Vegan Italiaans

koolrol5

Persoonlijk ken ik bijna geen mensen die niet van Italiaans eten houden. Maar goed, als je er ook even over nadenkt: what’s not to like? Pasta, pizza, romige sauzen, gegrilde groenten, pesto, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes…Ik kan bijna niet anders dan denken dat de liefde voor de Italiaanse keuken de hoofdreden moet zijn voor het enorme aantal toeristen dat jaarlijks naar the land of pasta afreist. En vegan Italiaans eten? Hoe werkt dat? Welke gerechten zijn vegan of te veganizen? Wat bestel je in een restaurant als je vegan Italiaans wilt eten? En zijn er ook leuke vegan Italiaanse kookboeken te koop?

Laten we het eerst over de belangrijkste zaken hebben: wat gaan we koken? Veel mensen denken dat vegan eten betekent dat je nooit meer pasta kunt eten. Dat is ook wel een logische gedachte,  omdat er in veel (verse) pastasoorten ei verwerkt zit. Immers, de basisingrediënten zijn over het algemeen: bloem, ei en water. Gelukkig zijn er ook heel veel pastasoorten die wél veganistisch zijn. Je zou in de basis als regel kunnen hanteren: hoe goedkoper de pasta, hoe groter de kans dat het veganistisch is. Daarbij komt dat droge pasta sneller vegan is dan verse pasta.

vegan italiaans

Wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf vegan pasta kunt maken? Tijdens een kookreisje naar Zuid-Italië hebben wij hier alles over geleerd van Mama Gabriella. Bekijk de recepten die we aan deze reis overhielden en bekijk hier de video die we maakten tijdens de reis.

Verder kom je natuurlijk allerlei verschillende sauzen tegen in de Italiaanse keuken. Vaak zijn de witte sauzen niet veganistisch, omdat er room in verwerkt zit. Veel rode sauzen, op basis van tomaten, zijn wél vegan. Deze sauzen zijn het makkelijkste zelf te maken. Toch kun je romige sauzen ook heel goed veganistisch maken, door bijvoorbeeld plantaardige slagroom of kookroom (op basis van soja, haver of rijst) te gebruiken. Wanneer je een kant-en-klare saus wilt kopen, adviseren we je om heel goed de ingrediëntenlijst te checken.

Wanneer je vegan Italiaans buiten de deur gaat eten, doe je er over het algemeen goed aan om nog even extra te benadrukken dat vegan eten ook geen eieren en geen zuivel is.
Soms wordt er nog gedacht dat vegan eten hetzelfde is als vega eten – met name bij authentieke Italiaanse restaurants. Anderzijds: een gedroogde pasta met tomatensaus, of een eenvoudige pizza met gegrilde groenten kan praktisch áltijd. Wat dat betreft is een Italiaans restaurant een makkelijke en goede keuze wanneer je als vegan uit eten wilt.
Favoriete adressen zijn voor ons: de Pizzabakkers en Sugo.

Onze favoriete Italiaanse recepten

Er staan best wel wat Italiaanse recepten op ons blog, maar dit zijn toch by far onze favorietjes:

vegan italiaans

Koolpakketjes met vegan ‘ricotta’
(gemaakt van tofu!)

vegan italiaans

Pasta pesto rosso
(lekker makkelijk en snel!)

vegan italiaans

Gnocchi met broccolipesto
(wist je dat je gnocchi uitspreekt als ‘njokkie?’)

Vegan Italiaans kookboek

chloe1

Op zoek naar meer inspiratie voor vegan Italiaanse recepten? Ons favoriete kookboek, op dit gebied, is Chloe’s Vegan Italian Kitchen (klik voor de review van het boek.) Dit kookboek ontdekten we tijdens ons bezoek aan New York, waar we heerlijk aten bij restaurant by Chloe, van Chloe Coscarelli – tevens de auteur van dit kookboek. Dit boek staat vol met praktische en authentieke, maar ook originele en iets ingewikkelder Italiaanse recepten. Uiteraard allemaal 100% vegan. Een echte aanrader dus!

Zin gekregen in een lekkere vegan Italiaanse maaltijd? We hopen je voldoende inspiratie te hebben gegeven om aan de slag te gaan! Laat je het ons weten als je één van onze recepten maakt? We vinden het super leuk als je een foto met ons deelt via Instagram, met #degroenemeisjes erbij. Alvast bedankt!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Vegan Italiaans

  1. Heel fijn artikel! Ik ben ook echt dol op Italiaans eten, toch is dat niet zo makkelijk als je lactose- en glutenvrij eet!

    1. Lactose is goed te doen, maar glutenvrij wordt inderdaad lastiger. Al hebben wij in Italie en dan met name in Milaan, heel veel glutenvrije producten gezien, dus de markt begint er wel een beetje klaar voor te raken, heb ik het idee. Glutenvrije pasta’s en pizzabodems enzo…

