Zoals beloofd delen we vandaag alle info én natuurlijk de recepten van onze vegan kookvakantie in Zuid Italië. We zijn inmiddels alweer ruim twee weken thuis, maar nog iedere dag denken we: ohhhhh, het was zo leuk! En zo zonnig! En wat hebben we lekker gegeten! Gelukkig hebben we de foto’s en de recepten nog, zullen we maar zeggen. Omdat er veel vragen kwamen over het hoe en wat achter deze kookvakantie, delen we vandaag niet alleen de lekkerste recepten, maar ook alle praktische info. Zet je schrap voor een láng artikel!
Laten we meteen maar beginnen met de praktische info. Voor ons was deze kookvakantie een blogtripje, in samenwerking met BookCulinaryVacations.com. Via deze site kun je allerlei culinaire vakanties boeken – verspreid over de hele wereld. Wat het extra tof maakt, is dat je kunt kiezen voor allerlei uiteenlopende reisjes: lang, kort, dichtbij of ver weg, maar ook: voor ‘alleseters’ tot rawfoodies. En ook alles daar tussenin: vegetarische kookvakanties, biologische kookvakanties, tripjes die draaien om kaas en wijn… Het was voor het eerst dat we vegan kookvakanties tegenkwamen en we konden niet wachten om dit te gaan proberen!
En dus vertrokken we naar Agerola, een prachtige plek in Zuid Italië. Denk: Amalfi kust. Heb je een beeld? We vlogen met Transavia naar Napels (Transavia vliegt iedere dag van Amsterdam naar Napels,) en vanaf de luchthaven gingen we met de auto naar Agerola. Een optie is natuurlijk ook om vanuit Nederland of België het hele eind met de auto te gaan, maar wij hebben zelf geen auto. Een auto tot je beschikking hebben is daar wel ontzettend handig, omdat het een groot gebied is en het leuk is om iets verder te kunnen kijken dan het dorpje waar je verblijft, zeker wanneer je een langere tijd gaat.
We verbleven in bed and breakfast Nido degli Dei. Een ontzettend nette plek om te logeren. Verwacht geen fancy of luxe toestanden, maar gewoon een super schone kamer met een fijn badkamertje en iedere ochtend een prima ontbijt. Nido degli Dei ligt vrij hoog en hierdoor heb je een geweldig uitzicht over zee. Echt, deze plek is prachtig. De bed and breakfast wordt gerund door Mama Gabriella – de gastvrouw en tevens kok bij wie we onze vegan kooklessen gingen volgen. Wat misschien handig is om te vertellen, is dat de bed and breakfast niet vegan is. Gabriella biedt vegan kooklessen aan en weet precies wat veganisme inhoudt, maar de plek zelf is niet vegan. Er wordt dus wel ook met vlees en andere dierlijke producten gekookt en we weten dat er mensen zijn die dit niet prettig vinden, dus vermelden we het eventjes. Wat heel tof is, is dat Gabriella kookt met groenten en fruit uit eigen moestuin. Om het gebouw heen liggen meerdere tuinen en iedere dag plukt Gabrielle daar wat ze nodig heeft om de lekkerste maaltijden op tafel te toveren.
Wij bleven helaas maar drie nachten slapen en hadden naast het koken dus ook niet alle tijd van de wereld om de omgeving te verkennen. Toch zijn we naar Pompei en Amalfi geweest en hebben we heerlijk gegeten bij de plaatselijke pizzeria in Agerola. Verder waren we druk met kooklessen volgen en op het dakterras liggen, in de zon, met uitzicht over zee. Zucht…
Dan over naar die kooklessen; hoe zit dat dan? Wij volgden een programma waarbij we twee excursies deden (Pompei en Amalfi) en twee keer een kookworkshop volgden. Zo’n kookworkshop duurt tussen de 3 en de 4 uur en uiteraard ga je daarna lekker eten van wat je zelf hebt gekookt. Afhankelijk van hoe lang je verblijf duurt, kies je hoeveel kookworkshops je wilt volgen. Dit kan individueel, in duo’s, maar ook in groepen. Gabriella is enorm flexibel en past zich helemaal aan naar de wensen van de gast. Overigens is het ook mogelijk om bij Nido degli Dei te verblijven zónder kooklessen te volgen. Kortom: alles kan en het enige dat ‘moet’ is genieten.
Wij kwamen, uiteraard, om wat skills bij te leren. Jamie heeft Italiaanse roots en haar familie woont in de omgeving van Milaan. Wanneer ze bij hen is, probeert ze ook iets op te steken en zo maakte ze zelf bijvoorbeeld al eens gnocchi. Maar een volledige vegan kookworkshop hadden we beide nog nooit gevolgd. En al helemaal niet eentje waarbij we gingen koken met groenten uit een Italiaanse moestuin. Beter en lekkerder wordt het volgens ons niet hoor! Zullen we dan nu de recepten maar met jullie gaan delen? We zeggen er wel meteen bij dat we niet álles wat we hebben gemaakt met jullie kunnen delen, omdat het heel veel werk is om deze recepten uit te werken. We moesten koken, fotograferen en filmen tegelijk, en daardoor hebben we niet alles 100% kunnen vastleggen. Onze favoriete recepten delen we met jullie en we hopen dat jullie dat leuk vinden!
TAGLIATELLE – voor 6 personen
Wat heb je nodig?
* 500 gram semola di grano duro rimancinata (Dit is harde tarwegries. Eén van de bekendste italiaanse merken ‘De Cecco’ en dit is bij veel supermarkten te koop)
* paar blokjes spinazie uit de diepvries helemaal ontdooit, of gekookt en afgekoeld (bekijk hier de hoeveelheid)
Wat ga je doen?
1. Scheid het meel in 2 delen. We maken de helft wit en de andere helft groen.
2. Maak een holletje in het midden van het meel. Leg de spinazie in het kuiltje.
3. Leg een beetje van het meel op de spinazie en kneed dit door. Blijf de spinazie kneden terwijl je steeds wat meel ‘meepakt’.
4. Blijf kneden tot al het meel weg is en je een stevige bol kunt maken. Als het veel te hard is kan je nog een beetje water toevoegen.
Voor de witte pasta:
Zet een grote kom water neer. Maak je handen net en besprenkel het meel met wat water.
Mix dit door. Maak steeds je handen nat en mix door het meel. Ga net zo lang door tot je een stevige deegbal hebt.
1. Besprenkel de pastamachine met bloem. Gebruik de eerste (brede stand) op de machine.
2. Snij een stukje van de deegbal af, maak dit plat met je handen en rol dit door de machine. Vouw de pasta naar binnen (zie plaatje) en haal weer door de machine heen. Doe dit 10x in totaal. Leg de pasta op een grote plaat of tafel. Ga zo door tot je alle pasta hebt gemaakt.
3. Zet de pastamachine vervolgens op de één na laatste stand. Schuif de pasta door de machine. Zo worden de pastavellen extra dun.
3. Leg ze te drogen over een stoel met een theedoek of gebruik een speciaal pastadroogrek. Laat dit minimaal 20 minuten drogen maar liever langer.
4. Schuif de pastavellen weer door de pastamachine, nu op de tagliatellestand.
5. Besprenkel de pasta goed met meel, schud de pasta een beetje door elkaar zodat ze niet aan elkaar plakken en leg te drogen op een grote plaat of droogrekje. Kook na ongeveer een half uur de pasta in paar minuutjes in een pan water.
FUNGHI PORCINI
Wat heb je nodig?
6 – 7 funghi porcini (dit is eekhoorntjesbrood ofwel: paddenstoelen)
2-3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel plantaardige margarine
1 grote ui, in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld
een flinke hand verse peterselie, fijn gesneden
10 – 12 cherrytomaatjes, in 4e gesneden
een handje verse basilicum, fijn gesneden
zout
Wat ga je doen?
1. Snij de paddenstoelen in plakken.
2. Verhit de olijfolie samen met de plantaardige margarine in een grote pan en voeg de uien toe.
3. Plet 2 teentjes knoflook en voeg ook toe aan de pan.
4. Voeg na een minuut of 4-5 de paddenstoelen toe.
5. Roer na 3-4 minuten de verse peterselie door de saus.
6. Voeg ook de cherrytomaatjes toe en roer goed door.
7. Voeg vlak voor serveren de basilicum en zout toe. Serveer met je zelfgemaakte verse pasta.
GNOCCHI – voor 4 personen
Wat heb je nodig?
500 ml water
500 gram farino di grano tenero tipo 00 (volgens internet komt patentbloem het meeste in de buurt. Je zou het ook met andere bloem kunnen proberen.)
Wat ga je doen?
1. Roer het water en bloem door elkaar.
2. Leg de mix op een met meel bestrooide tafel en mix tot een deegbal. Snijd een stukje van het deeg en rol uit tot een dun rolletje.
4. Leg de gnocchi los van elkaar op een plaat. Zorg dat ze elkaar niet aanraken omdat ze anders blijven plakken.
5. Kook de gnocchi in een pan kokend water. De gnocchi komt omhoog drijven na ongeveer 2-3 minuten. Zet het vuur uit en giet af. Serveer met een simpele tomaten-basilicum saus.
CITROENTAART
Wat heb je nodig?
deeg:
300 gram volkorenbloem
3 eetlepels aardappelzetmeel (of maizena)
200 gram suiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
2 eetlepels plantaardige margarine
1 glaasje sojamelk
vulling:
plantaardige olie
1 eetlepel suiker
scheutje sojamelk
5 appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
100 gram rozijnen
schil van 1 citroen
room:
3 eetlepels suiker
3 eetlepels bloem
4 – 5 eetlepels zonnebloemolie
een glaasje sojamelk
1 citroen
garnering:
een stukje chocolade
Wat ga je doen?
– Verwarm de oven op 175 graden –
1. Meng het bloem, aardappelzetmeel, bakpoeder en suiker.
2. Maak een kuiltje in het midden en voeg de margarine toe. Schenk ook een scheutje sojamelk erbij.
3. Mix en kneed alles door elkaar. Voeg meer sojamelk toe indien nodig.
4. Blijf kneden tot je een ronde deegbal hebt. Laat het deeg 10 minuten rusten.
5. Rol het deeg uit met een deegroller. Bekleed een ingevet taartblik met het deeg.
6. Voeg een scheut olie in een koekenpan en voeg 1 eetlepel suiker toe.
7. Schenk hier een scheut sojamelk bij en roer door.
8. Doe de fijngesneden appels en de rozijnen in een pan. Rasp de citroen boven de pan. Roer een paar minuutjes goed door en haal van het vuur af.
9. Maak voor de room van de suiker, bloem en zonnebloemolie een papje. (Begin met 4 eetlepels olie. Is het erg droog? Voeg dan nog een eetlepel toe.) Gebruik hiervoor een klein hoog pannetje.
10. Schenk een scheut sojamelk erbij en roer goed door. Voeg de rest van het glas sojamelk toe. (Je kan altijd later nog meer sojamelk toevoegen.)
11. Schil de gele schil van de citroen. Zorg ervoor dat je niet het witte deel meeschilt, dit is bitter. Voeg de schillen toe aan de pan. Zet de pan op het vuur en blijf non-stop roeren in dezelfde richting. De room moet een beetje zijn ingedikt tijdens het koken. Haal na een minuut of 8 – 10 van het vuur. De room zal nu ook nog wat indikken.
13. Verspreid de room over het appelmengsel. Zet de taart voor 30 minuten in de oven.
Wat we verder maakten: gegrilde courgette met munt en gefrituurde courgettebloemen. Dit waren zeer eenvoudige recepten, die neerkomen op: grill de groenten, meng met azijn, olie en kruiden naar smaak. De courgettebloemen werden gepaneerd en gefrituurd. Naar onze smaak wat aan de vette kant, dus wij zouden ze liever anders eten.
Wat we, naast de recepten leerden: Italiaans koken is niet zo zeer ingewikkeld of moeilijk, maar veel tijd kost het wel. Je moet er tijd voor maken, net als dat je tijd maakt voor andere belangrijke dingen. Zoals je misschien wel weet, is eten in de Italiaanse cultuur extreem belangrijk. En wij zouden daar wel wat van kunnen leren! (niet dat je iedere dag zelf je eigen pasta zou moeten maken, maar een beetje extra aandacht, tijd en liefde in je maaltijden steken kan nooit kwaad!)
Het mooie van de workshops van Mama Gabriella vonden we dat ze 1) alles zelf maakt en 2) niks verspilt. Al het groen afval verdwijnt op de composthoop voor de moestuin en plastic afval is er eigenlijk niet. Inspirerend!
Wil je meer zien van onze vegan kookvakantie in Italië? Terwijl we daar waren, plaatsen we deze plog online en toen we thuis kwamen, verscheen deze video. Veel lees- en kijkplezier! We hopen dat jullie zo een beetje hebben kunnen meegenieten van onze trip naar Agerola. Wat is het een voorrecht om dit soort geweldige dingen te mogen doen voor ons werk! Iedere dag zijn we daar dankbaar voor. Onze volgende trip? Berlijn! Dat is overigens geen perstrip maar een minivakantie, maar we gaan wel met een speciale reden die kant op. We gaan namelijk naar dé ‘eerlijke mode beurs’ die daar wordt gehouden. Verder gaan we gezellig afspreken met andere bloggers en een vriendin die daar woont, hardlopen langs East Side Gallery en vooral heel veel lekkers eten – zoals altijd, in Berlijn. We houden jullie altijd op de hoogte van onze reisavonturen via #groenemeisjesreizen op Instagram. Houd je ons in de gaten? :)
leuk artikel! en de recepten zien er helemaal niet moeilijk uit. die taart lijkt me echt heerlijk!
