Een tijdje geleden kon je hier al lezen over verpakkingsvrij winkelen. We legden het hele principe aan je uit: hoe werkt het, wat heb je ervoor nodig en wat zijn de voordelen? Op dit artikel kwamen ontzettend leuke reacties binnen en we kregen het idee dat dit verpakkingsvrije/minder afval- onderwerp wel veel mensen aanspreekt. Wij zijn er in ieder geval heel druk mee bezig momenteel en we leren iedere dag iets nieuws. Zo ook over verpakkingsvrij koken. Hoe werkt dat en hoe bevalt het ons?
Laten we beginnen door te zeggen dat wij nog niet 100% verpakkingsvrij winkelen of koken. We doen al veel meer dan een paar weken geleden, maar helemaal verpakkingsvrij? Nee. Streven we daar wel naar? Zoveel mogelijk natuurlijk, maar we weten dat we altijd wel producten zullen hebben die we toch willen uitproberen, al zitten ze wel in plastic. En ook hebben we inmiddels geconcludeerd dat het als bloggers, die dagelijks pakketjes ontvangen en wekelijks campagnes maken voor merken, niet mogelijk is om alle verpakkingen te omzeilen. Kortom: nee, 100% verpakkingsvrij of zero waste zullen we voorlopig niet gaan. Maar zoals dat voor al dit soort duurzame onderwerpen geldt, denken wij dat het beter is om iets te doen in plaats van niets, dus we zijn er lekker mee bezig.
Dat betekent dat we de deur niet meer uitgaan zonder zakjes en tasjes in onze rugtas. We hebben altijd netjes en zakjes bij ons om bijvoorbeeld groente, fruit, brood of noten in te verpakken. Zo lang je die zakjes maar bij je hebt, gaat het eigenlijk vanzelf. Dat geldt natuurlijk ook voor het zelf meebrengen van een boodschappentas, of een drinkfles voor water. Het moet een gewoonte worden om deze artikelen in je tas te gooien, zodat je nooit zonder komt te zitten.
Maar dingen meenemen is niet genoeg. Wij hebben gemerkt dat het voor 90% in de voorbereiding zit. Wat wil je gaan koken en wat heb je daarvoor nodig? Om heel eerlijk te zijn: wij zijn geen helden in het vooruit plannen van onze maaltijden. En om nog eerlijker te zijn: wij zouden niet voor een week vooruit wíllen plannen wat we gaan eten, omdat we dat gewoon een beetje saai vinden. We hebben het wel eens geprobeerd in het verleden, maar het werkte niet voor ons. Maar ja, natuurlijk, het zou wel de meest duurzame oplossing zijn. Wij proberen niet voor een hele week, maar wel voor een paar dagen vooruit te denken. Dat gaat ongeveer zo:
We willen wraps met kikkererwten, rode kool en tahini maken. Als je geen kikkererwten uit pot wilt gebruiken, zul je er rekening mee moeten houden dat droge kikkererwten eerst een nachtje moeten weken en daarna zo’n anderhalf uur moeten koken. Dat is prima, maar dat ga je natuurlijk niet voor een klein hoopje kikkererwten doen, dus kook je meteen een hele pan vol. Wat betekent dat je veel te veel kikkererwten hebt en moet bedenken wat je met de rest gaat doen. Je zou er hummus van kunnen maken – daar heb je dan ook de tahini weer voor nodig – maar je zou ook een deel kunnen invriezen, voor een volgende maaltijd. Oké, prima. Maar wat doen we met die halve rode kool die erover blijft na het maken van de wraps? Daarvoor zoeken we op internet een ander receptje, zodat de rode kool binnen een paar dagen helemaal opgebruikt wordt. Het liefst natuurlijk iets waarvoor we dan ook weer kikkererwten nodig hebben, zodat ook die weer van pas komen.
Dat is ongeveer hoe het gaat en ja, dat kost wat meer denkwerk. Kost het meer tijd? Niet per se. Natuurlijk, het koken van de kikkererwten kost op het moment dat je het gaat doen wat meer tijd, maar daarna heb je er ook een paar keer profijt van. Wanneer je iedere keer een grote portie maakt, kun je er eventjes mee vooruit. Als je vervolgens de rest van de week steeds een portie uit je vriezer kunt halen, kost dat natuurlijk niet meer tijd dan een blik of pot kikkererwten openmaken.
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je gemakkelijk zelf en verpakkingsvrij kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:
– notenboter
– plantaardige melk (van noten, rijst of haver)
– tomatensaus
– kruidenmixen
– sauzen
Voor alle bovenstaande voorbeelden geldt: je kunt de ingrediënten los kopen en gemakkelijk zelf verwerken. Neem bijvoorbeeld notenboter. Daarvoor heb je echt alleen noten en een keukenmachine nodig. En voor plantaardige melk gemaakt van rijst, heb je alleen rijst, een pan, een blender en een kaasdoek nodig. Tomatensaus maak je van gekookte tomaten met kruiden en kruidenmixen maak je door enkele losse kruiden bij elkaar te gooien. Kortom: je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. Maar ja, je moet er wel eventjes over nadenken.
Zoiets als plantaardige melk maken is iets waar wij niet altijd zin in of tijd voor hebben. Maar wanneer we het dan toch eens doen, maken we ook meteen een flinke fles, waar we een paar dagen mee vooruit kunnen. Kruidenmixen maak je ook niet om maar één keer te gebruiken – daar maak je meteen een flinke voorraad van. Het maken kost dus zeker wat meer tijd, maar je hebt er ook langer plezier van.
Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door al te zoeken naar recepten die geschikt zijn om verpakkingsvrij te maken. Dan kom je gauw uit op gerechten met veel groenten, peulvruchten, granen of noten. Je zou dat bijvoorbeeld twee of drie avonden per week kunnen doen, zodat je een gedeelte van de week verpakkingsvrij kookt. Daar kun je je boodschappen ook gemakkelijker op afstemmen.
Verder is het vooral een kwestie van opletten waar je je boodschappen doet én: zorgen dat je producten op voorraad hebt. Vorige week waren we bij een winkel (Gimsel in Rotterdam, in de Groene Passage) en kwamen we tapbakken met allerlei soorten bonen tegen. Toen hebben we meteen maar flink ingeslagen, omdat dit een droog product is dat lang houdbaar blijft. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld havervlokken – daar kopen we nu met gemak een hele weckpot van 2 liter vol per keer van. Kleine beetjes inkopen schiet niet op als je verpakkingsvrij wilt koken.
Ons bevalt het erg goed om hiermee bezig te zijn. We vinden het zelfs leuk! Natuurlijk lukt het ons ook niet altijd en komen we soms toch nog thuis met een product in plastic of glas waarvan we achteraf denken: dat had anders gekund. Je leert iedere week wel weer iets bij. Wat we leuk vinden, is dat we weer meer op de markt, bij de Turkse supermarkt en bij de biologische winkel met tapbakken komen, omdat we daar meer verpakkingsvrije opties zien dan bij de reguliere supermarkten. Ook maakt het je nog weer iets creatiever in de keuken, wat we vooral in dit jaargetijde wel leuk vinden. Lekker op een koude, druilerige zondagmiddag amandelmelk of hummus maken, dat idee. Als bonus hebben we het idee dat door meer verpakkingsvrij te koken, je automatisch gezonder eet. Dat komt doordat bewerkte producten in plastic vaak veel suiker, vet, E-nummers of zout bevatten en wanneer je meer zelf maakt, heb je meer ‘controle’ over wat er in zit en dus ook over wat je eet. Dat vinden wij een prettige bijkomstigheid.
En jullie? Zijn jullie hier al mee bezig? Hoe bevalt het? Wat vind je leuk en wat juist lastig? Mocht je hiermee willen beginnen en vragen hebben, schroom dan niet ze te stellen bij de comments!
Qua boodschappen ben ik nog niet heel erg verpakkingsvrij bezig, al let ik er wel steeds meer op, maar qua koken wel. Ik maak vrijwel altijd alles zelf. Van tomatensaus, notenboters, pesto’s tot plantaardige melk. Goed artikel!
Misschien is een leuke volgende uitdaging dan om de boodschappen die je voor de zelf-maak-dingen nodig hebt ook verpakkingsvrij te kopen. Ben je dubbel zo goed bezig ;)
Sowieso met koken gebruik ik geen pakjes en zakjes dus probeer de groenten etc zonder verpakking te kopen. Soms lukt dat goed maar soms ook niet. Ik wil graag biologische groenten en in de reguliere supermarkten zitten die heel vaak in plastic. Verder neem ik netjes en zakjes mee als ik naar de winkel ga. Dat scheelt ook. Alle kleine beetjes helpen denk ik.
Weer een heel goed artikel!!
Liefs,
Eva
Ik vind het écht zo goed dat jullie je de laatste tijd zoveel in verpakkingsvrije dingen interesseren. Ik kijk er nu al veel bewuster naar dan vóór deze artikelen. Zo vermelden jullie al in je boek dat kruiden altijd zo verschrikkelijk grote (plastic) verpakking hebben voor zo weinig verse kruiden…. (de tip was érg handig by the way)
Leuk om te horen! Er is echt nog heel veel te ontdekken!
Hier heeft het bestellen van de wekelijkse beterbio mand het verpakkingsgehalte enorm teruggedrongen. Verder heb ik altijd een vouwtasje bij me, pakjes en zakjes gebruik ik sowieso niet en ik vermijd indien ook maar enigszins mogelijk (dubbel)verpakte spullen, hoewel ik deze week een nieuwe muis moest kopen: waarom daar én plastic én karton én nog een doosje én dan eventueel nog een plastic zakje omheen moet: nobody knows. En tot slot scheid ik papier/karton, glas en plastic, en ik wacht met smart totdat men in deze hoek eens met gft-ophaal gaat beginnen.
haha ja, dit gevoel… och man, hoe vaak ik me wel niet verbaas (en frustreer!) over álle verpakkingsmaterialen om spullen. Pakketten vol met piepschuim balletje, plastic én plakband… GRRRRR!
Hoi! Ik vroeg me af of jullie ook nog steeds gebruik maken van BeterBio, en waarom wel of niet?
Zeker! Waarom wel: omdat het ideaal is om wekelijks een pakket te ontvangen met seizoensgroenten en fruit.
Het is niet per se handiger voor de verpakkingen, want sommige producten zitten nog steeds in plastic helaas.
Erg toch, al die verpakkingen! En als je dan in een niet-biologische supermarkt de biologische fruitjes of groentjes wil kopen, zijn net dàt diegenen die verpakt zijn omdat dat ecologischer uitkomt wegens kleinere hoeveelheid. Gek! Ik probeer wel zoveel mogelijk zelf klaar te maken thuis. Notenpasta, hummus, tomatensaus, … dat soort dingen. Dat is trouwens altijd ook veel lekkerder :)
Super interessant artikel!
Liefs,
Sofie
Ik vraag me altijd af waar het omslagpunt ligt. Ik bedoel, kikkererwten anderhalf uur koken en vervolgens een groot deel invriezen, dat kost veel energie. Glazen potjes recyclen kost natuurlijk ook energie, maar misschien uiteindelijk niet zo heel veel meer.
Misschien ligt de winst in het delen? Kook voor iemand anders mee of geef de andere halve rode kool aan de buurman?
Ik denk dat de winst ligt in het in bulk kopen en koken. Natuurlijk kost het energie, maar het scheelt een heleboel om heel veel in 1 keer te doen. Als je voor iedere 150 gram kikkererwten een blik moet kopen, of een pot, dan is dat natuurlijk niet zo milieubewust. Dat anderhalf uur koken, dat heeft ook ergens anders moeten gebeuren, in een fabriek, want de kikkererwten zitten gekookt en wel in pot of blik..
Ik week de kikkererwten een nacht. ‘S ochtends kook ik de kikkererwten 5 min en wikkel dan de pan in een theedoek. Dat hele pakket vouw ik in het dekbed. Dan zijn de kikkererwten ‘s avonds gaar. Kost bijna geen energie!
Dat is ook een heel goede tip!
Wauw!! Dat is een super tip! Die ga ik zeker proberen. Zal de kat ook leuk vinden :-)))
haha ja, ik had al een visioen van thuiskomen na mijn werk en een omgevallen pan met water en kikkererwten overal in mijn bed…. :’)
Mijn oma kookte zo altijd haar rijst, even koken dan onder de dekens ermee! Ook nog iets met kranten om de pan… We kunnen nog veel leren van onze oudere generatie.
Noemden we dat niet ‘de hooikist methode’?
Jeetje DIT is echt een gouden tip, thanks! Ik maak regelmatig een mega-pan pompoenhummus om deze in heel veel kleine (oude mosterd/olijven/etc) potjes in te vriezen. Pompoenhummus houdt zich echt prima onder invriezen/ontdooien, want smaakt daarna nog steeds uitstekend. En het is ideaal, ‘s avonds een potje uit de vriezer trekken en je halve lunch is weer gefikst. Maar inderdaad, erwten een uur koken kost behoorlijk wat gas. Ik heb nog ergens een oude fruitkist staan en wat oude dekens, eens kijken of ik zelf iets hooikist-achtigs in elkaar kan draaien!
Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Ik ben geïnspireerd door de hooimadam. Maar die is mij iets te prijzig. Bovendien probeer ik ook te minimaliseren. Dus waarom een hooimadam als een dekbed ook werkt. Nu is bij ons de slaapkamer ook naast de keuken, dat maakt het wel wat makkelijker.
Ik heb een tip voor de rest van de rodekool :
snipperen, even vooraf aanmaken met notenolie (walnoot is lekker) en balsamico azijn, rozijnen en halve walnoten (zelf ben ik niet vegan of vegetarisch, maar ik ben wel bezig met gevarieerde voeding en ik vind vlees geen essentieel onderdeel van het menu – en aangezien mijn man niet kookt en ik wel, wordt er hier véél minder vlees gegeten dan vroeger. Vegan is nog een stap verder, waar ik voor nu voor gekozen heb om niet op te letten, maar ik probeer te investeren in goede, kwaliteitsvolle ingrediënten, liefst van zo lokaal mogelijke producenten voor wie voedsel een ambacht is – en dit allemaal om te zeggen dat er oorspronkelijk feta in blokjes bij zit – maar wellicht bestaan daar interessante vegan alternatieven voor?)
En ik wilde ook nog zeggen: zelfs met hoe wij nu eten, vind ik jullie blog en vooral het niet-veroordelende karakter ervan, een schitterend gegeven en ik kom hier héél vaak en met plezier kijken. Die tandenborstels staan bijvoorbeeld op mijn Sinterklaaslijstje :)
Goede tip! En dankjewel voor je grote compliment, erg leuk om te horen!
Ik moet zeggen qua kikkererwten vind ik het een lastige, ik vind persoonlijk zelfgekookte minder lekker dan die uit bokaal. En ik gebruik ook het vocht van de kikkererwten , en de bokaaltjes belanden ook niet in de glasbak, maar die hergebruik ik dan weer voor cadeautjes of voor zelf iets in te steken. Het is ook wel lastiger omdat ik geen diepvries heb en maar alleen ben.
Dat ís ook lastiger. Ik ben van mening dat deze lifestyle het makkelijkste te doen is als je al met meerdere mensen bent (een gezin,) je een ruime keuken hebt en een grote koelkast/vriezer combinatie. Zo kun je een heleboel producten op voorraad hebben en vooruit koken enz. Dat kunnen wij ook niet, ook al zijn we dan met z’n tweeën wat alweer iets makkelijker is dan wanneer je alleen bent. Een vriezer missen wij ook echt!
Nu ben ik er ook erg druk mee bezig! Merk al zo veel in de vuilnis wat ik weggooi. Alleen vind ik het plannen nog wel erg lastig en durf nog niet zo goed overal met mijn potje langs te gaan om te vullen. Hoewel de meeste tot nu toe er helemaal niet gek van op kijken! Nu kost het allemaal nog veel geld, grotere hoeveelheden kopen en die weckpotten ect. Uit eindelijk zal ik minder bootschappen hoeven doen omdat mn droge voorraad groter is. Bio kattenvoer kan ik trouwens bij mijn dierenwinkel wel opschepbaar kopen!!
ik heb mijn rodekool in geweckt heel makkelijk, met zout, paar lepels appel azijn, knoflook en water helemaal vullen tot er niets meer in kan…eet ik het wel over twee weken!!
Oh dat heb ik nog nooit geprobeerd! Sowieso wilde ik me eens verdiepen in inmaken/wecken enz, dus ik ga dit checken. dankjewel!
Wat super leuk dat jullie al zoveel stappen hebben genomen naar minder afval! Jullie zijn echt inspirerend! Plannen is inderdaad wel een sleutelwoord. Als je daar niet zo van bent, kun je ook gewoon zorgen dat je bepaalde dingen altijd in huis hebt, zoals kruiden, bonen, gedroogd fruit, noten. Ook herkenbaar wat je zegt over reguliere supermarkten trouwens… ik koop er tegenwoordig heel weinig… Groente en fruit koop ik direct van de boer. Heb verder laatst online een grote doos walnoten gekocht waar ik deze winter op teer (is trouwens veel goedkoper dan losse walnoten/uit supermarkt). Eieren eet ik alleen van de boer bij mij om de hoek… de eierdozen breng ik terug en die worden dan opnieuw gebruikt. Ik vind het echt geweldig dat jullie aandacht geven aan afval verminderen. Ik zou zeggen, ga zo door, doe het rustig aan, kijk stap voor stap wat je nog meer kunt doen, want op die manier blijft het leuk en haalbaar.
dankjewel! En wat betreft het halen van groenten bij de boer, dat is hier, middenin in Amsterdam, iets lastiger ;) (zonder auto om naar het buitengebied te kunnen) Maar we hebben wel winkels waar je lokale groenten en fruit kunt kopen, dus dat is alweer een winst!
Ik vind veel voldoening in het zelf bakken van koekjes, ontbijtkoeken en ander lekkers om kinderen mee te geven naar school. Afval-wise is daar enorme winst mee te behalen. Als je in de winkel kijkt naar alle voor verpakte, dubbel ingepakte koekjes voor in de schooltas, zie je meer plastick en folie dan koek. De bergen afval die pauzes op scholen veroorzaken is echt huge.
En dan is het ook nog zoveel lekkerder, dus dubbele winst Jullie bananenbrood heeft me laatst geinspireerd tot het bakken van een pompoenbrood. Gewoon banaan vervangen door pompoenpuree + wat amandelen. Voltreffer!
Jullie site is zó leuk. Een inspirerende start van elke ochtend.
Wat super leuk om te horen, dankjewel!
Ontzettend leuk artikel. Ik heb altijd zo’n herbruikbaar tasje van de Zeeman bij me. Ook als ik kleding koop zeg ik altijd ‘heb geen tasje nodig hoor’. Schuif ik de kleding in mijn herbruikbare tasje. Ik merk dat ik steeds minder raar wordt aangekeken en het scheelt gewoon heel veel plastic!
Klopt, ik heb ook dat idee. Ik vond het vroeger wel een beetje ‘eng’ om zelfs bij een kledingwinkel te zeggen: nee hoor, hoeft geen tasje om heen! Maar inmiddels heb ik toch het idee dat er minder gek van opgekeken wordt. Zo zie je maar hoe die dingen langzamerhand toch echt wel de goede kant op bewegen!
Lekker bezig jullie!! Zelf ben ik dat helaas niet zo, al probeer ik er wel steeds meer op te letten, maar soms is het zo frustrerend! Als ik kleding etc koop, heb ik altijd m’n eigen tas(jes) bij me, maar als ik boodschappen koop en m’n yoghurtjes koop (in frankrijk bij mij los verpakt in kuipjes van 125gr… zoooo jammer dat er geen liter pakken zijn!) zitten dit yoghurtjes ook nog eens omhuld in een kartonnen verpakking… Zucht.. De EU heeft hier volgens mij ook heel veel invloed op, ik heb een bh gekocht in de VS laatst en er zat zowaar maar 1 kaartje in;; WOW. Hier zit er een heel boekwerk in…
De Fransen hebben bijvoorbeeld ook geen GFT of plastic bak, ik heb slechts een “recycle”container en een afvalcontainer tot m’n beschikking. Wel doen de Fransen doppen sparen (bij de sportclub, met ‘t bedrijf) voor het goede doel. Maar alleen doppen dus hmm :/
Ah ja, frustrerend inderdaad! Gek he, dat er blijkbaar nog geen algemene richtlijnen voor heel Europa ofzo zijn. Dat zou zoveel schelen! In sommige landen, zoals in Scandinavie bijvoorbeeld, schijnen ze al veel verder te zijn, dus daar zouden we een heleboel goeds van kunnen overnemen!
Ik had het artikel eerder vandaag al gelezen, zeer interessant! De radertjes in m’n hoofd zijn aan het draaien en aangezien de bag&buy in Utrecht 5 min fietsen is ga ik vanavond maar even een lijstje maken van benodigdheden. Babysteps!
Ik had nog een andere tip, net kwam het plaatselijk suffertje langs en daar staat een hele pagina over afval in. Ze noemen daar het meldpunt verpakkingen. Blijkbaar kan je daar melden als een producent naar jouw mening te veel verpakkings materiaal gebruikt. Een melding maken kan nu ook via Facebook zag ik. Verder stonden er ook nog tips voor een app recyclemanager en weggooiwijzer. Misschien leuk voor een volgend artikel?
Zoals jullie zeggen gaat helemaal verpakkingsvrij leven voor de meeste mensen niet lukken, maar alle beetje helpen wat dat betreft!
Zeker een heel goede tip! Ik ga het eens opzoeken :)
Ja, zo’n leuk onderwerp dit! Ik hou wel van een uitdaging. We zijn hier bezig met een voorraadkast en ik wil dan graag ook meer in bulk kopen (liefst los) want dat scheelt al in de verpakkingen.
Het probleem qua hoeveelheid hebben we niet met een gezin van vier, dan zijn de hoeveelheden toch groter.
Koken probeer ik vaak te combineren, ik kook op maandag bijvoorbeeld voor 4 dagen. Veel onderdelen van gerechten zijn tegelijk klaar te maken, bijvoorbeeld te koken in hetzelfde water, of samen te stoven in de oven. En omdat de oven al heet is kun je daarna het volgende gerecht er in schuiven. En de oven op tijd uitzetten, dan kan het nog nagaren. Bespaar je nog energie mee ook :)
Ja absoluut, op dat gebied is ook nog een heleboel winst te behalen!
Leuk om te lezen hoe jullie het verpakkingsvrije winkelen aanpakken. Ik heb voor Sinterklaas 2 re-sacks gevraagd haha, dus binnenkort kan ik ook iets groener de boodschappen doen! Wat ik mij wel afvraag, is of stoffen tasjes wel echt beter zijn plastic zakjes in verband met wassen. Ik las laatst dit artikel in de Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3382806/2013/01/25/Ook-een-stoffen-lunchzak-belast-het-milieu.dhtml, over hoe stoffen lunchwraps zoals de Boc ‘n Roll eigenlijk ook het milieu belasten, omdat je ze moet afwassen. Aan de andere kant hoef je hem ook niet élke dag af te spoelen, dus misschien valt het wel mee. Hoe denken jullie hierover?
Ik denk dat het er vanaf hangt wat je erin stopt. Ik neem bijvoorbeeld mijn brood droog mee en dan hummus in een glazen pot, waar ik een paar dagen van eet.. Het zakje afwassen is dan nergens voor nodig!
Ik ben tegenwoordig de trotse bezitter van twee hooimadams. Je kookt iets een paar minuten door en dan in de hooimadam en gaart het gewoon gaar. Scheelt energie.
[…] Verpakkingsvrij koken Verpakkingsvrije winkels Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen? Verpakkingsvrij winkelen bij TeaBar […]