Vegan Challenge vragen beantwoord #2

12122441_1033118410053560_4714006609442699866_n

Hoi, goedemorgen iedereen! Mensen die meedoen aan de Vegan Challenge: hoe zijn jullie eerste dagen gegaan? Wat een leuke reacties kregen we op ons eerste artikel met vragen over vegan eten! In dit artikel  gaven we wat voorbereidende tips en vroegen we jullie wat jullie nog meer wilden weten. Er kwamen ontzettend veel leuke vragen binnen via de blog, Facebook, Twitter én Snapchat. Vandaag behandelen we een aantal van die vragen, zoals we dat in de maand oktober iedere maandag gaan doen. Laten we gauw beginnen!

Groot en dik gedrukt lees je de vragen die ons werden gesteld. Daaronder volgen onze antwoorden, tips en suggesties.

In de Randstad is vegan eten steeds makkelijker. Hoe doen jullie dat in steden waar vegan eten nog minder ‘ingeburgerd’ is?

Leuke vraag. Het klopt dat het in de Randstad niet meer zo moeilijk is om veganistisch te eten. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wemelt het van de restaurants waar je vegan opties op de kaart hebt staan en ook is er een flink aantal vegetarische en zelfs volledig veganistische restaurants te vinden. Maar niet iedereen woont in de Randstad en ook wij komen, uiteraard, er wel eens buiten. (voor het geval dat je je zorgen zou maken over het feit dat wij de Amsterdamse grachtengordel nooit verlaten – we do! ;))

Onlangs zijn we bijvoorbeeld naar Nijmegen, Groningen, Maastricht en Arnhem geweest. Als je op de namen van de steden klikt, ga je naar artikelen vol met hotspots die we hebben gevonden in deze steden. Onze conclusie is dat het eigenlijk altijd weer lukt om leuke adressen te vinden waar ook wij als vegans terecht kunnen. Hoe we dat doen? We gaan bijna nooit onvoorbereid op pad. Van tevoren plaatsen we een oproepje op Instagram of Facebook, om te vragen of lezers nog leuke suggesties hebben. Als jij geen blog hebt, zou je dit kunnen doen door een berichtje op onze Facebookpagina of in een groene Facebookgroep te plaatsen. Onze ervaring is dat we vaak zoveel tips krijgen dat we aan 1 dag niet genoeg hebben, terwijl we ons van tevoren misschien zorgen hebben gemaakt of we wel iets leuks zouden vinden. Een andere tip: check altijd eventjes HappyCow. Dit is een website waarop wereldwijd wordt bijgehouden waar je vega(n) kan eten. Ja, ook in Drenthe en Zeeland – twee provincies in Nederland waarvan we weten dat er nog niet héél veel aanbod is.

Mocht nou echt niemand op Facebook je iets kunnen tippen en mocht zelfs HappyCow geen enkele suggestie geven, dan kun je alsnog twee dingen doen.

1. Kies een leuk, wat hipper en moderner, restaurant uit en bel van tevoren eventjes. Leg ze uit dat je veganistisch eet (leg desnoods even kort uit wat dit inhoudt) en vraag naar de mogelijkheden. In principe, als het personeel een beetje welwillend is, is er altijd iets mogelijk. Onze bonustip: verwacht geen wonderen. Soms moet je met een beetje minder genoegen nemen. Zo hebben wij ook wel eens aan de frietjes met ketchup en salade met geitenkaas-zonder-geitenkaas gezeten. Dat hoort er heel soms wel eens bij. Onze ervaring is over het algemeen dat koks het een leuke uitdaging vinden om iets lekkers voor jou op tafel te zetten en dat iedereen vervolgens naar jouw bord zit te kijken, balend van het feit dat zij niet om een vegan menu hebben gevraagd.

2. Of ga voor een Aziatisch of Italiaans restaurant. In de Aziatische keuken zijn bij voorbaat al veel meer vegan opties dan in bijvoorbeeld de Griekse keuken. Vraag voor de zekerheid (bijvoorbeeld door eerst even te bellen) wel even of de vega-gerechten niet met vissaus zijn. Meestal zijn de vegetarische gerechten ook vegan, omdat er weinig met zuivel wordt gedaan in de meeste Aziatische keukens. In de Indiase keuken wil er nog wel eens ergens kaas of yoghurt in zitten, maar in de Thaise keuken (bijvoorbeeld) komt dat heel weinig voor. Let er wel even op dat er geen eitje op je eten wordt gelegd – maar dat zijn vaak alleen maar kleine aanpassingen.
En waarom een Italiaans restaurant? Omdat een pizza met tomatensaus en groenten, zonder kaas en vlees, al gauw kan. En een penne met tomatensaus en groenten ook. Pas wanneer er met verse pasta wordt gewerkt (vaak spaghetti en tagliatelle,) zit er ei in. Bij gedroogde pasta’s (zoals penne bijvoorbeeld) is dat in 90% van de gevallen niet zo.

Ja, uit eten gaan heeft misschien even iets meer voeten in de aarde dan je normaal gewend bent, maar geloof ons: het kán!

Wat ook gevraagd werd: waar ga je eten met een vleesliefhebber? In dat geval zouden we willen adviseren om een restaurant uit te kiezen waar je zowel vlees als vegan kunt eten. Immers, je wilt  dat het een gezellig etentje wordt en dat wordt het niet als je iemand gaat dwingen vegan te eten terwijl hij of zij dat niet wil. Ook in dit geval zou een Italiaans of Aziatisch restaurant een goed idee kunnen zijn. Naar een vegetarisch of vegan restaurant zou je beter kunnen gaan met je maatje met wie je de Vegan Challenge samen doet ;)

Waar vind je goede en nette veganistische schoenen?

Hoewel de Vegan Challenge voornamelijk gaat over het veganistische dieet, vinden we het leuk om te zien dat sommigen van jullie al een stapje verder denken. Als veganist wil je namelijk geen dierlijke producten gebruiken – ook niet in je cosmetica, huishoudelijke producten of kleding en schoeisel. Dat betekent onder andere dat je geen leer, wol, zijde of bont gebruikt. Ook zijn er lijmsoorten die dierlijke restanten bevatten. Een paar voorbeelden van merken die toffe vegan schoenen hebben:

Native Shoes (oa te koop bij Tip de Bruin in A’dam)
Dr Martens heeft een vegan lijn
Avesu heeft heel veel mooie merken (winkels in Duitsland en online bestellen mogelijk)
TOMS heeft vegan schoenen
Esprit heeft een lijn met veganistische schoenen – veelal sneakers, maar ook laarsjes
Wills London heeft ook prachtige vegan schoenen, die je via internet kunt bestellen.

Hopelijk kunnen jullie hier even mee vooruit! :)

Hoe vervang ik lekkere, hartige tussendoortjes? (nu ik geen kaas en eieren meer kan eten)

Je zult het niet geloven, maar er zijn zelfs ei-vervangers op de markt. Sterker nog, je hebt een bepaald zwart zoutsoort, dat precies naar ei smaakt… naar het schijnt. We hebben het zelf nooit geprobeerd, maar het schijnt echt te werken. Dat betekent dus dat je dit zout over iets heen zou kunnen strooien, om een ei-smaak te creëren. Hmm… Onze voorkeur heeft het niet per se, maar dat komt misschien ook doordat wij eieren nooit hebben gemist.
Mocht je echt graag het gevoel willen van het eten van ei, dan zou je eens scrambled tofu kunnen proberen! Dat smaakt precies als roerei, maar dan is het dus op basis van tofu.
(Pinterest staat vol met recepten, want je kunt je voorstellen dat het in de UK en US een geliefd ontbijtgerecht is)

Kaas is een ander verhaal. Girl, i feel you. Ik heb jaren lang gesmacht naar kaas en pas nu ben ik er overheen. Ik ben er zelfs zó overheen dat ik kaas nu vind stinken en dat ik nepkaas gewoon links kan laten liggen. Zelfs in New York, waar ze echt weten wat goede nepkaas is, hoefde ik geen vegan grilled cheese te proberen.. dat is voor mij een hele overwinning, omdat kaas altijd het enige was dat mij ervan weerhield om 100% vegan te gaan. Hoe ik dit heb opgelost? Ik ben madly in love gevallen met een aantal dingen. Zoals hummus – wat ik als hartig broodbeleg een erg fijne vervanger vond. Maar ook avocado met zout, dat geeft me altijd een beetje hetzelfde ‘vettige’ gevoel en dat is soms waar je zin in hebt – toch? Edelgistvlokken voor over de pastasaus, in plaats van Parmezaanse kaas. Of zelf van cashewnoten (in combi met edelgist, eventueel) een kaassaus maken, werkt ook. Hoe dan ook, het wordt nooit hetzelfde als het blokje kaas dat ik vroeger afsneed, met een lik mosterd erbij. Waar ik een paar jaar geleden dacht dat ik er nooit overheen zou komen (‘het leven wordt nooit meer leuk!’) blijkt nu dat ik het echt prima kan missen. Er is dus hoop.

Hoe zorg ik dat ik, als sporter, genoeg eiwitten binnenkrijg?

Wij zijn geen dokters of diëtisten, maar we weten wel dat het menselijk lichaam eiwitten nodig heeft om sterk te blijven. Wees niet bang, als je een beetje een uitgebalanceerd vegan dieet volgt (als in: niet alleen maar friet met ketchup eten,) dan krijg je eigenlijk al voldoende eiwitten binnen. Wij gebruiken, met opzet, wat eiwitrijke, plantaardige producten, zoals noten en peulvruchten.

Lezer Hanne, al jaren veganist en fanatiek sporter, gaf het volgende commentaar:
‘Ik gebruik een lepel amandelboter bij een smoothie of havermout, een handje noten, wat extra linzen in de soep/stoofpot, kikkererwten bij je salade, een sausje op basis van tahini, eiwitrijke granen zoals quinoa, en af en toe soyaproducten zoals tofu of tempeh of sojayoghurt brengen je al een heel eind! Producten zoals kikkererwtenmeel kan je lekkere pannekoekjes mee maken en zijn een echte proteineboost. Er bestaan ook plantaardige eiwitpoeders Supernatural heeft er op basis van erwtenproteine zonder toegevoegde suiker.’
(dankjewel Hanne!)

Een paar tips: lees het boek ‘Eat and Run.’ Dit boek is geschreven door een vegan ultramarathonloper en zal vooral heel veel tips bevatten voor mensen die (fanatiek) sporten en veganistisch/plantaardig willen eten. Wat heeft je lichaam nodig wanneer je zulke zware fysieke prestaties moet leveren? Hoe voorkom je tekorten en wat doet de combinatie van vegan eten en sporten met je lichaam? Echt een interessant boek!

Ook werd door Denise (dankjewel!) een serie met video’s over veganistische atleten getipt, gemaakt door Bite Size Vegan. Je vindt de serie hier. 

Zelf zijn wij geen fanatiek sporters, maar we kunnen ons jullie zorgen best wel voorstellen. Met bovenstaande tips kom je, hopen we, een heel eind!

Wat zijn leuke webshops en winkels waar ze veganistische producten verkopen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mocht je binnenkort een dagje Amsterdam gaan doen (als je hier niet woont,) dan raden we je aan om naar Vegabond te gaan. Hier hebben ze een erg leuk assortiment van veganistische producten. (en je kunt er nog lekker eten ook!)

Ook in Tilburg is onlangs een vegan zaak geopend: Veganity Foods. We zijn hier zelf nog niet geweest, maar het schijnt een combinatie van een restaurant met een winkel te zijn. We zijn benieuwd!

Online bestellen kan gemakkelijk via Veggiedeli.nl,  Veganspul.nl, Veganmission.nl en Veganistischkoken.be. (let op: niet gesponsord)

Ook bestellen wij graag en regelmatig via iHerb. (klik op de link om te zien wat voor producten we daar zoal kopen) Dit is een Amerikaanse webshop met een gigantisch aanbod aan vegan producten.

Iemand vroeg ook waar vegan kaas te koop was. Het antwoord: bij bovenstaande webshops, maar ook bij Jumbo, Marqt, Vegabond en Ekoplaza.

Slikken jullie vitamine supplementen?

Wanneer je een goed uitgebalanceerd  veganistisch dieet volgt, zou het eigenlijk niet nodig moeten zijn om supplementen bij te slikken. Tenzij je een tekort hebt aan iets, of je lichaam bepaalde stoffen niet goed opneemt. In dat geval zou je die supplementen waarschijnlijk ook moeten slikken als je wel gewoon vlees en andere dierlijke producten eet. De enige vitamine die niet in plantaardig voedsel te vinden is, is vitamine B12. Dat is dan ook de enige vitamine die wij bijslikken – uiteraard een veganistische variant, van het merk Solgar.

Veel mensen denken onterecht dat mensen die vlees of zuivel eten van nature genoeg vitamine B12 binnen krijgen. Dat is niet altijd zo. Er zijn mensen die de aanleg hebben om moeilijk B12 op te kunnen nemen  – dan kun je nog zoveel vlees en/of zuivel eten als je wilt, maar je lichaam reageert er niet goed op. Deze mensen worden vaak geholpen door B12 injecties bij de huisarts.

Mensen denken ook vaak natuurlijke B12 binnen te krijgen door vlees te eten, maar dat is al jaren niet meer zo. Al jaren worden koeien bijvoorbeeld bijgevoed met B12 supplementen, omdat ze de B12 niet meer uit de grond kunnen halen. Dat betekent dus in feite dat je je B12 alsnog binne krijgt via supplementen – maar dan op een indirecte manier. Wij kiezen er daarom voor om 100% veganistisch te eten en zelf B12 supplementen te slikken, zodat de dieren dat niet voor ons hoeven te doen :)

Op welke onduidelijke ingrediënten moet je letten als je vegan eet?

Sommige ingrediënten zijn overduidelijk niet plantaardig, dat is gewoon niet zo moeilijk. Denk aan melk, ei, boter en room. Maar je komt ook wel eens ingrediënten tegen op een verpakking waarover je misschien twijfelt. Hier volgt een aantal verborgen dierlijke ingrediënten die je als vegan wilt vermijden:

– bijenwas (E901), honing en bijenpollen
– trassi (garnalenpasta)
– gelatine (vermalen varkensbotten)
– karmijn (E120)  (rode kleurstof, gemaakt van luizen)
– wei, weipoder of caseïne (melkeiwitten)

Waarom gebruiken jullie exotische producten? Geven jullie niet om het milieu?

vg1

Wij geven absoluut wel om het milieu. Natuurlijk. Het is zelfs 1 van de redenen waarom wij veganistisch eten. Door vegan te eten, bespaar je bijvoorbeeld alleen al ongelooflijk veel water en er zijn nog veel meer milieu-argumenten om veganistisch te eten. Als je daarover meer wilt weten, raden we je aan de documentaire Cowspiracy te kijken. (staat op Netflix)

Maar het is waar, wij gebruiken exotische producten. Zoals bijvoorbeeld bananen, kokos en avocado. Al deze producten kopen we biologisch en waar mogelijk fairtrade, maar natuurlijk: ze moeten alsnog van ver komen. Waarom we dit toch doen? Eerlijk gezegd is dat de enige manier waarop wij een vegan dieet haalbaar en leuk vinden. Wij zouden er niet aan moeten denken om bijvoorbeeld alleen maar lokale groenten en fruit te eten, omdat het ons veel te snel zal vervelen. Ook denk ik dat heel veel mensen een chocolaatje op z’n tijd wel lekker vinden… cacao komt ook niet uit Europa. Het vermijden van exotische producten of ingrediënten is heel erg lastig. Waar mogelijk gebruiken we lokale producten, of in ieder geval Europese producten. Maar we willen ook wel eens rijst eten. Of een curry met kokosmelk. Of een broodje met avocado. Of een banana softserve. We zouden willen dat deze producten uit Europa kwamen, maar dat is helaas niet zo.

Er zijn misschien mensen die het onbegrijpelijk vinden dat wij bovenstaande producten gewoon gebruiken, aangezien we zeggen wel degelijk om het milieu te geven. Onze theorie is dat door veganistisch te eten, en door op andere manieren goed te zijn voor het milieu (door bijvoorbeeld geen auto te hebben, zo min mogelijk te vliegen, biologische boodschappen te doen, water en plastic afval te besparen, afval te scheiden en ga zo maar door,) wij ons aandeel leveren. En willen we voor de rest van ons leven veganistisch blijven eten, dan willen we het hier en daar een beetje leuk en makkelijk voor onszelf maken.

Dat waren de vragen voor vandaag ! We krijgen er zoveel binnen dat we niet alle vragen in 1 artikel kunnen beantwoorden,  maar gelukkig hebben we nog een paar weken te gaan. We hopen dat jullie lekker bezig zijn en iets aan deze artikelen hebben. Stel hieronder gerust jullie nieuwe vragen, zodat we deze volgende week maandag weer voor jullie kunnen beantwoorden. Heel veel succes met de komende week!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Vegan Challenge vragen beantwoord #2

  1. Super stuk weer met geweldige tips! Dank. Zelf ben ik nog niet helemaal overgestapt (jaaaa, die kaas) maar als Whenathomevegan probeer ik mijn steentje bij te dragen.
    Vanavond eindelijk maar eens Cowspiracy kijken.
    Ga zo door dames!

    1. Dankjewel! Wat goed dat je Cowspiracy gaat kijken! Ga je geen spijt van krijgen, weet ik zeker.

    2. Goed zo! :) Probeer eens de ‘kaas’ van Wilmerburgers (Jumbo), goed te doen als plakje kaas op brood of probeer de geraspte kaas voor op de pizza! De ‘roomkaas’ (met bieslook) van Sheeze (zoiets) vind ik erg lekker, vaak te koop bij biowinkels.

      De echt goede kazen moeten helaas nog komen overwaaien uit Amerika, maar we hebben geduld :)
      Succes!
      – Mittch

    1. Zelf nog niet geprobeerd, wel weet ik dat er ook vegan parmezaan te maken is door edelgist met cashewnoten, knoflookpoeder en zout te mixen. Verhoudingen vind je vast ergens online :) Succes en veel plezier!

    2. wat miso helpt (samen met edelgist) om een echt ‘kazige’ smaak te creeeren

  2. Wat een fantastisch artikel, Jamie en Merel! Ik denk echt dat heel veel ‘beginners’ hier veel aan hebben! Over de vraag hoe je uiteten kan gaan als vegan bij een niet-veganistisch restaurant, daar wil ik graag wat aan toevoegen. Ik werk zelf in de horeca en wij hebben heel weinig (1 broodje hummus, thats it) vegan gerechten op de kaart staan. Als er gasten binnenkomen in de spits (18:30-20:00) die aangeven dat ze vegan willen eten, kan dat soms best problematisch zijn. Niet omdat er geen groente of pasta in huis is, maar omdat de koks gewoon niet voorbereidt zijn. Alles ligt bijvoorbeeld ongewassen in de koeling. Hier kunnen de koks erg van balen. Van te voren bellen wordt heel erg gewaardeerd! Van uit ‘de andere kant’ kan ik vertellen dat de meeste koks het écht leuk vinden om iets speciaals voor je maken, mits te op tijd op de hoogte gesteld zijn:) Dus, schaam je nergens voor, gewoon bellen of een mailtje sturen. En wat vaak ook wel eens helpt, is de menukaart van te voren bekijken, en dan zelf al wat suggesties doen. Dat maakt het voor koks die weinig ervaring hebben met vegan koken een stuk makkelijker.
    Naja, bij dezen mijn tip! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

    Fijn dat het hele b12-gebeuren nog even uitgelegd wordt. Ik krijg heel vaak naar mijn hoofd ‘ja het is ongezond, want b-12’. Ik pareer altijd met het argument dat 40% van de mensen met een b12-tekort gewoon vleeseter is, dus dat het weinig met veganisme heeft te maken. (bron: forks over knifes, the china study) Maar nu ga ik ook ‘koeien krijgen ook b12-suplementen’ toevoegen aan mijn arsenaal. Dit wist ik nog niet.

    Wat ik zou willen weten is wat voor voer jullie je katten geven. Misschien hebben jullie hier al een keertje op geantwoord hoor, maar is het me eventjes ontschoten. Ik weet dat er vegan kattenvoer bestaat, maar dat vind ik tegen de natuur ingaan, en zou ik zelf dus ook niet aan mijn katten geven. Maar welk merk is zo ‘diervriendelijk’ mogelijk, zover dat bestaat natuurlijk. Die blikjes van 19 cent kunnen niet veel goeds zijn natuurlijk.

    1. O.a. Almo Nature is biologisch kattenvoer, dus dat is al veel beter dan die pakjes van 19 cent! Gelukkig dat je je kat wel vlees wil geven. Ik heb er ook een dubbel gevoel over als vegetariër, maar vind het echt diermishandeling om het niet te doen. Honden schijnen er nog wat beter tegen te kunnen (maar een vleesloos dieet is bij hun ook niet wenselijk), maar katten raken er gewoon van ondervoed – ze krijgen cruciale voedingsstoffen niet binnen, je maakt je kat zo echt ziek. Hopelijk is biologisch voer een goed alternatief voor je!

      1. Ik ben ook wel benieuwd naar deze vraag. Ik weet dat jullie misschien geen ervaring met het geven van borstvoeding hebben, maar ook ik zou graag willen weten hoe ik vegetarisch of zelfs veganistisch kan eten i.c.m. borstvoeding. Ik eet al heen weinig dierlijke producten, maar het liefst zou ik helemaal vegan leren eten, ben alleen bang dat mn kindje en ikzelf dan niet voldoende binnenkrijgen. Heb weleens gelezen dat dit niet geheel zonder risico is, vandaar dat ook ik niet mee doe met de challange.

        Maar lees de artikelen graag om mij in ieder geval bewust te blijven van de mogelijkheden. Het zijn toch elke keer weer keuzes die ik maak om de balans te houden en daar gaat het om volgens mij ;)

        1. Ik bedoelde uiteraard de vraag hieronder over vegan i.c.m. borstvoeding ;)

        2. Daar kunnen we inderdaad niet over meepraten, maar er zijn gelukkig heel veel moeders te vinden die vegan eten, borstvoeding geven en hun kinderen vegan opvoeden. Op YouTube zou je eens de filmpjes van Ellen Fisher kunnen bekijken. Die zijn erg leuk!

          1. Op de website van jamie oliver staat onder family food informatie over vegan eten voor baby en borstvoeding – misschien een begin?

    2. Zeker, wij zeggen ook altijd: bel voortaan even! Je kunt niet verwachten dat ze overal zomaar eventjes een drie gangen menu op tafel toveren voor jou. Zeker niet als het druk is, of op en top etenstijd!

  3. Leuk artikel! Ik doe niet mee met de challenge, maar ga het allemaal zeker onthouden.
    ik zat me trouwens af te vragen of jullie tips hebben om op een gezonde en veganistiscge manier aan te komen. Of te voorkomen dat je afval. ik geef borstvoeding en doe nu onder andere niet mee met de challenge omdat ik erg veel moeite moet doen om genoeg binnen te krijgen en niet te veel af te vallen. Merk toch dat ik bij als ik wat meer vegan eet ik meer moeite met het aankomen heb. En ik snap dat als je heel ongezond vet gaat snacken dat ook vegan kan, maar ik wil het gezond doen. Nu probeer ik vette yoghurt te eten, ik merk alleen dat soja yoghurt vaak juist zo vetvrij is. En roomboter ergens aan toevoegen is ook erg goed, maar ja dus ook niet vegan. Hebben jullie hiervoor tips? En noten zijn goede vetten dat snap ik ook, maar ja ik ga ook niet de hele dag noten naar binnen lopen werken..

    1. Hey Sytske! Ik heb hetzelfde ‘probleem’ ik heb ondergewicht en ik probeer aan te komen. Ik stelde mijn vraag aan Lisa van Lisagoesvegan en zij heeft uitgebreid antwoord gegeven:) Het staat in de comments van dit artikel http://lisagoesvegan.com/tips-voor-beginnende-vegans/ Ik hoop dat ik de blog mag linken, maar ik geloof dat Merel, Jamie en Lisa vriendinnetjes zijn! Ik hoop dat je er wat aan hebt.

      1. Dankje Lotte! Tja het is best wel lastig hè.. normaal geen probleem maar nu ik een persoontje moet voeden lijkt hij alles op te eten wat ik toch ook wel nodig heb. Ik ga weer eens wat avocado’s inslaan en kijken voor lekkere smoothie recepten met een notenpasta. En gewoon meer tussendoortjes mee.. dat vergt alleen wat voorbereiding waar ik niet altijd zin in heb.. :-)

        1. Kan me voorstellen dat dit lastig is! Ik zou denken aan proteinepoeders en idd avocado’s. Maar ik heb er eigenlijk helemaal geen verstand van en ook geen ervaring mee, dus ik weet het niet zo goed eerlijk gezegd! Misschien komen er nog anderen met tips.

          1. ja noten of beter nog, notenboter (daar voeg je makkelijker wat meer van toe dan handen noten wegknagen), kokosmelk of room gebruiken, avocado’s kunnen bij bijna alles, zaden en pitten. maar ook durven combineren, bv havermout gekookt met melk (plantaardig) ipv water én amandelboter én gedroogd fruit, of curry met zoete aardappelen, linzen én kokosmelk én rijst erbij. noten en gedroogd fruit toevoegen aan salades. en bananenijs :) zo eet je gemakkelijk een paar bananen, waar je van een ‘rauwe’ banaan niet snel verschillende stuks eet.

  4. Wauw! Die taart die zou ik graag voor de verjaardag van mijn zoontje willen maken! Recept?

  5. echt een leuke column, zowel voor doorwinterde vegans als beginners! en dank voor het citaat – zo cool om in jullie artikel te staan :) om mezelf te verbeteren, die proteinepoeders heten ‘Enjoy Natural’ ipv Supernatural. wat die exotische producten betreft deel ik jullie houding, ik zal nooit groene boontjes uit Kenia kopen want die hebben wij hier in andere seizoenen zelf. en als ik kan kiezen tussen een bio-appel uit Argentinie of een ‘gewone’ uit België ga ik voor dat laatste. maar bananen, kiwi’s, avocado’s… tja die geef ik ook niet op. ik probeer er wel op te letten en koop wat vaker avocado’s in de zomer (dan komen ze vaak uit Spanje, net zoals mango’s). hetzelfde voor reizen, ik weet hoe slecht vliegen is maar geef reizen nog niet op, ieder zijn steentje he! benieuwd wat jullie volgende week toelichten!

  6. Wat een fijn artikel! En die schoenen van Esprit! Nooit verwacht, maar zitten leukerds bij voor een prima prijsje!! Ik ben steeds meer dierlijke producten aan het schrappen, maar één van mijn grootste struikelblokken is toch wel de prijs.. Ik heb geen toko in de buurt, alleen biologische supermarkten; die kunnen weliswaar aan veel wensen voldoen, maar daar is de prijs dan ook meteen naar :( Hebben jullie daar nog tips voor? Hebben jullie het idee dat jullie meer uitgeven dan “vroeger”? Ik woon ook alleen dus niemand om het mee te delen (wel als lunch de volgende dag, maar toch).
    En zijn er hier nog Belgische meiden die goeie webshops kennen (ik woon in Frankrijk)? Alvast bedankt :-)
    Wat ik me afvraag, als ik bij iHerb bestel, hoe zit het dan met douane enzo? Komt er niet nog ‘leuk’ even 30€ over heen? Wat is jullie ervaring daarmee?
    En hoe doen anderen dat die, net als ik, rond een uur of 11 honger krijgen? Wat eten jullie zoal? Ik zit in een open ruimte dus een appel eten (of iets dat veel geluid maakt :-‘) ) zit er niet echt in…
    En O M G!! Ik kom er net achter dat er hier een vegan winkel is die Wilmersburger kaas (en bijv. ook wilmersburger ravioli!) verkoopt, ben ZO benieuwd! En O M G ze hebben ook VEGO! Nog zoiets waar ik door jullie mega benieuwd naar ben! En vegan mozarella! En nog zo veel meer ahhhh! Ik ga een mega wishlist maken geloof ik haha! Overigens is dit ook niet heel goedkoop.. Zeg maar gewoon niet :-( En alsnog zo’n 50 min bij mij vandaan (lang leve de grote stad), maar ik geloof dat ik daar van ‘t weekend eens een bezoekje aan moet gaan brengen, thanks to you! happycow heeft er een fan bij! (van jullie was ik al fan!)
    Sorry voor de lange comment :-‘)

    1. Onze ervaring is dat het bij iHerb heel wisselend is. Heel lang hoefden we nooit iets bij te betalen. Dan ging het iedere bestelling goed. Maar we hebben nu ook al een paar keer meegemaakt dat we wel moesten bij betalen en dan weer een keer niet… beetje onvoorspelbaar dus. Maar goed, wij vinden het nog steeds de moeite waard, omdat de producten zoveel goedkoper zijn en omdat het allemaal dingen zijn die we hier in NL niet kunnen krijgen. Dus soms gunnen we het onszelf :)

    2. he lilian, ik vind dat vegan eten helemaal niet duur is/hoeft te zijn als je niet teveel kant en klaar of bewerkte producten koopt. vegan koekjes, chocola, maaltijden, kaas zijn misschien wel duurder dan gewone, maar de gezonde basis voor mij van vegan eten zijn zaken als linzen en kikkererwten, volle rijst en andere granen, gedroogd fruit, noten, seizoensfruit en groenten, havermout, … zaken als vegan kaas maken het misschien makkelijker, zeker in het begin, maar hoeven helemaal niet! en plantaardige melk hoeft niet duur te zijn (of kan je, nog goedkoper, zelf maken!) ook notenpasta en kaas op basis van noten of tofu (kan je feta mee maken) zijn goedkoper zelfgemaakt! succes!

      1. Hi Hanne, thanks voor je reactie! Heel fijn :-) Ik woon helaas in een erg dure stad, alles is hier sowieso 0.50 duurder dan in NL, en producten als soja melk etc, al helemaal. Dat is hier – helaas – totaal nog niet populair, dus ik betaal al snel meer voor soja producten (zoals melk) dan voor “normale” (kan even ‘t goede woord niet vinden ;-)) producten. Ook gedroogd fruit en noten zijn hier mega duur. Voor een mix van 200gr pecannoten, amandelen en cranberries betaal ik €2.99. ..
        Feta maken klinkt erg goed!! Heb je daar een recept van? En heb je nog tips voor vegan koekjes die ik gewoon in de supermarkt kan kopen?

        1. Hi Lilian, graag gedaan hoor! ik eet zelf eigenlijk nooit koekjes, maar ik hoor altijd Oreo’s, en op de site gewoonvegan.nl staan héél veel producten en koekjes die vegan zijn https://gewoonvegan.nl/category/koekjes/
          ik heb lang in ALgerije en Rwanda gewoond, waar plantaardige melk en yoghurt zelfs niet bestaan (of werkelijk 100X zo duur dus onbetaalbaar), en ben dus gewoon om al mijn vegan eten zelf te maken, dus vooral te leven op bonen, gezonde granen, groenten en fruit, en mij bevalt dat best, maar ik snap dat dat niet voor iedereen zo is!

  7. Wat betreft B12: er zijn een hoop vegan voedingsmiddelen verrijkt met B12. Bijvoorbeeld de alpro sojayoghurt.

    1. Dat klopt, maar voor veel mensen is het toch nog niet genoeg om dat soort producten alleen te eten en is het toch een goed idee om een supplement bij te slikken.

  8. Hoi Meiden, Bedankt weer voor dit duidelijk artikel. Het beantwoordt weer heel veel vragen. Toch heb ik nog 1 vraagje. Ik vraag mij eigenlijk af waarom vegans tegen het gebruik van wol zijn. Ik snap dat het een dierlijk product is. Maar schapen moeten natuurlijk wel geschoren worden, anders gaat het lijkt mij ook niet goed met de schapen.
    Mijn grootste hobby is haken, vandaar dat ik daar even benieuwd naar ben :-) Ben op dit moment aan het onderzoeken welke garens ik wel en niet wil / kan blijven gebruiken. Aangezien ik besloten heb dat ik alleen nog maar met garen wil werken die niet te belastend zijn voor millieu, mensen en dieren.

    1. Dag Andrea, ik worstel daar zelf ook wel mee. Op een lezing kwam ik te weten dat de schapen bij het scheren soms worden mishandeld/ te snel worden geschoren en daar ook vaak wonden aan over houden. Deze wonden worden vaak niet verzorgd, wat veel leed voor dieren met zich meebrengt.

    2. In het beste geval heeft het schaap een ‘goed’ leven en wordt het met ‘respect’ geschoren. Het probleem alleen van industrieën als deze blijven steunen enkel omdat er ook humanere manieren bestaan; is dat de vraag blijft bestaan. En waar vraag is zijn er ook vaak misstanden. Niet iedereen kan naar zijn schapenboer gaan om te zien of de schaapjes stralen van geluk en de boer een zachte hand heeft. Hier ligt dus het risico van misstanden zoals te lezen is bij PETA Australië: http://www.peta.org.au/issue/the-cruelty-of-wool/

      Daarnaast valt wol buiten het kader van veganisme omdat er dieren gebruikt worden voor ons plezier. Wol hebben wij als westerlingen niet meer nodig (er zijn volgens mij genoeg alternatieven om kleding te maken) en dus is het niet meer zo netjes om het schaap te gebruiken. Van oudsher wisselden schapen van vacht om hun temperatuur te regelen, wij mensen zijn weer zo ver gegaan dat de schapen dit niet meer (zo vaak) doen en de hoeveelheid wol die aangroeit is nu extreem veel. Dus wij ‘helpen’ de schapen van hun vacht af, maar zijn in eerste instantie de aanstichter van dit fenomeen. Hetzelfde principe geldt voor legkippen, de originele kip legt maar zo’n 10 a 20 eieren per jaar, door onze ‘magie’ legt een kip nu elke dag een ei, oh en laat ik de doorgefokte melkkoe niet vergeten. Alles voor de meeste winst :(

      Ik vraag mij af of er nog zoiets bestaat als een ‘oer-ras’, dat dus een natuurlijke cyclus heeft (zowel wol als eieren). Hoop dat dit wat inzichten geeft! :) Een hele fijne dag verder!