Inderaad, de recepten zijn ook niet moeilijk. het is een kwestie van tijd ervoor maken! De tijd was goddelijk!
DIt artikel is echt genieten, met al die lekkere eetfoto’s (en die gifjes zijn ook fantastisch!).
Ah te gek om te horen!
erg leuk om te lezen! superhandig die gifjes, wat een werk moet het geweest zijn om dit artikel te maken, ik ben in ieder geval wel geïnspireerd geraakt. nu op zoek naar een pastamachine :D even kijken op marktplaats of vragen bij familie/vrienden, want dit lijkt me typisch zo’n apparaat waar men zich niet zo’n raad mee weet.
Leuk om te horen! Het was inderdaad heeeeeul veel werk om dit artikel te maken. Maar ook heel leuk! :)
Maar was Gnocchi niet ook met aardappelen? Ga het in ieder geval proberen volgende week, bedankt!
Van origine is gnocchi niet met aardappels, maar alleen met bloem en water :)
Echt zo leuk om te lezen! Heb altijd al zelf pasta willen maken, en hoe jullie het omschrijven lijkt het best wel mee te vallen. Wie weet ga ik me deze zomer maar eens aan zelfgemaakte gnocchi of tagliatelle wagen ;) Lijkt me in ieder geval heel gaaf om te kunnen zeggen dat je je eigen pasta hebt gemaakt!
Dat is ook super tof! En natuurlijk smaakt het nóg lekkerder ;)
Ik had het vandaag erg druk met een paper schrijven en ik dacht dat ik het nooit vandaag al af zou krijgen, maar toen ik de aankondiging van dit artikel op Facebook zag, heb ik gewoon tegen mezelf gezegd: je mag het pas lezen als je werk af is. Dat was een goede motivator! Nu is mijn paper klaar en ga ik lekker dit artikel lezen :)
Wat een leuk artikel, en mooi gedaan zo met de filmpjes tussendoor. Dat is vast een hoop werk geweest. De recepten zien er lekker uit. Misschien moet ik toch maar een keer proberen om zelf pasta te maken, dat heb ik nog nooit gedaan.
In jullie vlog kwam ook een pasta met vegan bechamelsaus voor. Zouden jullie daarvan ook nog een recept willen plaatsen? Ik heb het na de vlog een keer uitgeprobeerd maar hij smaakte bij mij veel te veel naar bloem. Weten jullie hoe ik dat kan oplossen?
Daar hebben we helaas geen recept van, want dat was een maaltijd die Gabrielle de eerste avond van ons verblijf voor ons had gekookt. Niet zelf gedaan dus. Het enige dat we weten, is dat ze sojamelk heeft gebruikt. Maar verder..
Dat is echt supertof! Ik wil ook :) Eerst maar es jullie recepten thuis maken..
Thnx voor het delen!
Mmm, gnocchi!
De citroentaart ziet er verrukkelijk uit!
Die WAS verrukkelijk! Ik zou zo terug gaan, alleen voor het eten. MMM
Weten jullie zeker dat de verhoudingen bloem/water bij de gnocchi helemaal kloppen?
Ik heb het recept vandaag opgevolgd en het deeg bleef ontzettend nat… Het was eerder een bloemsoep dan een deeg te noemen, haha. Ik heb iets van 4-5 handen bloem toe moeten voegen totdat het droog genoeg was om er een bal van te kunnen draaien.
Super leuk dat jullie de recepten hebben uitgewerkt, was er al erg benieuwd naar. Nu eigenlijk vooral naar de smaak van die citroentaart haha, ziet er echt zooo lekker uit! En die gifjes zijn ook tof :)
Mmm wat een heerlijke dingen staan ertussen! Die GIFjes zijn echt superleuk gedaan, tof artikel!
Thanks!
Oooo, wat fijn! Heerlijk!
[…] Tijdens een kookreisje naar Zuid-Italië hebben wij hier alles over geleerd van Mama Gabriella. Bekijk de recepten die we aan deze reis overhielden en bekijk hier de video die we maakten tijdens de […]