In november begin je wel te voelen dat de herfst écht gaande is hè? Het is frisser en donkerder en ik begin steeds meer behoefte te krijgen aan lekker warm comfortfood. Ik ben vast niet de enige. Daarom heb ik vijf lekkere herfst recepten voor jullie op een rijtje gezet.
Vegan stoof met ovenfriet
Op gure zaterdagen pak ik graag mijn slowcooker uit het keukenkastje. Fun fact: bij mijn meest recente verhuizing had ik hem bíjna weggedaan, maar ik ben toch heel blij dat ik hem heb gehouden want ik gebruik hem weer regelmatig. Stoofpotjes zijn fantastisch. Je kan er eigenlijk alles bij gooien en het wordt hoe dan ook wel lekker. Een paar magische ingrediënten: laurierbladeren, appelstroop en ontbijtkoek. En natuurlijk eet je hier ovenfriet bij. Geen twijfel over mogelijk. Tot slot beloof ik hierbij plechtig dat ik bij een volgende verhuizing niet meer zal overwegen om de slowcooker weg te doen. It’s a keeper.
Zoete aardappelschotel met boerenkool en kikkererwten
Een lekker snel gerecht voor doordeweeks. Je kunt hier zelfs een eenpansgerecht van maken, waardoor je ook nog eens weinig afwas hebt. Ideaal! Wat is er lekkerder dan verse boerenkool? Ik zag het afgelopen zaterdag op de Oogstmarkt (biologische markt in Rotterdam Noord) liggen en wow, wat een mooie, lekkere groente is dat toch.
Rösti met zuurkool
LOVE rösti. Het is één van mijn favoriete aardappelproducten for sure. En zuurkool vind ik ook geweldig. Dus wat een topcombinatie dit! Ik herinner me terwijl ik dit schrijf dat ik vroeger wel eens bladerdeegpakketjes met zuurkool en een vegaworstje uit de oven maakte. Geserveerd met curry. Heerlijk ook. Oh! en ik maakte ook wel eens dit broodje ‘groen zonder poen’ wat eigenlijk gewoon een broodje gebakken zuurkool met heel veel paprikapoeder was. Wat een hit was dat, in 2014.
Pita’s met oesterzwammenshoarma
Dit is één van mijn favoriete recepten uit mijn kookboek. Dit recept bewijst dat het niet nodig is om dure vleesvervangers te kopen: paddenstoelen will do. Soms mis ik wel eens dat gevoel van dat volgepropte broodje shoarma met lekker veel saus. Nou, dat kan ook gewoon als je vega(n) eet hoor! (stukje lichter verteerbaar ook nog eens, ik zie alleen maar voordelen)
Winterse wraps met zuurkool en portsaus
Mocht je binnenkort eens even lekker willen uitpakken, dan is dit recept een aanrader. Dit recept combineert allerlei hersfst favorieten: paddenstoelen, zuurkool (ja, weer!) en een rijke portsaus. Wel echt een recept om de tijd voor te nemen, dus houd daar even rekening mee in je planning.
Ik hoop je met deze herfst recepten de inspiratie te hebben gegeven om de komende tijd lekker de keuken in te duiken en misschien eens iets nieuws te proberen. Zelf vind ik koken in deze tijd van het jaar ook heel fijn om te doen en ik maak er bewust wat meer tijd voor vrij. Ik hoop dat jij jezelf dat ook gunt. Geniet ervan!