Wist je dat er in heel veel (commerciële) verzorgingsproducten plastic verwerkt zit? Het zijn mini deeltjes, dus je merkt het bijna niet… maar toch is het zo! Wij denken dat het beter is om cosmetica te gebruiken die zo natuurlijk mogelijk is. Vandaag vertellen we je waar je op kan letten én hoe je vandaag nog zelf aan de slag kan!
In deze aflevering van Kassa Groen (klik op de link om naar de aflevering te gaan) zie je dat veel cosmeticaproducten plastic bevatten. Natuurlijk hebben we het dan over heel kleine onderdeeltjes plastic; micro beads. Niemand zou een tube scrub kopen waarop met grote letters staat: “let op, hier zitten stukken plastic in.” Maar door het te verstoppen – onder een naam die we niet kennen – in de ingrediëntenlijst, worden we toch verleid het te gebruiken. De naam die het meeste wordt gebruikt om plastic te ‘verstoppen’ is ‘Polyethyleen.’ Vooral peeling- en scrubproducten zitten er soms barstensvol mee. Maar ook in tandpasta en shampoo tref je het aan. Wat je feitelijk doet is je gezicht of lichaam scrubben met plastic. Dat is toch te bizar?
Naast dat je dat je huid (en haar en tanden) eigenlijk niet aan moet willen doen, is het misschien nog wel erger dat deze mini plastic deeltjes allemaal in de gootsteen belanden. En dus in het water. En dus in de zee. De zee is vol met plastic; flessen, doppen, balonnen, ander afval, je kan het zo gek niet bedenken. Maar ondertussen drijft er dus ook heel veel plastic uit verzorgingsproducten in het water. Kan je je voorstellen wat dat wereldwijd betekent? Denk bijvoorbeeld eens na over de gevolgen die dit voor waterdieren (vissen, watervogels, enz) heeft. Wij zelf vinden het een afschuwelijke gedachte. Gelukkig wordt er gewerkt aan een verbod op plastic in cosmetica, maar zover is het helaas nog niet. Daarbij komt dat er dus nog heel veel producten in de winkels staan… Voordat al die producten op zijn, is er toch weer heel veel plastic gebruikt.
Tips
Misschien denk je na het zien van deze aflevering en het lezen van dit artikel: hier wil ik niet meer aan meewerken. Goedzo! Je huid, het milieu en de dieren zullen je dankbaar zijn. Wat kan je doen om te voorkomen dat je verzorgingsproducten met plastic gebruikt?
1. Let bij de ingrediëntenlijst van het product altijd op de volgende termen:
– Polyethyleen
– Polypropyleen
– Polyethyleen tereftalaat
– Polymethyl methacrylaat
– Nylon
Zitten 1 van deze stoffen erin? Don’t buy it!
2. Download de gratis app ‘Beat The Micro Bead’ voor op je smartphone. Met deze app kan je producten scannen (er zit een barcode lezer in) om te checken of het product oké is of niet. In de app vind je een uitgebreide lijst van allerlei merken en producten, op basis van deze lijst kan je makkelijker keuzes maken. Ook biedt de app nog veel meer nuttige informatie over veilige en onveilige producten. Echt een aanrader!
3. Maak je eigen verzorgingsproducten! Een scrub kan je ontzettend makkelijk zelf maken met bijvoorbeeld olie of honing (als je niet vegan bent of wel vegan bent, maar wel honing wilt gebruiken) en suiker. Je kan er allerlei lekkere geuren aan toevoegen.Kijk maar eens naar ons receptje hieronder. Klinkt heerlijk toch? En het werkt net zo goed, of misschien nog wel beter. Het is trouwens ook nog eens veel goedkoper dan kant-en-klaar kopen. Geloof ons maar; je hebt al die chemische middeltjes echt niet nodig om er mooi uit te zien! Deze scrub maakt je huid óngelooflijk zacht.
DIY citroen-kokos scrub
Wat heb je nodig?
1 flinke eetlepel (vloeibare) extra virgin kokosolie
1 cup (een kopje of een glas) rietsuiker
rasp van de schil van een halve citroen
eventueel: een paar druppels citroensap
Wat moet je doen?
Roer de suiker door de kokosolie. Zorg dat de olie goed verdeeld is over de suiker.
Rasp de schil van de citroen en roer deze erdoor.
Ruik eventjes aan de scrub: wil je hem meer naar citroen laten ruiken? Voeg dan nog een paar druppels citroensap toe.
Bewaar je scrub in een afgesloten (glazen) potje in de koelkast. (let op: dan wordt je scrub wel een beetje harder, omdat de kokosolie stolt bij lagere temperaturen)
Hoe lekker is het idee dat je deze scrub eventueel gewoon op zou kunnen eten? Het ruikt ook echt naar citroencake, heerlijk! Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat alle cosmetica die we gebruiken zo natuurlijk is dat we het eventueel op zouden kunnen eten, zonder er ziek van te worden. Dat kan je helaas van de meeste commerciële cosmetica niet zeggen.
Denk jij dat je producten met plastic in je badkamerkastje hebt staan? Denk je dat je vanaf nu andere keuzes gaat maken? We horen graag jullie gedachten bij de comments.
Ik heb de aflevering gezien en vond het schokkend te zien waar er allemaal plastics inzitten. Ik ga zeker kritisch kijken naar alle producten die ik koop en dan dus niet meer koop. De app lijkt me ook heel handig.
Vanavond kijken naar ‘Bag it’!
Ja, ik was bekend met deze ellende. Een paar jaar terug heb ik ook een lijst gepubliceerd op mijn Facebook met welk product wel safe en welke niet safe is. Wel erg handig dat er nu een app van is! Je kan trouwens ook een petitie tekenen! Het nadeel: Ik weet niet meer waar… :( Via stichting De Noordzee ook dacht ik, maar ik zie het er nu niet meer tussen staan. Ik heb mijzelf voorgenomen om eerst al mijn beautyproducten op te maken voordat ik nieuwe regel voor mijzelf. Ik zou dan denk ik ook af en toe mijn eigen scrub maken, het is nog leuk ook om te doen!
Het is inderdaad een drama, ze stoppen zoveel troep in ‘verzorgings’ producten!
Ik ben allergisch voor heel veel producten en maak daarom bijna alles zelf!
Ik maak zelf wasmiddel, zalf, zonnebrandcreme, dagcreme en zelfs zeep!
Ik gebruik pinterest als een soort kookboek om al mijn recepten te bewaren, staat voor bijna alles wel een recept op internet!
Wat is de naam van je pinterest lilly?
Ik ga zeker de scrub uitproberen ga zo door meiden!
Ik heb Rub, Rub, Rub van Lush op basis van zeezout (hun zijn ook tegen plastic deeltjes btw!)
Maar deze ga ik deffo ook proberen!
Die aflevering heb ik inderdaad op tv gezien. Best wel schokkend.
Alleen hou ik niet van koko’s dus deze sla ik over. De app ga ik gelijk downloaden, dat is wel handig.
Goed artikel! Praktische info: “Beat The Micro Bead” is overigens in de Appstore te vinden als “Warning: plastics inside!”.
Goed item om aandacht aan te besteden. En ja, ik kies meer en meer voor andere producten. Wat ik nog niet wist en waar ik van geschrokken ben is de hoeveelheid met plastic vervuild spoelwater dat de wasmachine loost a.g.v. plastic in onze kleding. Ook daar valt nog veel te winnen.
Goed artikel, ik screen ook altijd de inci’s. En al die gekke termen weet je niet allemaal 1,2,3. Ik ga op zoek, leuk! Ps. Dank voor het delen van de app.
Ook een hele goede is gewoon baking soda + citroen (gaat lekker bruisen!) + wat kokosolie voor de zachtheid.
geen last van gelukkig, maak zelf mijn scrubs. :) thnx voor de app tip
Of gewoon suiker( basterd suiker) met amandelolie… Net nog gemaakt en gebruikt :)
Goed artikel!! Ik zag de aflevering ook, vind de serie heel interessant & educatief. Zet me zeker aan het denken.
Ben langzaam aan het overstappen op diy producten en basics als kokosolie en appelazijn.
Hebben jullie enig idee hoelang de scrub goed blijft? Gaat de citroen niet snel schimmelen?
Goed om te horen! Nee, dat weet ik eerlijk gezegd nog niet, omdat ik de scrub eergisteren pas zelf voor het eerst heb gemaakt! Ik denk dat als je hem in de koelkast bewaart, dat het wel een paar dagen mee kan hoor. Maar buiten de koelkast, zeker met dit warme weer, zal het harder gaan…
Interessant altijd he, de afleveringen van Kassa Groen! En deze reeks over plastic vind ik ook echt heel erg interessant. Goed dat jullie daarop inspelen! Ik ga binnenkort ook maar eens zo’n heerlijke scrub maken :)
ps. Vaak reageer ik niet, maar ik vind jullie blog super!
oh bah dit wist ik niet. Ik snap werkelijk niet wie dit goed keuren??? Voordat het überhaupt gemaakt wordt? En wat is de waarde van die plastic in een verzorgingsproduct? Wat voegt het toe?
ehh misschien moet ik die uitzending eens bekijken om antwoord te krijgen op mijn vragen.
Ik ga er vanaf nu zeker op letten!!!
Hebben jullie “zo” al tips in welke producten het in ieder geval niet zit en welke producten dus wel oké zijn om te gebruiken?
Bedankt voor de tip. Dit ga ik zeker even thuis proberen!
Geweldig dat jullie hier een artikel aan besteden! Microbeads hebben inderdaad, hoe klein ze ook zijn, enorme gevolgen voor milieu, dier, én mens. Ik heb onlangs al m’n producten met plastic scrubdeeltjes erin weggegooid. Ik weet dat Lush en The Body Shop (mijn twee favo merken) dit nooit in hun producten gebruiken, dus daar ben ik heel blij mee!