      – Mittch

  9. Heel interessant! Wist niet dat Esprit een vega lijn heeft. En dat er zoveel vervangers zijn (niet hier natuurlijk hahaha). Ik weet niet of ik zonder kaas en eieren zou kunnen. Kaas eet ik niet heel veel maar vind het wel echt superlekker. Maar eieren eet ik wel echt graag. In NL kocht ik ze wel altijd biologisch. Echt een fijn informatief artikel dit: bedankt!

  10. Ook heerlijk hartig tussendoor zijn edamame, gestoomd met wat zout in een bakje. Mjam!

  11. Het zout wat naar ei smaakt, waar jullie het over hebben, het Kala Namak. Volgens mij komt het uit India en wordt het gewonnen uit vulkaansteen. Het smaakt inderdaad meer naar ei, dan ei zelf!
    Ik heb het zelf uit Berlijn meegenomen, maar zag het laatst ook in een natuurwinkel liggen.

  12. Hoi hoi.
    Ik heb even een vraag tussendoor, ik wil ook graag mee doen met de vegan challange, maar ik zit met het probleem dat ik medicatie moet slikken.
    Weten jullie of er ook vegan medicatie is, of slikken jullie dan geen medicatie?

    1. Wij slikken zelf geen medicatie, gelukkig. Er is wel vegan medicatie, maar het probleem is dat veel medicijnen op dieren worden getest. Echter, onze regel is wel: als het niet anders kan, en het gaat om je gezondheid, dan moet het maar. Immers, je slikt die medicijnen sowieso vast niet voor de lol!

  13. Super leuk artikel!
    Ik heb een vraagje i.v.m. website waarop je vegan producten kan kopen!
    Hebben jullie al eens iets gekocht op http://www.vitacost.com? In Amerika en Canada zijn ze enorm gekend, zeker omdat ze vaak aanbiedingen en kortingen geven.
    Bedankt alvast voor de feedback :)!

  14. Dit vind ik zulke leuke blogposts! Juist omdat het veel gaat over dingen waar je als niet-vegan misschien helemaal niet bij stil staat. Leerzaam :-)

  15. Ik volg al een tijdje jullie blog en ben daarom ook begonnen met de veganchallange, maar ik vind het niet meevallen. Van de maaltijden vind ik het ontbijt het moeilijkst en als ik bij een feestje of vrienden ben moet ik bijna alles afslaan. Ik houd stug vol en zie wel wat het me brengt. Maar wat de uitslag ook zal zijn, jullie artikelen zal ik met enige regelmaat blijven eten.
    Ps. De maaltijden die de veganchallange aanbied zien er niet erg smakelijk uit, meestal maak ik iets van jullie site.

    1. Wat goed om te horen dat je het toch probeert Astrid! Het is ook zeker niet altijd makkelijk en veranderingen kosten tijd. Dat is de reden waarom we ons boek hebben geschreven – voor mensen die willen starten, vragen hebben en een beetje een steuntje in de rug nodig hebben. Misschien heb je daar iets aan!

  16. Ff serieus.. laten jullie (de mensen die meedoen aan de vegan challenge of vegan zijn) ook zo onwijs veel scheetjes? Of ligt het aan mij?

    1. hahaha Amy :) Dat komt doordat je waarschijnlijk nu meer peulvruchten en meer vezels eet ;)

  17. Vegan Kattenvoer

    Ik was verbaast te lezen dat mensen nog bang zijn hun kat vegan kattenvoer te geven. In AmiCat zit alle voeding die nodig is voor een kat. Vega-life heeft hiervoor een onafhankelijk onderzoek laten doen bij een dierenarts/voedingsdeskundige en die kon geen tekorten in dit eten vinden, terwijl hij er bij aanvang niet positief tegenover stond.
    Ik ben juist blij dat we in deze tijd leven en het mogelijk is een poes te hebben zonder daarvoor andere dierenlevens te beëindigen…

    Saartje krijgt nu vijf jaar deze brokjes en ze is de gezondste poes die ik ken, haar vacht is glanzend en zacht, kotst niet vaak, haar bakje is altijs gevuld maar ze is in perfecte vorm, hoef nooit met haar naar de dierenarts.
    Wellicht vangt ze muizen in de nacht, maar dat mag van mij, zolang ik het maar niet hoef te doen! :)

  18. Hoi!

    Wat ben ik super blij met de vegan schoenentips (dit vind ik zo ontzettend moeilijk, soms weet ik gewoon niet waar te beginnen met zoeken)! Blijven jullie dit lijstje ook updaten?

    Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *