Eén van de meest gestelde vragen aan ons is: wat eet een vegetariër of een veganist op brood? We snappen wel waar die vraag vandaan komt, want het meeste ‘standaard’ broodbeleg dat we kennen (in Nederland en België) is toch vaak iets met kaas of vleeswaren. Gelukkig kennen wij een heleboel alternatieven, zoals allerlei groentensmeersels, humus met avocado of (zelfgemaakte) notenspreads. Maar.. je wilt ook wel eens iets heel anders, of gewoon eens lekker luxe uitpakken. En precies om die reden delen we vandaag deze lekkere Tempeh Bacon Sandwich. BACON?! Zijn de Groene Meisjes gek geworden?!
Natuurlijk gebruiken we geen echte bacon. We gebruiken zelfs geen nep-bacon. We geven de tempeh gewoon een baconsmaakje!
Wat heb je nodig?
1 blok tempeh
4 eetlepels sojasaus
1 el appelazijn of citroensap
2 el maple syrup, agave of rijststroop
170 ml water (iets minder dan 3/4e cup)
Ik voegde nog een scheutje ‘liquid smoke‘ toe wat een rokerige smaak gaf. Je kunt ook wat gerookte paprikapoeder of chipotle poeder gebruiken. Heb je dit niet in huis? Zonder is ook lekker! Liquid smoke is o.a. te koop bij Veggiedeli.
1 avocado
snufje komijnpoeder
scheutje citroensap
4 boterhammen, geroosterd
plakjes komkommer
plakjes gegrilde courgette
Wat moet je doen?
1. Snijd de tempeh in dunne plakken. Meng de sojasaus, azijn, maple syrup & water (+ evt. liquid smoke of paprikapoeder). Schenk dit in een diep bord en laat de plakken tempeh hier minimaal 30 minuten in marineren.
2. Leg de plakken tempeh op een grill (of in een koekenpan) en giet paar eetlepels van de marinade eroverheen. Laat bakken tot de tempeh donkerbruin van kleur is en warm.
3. Prak ondertussen de avocado met het komijnpoeder en citroensap. Smeer dit uit op 2 boterhammen.
4. Leg de plakken tempeh op de boterhammen en verdeel de plakken komkommer en courgette (en wat je nog meer wil) over het brood. Leg de andere boterham erop. Eet smakelijk!
Let op: je bereidt veel meer tempeh dan je nodig hebt. En dat is alleen maar mooi meegenomen, want nu heb je al iets klaar liggen voor het avondeten of voor de lunch van de volgende dag. Tempeh is bijvoorbeeld heel lekker in een roerbakgerecht of op een salade.
We zijn benieuwd wie van jullie dit recept gaat uitproberen! Laten jullie het ons weten? En dan nog een vraagje voor jullie: zouden jullie het leuk vinden om een artikel te lezen of een video te zien, over waarmee je zoal je boterham kunt beleggen als je vegan eet? We horen het graag van je!
Jullie geven de tempeh een GEZOND bacon smaakje! Halleluja voor die uitvinding Groene Meisjes!
Bakken jullie zelf wel eens brood? Ik denk dat het erg tof is om meer te zien over de verschillende soorten beleg voor op brood als Vegan, ja!
Ja dat zou ik absoluut leuk vinden! Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook nog steeds het lastigst vind, zo’n lunch. Kom vaak uit op fruit maar dat wordt toch een beetje saai, dus ik ben heel benieuwd! Ook in kookboeken mis ik dit vaak (op jullie ontbijtboek na natuurlijk…) :)
heel leuk dit groene meisjes. groentesmeerseltjes zijn altijd heerlijk maar ik kom vaak niet verder dan standaard hummus, een warm broodje is dan ook een welkome afwisseling! En het is zo leuk dat jullie steeds speciale toevoegingen hebben, zo leer ik allemaal nieuwe dingen kennen (liquid smoke? geen idee dat er zoiets bestond!)
Oeehw dit ziet er echt heel erg lekker uit!
Ja, een video zou ik heel tof vinden! Al eet ik zelf ver van veganistisch (of vegetarisch), ik ben wel heel erg benieuwd naar wat jullie meestal eten en daar kan ik zelf vast ook weer inspiratie uit op doen :)
:) We gaan een video maken, dus dat komt helmaal goed.
Ja! Ik begin mijn vegan selderijsalade (selderij uit een pot met plant mayo) een beetje beu te worden en ik en pindakaas hebben een haat liefde verhouding. Dus iets anders hartig en supermarkt vriendelijk zou fijn zijn.
Hmmm, lekker!
Ik hou zo ontzettend veel van tempeh :)
Ik ben heel erg nieuwsgierig naar de smaak.
Ik ben geen vegetariër maar ik wil wel graag de hoeveelheid dierlijke producten verminderen. Het is altijd maar worst of kaas op brood want dat is ‘normaal’. Daarom ben ik erg benieuwd naar een video!
Super! Ik hou van tempeh dus dit ga ik zeker proberen!
Hebben jullie trouwens een idee van hoe lang je tempeh kunt bewaren en wat de beste manier is? Ik heb wel eens gehad dat het de volgende dag (na bereiding) al niet meer goed was, dus ben wel benieuwd hoe jullie dit doen.
We hoorden dat het goed in te vriezen is!
Ja wij snijden het altijd in reepjes en leggen het dan in de vriezer! Werkt perfect doordat je het alvast snijdt :)
Tempeh kende ik niet, maar het ziet er echt heerlijk uit!
Liefs,
Pauline
Tempeh is heerlijk, dus dit ga ik zeker een keer maken. Overigens heb ik altijd een blok tempeh in de vriezer liggen.
Dit ziet er heerlijk uit! En ik ben heel benieuwd naar meer recepten, want vegan lunchen vind ik niet zo makkelijk:-p Ik hoop een goed alternatief voor kaas te vinden op een keer en dan ben ik om;-)
Heb jij even geluk! Er komt een video aan over dit onderwerp :)
Lijkt mij heel leuk om hier een video en receptjes voor te zien. Aangezien ik er sinds kort achter ben dat ik lactose intolerant ben weet ik niet meer zo goed wat ik moet eten. Lijkt erg op veganistisch aangezien ik nooit vleeswaren op brood eet (niet zo lekker), nu geen kaas meer kan eten, blijf ik steken op pindakaas. En dat wordt erg saai..
Ja, pindakaas is lekker, maar alleen maar pindakaas…? nee, er is nog veel meer lekkers!
Mmmm lekker! Ik houd van tempeh, dus dit ga ik zeker eens proberen! Goede timing ook, want ik heb recentelijk besloten vegan te worden. Alle (inspiratie voor) recepten zijn welkom (:
Misschien moet ik eens opnieuw jullie recepten index door gaan (:
Ah wat cool! Ja, goed idee om de receptenindex door te spitten! En ken je onze kookvideo’s al? We hebben sindskort een youtube kanaal. Morgen komt er weer een kookvideo online!
Deze bewaar ik!
I Love tempeh!! En vegan broodbeleg, heel graag! Ik kom momenteel even niet verder dan hummus en gegrilde veggies. Wat natuurlijk ook heel lekker is.
lekker recept! Maarre….. je bereid??????
foutje, kan gebeuren… toch? ;)
Mmm, wat een goed idee! Bij mij mislukken tofu en tempeh altijd en ik heb eigenlijk de hoop opgegeven dat ik het, als alleseter met zo nu en dan vega uitstapjes, ooit lekker ga vinden. Maar als ik dit zie dan denk ik misschien toch maar weer eens proberen :-)
haha, ja het is echt maar net hoe je het bereid hoor!
Ziet er supeeerrr jammie uit, ga ik snel een keer proberen.
I’m getting hungry already :-)
Ik zou het heel fijn vinden om meer recepten van jullie te zien voor broodbeleg :D Ik ben sinds een paar dagen veganistisch aan het eten, maar ik vind het broodbeleg de grootste uitdaging. Pindakaas en banaan verveelt ook snel…En dit ziet er zo goed uit, dan kan niemand meer zeggen dat veganisten iets missen!
Ziet er lekker uit, ik ben sinds 2 dagen veganistisch aan het eten en vind broodbeleg juist wel makkelijk, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik sowieso al meer hou van houmous en groentesmeerseltjes dan kaas en vlees. Alsnog ga ik dit recept zeker snel proberen!
Oh wat doen jullie me aan haha! Ik zag net al het bananenbrood en het wokgerecht met sinaasappel voorbij komen en nu dit weer aaaaah hmmmm I love food <3
En weet je wat het leuke is? Het is allemaal gezond, dus je kunt het gerust allemaal maken ;)
[…] en de eerste indruk is dat het er in ieder geval heerijk uitziet en smaakt. Aangezien het recept hier te vinden is en ik het helemaal heb gemaakt volgens dit recept ga ik dit natuurlijk niet hier […]
Wij aten deze tempeh vandaag bij de stamppot boerenkool en de kinderen vonden het naar rookworst smaken! Die eten wij echter nooit meer, dus dit recept wordt een blijvertje.. Dankjewel! :)
Deze is echt geweldig! Zo vaak geprobeerd tempeh te marineren maar ik werd er nooit echt heel blij van, maar deze is een blijvertje. Ik heb het recept 3 weken geleden ontdekt en heb het nu al 3 keer gemaakt :) Zelfs mijn dochtertje van 2 is helemaal fan! Mijn ‘tempeh-angst’ is helemaal verdwenen ;)
Net gemaakt en gegeten!
Super lekker!! vanavond ga ik de ovenschotel spruitjes en zoete aardappel proberen, can’t wait :)!