      1. Mijn ervaring (ik eet heel mijn leven al lactosevrij) is eigenlijk totaal anders. Italiaanse restaurants zijn net diegene waar ik het meest op mijn honger blijf zitten. Ik ben – zonder overdrijven – al in Italiaanse restaurants geweest waar er letterlijk NIETS was wat ik kon eten en bijgevolg ergens anders nog eten kon gaan halen.
        Italiaans eten staat voor mij gelijk aan kaas, kaas en nog eens kaas. Ja, bij een pizza kan je nog vragen om de kaas weg te laten, maar Italiaanse restaurants zijn niet altijd pizzeria’s. Als ik geluk heb, kan ik nog spaghetti krijgen met een saaie tomatensaus.
        Dus ja, als er 1 soort van restaurants is dat ik vaak veto, dan zijn het net Italiaanse restaurants…
        In Italië zelf was het ook echt ongelofelijk moeilijk afgelopen zomer om in “gewone” restaurants eten te vinden. Zelfs toen we met collega’s terechtkwamen in een veg-friendly restaurant (volgens HappyCow) heb ik het met een bak sla moeten doen, omdat in álle andere vegetarische gerechten melkproducten verwerkt waren…

        1. Het kan ook prima zonder kaas hoor ;) Zowel in Nederland als in Italie. Jamie’s familie woont in Italie en de ervaring is dat het nooit een probleem is!

          1. Toch ben ik het wel een beetje met Marlies eens hoor! Ik eet zelf buiten de deur ook bijna nooit Italiaans omdat je inderdaad prima kunt vragen of ze de kaas weg willen laten, maar dat is toch vaak een belangrijke smaakmaker en veel gerechten worden dan al snel saai. Natuurlijk is het mógelijk, maar of het dan ook écht lekker is is nog maar de vraag.

            Verder trouwens wel een heel leuk artikel, dat boek gaat gelijk op mijn verlanglijstje :)

          2. Het is denk ik ook een beetje waar je aan went. Immers: kaas is een enorm overheersende smaak. Als je eenmaal gewend bent geen kaas meer te eten, dan ga je andere smaken veel duidelijker proeven. Dan ga je een goede tomatensaus bijvoorbeeld veel meer waarderen, of kruiden.

    2. Bij de Lidl verkopen ze pasta (Penne en spaghetti) gemaakt van mais en is gluten vrij.

  2. Wat een fijn artikel! Ik ga deze zomer waarschijnlijk naar Italië op vakantie, is vegan daar al wat bekender volgens jullie ervaring?

    1. Leuk! Dat hangt een beetje af van waar in Italie je zit. In een grote stad als Milaan zijn ze heel goed op de hoogte en heb je veel restaurants waar je prima vegan kunt eten. Maar zit je in een dorpje in Zuid-Italie bijvoorbeeld, zoals wij vorig jaar, dan moet je wel echt heel goed uitleggen: geen eieren, geen kaas, geen zuivel… Maar goed, nogmaals, een pizza zonder kaas en met gegrilde groenten of een droge pasta met tomatensaus kan élke Italiaans kok voor je bereiden ;)

  3. Mijn pinterest draait overuren :-)! Nu nog tijd vinden om al dat lekkers klaar te maken ;-).

  4. O, dat kookboek MOET ik hebben!
    Toen wij in Newe York waren in november waren we van plan om bij by Chloe te gaan eten, maar er stond een rij tot buiten aan de hoek. Ik had een snelle telling gemaakt en kwam aan zeker 50 wachtenden vóór ons, dus we zijn maar ergens anders gaan eten…

    1. Oeee dat is jammer, want het is echt zo de moeite waard!

    2. Same here! Ik was er een maand geleden en de rij was elke dag enorm lang, dus wij hebben het overgeslagen… Vond het wel jammer, maar stiekem ook wel cool dat vegan eten dus zo populair is :)

      In plaats daarvan hebben we toen bij Blossom gegeten, ook volledig vegan en zooooo vreselijk lekker!

  5. Je kan tegenwoordig veel eten waar een bepaald speciaal product niet in is verwerkt. Goed om dit aandacht te geven, men schrapt onnodig dingen die er wel zijn en nog een heel lekker en gezond ook! ;)
    Top artikel, ben zelf enorm fan van gnocchi haha, ziet er lekker uit!

  6. Ik heb laatst jullie vegan pasta bolognese gemaakt, zo lekker! Ben heel benieuwd naar het kookboek!

  7. Ik woon in Stockholm en hier is een Italiaans restaurant met een zeer uitgebreid vegan pizza en pasta menu :) Sinds ik die ontdekt heb eet ik er echt veel te vaak…

    Wat ik als vegan het meeste mis qua Italiaans eten is een diepvriespizza. Niet zozeer omdat die nou zo lekker zijn, maar omdat het altijd zo lekker makkelijk en goedkoop was als je ff geen tijd, geld of zin hebt. Verder vind ik alles wel makkelijk te vervangen eigenlijk :)

  8. BIO Vegan pizzapesto van Bioinside, bij de biowinkel natuurlijk. Er is nu ook vers biovegan pizzadeeg, mmmm… In Zutphen kun je nu bioveganpizza eten [lekker makkelijk, bij het station].
    Tip: courgette spirelli ipv deegwaren, lekkere zongedroogde tomatensaus met cashews en pizzakruiden en knoflook erbij mmmm, vegan tiramisu ,mmmm [waar is mijn privé kok [a.s=alle sexes ;-p]] en er is nu ook vegan parmesan. stinkt net zo goed als de ‘echte’ variant ;-P.
    Ik kan zo nog wel even doorgaan. Heerlijk al die vegan Italiaanse recepten online, nu nog die 100/100 [bio/vegan] Italiaanse catering/ristorante :-). Ciao ciao bella vegans!

    En wat ik eigenlijk wilde zeggen, bedankt voor kookboektip :-)…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *