Regelmatig krijgen wij vragen over wat je zoal nodig hebt als je vegan wilt gaan bakken. Vegan bakken gaat een beetje anders dan ‘normaal.’ Naast dat je andere ingrediënten nodig hebt, zijn er ook een aantal artikelen waarvan wij denken dat ze essentieel zijn in de keuken. Wij gebruiken ze bij bijna ieder bakgerecht dat we maken! We hebben de producten en artikelen voor je op een rijtje gezet.
De eerste twee artikelen zijn hun gewicht in goud waard. Maatlepels en maatpannetjes, wát een uitkomst. Bij onze recepten werken we met cupmaten. Dan staat er bijvoorbeeld: 1/4 cup plantaardige melk, 2/3 cup speltmeel, enzovoorts. Natuurlijk, je kunt alles naar gewicht omrekenen, maar werken met zo’n setje maatpannetjes is zóveel sneller. Wij zouden absoluut niet meer zonder kunnen! En ook de maatlepels zijn een uitkomst. De afmetingen van deze lepels zijn namelijk altijd hetzelfde. Je hoeft dus niet te twijfelen over of jouw eetlepels te groot of te klein zijn, waardoor je recept behoorlijk verkeerd kan uitpakken.
De maatlepels en maatpannetjes zijn te koop bij Dille&Kamille. We hebben ze ook bij AH gezien, maar dan waren ze van plastic gemaakt. Wij geven de voorkeur aan deze roestvrijstalen exemplaren.
Mocht je het nou toch prettiger vinden om zonder bovengenoemde hulpmiddelen te werken, dan raden we je aan om te investeren in in een goede keukenweegschaal. En natuurlijk gaat onze voorkeur dan uit naar eentje met een retro look. Deze toffe mintgroene weegschaal komt uit de VT Wonen collectie en is hier te bestellen. Hij is er ook in het neon roze!
In heel veel vegan bakrecepten zal je baking soda tegenkomen. Dit is dus écht een essential. Baking soda koop je bij een toko of een supermarkt met een Amerikaans schap en het kost nog geen 2 euro voor een groot pak. Jee kunt heel lang met een pak vooruit,, want je hebt gemiddeld een halve theelepel per recept nodig. Als je echt geen baking soda kunt vinden bij jou in de buurt, dan kan je ook voor zuiveringszout gaan. Dat is namelijk precies hetzelfde! Dit koop je bij de drogist, in een klein pakje.
Baking soda is een beetje gek spul, maar het werkt enorm goed bij het vegan bakken. Als het in contact komt met water gaat het bruisen. Dat betekent dat je tijdens het vegan bakken een beetje tempo moet maken, zodat de baking soda niet te lang kan werken voordat het de oven in gaat. Wij zorgen altijd dat we het moment van het mengen van de vloeistoffen en de baking soda zo lang mogelijk uitstellen, zodat het daarna zo snel mogelijk de oven in kan. Wat ook helpt is rustig roeren, in plaats van met een elektrische mixer werken. Het liefst spatel of roer je het beslag heel rustig – en zeker niet te lang – door. Daar kun je bijvoorbeeld deze garde voor gebruiken.
Wij maken graag baked oats (bekijk het filmpje hierboven voor een recept,) ofwel: havermout uit de oven. Ontzettend makkelijk om te maken en het resultaat? Een echte ontbijttaart! Wij maken onze baked oats standaard in bovenstaande ovenschaal en iedere keer dat we hier een foto van plaatsen, vragen mensen waar wij deze hebben gekocht. Het antwoord? Bij Tiger, een paar jaar geleden. Helaas verkopen ze exact deze vorm niet meer, maar ze hebben wel een heel leuk alternatief. Weliswaar zonder de ribbels, maar het komt op hetzelfde neer. Hij kost maar één euro en is verkrijgbaar in drie kleuren. Je vindt de ovenschaal hier. En wat vind je van deze? Iets duurder, maar wel met een deksel en met handvatten. Wij vinden hem erg leuk!
Ben jij een echte muffin- en cupcakelover? Probeer dan deze ongebleekte, composteerbare muffinvormpjes van If You Care eens. Ze kosten €2,25 voor 60 stuks en wij denken niet dat dat veel duurder is dan de niet-biologisch afbreekbare varianten die we vaak bij kookwinkels zijn.
Werken jullie graag met ovenwanten? Wij dus echt totaal niet, want wat zijn die dingen lomp! Wij geven de voorkeur aan goed gewatteerde pannenlappen, zoals deze verfijnde exemplaren, gemaakt van biologisch katoen. Staat ook nog eens mooi in je keuken! (oh enneh, ze kunnen gewassen worden hoor, dus maak je geen zorgen over beslag- en chocoladevlekken)
Dan zijn er nog een aantal andere producten die wij standaard in huis hebben. Zo kunnen we altijd spontaan iets bakken, whenever we feel like it. Dit zijn:
– plantaardige melk (sojamelk is het goedkoopst, amandelmelk maakt romig, rijstmelk is lekker licht)
– suikervrije appelmoes (werkt ook als een bindmiddel) of:
– bananen (idem)
– verschillende meelsoorten (onze favorieten zijn speltmeel en rijstmeel, dit kopen we bij de biowinkel)
– kokossuiker en maple syrup (beide zoetmiddelen en alternatieven voor ‘gewone’ witte suiker)
– vanillepoeder (onder andere hier te bestellen)
– kaneel en koekkruiden (vooral in de winter!)
