Verschillende vegan diëten

IMG_3429-1024x749

Ruim een week geleden publiceerden we een artikel waarin we uitlegden wat het verschil is tussen vegan leven en plantaardig eten. We noemden toen terloops nog wat andere ‘vegan vaktermen’ en die riepen wat vraagtekens op. Logisch ook, want ook wij hebben moeten wennen aan al die nieuwe woorden en termen die ons om de oren vlogen toen we net kwamen kijken in het vegan wereldje. Vandaag vertellen je wat meer over de verschillende soorten vegan diëten die er zijn. We noemen het diëten, maar eigenlijk zouden we het ook eetpatronen kunnen noemen. We associeren diëten vaak met afvallen of calorieën tellen, maar daar hebben deze eetpatronen weinig mee te maken. Waarom we dan toch de term diëten gebruiken? Omdat we dit artikel baseren op Amerikaanse termen en om het woord ‘diet’ kunnen we dan eigenlijk niet heen. Fastfood Vegan? Wholefood plantbased diet? HCLF? Raw Till 4? Raak je de draad al kwijt? No worries, we leggen het je allemaal uit!

Fastfood Vegan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze term spreekt misschien al enigszins voor zichzelf; een vegan die veel fastfood eet. En natuurlijk hebben we het dan over plantaardig fastfood, zoals bijvoorbeeld friet, veggiebugers en oreo-cupcakes. Een FastFood Vegan volgt geen vegan dieet omdat het zo gezond is (dat is dit dieet namelijk niet bepaald,) maar zal het waarschijnlijk doen vanuit ethische overtuigingen… of natuurlijk gewoon omdat het zo lekker is. In Berlijn kwamen wij voor het eerst in aanraking met het idee van vegan fastfood. Zo zaten we eens bij een pizzeria waar je pizza’s met vegan kaas kon krijgen, kun je Berlijn prima vegan kebab en hotdogs eten en vliegen de veggieburgers je om de oren. Heel Amerikaans, eigenlijk. Hoewel wij geen voorstanders zijn van het volgen van een 100% vegan fastfood dieet, zijn we zelf wel heel blij dat dit soort mogelijkheden er zijn!

Fully Raw Vegan

dieten1

Een Fully Raw Vegan eet 100% rauw en dan dus ook veganistisch. Er zijn mensen die volledig rauw eten, maar bijvoorbeeld ook rauwe vis eten. Dat doet een vegan natuurlijk niet. Wat eet een Fully Raw Vegan? Voornamelijk heel veel groenten en fruit, maar ook noten en zaden. Misschien herinner je je nog wel dat er een paar jaar geleden een documentaire op tv was over een vrouw die haar zoon rauw opvoedde? (en zelf eet ze ook rauw) Er was toen een hoop gedoe rondom deze docu, want het leek erop dat het niet erg goed ging met deze jongen; Tom. Hij bleek ondervoed te zijn en groeide daardoor niet goed. Onlangs stond er een stuk in de krant over dat het nu juist erg goed met Tom gaat. Gelukkig maar! Dit even terzijde.

80/10/10

Terugkomend op bovenstaande term: iemand die 80/10/10 eet, eet ook rauw, maar dan volgens de principes: 80 procent koolhydraten, 10 procent vet en 10 procent proteïne. Dit dieet is samengesteld door dr. Douglas Graham. Hoe kan het eetdagboek van een 80/10/10-er eruit zien? Ontbijt en lunch = fruit, avondeten = grote salade met eventueel wat avocado. Een goed voorbeeld van iemand die volgens het 80/10/10 principe eet, is FullyRawKristina.

Raw Till 4

IMG_3491-1024x683

Voor mensen die graag rauw eten, maar het te heftig vinden om dit de hele dag door te doen, is het ‘Raw Till 4’ principe bedacht. Degene die met deze term kwam is overigens Freelee the Bananagirl, die onder veel mensen wel bekend is. Rauw tot 4 betekent dus letterlijk: je eet je ontbijt, lunch en tussendoortjes rauw (fruit en groenten) en ‘s avonds eet je een warme maaltijd. Let op: ‘s avonds eet je een low-fat, low-salt vegan maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan rijst met groenten, zoete aardappel uit de oven met salade of vegan sushi.

High Carb Low Fat Vegan

diet2

Iemand die High Carb Low Fat Vegan eet, eet veel koolhydraten en weinig toegevoegde vetten. Je richt je voornamelijk op voeding waar veel koolhydraten (‘carbs’) in zitten, zoals bijvoorbeeld aardappelen, havermout, brood en rijst. Dit vul je aan met groenten en fruit, maar ook met peulvruchten en bijvoorbeeld sojaproducten zoals tofu en tempeh. Een voorbeeld van een HCLF dagmenu: ontbijt = havermout met fruitsmoothie, lunch = linzen-tomatensoep met brood, diner = mexicaanse bowl met rijst, bonen en groenten. Benieuwd naar wat een HCLF zoal in huis haalt? Check bijvoorbeeld deze video.

Wholefood Plantbased

Iemand die Wholefood Plantbased eet, eet eigenlijk zoals een HCLF-vegan. Wat centraal staat in dit dieet is het feit dat er geen ‘processed foods’ worden gebruikt. Geen kant-en-klare producten dus, alleen wholefoods. Letterlijk vertaald; heel eten, of eten waar niks mee is gebeurd in een fabriek. Daarbij komt dat iemand die Wholefood Plantbased eet niet per se vegan hoeft te zijn. Het hoeft niks met zijn of haar principes te maken te hebben, maar kan bijvoorbeeld voornamelijk gaan om gezondheidsredenen. Op dit moment lezen wij het boek ‘The Campbell Plan’ (de naam Campbell ken je misschien wel van het wereldberoemde ‘The China Study’,) en hierin wordt een Wholefood Plantbased dieet aangemoedigd, maar er wordt bij gezegd dat mensen er wel voor kiezen om een klein beetje vis, rood vlees of ei te eten. Dat past dan weer niet in de gedachtengang van een vegan.

En wij? Hoe eten wij? Een beetje een mix eigenlijk. We eten zoveel mogelijk HCLF, maar hier en daar eten we ook een taartje, chocolade of ijs. Raw Till 4 doen we graag in de zomer, maar niet in de koudere maanden. Helemaal rauw zouden wij nooit willen eten, omdat we dan onze aardappeltjes uit de oven, de vegan sushi en de Mexicaanse bowls te veel zouden missen. Wij voelen ons het beste bij een dieet dat bestaat uit veel groenten en fruit, rijst, aardappels en peulvruchten. Met hier en daar een lekker not-so-healthy-at-all product.

We hopen dat het een stukje duidelijker is geworden op deze manier! We zijn benieuwd hoe jij eet, als je vegan/plantaardig eet. Laat je het ons weten? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Verschillende vegan diëten

  1. Ik eet denk vooral Wholefood Plantbased. Dit is meer om gezondheidsredenen, want mijn maag en darmen verdragen alleen puur eten en geen bewerkte ‘zooi’. Het bevalt me prima eigenlijk! Het was in het begin lastig om te kijken wat ik wel en niet kon eten, maar ik ben er nu aan gewend!

  2. ik volg nu drie weken VB6 van Mark Bittman. Dat is denk ik wholefood plantbased maar dan mag je bij het avondeten vlees,vis of ei. Echt helemaal vegan zou ik niet willen wn kunnen maar dit is goed te doen. Voor mij gaat het om bewuste keuzes maken, om Wilfred genee (!) te citeren: niet vullen maar voeden

    1. Oh, daar had ik nog nooit van gehoord :) Dus overdag eet je vegan, maar ‘s avonds niet? Dat is wel bijzonder… nu ben ik wel benieuwd wat de reden daarachter is :)

      1. Mark Bittman (culinair journalist) was te zwaar en kreeg daar gezondheidsklachten door. Zijn huisarts stelde voor om veganist te worden, maar dat zag hij niet zitten. Dus bedacht hij VB6. De basis is zoveel mogelijk plantaardig en onbewerkt eten en de avondmaaltijd mag met een beetje dierlijk product. In het kookboek staan echt lekkere en kloppende recepten. Ik heb er plezier in om zo te eten.

  3. Heel boeiend om dit allemaal te lezen! Ik had geen idee van alle verschillende varianten van ‘vegan’ zijn!

  4. Dat verheldert een hoop, dankjewel!

    Het verhaal over Tom (die rawfoodjongen) heb ik op de voet gevolgd toen het genoemd werd op mijn opleiding. Als aanstaand pedagoog met een grote interesse in gezonde voeding interesseert zoiets mij natuurlijk wel(: Ik heb begrepen dat zelfs de kinderbescherming er bij aan de pas is gekomen, terwijl zijn moeder alleen maar het beste met hem voor heeft! Het is echt de media geweest die het een negatief beeld heeft gegeven, waardoor sommigen nu over haar praten als ‘dat enge wijf dat haar zoon alleen rauw te eten geeft’. Persoonlijk vind ik moeders die hun kinderen wekelijks een happymeal geven een stuk enger.

    Een tijdje terug heb ik hen beiden in het echt gezien en gehoord, ze gaven een lezing op het Rawfoodfestival. Tom kreeg zijn groeispurt een stuk later en groeit nog steeds door (hij is nu 18 jaar). Eigenlijk logisch, want bij een ander eetpatroon zal ook wel een ander groeipatroon horen!

    Liefs,
    Ciska

    1. Precies, er was toen een heleboel commentaar, maar ook heel veel onterecht. Ik bedoel, wie kende Tom of zijn moeder nou persoonlijk van al die mensen die boos waren en zich druk maakten? En wat je zegt: waarom maken we ons wel druk om ouders die hun kinderen rauw opvoeden, maar niet om ouders die hun kinderen wekelijks meenemen voor een Happy Meal? Dat is best wel krom :) Super fijn dat het goed gaat met Tom!

  5. Heel duidelijk allemaal, thanks! Alle namen kende ik al wel, maar het is nu wel een stuk duidelijker voor me. Ik ben zelf echt een mixje van alles. Op sommige dagen eet ik rt4, andere dagen hclf maar mijn basis is zo te lezen wholefood plantbased. Ik ben geen veganist, want af en toe eet ik een stukje kaas of iets met ei. Wel eet ik áltijd biologisch. Als ik dan bijvoorbeeld een ei eet, wil ik eieren van de buren, waar de kipjes lekker in de tuin banjeren. Vlees ik sowieso niet want ik ben wel 100% vegetariër. De laatste tijd neig ik wel veel meer naar vegan. Ik heb mijn yoghurt ingeruild voor soja, de eieren in zoete baksels voor banaan/appelmoes/chia eggs. Kaas eet ik ook bijna niet meer. Langzamerhand wil ik wel de switch naar vegan maken. Maar soms denk ik er niet bij na en dan eet ik bijv het koekje wat ik bij de koffie krijg…ah oh er zat roomboter in. Ik moet nog ‘leren’ wat meer bewust te zijn voordat ik zomaar iets op eet. Maar dat komt wel! Ik wil juist dat de switch natuurlijk/geleidelijk gaat zodat het niet voelt als een restrictie, maar juist als iets normaals.

    1. Ik heb echt precies hetzelfde! Ik eet ook 90% van de tijd vegan, maar soms dan accepteer je al een koekje of een choclaatje voordat je er goed over na hebt gedacht. Ook met bij andere mensen thuis eten vind ik het heel lastig, maar dan voornamelijk omdat zij het dan niet zo goed snappen waarom of wat het uberhaupt inhoud. Denk dat we het gewoon nog een beetje moeten leren ;)

  6. Ik probeer wat meer HCLF te eten, maar net als jullie gaat er af en toe ook wel een vegan taartje, brownie of iets anders vettigs in. Daarnaast ben ik nou eenmaal verslaafd aan pindakaas haha.
    Raw til 4 lijkt me ook wel leuk om te proberen! Maar in Nederland is het fruit helaas wel wat aan de dure kant en hebben we niet zo veel keus :(.

    1. Klopt! Het is echt best wel een opgave. Vooral als je buiten de deur werkt of studeert. Je moet namelijk best wel wat meeslepen. Ik heb het een tijdje gedaan (2x ) en liep constant te sjouwen haha!

  7. Ik ben me hier sinds een paar dagen ook een beetje in aan het verdiepen, dit artikel komt dus precies op het goeie moment! Vind het heel interessant wat al deze verschillende soorten van voeding voor mensen kunnen doen en wil graag proberen uit te vinden wat voor mij werkt.

    1. Leuk om te horen! Het is echt best wel interessant want je allemaal tegenkomt (boeken, blogs, videos) als je een beetje gaat speuren!

  8. Interessant om te lezen! Wat mij zo lastig lijkt van al deze dieten is dat ik, als ik zoiets zou doen, het idee zou hebben dat “altijd” zou moeten! En juist in het weekend maak ik graag uitzonderingen!
    Iets heel anders… leuke nieuwe foto in de sidebar!! Heel vrolijk

    1. thanks! En wat betreft het ‘moeten;’ je moet natuurlijk helemaal niks ;) Maar dat is misschien ook wel de reden waarom wij niet strikt volgens 1 van bovenstaande eetpatronen eten/leven, omdat we niet zo van moeten houden :)

  9. Ik heb op een druilerige zondagmiddag een keer gefascineerd video’s zitten bekijken van Freelee The Banana Girl. Dat je tot 4 uur raw eet a la, maar smoothies met banana, dadels en kokoswater als ontbijt en dan 30 vijgen als lunch vond er wel eenzijdig uitzien. Ook de video’s die ze maakt waarin ze mensen afkraakt die aangekomen zijn vind ik lichtelijk extreem. Als zij zich er goed bij voelt om zo te leven, moet ze dat zelf weten, maar ga anderen niet de les lezen.

    1. Laten we even duidelijk zijn: wij zijn ook absoluut geen Freelee fans. Ze is, in onze ogen, behoorlijk extreem. Maar ze is wel de bedenker van Raw till 4 en om die reden noemen we haar.

      1. Ik heb zo’n intense hekel aan Freelee The Banana Girl. Op mij komt zij over als een verschrikkelijk naar iemand. RawTil4 lijkt me verder prima, net als de rest van de vegan stijlen trouwens, maar man man man die Freelee.

        1. Ja het is jammer dat ze regelmatig anderen gebruikt om er zelf beter ‘uit te zien,’ zeg maar. Ik snap echt niet waar je de behoefte vandaan haalt om video’s over anderen te maken.. en zo hard te bashen op alles. Om van haar man nog maar te zwijgen ;)

  10. Totaal raw food is wel haalbaar, maar in ons koude kikkerlandje wordt je daar niet mee verwarmd.
    Wat is niet lekkerder dan op een koude dag een heerlijk warm soepje, een bonenschotel o.i.d.
    Wij beginnen de dag wel met fruit en een half uurtje later havermout of muesli en een kopje hete thee.
    Maar de hele dag alleen fruit en later rauwe groenten wordt je echt niet warm van.
    Zelf eet ik zoveel mogelijk vegan, mijn huisgenoot niet helemaal.
    Leuk stukje trouwens om te lezen.

  11. Aangezien ik nog bij mijn (vleesetende) ouders woon is vegan nog al lastig, laat staan raw! Ik ben trouwens ook niet 100% vegan, aangezien oma en opa vegetarisch al erg genoeg vinden:P uiteindelijk denk ik, dat ik 2-3 dagen per maand niet helemaal vegan eet…

  12. HCLF spreekt mij het meeste aan. Nou zag ik op YouTube dat veel vloggers die HCLF eten geen olie eten, omdat dit te processed is. Doen jullie dit wel? En noten, blijven jullie daar ook van weg?

    1. Nee hoor, wij eten gewoon wel een beetje vet iedere dag. Niet te veel, want ik merk heel snel dat ik daar last van krijg van mijn buik, maar ik mijd het zeker niet helemaal.

      1. Bedankt voor het antwoord! Het is natuurlijk ook low fat en niet no fat…

  13. Ik ben een groot voorstander van (biologisch) wholefood plantbased eten. Nu ben ik lang nog niet zover om vlees, vis en zuivel te mijden. Eerst at ik dagelijks supermarktvlees. Nu ben ik wel drastisch aan het minderen freqentie maar ook hoeveelheden: Elke dag in de week heeft een thema op basis van de eiwitbron gekregen om een beetje te experimenteren:
    1 dag insecten
    1 dag vegetarisch,
    1 dag veganistisch,
    1 dag vette vis,
    1 dag witvis,
    1 dag wild/biologisch gevogelte
    1 dag roodwild/bioloigsch rood vlees (omdat mijn vriend zo van vlees houdt)
    En wie weet, lukt het mij in de toekomst om bijvoorbeeld nog maar 1 dag in de maand vlees te gaan eten.
    Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk groente, fruit, peulvruchten en noten te gebruiken en probeer ik glutenrijk (vooral tarwe) en lactoserijk (vooral melk) voedsel zo veel nogelijk te vermijden. Boter, kaas en eieren gebruik ik (nog) wel naar hartelust.

    Nu heb ik nog niet zoveel ervaring met veganisme en lijkt het me al een hele uitdaging om 1 vaste dag in de week als veganist door het leven te gaan. Daarbij kan me eigenlijk niet voorstellen dat 100% veganisme gezond is.
    Ik moet wel bekennen dat ik niet voldoende kennis heb van het menselijk verteringsgebeuren, behalve dat ik met havo biologie en scheikunde een beetje heb kunnen opdoen. Maar hoe meer ik over veganisme lees en praat, hoe meer vragen er juist bij me opkomen.

    Waarom zo streng? Waarom ontkennen dat we omnivoren zijn en eigenlijk zo af en toe een beetje vlees nodig hebben voor de ontwikkeling van de hersenen? Waar haal je dan je vitamine B12 bijvoorbeeld vandaan? Waarom raw want het vuur is toch niet voor niets uitgevonden? Als niets gekookt is, zou een mens toch zo’n 8 uur per dag moeten kauwen op raw voedsel, of voldoet de blender ook om de moleculen klein genoeg te maken om ze goed op te kunnen nemen? Waarom geen honing of eieren? Waarom geen vis en waar haal je dan de gezonde vetzuren vandaan? (want omega 6 is nog geen omega 3) Waarom veel koolhydraten en weinig vet?

    En zo heb ik nog veel meer vragen hebben. Ik geloof heus niet meer in de misleidende voedselpiramide. Ik sluit me eerder aan bij de voedselzandloper. Maar denk dan ik toch te ouderwets? Is het niet een beetje hardcore om je menselijk lichaam te forceren enkel als herbivoor te functioneren? Ik wil heus niet het doden van dieren stimuleren en snap heel goed de overwegingen van een vegetarier of veganist. Maar het nuttigen van dierlijk product is duizenden jaren
    onderdeel geweest van het menselijk bestaan. Ons systeem heeft zich daarop aangepast en ontwikkeld. Is 100% veganisme dan niet juist onnatuurlijk?

    Het is niet mijn levendoel om al deze vragen betreft voedselopname beantwoord te krijgen. Evenmin is het mijn doel om andere mensen te veranderen. Maar ik ben nog jong en kan nu nog makkelijk mijn gewoontes aanpassen, aangezien ik toch nog een beetje moet leren koken voor mezelf. Dus voor ik vast zal roesten in mijn gebruiken, wil ik wel onderzoeken hoe ik deze vaste gebruiken vorm wil gaan geven. Daarnaast ben ik altijd nog een beetje ‘kinds’ nieuwsgierig en stel ik graag ‘waarom?’ vragen. Dus het zou tof zijn om er eens uitgebreid over te praten met iemand die er veel meer van af weet.

  14. Hoi!

    super handig dit!
    Ik ben sinds november vegetarisch (na de gruwel Earthlings onderandere) en sinds een dikke maand vegan geworden. Nu mag er zeker nog een kilo of 20 vanaf, maar hoe?
    Ik merk dat ik van koolkydraten eten niet afval.

    Wat eten jullie dan zoal op een dag? hebben jullie nog tips? een dieet volgen is hartstikke makkelijk als je een alles eten bent. Maar als Vegan eet je sowieso al veel niet meer!:)

  15. Ik kan me in geen van deze ‘diëten’ echt vinden. Ik eet vegan, met vooral véél groente en fruit, en een kleine portie koolhydraten (alleen bij ontbijt en lunch). Maar ik probeer enorm te letten op mijn inname van eiwitten (hennep proteïne, quinoa, bonen, etc.), maar vooral ook vetten! Vetten zijn heel belangrijk voor een goede hormoonbalans in het lichaam, en nog veel meer redenen. Dus; veel avocado’s, noten, zaden, koudgeperste oliën etc. Als ik jullie lijstje van diëten lees ontbreekt dit echt!

  16. Ik ben 100% vegan voor de dieren. Vandaar dat ik mezelf wel een fastfood vegan kan noemen. Ik vind het mooi dat binnen dit “dieet” voedsel ontstaat waardoor omnivoren ook zien dat er genoeg lekkere alternatieven zijn, zonder dierenleed.

  17. Ik ben echt een combinatie van alles haha. Ik neem heel vaak smoothies mee naar werk en als ik gehaast ben/het druk heb dan is zo’n raw smoothie wel een vervanging van mijn ontbijt/lunch inderdaad. Maar goed ik heb zojuist een veganistische pizza gegeten dus echt raw/low fat is dat niet natuurlijk haha. Heb je in Amsterdam ook vegan pizza’s? Wij hebben hier in het hoge noorden één pizza tentje die adverteert met vegan pizza (2 keuzes) en vegan lasagne. Zo leuk en lekker!

  18. Superleuk en verduidelijkend artikel! Ik eet ook een mix van alles vegan maar dan zonder tarwe en zo weinig mogelijk gerafineerde suikers! Mijn ontbijt: hclf met muesli, sojayoghurt en fruit, tussendoor vooral soep, lunch: raw met zadenpittenboterham, tussendoor vooral noten, fruit, gedroogd fruit, rijstwafels, stukje donkere chocolade, diner: warm hclf. En soms frietjes van de frituur met veganmayo of iets met vegankaas. Lekker veel afwisseling in mijn dieet!

  19. wanneer wordt er eens aandacht besteed aan parfum de luxe luchtvervuiler??
    veel mensen eten gezond maar vervuilen zichzelf en de lucht met synthetische geurtjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *