Vegan nachos uit de oven

nachosuitoven1

Goedemorgen! Maandag – een nieuwe week, nieuwe kansen. We hopen dat jullie net zo’n ontspannen weekend hebben gehad als wij. Bij ons begon de gezelligheid in feite donderdagavond al, met een borrel bij ons mediabureau. Vervolgens hadden we vrijdag een tof event bij FOAM, waar we enorm werden verwend met een ontbijt van Lavinia Good Food (waarover later meer,) kwam Niek (Merel’s broer) logeren en waren we zondag een groot deel van de dag buiten, in de zon. Twee belangrijke dingen die we dit weekend weer eens geleerd hebben: 1) gewoon eens een weekendje niet werken is fijn en 2) eens mens heeft soms gewoon comfortfood nodig. En dus lunchten we twee keer buiten de deur (een salade bij SLA en een mezze schotel bij Maza in de Foodhallen) en ook ‘s avonds maakten we het onszelf lekker makkelijk. We maakten onder andere deze nachos uit de oven. Natuurlijk vegan, dus zonder kaas en gehakt – maar daarom absoluut niet minder lekker!

Om dat ontspannen weekendgevoel nog even vast te houden, is het misschien geen slecht idee om dit recept gewoon op een doordeweekse avond te maken. En waarom niet op maandag? Je hebt misschien vanavond je eerste dag werken van de week er weer op zitten, dan mag je best even onderuit zakken op de bank, met een bord nachos op schoot. Vind je ook niet?

Wat heb je nodig voor 2 (flinke) porties nachos uit de oven? 

1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pakje vegetarisch (tevens veganistisch) gehakt (op basis van tofu)
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 blik gepelde tomaten
1 pot maïs
tortilla chips
kruiden: chilipoeder, cayennepeper, koriander, zout en peper

voor de guacemole:

1,5 rijpe avocado
1 teentje knoflook
1 sjalotje (of een kwart rode ui)
wat citroensap
eventueel wat chilipoeder en/of een snufje zout en peper

nachos2

Wat ga je doen? 

– verwarm je oven voor op 200 graden – 

1. Fruit de ui en knoflook in een pan. Voeg na een paar minuutjes het vegetarische gehakt toe en bak mee.
2. Voeg nu de paprika en mais toe en bak mee.
3. Voeg kruiden toe: begin met een theelepel chilipoeder en een snuf cayennepeper. Voeg naar smaak koriander, zout en peper toe.
4. Voeg nu de tomaten uit blik toe en laat het geheel lekker pruttelen en op smaak komen.
5. Leg een laag tortillachips op de bodem van je ovenschaal. Schep hierover het gehakt-groentenmengsel. Herhaal. Top af met tortillachips.
6. Schuif de ovenschaal voor 5 tot 10 minuten in de oven. Let op dat de chips niet aanbrandt.
7. Maak ondertussen de guacemole door alle benodigde ingrediënten in je keukenmachine te doen en te laten draaien tot je een mooie gladde spread hebt.
8. Serveer de ovenschotel met guacemole en eventueel wat verse koriander en limoen.

Tip: het zijn 2 flinke porties. Bang dat je met teveel komt te zitten? No worries! Dit is een heerlijke lunch, the day after.

Deze nachos uit de oven zijn zó eenvoudig om te maken, maar ook zo ontzettend lekker. Laat je het ons weten als je dit recept gaat uitproberen? We hopen dat jullie er net zo van gaan genieten als wij! Wij gaan de werkmodus weer even oppakken en hopelijk een heleboel leuke artikelen voor jullie te maken. We kijken er naar uit je deze week weer te zien op ons blog! Geniet van je maandag en van de nieuwe week. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

51 gedachten over “Vegan nachos uit de oven

    1. “zitten er wel groenten in”? het gerecht bestaat alleen maar uit groenten :P behalve de chips..

    2. Ja dat had ik ook altijd, totdat ik het eens klaarmaakte.. pfoe, dan zit je wel vol hoor, haha! Al gooi ik er als niet vegan wel echt nog een lading kaas bij, zo lekker!

  1. Ohh, dat ziet er lekker uit! Als ik nachos in de oven doe gooi ik er gewoon wat geraspte kaas overheen (ook heel lekker).

  2. Dit is zooo lekker! Mmm, krijg er al zin in (ookal is het nog maar 9 uur in de ochtend!)

    1. hahaha same here! erg he? mijn maag rommelt gewoon als ik naar die foto’s kijk. En dat terwijl ik het dus dit weekend nog heb gegeten. Ik denk dat ik dit gerecht met gemak 3 keer per week zou kunnen eten, hihi.

  3. Goedemorgen Groene meisjes!
    Toevallig ben ik iemand die altijd weekend viert op maandag & dinsdag, dus wat een welkom recept!
    Ziet er heerlijk uit, ik ga het misschien wel vandaag uitproberen
    (Ik zou eigenlijk Niks doen :)

    Thnx for sharing!

  4. Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik heb altijd al een keer nachos willen maken en ik krijg er ook echt honger van als ik deze foto’s zie!

  5. Ziet er heerlijk uit! :)
    Mijn weekend begint deze week op woensdag, dus wie weet ga ik het dan al maken ^^

  6. Ik heb ooit eens een recept gezien voor een vegan kaassaus met aardappel en wortel. Misschien is die ook lekker hier overheen!!

  7. Yumm ik weet al wat ik vrijdag ga eten (vrijdag is meestal mexican night!). Na de enchilada’s en de tortilla soep lijkt dit me een goede opvolger!!! Kannie wachten kwijlllll

    1. Laat maar eens een gloeiend hete lasagne schaal uit je klauwen vallen.
      En of je moet wachten met eten

    2. Vind wel dat veel mensen drammen over dat ze kaas missen.
      Ik lust geen enkele kaas.

  8. Ik was opzoek naar een nice nacho gerecht! Ik moet alleen nog de juiste chips vinden! thanks xx

  9. dank jullie wel voor dit gerecht! Het was heerlijk. Een verrassend lekkere bodem, lekkere mix van groenten en een voortreffelijke guacamole. Dit is een blijvertje! En de tortilla’s? Zak van 300 gr. Vegetarische tortilla’s bij de Lidl€0.88

  10. Nou, dat ging er gisteren wel in bij mijn gezin. Meisjes, jullie hebben het voor elkaar bij mijn pubers :) ze worden enthousiast als ik zeg dat het gerecht dat ik kook van de groene meisjes is.

  11. Erg lekker en ook lekker makkelijk gerecht! Maar hoezo gebruiken jullie geen vegan kaas? Van die gesmolten kaas erover die zo fijn aan alles kleeft maak nachos wel echt af vind ik :) plus natuurlijk een beetje chili saus om af en toe in te dippen.

    1. We zijn heel grote fans van vegan kaas. We vinden het eerlijk gezegd vaak erg vet en zout en matig lekker, dus dat vinden we een beetje zonde van het geld.

    1. Hangt er een beetje vanaf wat voor chilipoeder je gebruikt misschien….? wij hebben een vrij mild chilipoeder misschien, want het wordt helemaal niet zó pittig bij ons. Maar je mag gerust met minder beginnen ;)

      1. Haha, ik doe wel een halve ;) de ervaring heeft geleerd dat dat al behoorlijk pittig is.

  12. eergisteren jullie website gevonden en vandaag dit recept gemaakt. Was heerlijk en genoeg voor 2 dagen dus morgen gaan we nog een keer genieten. Ik ga zeker nog meer recepten proberen en deze blijft ook. leuke site vol inspiratie, ga zo door.

  13. Zag er heerlijk uit, tot ik de hete ovenschotel uit me klauwen liet vallen. verbrande tengels.
    Spatte overal tegen de muren en keukenkastjes. Saus zat vast in groeven van me keukentegeltjes.
    Na het schoonmaken met tranen in me ogen en een glas scherf in me voet.
    Heb ik maar aardappel kroketten gefrituurd ( in cocos olie)

  14. Ho-li-fak. Een eetlepel chili poeder is veel teveel.
    Maak daar ajb ‘chilipoeder op smaak’ van, dan voorkom je dat nog meer mensen ovenschalen met te scherp eten weggooien.. :-)

  15. Leuk een hele andere keuken en het was echt heel lekker. Ga hem snel nog eens maken.

  16. Heerlijk recept, alleen hier is guaccemole van anderhalve avocado echt heel erg veel te weinig :-)

  17. Ziet er heeeerlijk uit!! Klein vraagje, is het echt voldoende voor een hoofdgerecht voor 2 personen? Of moet er nog iets bij. Alvast bedankt

    1. Hangt er vanaf of je een grote of een kleinere eter bent. Je zou er bijvoorbeeld een frisse salade bij kunnen serveren!

  18. Ziet er heerlijk uit! Super veel zin in om dit recept vanavond te maken ;)

  19. Ik heb deze net gemaakt en hij was suuuuper lekker, bedankt voor het recept!

  20. Beetje komijn er nog door. En klodder sojayoghurt of kwark. En verse koriander erover! Heerlijk!

  21. […] Vegan nachos uit de oven . Iets Mexciaans is altijd goed. Bonen, mais, wat lekkere kruiden, nachochips (ook spotgoedkoop) en klaar ben je. Als je iets luxer wilt gaan, maak je er een eenvoudige guacemole bij. Schuif de schotel in de oven en plof maar alvast neer op je bank! […]

  22. Ik heb dit recept nu twee keer gemaakt en het is heeeerlijk! Het enige probleem waar ik tegenaan loop is dat de chips zacht en sompig worden als ik ze onder het groentemengsel in de ovenschaal stop. Hebben jullie een tip hoe ik dit kan voorkomen?

  23. Lekker recept!! Beetje aangepast en ipv vega gehakt linzen gebruikt en nog kidney bonen toegevoegd :D
    Ook hebben wij alleen bovenop chippies gedaan omdat we niet houden van zompige chippies haha ;)

  24. Wat een heerlijke inspiratie! Nu het erg warm is, maak ik er zomerse versie door een salsa van paprika, tomaat, bos uitje en limoensap te maken. Dit frisse combineer ik met een mix van uitgebakken ui (slow cook mjammie!) & kidney bonen. De guacamole en tortilla’s chips maken het af. Geen oven vandaag ;-)

  25. Nicole Schelde van der schreef:

    heel lekker recept:
    ik raad het iedereen aan, behalve je oma want die lussen dit niet.
    Het is ook heel lekker als dessert of als ontbijt, als ik jullie was zou ik het vooral koud eten.

    Maar wat ik eigenlijk wou zeggen is:
    Rozen zijn blauw, het gras is rood, en wij eten deze heerlijke nacho’s op de boot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *