Paddenstoelen is nooit mijn favoriete ingrediënt geweest. De glibberige structuur van (te lang) gebakken champignons heb ik nooit lekker gevonden. Maar goed gekruide, stevige paddenstoelen op knoflooktoast: yes please!
Voor dit broodje gebruikte ik een mix van oesterzwammen en kastanjechampignons. Op de markt of speciaalzaak vind je nog veel meer soorten dus experimenteer!
Nog een tip voor de vegans onder ons: woon je in the middle of nowhere of ben je daar een keertje op vakantie? Ga je lunchen bij een eetcafé waar het enige vega-gerecht een geitenkaas salade is? Been there! Ik vraag in dat soort gevallen meestal of de kok wat paddenstoelen kan bakken & toast kan maken. 9 van de 10 keer is dit mogelijk en heb je toch een lekkere, voedzame lunch.
Wat heb je nodig voor 2 porties?
125 gram oesterzwammen
250 gram kastanje champignons
3 eetlepels goede olijfolie (+ extra voor garnering)
2 eetlepels verse kruiden: ik gebruikte tijm, oregano en peterselie (+ extra voor garnering)
1 teentje knoflook, fijn gesneden
scheutje wijn, optioneel
flinke snuf zout
flinke snuf peper
toast:
2-4 boterhammen
2-4 eetlepels olijfolie
teentje knoflook
Wat ga je doen?
1. Snijd de oesterzwammen en champignons in plakken en snijd de kruiden fijn.
2. Mix de gesneden paddenstoelen met de olijfolie, fijngesneden kruiden en knoflook.
3. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de paddenstoelenmix toe. Bak 4-5 minuten. (Pas op dat de knoflook niet verbrand.)
4. Voeg eventueel een scheutje wijn toe en bak nog even mee. Breng op smaak met peper en zout.
5. Maak de toast knoflook toast door de boterhammen met olijfolie te besmeren (1 eetlepel olijfolie per boterham.) Snijd een knoflook teentje doormidden zodat je een ‘platte’ kant hebt. Wrijf met het knoflook teentje over de boterham. Doe de boterhammen in een toaster of doe op 150 graden 2 minuten in de oven op grillstand.
6. Leg de toast op borden en serveer met de gebakken paddenstoelen. Bestrooi met nog wat verse kruiden, peper en zout.
Ik ben natuurlijk weer super benieuwd wat jullie van dit recept vinden. Laat je het me weten via #degroenemeisjes via instagram? Leuk!
Tipje: ook heel lekker met verse dragon! :)
Ha, wat grappig, ik ben juist heel erg dol op paddenstoelen. Dit lijkt me dan ook heerlijk! Prachtige foto’s ook zeg, wat een sfeer!
Yum! Ik ben juist dol op champignons dus dit recept is op mijn lijf geschreven!
Oh dit ziet er lekker uit! Zeker een fijn alternatief voor op brood, maar ook lekker als bijgerechtje voor het avondeten of de lunch! En wat een prachtige foto’s, servies en bestek ook weer! ^^
Yum! Een uitstekend gerecht voor vanavond! En uiteraard LOL @ die vermaledijde salade geitenkaas. :-D
Ziet er lekker uit! wanneer je dit is een restaurant vraagt, is de kans dan niet immens groot dat het brood niet vega is ?
Echt een klassieker! Wij zijn dol op de combinatie van tijm en paddestoelen, altijd lekker!
Heerlijk receptje dit, snel ‘s maken!
Heerlijk deze. En ook die in Andalusienstyle. brood toasten, inwrijven met teentje knoflook. met staafmixer van tomaten en kruiden een dikke soort creme/ saus maken yummie.
Dit lijkt me echt geweldig lekker! Ik ben sowieso al fan van alles wat met champignon te maken heeft en doe dan ook vaak de restjes op brood. Mooie foto’s ook, lijkt me knap lastig om een gebakken champignon mooi op de foto te krijgen.
Lekker!! Hier in de UK is paddestoelen on toast echt een klassieker en je vind het dan ook in bijna elke pub op het brunch menu – handig!! :) Ik maak het zelf ook weleens met soya saus en miso-paste – heel lekker!
Dit is hier in Zweden echt het standaardvoorgerecht wat ik krijg als vega! Toch grappig dat dat zo anders is, want als ik aan m’n Zweedse vrienden vertel dat in de helft van het vegetarische eten in niet-vega restaurants geitenkaas zit, zijn ze heel verbaasd. Maar ik vind het lekker, paddestoelen op toast! Had het in Nederland eigenlijk ook nog nooit gezien.
Het water loopt in mijn mond. Zo lekker!
Ziet er heerlijk uit! Maak zelf regelmatig champignons klaar gebakken in sambal, soyasaus en knoflook. En dan met gekookte quinoa… Heerlijk!
Wat ziet dit er lekker uit zeg! Ik weet in ieder geval wat ik ga lunchen vanmiddag haha.
Oh, wow! Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga dit heel erg snel proberen! Goede tip ook voor op vakantie! Dit zal inderdaad in de meeste gevallen wel mogelijk zijn om te krijgen! Dankjewel hiervoor!
Ziet er lekker uit! Persoonlijk zou ik er alleen nog wat extra ingrediënten aan toevoege.
Jummie…mijn favoriete gerecht, ik zou er zelf ook nog een lekker gebakken uitje doorheen doen!! En wat een mooie foto’s weer!
Oohh I love champignons! Echt mijn favoriete groente! Toast met knoflookchampignons is altijd goed :)
Ziet er heeeerlijk uit! Ga ik een keer maken!
Het water loopt uit mijn mond. Helaas heb ik net al geluncht, maar deze ga ik zeker morgen eten met zelfgemaakte brood naar het recept van Flying Foodie. (deze is ook veganistisch, dus misschien ook leuk voor jullie?)
[…] met zoete aardappel Toast met paddenstoelen Sandwiches met zuurkool en […]
[…] (Bron) […]
[…] Groente en fruit: Plakjes banaan of aardbei, geraspte wortel met rozijnen. Gegrilde groente. Recept vind je hier. Paddenstoelen. Recept vind je hier. […]