Foto’s: Aline Bouma
Nog geen twee weken geleden verscheen er een recept voor vegan scones op de Groene Meisjes en vandaag staat er alweer een nieuw bakrecept voor vegan chocoladetaart online?! What is happening? Aline en ik zitten thuis, dat is happening! Ik was altijd al blij met onze samenwerking, maar nu blijkt dat Aline ook nog eens heel goed vegan kan bakken denk ik dat het echt niet meer stuk kan.
Het enige dilemma? Bloem en meel zijn praktisch overal uitverkocht. Ik hoop heel erg dat jullie ergens nog een restje bloem hebben liggen, zodat jullie aan de slag kunnen. Zelf heb ik een bestelling geplaatst bij een webshop die bij een molen hoort. Ik heb anderhalve kilo bloem besteld. Meer mocht ook niet. What a time to be alive, zullen we maar zeggen. Goed, laten we gewoon maar beginnen!
Wat heb je nodig voor de taart?
200 gr bloem
300 ml plantaardige melk (Aline gebruikte kokosdrink, maar een andere plantaardige drink werkt ook)
120 gr cacao
1 zakje bakpoeder
250 gram suiker
150 gram plantaardige boter (bij Jumo en AH is nu een nieuwe plantaardige boter te koop: Flora)
Wat heb je nodig voor de topping?
200 gram pure chocolade
100 ml plantaardige melk
1 doosje rood fruit uit de diepvries (optioneel)
Wat ga je doen?
– Verwarm je oven voor op 190 graden –
1) Doe de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en de suiker in een grote kom en hussel door elkaar.
2) Smelt de plantaardige boter, en voeg dit samen met de plantaardige melk bij het bloemmengsel. Mix goed door elkaar met een (electrische) mixer.
3) Neem een springvorm van ongeveer 20cm doorsnee. Ik leg altijd een vel bakpapier op de bodem, dan doe ik de rand er weer overheen en klik die dicht. Vervolgens knip ik de randen van het bakpapier af. De zijkant van de bakvorm vet ik in met olie of plantaardige boter. Stort je beslag in de springvorm.
4) Bak af voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Prik tussendoor even met een satéprikker om te kijken of je taart gaar is.
5) Terwijl je je taart laat afkoelen maak je de topping van chocolade. Hiervoor breng je 100 ml plantaardige melk aan de kook in een pannetje. Haal van het vuur en roer de chocolade er in stukken doorheen, totdat deze volledig is gesmolten. Laat heel even afkoelen.
6) Snijd het bovenste laagje van je taart af zodat je een mooi vlak oppervlak krijgt. Hetgeen wat je hebt weggesneden mag je alvast opsmikkelen. #nofoodwaste
7) Smeer de gesmolten chocola uit over de bovenkant en zijkant van je taart en laat dit even stollen in de koelkast.
Optioneel: 8) Doe de bevroren rode vruchten in een pannetje en verwarm tot er een gladde massa ontstaat. Smeer uit over de bovenkant van de chocoladetaart.
Klinkt heel haalbaar, toch? We zijn ontzettend benieuwd naar jullie resultaten. Jullie stuurden mij massaal foto’s van de door jullie gebakken scones via Instagram en ik zou het echt te gek vinden als jullie dat met deze vegan chocoladetaart ook zouden doen. Dankjewel alvast :)
Heel veel bakplezier gewenst en natuurlijk ook alvast eet smakelijk!
PS de bordjes heeft Aline zelf gepottenbakt en beschilderd. Wat kan die meid niet hè? ;)
Ik hou zo van Alines foto’s. Echt heel erg sfeervol. De taart ziet er heerlijk uit; mooi contrast met dat rood fruit!
Ik ook <3
Die foto met het fruit vind ik echt prachtig!
Oooh dit ga ik maken! Zo lekker eenvoudig!
Wat heerlijk! En die bordjes zijn super leuk :)
I know! die heeft Aline dus zelf gemaakt. Ongelooflijk he?
Hoi Merel, ik weet niet of je deze reactie nog ziet hier, maar ik heb geen instagram of Facebook, dus ik neem de gok. ;) Ik heb vandaag de taart gemaakt. En oh my… wat heerlijk! Wel heel machtig en aangezien we in deze rare tijd maar met zijn tweeën zijn en het vast wel lukt, maar misschien niet zo’n goed idee is om de taart met z’n tweeën op te eten, ga ik zo maar eens wat buren op afstand blij maken. :)
Ps. Wat duurt dat stollen lang hè. Lees: het duurde zo lang voor ik het kon proeven hahaha…
Wat goed om te horen! dankjewel voor je reactie :)
Dit. Wil. Ik.
Ziet er zo lekker uit! Nu met de quarantaine tijd heb je wel weer extra tijd om te bakken. Ik zet ‘m op mijn todo lijstje :-)
Ik bak me een slag in de rondte! Heerlijke bezigheid these days :)
Heerlijk! Mijn dochter heeft hem voor mijn verjaardag gemaakt.
Ziet er heerlijk uit!
Hij was heerlijk! Helaas kruimelde de taart behoorlijk, wat zou ik de volgende keer kunnen doen om dit te voorkomen? Minder kokosdrink misschien?
Wauw, wat een beauty van een taart! Ik krijg gelijk trek :)
Blijft de taart een beetje fudgy van binnen of is het meer cake achtig?
Wow, ik vind het zo leuk dat ik op deze site ben beland! Deze taart ga ik zeker uitproberen <3
Hai Merel,
Wat een succes deze taart! Ik hem ‘m nu al meerdere keren gebakken voor feesten, partijen en voor de lekker en het is echt een fantastisch recept! Dank voor het delen, echt fijn!
ziet er zo lekker uit. ik vroeg me alleen af kan je de cacao ook vervangen voor pure chocolade ? hoe een zal je dan nodig hebben en moet je dan melk weg laten ?
Oeh.. dat durf ik niet te zeggen. Experimenteer erop los zou ik zeggen! ;) (dat doe ik zelf ook en dat is hoe mijn recepten ontstaan)
Hoi Merel en Aline, ik heb het recept voor deze taart gebruikt om een peren-chocoladetaart te maken. Het beslag volgens jullie recept maar dan met peren op de bodem. Vond het spannend om ‘m aan te snijden maar hij was prachtig en HEERLIJK (luchtig, niet kruimelig en nog een beetje ‘moist’). Ik raad iedereen aan om dit recept te gebruiken als basis wanneer je een goed recept voor een vegan chocoladetaart nodig hebt. Heel erg bedankt voor het delen. Liefs Anouk
ahh wat fijn om te horen! Klinkt heerlijk zeg, met peer. Wat een goed idee!
Mijn taart zit nu in de oven, spannend! Moet de over op 190 graden blijven????
Gr, Viviane
Net kerstdiner afgerond en de taart was een succes! Lekker rijk en jong en oud vonden hem heerlijk!
Het fruit had ik ingekookt met wat suiker.
Wij hebben gisteren deze taart gemaakt voor de verjaardag van mijn 11 jarige zoon. Iedereen was stil tijdens het eten, dat zegt genoeg! Ook leuk om samen te bakken met mijn zoon.
Ik ben heel enthousiast aan de slag gegaan, maar het is me niet helemaal gelukt de taart goed te garen, de bovenkant was ‘verbrand, terwijl de binnenkant nog erg zacht was. Hebben jullie ervaring? Misschien in onze oven 190 graden te heet? Onderin de oven? Hoor graag, we hebben een stukje alszijnde ‘lavacake’ gegeten, heerlijk! Juist ook met de vruchten!!! Hoor graag jullie bak-aanwijzingen. Grtz Jip
Je zou ook de taart in tweeën kunnen doorsnijden en de bessen er tussen leggen? En op de top alleen de chocolade laag?
Hoi , kan de suiker ook vervangen worden door kokos suikeren de bloem door havermeel of spelt meel ?
groetjes Danielle
Voor het éérst een vegan chocoladetaart gemaakt, hij was heerlijk. Om minder suiker te gebruiken heb ik een paar rijpe bananen toegevoegd, je proeft ze niet maar de taart wordt er smeuïger door, ook een handje walnoten meegebakken, de vruchten maken het af, superlekker!
Hoeveel stuks haal je eruit?