That’s about it! Veel mensen denken dat het heel lastig is om te bakken zonder eieren of (room-)boter, maar echt, geloof ons, vegan bakken is eenvoudig. En ja, het is even wennen: taartjes gemaakt met speltmeel en kokosolie, als je taartjes gemaakt van roomboter en bloem gewend bent. Maar na een tijdje wil je niet meer anders (echt waar) en het is nog eens veel gezonder ook.
We hopen dat jullie iets aan onze lijst hebben. Heb jij nog een toevoeging? Of een vraag over één van de producten? Laat het ons weten bij de comments!
Handig artikeltje, moet het vegan bakken ook maar eens een kans geven :)
Die weegschaal is prachtig! Ik heb alles van het lijstje al in huis (behalve zo’n mooie weegschaal, maar die hebben we gisteren besteld!).
Wat een leuk en interessant artikel weer! Baking soda vind je trouwens ook in diverse biowinkels.
De jumbo verkoopt ook baking soda.
Die weegschaal is prachtig, maar ongelooflijk onhandig. Ik heb er ook een, maar het is heel lastig om de grammen goed af te wegen, vooral als je bijv. maar 65 gram van iets nodig hebt. Bij mij staat de weegschaal nu voor de sier in de vensterbank met een plantje erop :-) Neem een elektrische weegschaal, niet zo mooi, maar het scheelt een hoop gedoe en ergernis.
Fijne jaarwisseling allemaal!
Ik heb een vegan chocolade cupcake recept wat echt te goddelijk is! Ze worden zo smeuïg dat het net lijkt of het kleine brownies zijn. Heerlijk. Die is alleen wel op basis van zonnebloemolie en dat maakt het een stuk ongezonder. Moet ze eens met kokosolie proberen.
Ik merk dat mijn keuken helemaal is ingesteld op het bakken :-) Ik heb alles hiervan..
De maatlepels kwam ik trouwens een keer tegen bij de Zeeman, ook echt voor geen geld. Wel van plastic, had ze liever van roestvrijstaal, maar had ze in onze stad nog niet eerder gezien dus was er blij mee.
Handig artikel!! Ik maak veel meer Vegan sinds ik achter een toko woon. Ze hebben daar zoveel!!
Baking soda zag ik laatst trouwens ook bij de jumbo :)
ik heb een vriendin die altijd zegt dat ik dan wel kook zonder eieren, melk, kaas, boter, maar met véél liefde :) misschien is dat ook wel een basic van de vegan bakbenodigdheden! zeker ook van toepassing op jullie.
Wat een handig overzicht zo! Ik bak eigenlijk veel te weinig, dit wil ik in het nieuwe jaar zeker vaker gaan doen! Die maatlepels zijn erg handig, ik heb ze ook alleen dan van plastic.
Wat een interessant artikel!
Check check check, ik heb alles! Op de muffin baking cups na, maar muffins mislukken toch altijd bij mij dus dat scheelt ;) En de hartjesvormen gaan op mijn verlanglijstje, want die zijn wel essentieel om te hebben natuurlijk. Leuk filmpje ook weer!
De hartjesvormen zijn zeker weten essentieel. En wat betreft de muffin vormpjes: ik gebruik ze ook zelden. Heb nog een hele voorraad liggen met allemaal kleurtjes en lelijke kinderachtige figuurtjes. Heb zin om ze allemaal weg te doen, 1 zo’n eco-doosje te kopen en dan maar weer eens muffins te bakken :) (ontbijt muffins kunnen niet mislukken trouwens!)
Erg interessant!
Wat leuk dat jullie vegan bakken in de kijker zetten! Zelf ben ik ook grote fan van lepeltjes en schepjes, in Amerikaanse kookboeken worden die vaak gebruikt (en Nederlandstalige vegan bakboeken zijn er niet / amper). Neem zeker ook eens een kijkje op mijn blog voor hópen recepten voor plantaardig gebak!
Mm. heerlijke muffins, taarten en koekjes.
Wij schreven een paar jaar geleden ook een blog met tips voor plantaardig gebak. Over cups en spoons, baksoda en bakpoeder, vanille extract en essence, en nog zo meer. Kijk op onze blog veggieleven.be
http://www.veggieleven.be/2012/plantaardig-gebak/
Wat een fijn artikel!
Keep going green girls!!
In welke winkel zouden ze de ongebleekte, composteerbare muffinvormpjes van If You Care verkopen? Ik vind het zo zonde om alleen de muffinvormpjes te bestellen….
Ik heb ze wel eens bij Ekoplaza gezien!
Thanks voor de tip!!!
Even een kleine heads up: Arm & Hammer test nog steeds op dieren, dus heel vegan vind ik het persoonlijk niet. Er zitten dan weliswaar geen dierlijke producten in, maar het word wel op dieren getest en volgens mij is dat net zo erg.. :(