en voeg deze met de olie (voor de smaak!) toe aan de broccoli. Laat afkoelen. Snij een stukje prei in hele fijne ringetjes. Voeg deze en een stuk verbrokkelde feta toe aan het broccoli/hazelnootmengsel. Bestrooi met zeezout, witte balsamico azijn en voeg een scheut hennepolie knoflook toe!
Ik zou de basil versie gebruiken in mijn favoriete pastasaus die echt heel makkelijk te maken is (men neme een doos roma tomaten, gooit ze een paar seconden in een pan met kokend water, daarna snel in ijswater. dan het velletje eraf halen en met wat aangebakken uitjes en knoflook in een blender doen. nog een beetje tomatenpuree erbij en wat van de basil olie en misschien wat verse kruiden en zout en peper en jjjjjjjjjjjjjjammmie jammie jammie) OF gegrilde pompoen (pompen in plakjes snijden en bestrijken met olie en dan grillen in de grillpan) met de knoflook versie.
omnomnom.
Een vietnamese salade! Komkommer, paprika en wortel (beide julienne gesneden), radijs in hele dunne plakjes, mihoen, cashewnootjes, lente ui, limoensap en een hele berg kruiden (verse koriander en munt, misschien ook thaise basilicum). Ik ben niet zo goed in hoeveelheden maar je kan hierbij denk ik weinig fout doen, want het is sowieso lekker! Als je alles hebt verzameld hussel je alle ingrediënten in een mooie kom. Normaal maak ik dan een hele dressing met mirin, suiker blablabla, maar ik denk dat het al heeeel lekker en fris zou zijn met een flinke scheut hemp seed oil chili! ;)
Recept voor een frisse zoet-zure zomersalade voor 1 persoon:
100 gram gemengde sla
Grote hand zoete druiven
Handje radijsjes in plakjes
Wat plakjes komkommer
Handje macadamias (ongezouten)
Voor de dressing:
1 tl ei vrije mayonaise
2 tl mosterd
Sap van een halve citroen
1-2 tl cannah hennepolie knoflook
Alle ingredienten Voor de dressing goed door elkaar roeren en daarna door de salade doen.
Eet smakelijk:-)
Ik zou de smaken Knoflook en Basilicum gebruiken voor een knoflook/basilicum ciabatta uit de oven :)
Wat heb je ervoor nodig?
1 lekker zelfgemaakte Ciabatta (Of voor de luie mensen, zoals ik, onder ons: Bij de Albert Heijn verkopen ze hele lekkere bij de broodafdeling)
60 gram plantaardige boter
1 eetlepel Hennepolie Knoflook
1 eetlepel Hennepolie Basilicum
1 handje vol Basilicum blaadjes
1 handje vol Peterselie blaadjes
1 teen knoflook (voor de diehards onder ons)
1 lente ui
2 snufjes zout
1 snufje peper
1 1/2 cup edelgistvlokken
Je doet eerst alle ingrediënten (behalve het brood en de edelgistvlokken) in de blender en mixt het goed samen. Daarna snijdt je de ciabatta in tweeën en besmeert beide rijkelijk met het mengsel. Daarna ‘vouw’ je ze weer samen en wikkelt ze in aluminium folie. Je bakt ze dan op 200 graden in de oven voor ongeveer 10 minuten. Haal het brood eruit, gooi de aluminiumfolie (heet!) weg en vouw het brood weer open. Bestrooi nu rijkelijk met edelgistvlokken en zet het brood (open en wel) nog even in de oven. Gooi de warmte omhoog naar 250 graden of zet hem onder de rooster stand en wacht tot de edelgistvlokken lekker ‘smelten’.
Warm is het het lekkerst, maar niet te heet natuurlijk! Eet smakelijk :)
Ik las even over de regels heen dat het verhit niet werkt :)
Dus dan pas je mijn recept hierboven een beetje aan door de edelgistvlokken er wel al bij te gooien en de olie nog niet. En ipv op het end de edelgistvlokken erop te strooien, besprenkel je het broodje nu met de twee soorten olie en laat je de laatste keer in de oven/roosterstand weg :)
Lieve iedereen,
Wow! Wat hebben jullie ons een berg inspiratie gegeven! Fantastisch. We hopen dat iedereen er op deze manier iets aan heeft gehad. Helaas kunnen we maar 1 winnaar kiezen.. en dat is : Nynke! Zij wint met haar Vietnamese salade met oa cashewnoten, die zoooo lekker klinkt, de set met 4 flessen hennepzaadolie. Nynke, we wensen je heel veel kookplezier!
Wij zitten alweer op de volgende winactie te wachten… en je kent ons, dat kan nooit lang meer duren, dus stay tuned!
Liefs,
Merel en Jamie