Who made my clothes?

collage

Op 24 april aanstaande is het Fashion Revolution Day. Op deze dag staan we extra stil bij de vraag ‘Who made my clothes?‘ Hoewel dit een vraag is die we onszelf geregeld proberen te stellen,  is 24 april een extra speciale dag. Waarom? Omdat het op deze dag precies 2 jaar geleden is dat de grote kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte. Bij deze verschrikkelijke ramp kwamen meer dan duizend mensen om. Duizend mensen die bezig waren met het maken van onze kleding. Het lijkt ons gepast om hier even bij stil te staan.

Op ons blog proberen we alle aspecten van de groene lifestyle te belichten. We merken dat veel mensen er de voorkeur aangeven om eerst naar hun voedingspatroon te kijken om te bepalen hoe ze daarin groenere keuzes in kunnen maken. Een avondje vegetarisch of vegan eten in de week, dat lukt veel mensen wel. Veel mensen worden flexitariër of misschien uiteindelijk zelfs vegetariër of veganist. Wij vinden het helemaal niet raar dat groener eten een keuze is die mensen als eerste maken – dat deden wij zelf namelijk ook! Pas toen we hier een tijdje mee bezig waren – en we veganistisch aten – gingen we nadenken over andere groene zaken. We bedachten ons dat het gebruik van cosmetica ook wel iets groener mocht. We gingen over op dierproefvrije producten en het liefst ook zo natuurlijk mogelijk. Ook dachten we na over de producten die we gebruiken om ons huis schoon te maken, zorgden we dat we minder afval produceerden en gooiden we geen eten meer weg.

En toen moest het er toch eens van komen: we onderwierpen onze garderobes aan een eerlijke inspectie. Hoe groen was de inhoud van onze kledingkast eigenlijk? Wisten we waar onze kleding vandaan kwam? Hoeveel kleding hadden we nou eigenlijk en als we dan iets nodig hadden, konden we dan een bewustere keuze maken? Was het voor ons mogelijk om eerlijke mode te kopen?

Op de een of andere manier hebben we best wel tegen dit punt opgekeken. Het leek ons eigenlijk behoorlijk ingewikkeld. En wat dacht je van de prijzen? Heb je wel eens gezien hoe duur die eerlijke kleding is?! Dat was onze eerste indruk. Maar nu we een tijdje verder zijn, hebben we een hoop geleerd en ontdekt. We zijn erachter gekomen dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om je garderobe te verduurzamen. Het kan in kleine stapjes.

Het werkt voor ons een beetje hetzelfde als met geen vlees meer eten. Toen wij eenmaal een aantal boeken hadden gelezen en documentaires (zoals Earthlings) hadden gezien, wisten wij: voor ons nooit meer een biefstuk of een kipfiletje. Nu hebben we ook boeken gelezen over eerlijke kleding. We hebben gepraat met mensen die echt verstand van de eerlijke modewereld hebben, we zijn naar lezingen geweest en we hebben documentaires gekeken. Voor ons was het al vrij snel duidelijk: er worden mensen (waaronder heel veel kinderen) ongelooflijk uitgebuit omdat wij zo graag goedkope kleding willen dragen. Dit is gewoon niet goed te praten. Eigenlijk weten we het allemaal, maar op de een of andere manier zijn er nog veel mensen die niet bij dit probleem willen stilstaan.

Nu is het best wel lastig om van de ene dag op de andere je hele garderobe te verduurzamen.  En dat hoeft ook helemaal niet. Je zou een start kunnen maken op Koningsdag, door op de rommelmarkt te gaan zitten met kleding waar je vanaf wilt en te schatjagen naar mooie vintage stukken die een goede aanvulling in jouw kledingkast zouden zijn. Tweedehands kopen is een zeer duurzame oplossing – en misschien ook wel de goedkoopste.

Wij hebben de afgelopen jaren gezocht naar eerlijke mode die bij ons past. Laten we eerlijk zijn: er zijn echt merken waarvan wij denken: “Misschien leuk als we 68 zijn, maar nu nog even niet.” Gelukkig komen er steeds meer moderne en jonge merken en designers bij die snappen dat ook jonge mensen graag een stapje groener willen gaan! Een paar voorbeelden van merken die wij tof vinden en die toch heel duurzaam en eerlijk zijn vind je in de Asos Green Room. Sinds we deze ‘afdeling’ bij Asos hebben ontdekt, is onze liefde voor de webshop (waar we al jaren geregeld kleding bestellen) verdriedubbeld. We kozen een paar duurzame items uit die we mooi vonden en deze zie je in de collage bovenaan dit artikel.

whomadeyourclothes1

Of je nou wel of niet groenere keuzes gaat maken in je garderobe, dat is uiteraard helemaal aan jou. Misschien mogen we je wel motiveren om op 24 april even stil te staan bij de vraag: ‘who made my clothes?’ Weet jij waar jouw kleding vandaan komt? En heb je enig idee wie de mensen zijn die jouw kleren in elkaar zetten? Kun je je een beeld vormen bij de arbeidsomstandigheden in dergelijke fabrieken? Waardeer je de kleding die je hebt en ga je er zorgvuldig mee om?

Fashion Revolution Day is niet zomaar een dag. Het is een dag waarop men hoopt meer transparantie bij de grote kledingmerken te verkrijgen. Door op 24 april een foto van jou met een kledingstuk, met daarbij #whomademyclothes te plaatsen op bijvoorbeeld Twitter of Instagram en in dat bericht jouw favoriete kledingmerk (bijvoorbeeld Zara of Forever21 of een ander merk) te taggen, geef je het merk de kans om een eerlijk antwoord te geven op deze vraag. Fashion Revolution leidde vorig jaar tot een heuse Twitter-storm, en lokte reacties uit van bedrijven, producenten en consumenten wereldwijd. Hoe meer mensen er mee doen, hoe groter het bereik en dus ook het effect! Check voor meer informatie over deze wereldwijde actie fashionrevolution.org.

We hopen dat jullie gaan meedoen! En natuurlijk hopen we bovenal dat je eens wilt nadenken over eerlijke mode en over wie jouw kleding gemaakt heeft. We lezen graag je reactie! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Who made my clothes?

    1. Ah super leuk Arjanne! We zien je tweet wel voorbij komen, de 24e! :)

  1. Ik vind het een heel interessant onderwerp. Ik ga voor mezelf een agendapunt aanmaken zodat ik het niet kan vergeten haha.

  2. Ik hoorde laatst op het nieuws dat de H&M ook bezig is om hun hele productieketen te verduurzamen en om ook de sweatshops aan te pakken. Ben benieuwd!

    1. Klopt! Wat ik ervan heb mee gekregen is dat h&m al veel werkt met duurzaam katoen en gebruikt maakt van recycling! Er wordt ook geprobeerd om zo min mogelijk afval te creëren en de kleding op een duurzame en eerlijke manier te maken. Er zijn strenge controles voor hun leveranciers en de mensen ( absoluut geen kinderen!) die de kleding maken krijgen eerlijk loon naar wat in hun land goed is. Soms kan dat voor ons weinig lijken maar is dat daar juist normaal.

      1. Klopt! toevallig zijn we deze week naar de lancering van de nieuwe Conscious Exclusive collectie van H&M geweest. Die hangt nu in de winkel. Weet je, 100% groen en eerlijk wordt het nooit. Maar wij zijn wel heel blij dat grote merken er aandacht aan besteden en hopen echt dat het ervoor gaat zorgen dat consumenten kritischer worden en aan hun favoriete merken gaan vragen ook duurzamer te gaan produceren. Dat zou al een stap in de goede richting zijn!

  3. Wat een mega-goeie tip deze Green Room afdeling bij ASOS. Voor mij nog steeds wel biefstukjes op tafel (als het even kan wel zo fair mogelijk), maar qua kleding vind ik het zo ongelofelijk ondoorzichtig hoe en waar het gemaakt wordt. Top dat er nu een webshop is die het gemakkelijk maakt om bewust te kiezen. Ik hoop echt dat er meer volgen. Zelf ben ik een enorme fan van Lindex, maar heb eigenlijk geen idee hoe ‘fair’ het is. Ik doe dus ook mee de 24e!

    – X Marloes
    http://www.meetmarloes.com

    1. COOL! We hielden altijd al van Asos, maar sinds ze de green room hebben is het hek van de dam ;)

  4. Ik doe absoluut mee! Afgelopen najaar heb ik de grootste reis van mijn leven mogen maken. Ik ben als één van de zes leerlingen uitgekozen om naar Bangladesh af te reizen! Ik doe nu 3 jaar mee aan Fiets Voor Een Huis. Dit is een organisatie die voor elke €1000 die een persoon bij elkaar brengt een -goed, en stevig- huis realiseert in Bangladesh, in het regenseizoen worden duizenden ‘huizen’ of hutjes, van mensen elk jaar weer weggevaagd. Deze mensen krijgen een lening aangeboden van Fiets Voor Een Huis, omdat ze niet in aanmerking kunnen komen voor een lening van de bank. Na 6 jaar is deze lening afgelost en kan er weer een nieuw gezin blij gemaakt worden! Ik zet me nu voor het derde jaar vol inzet en enthousiasme in voor dit project! Daarom ook, ben ik, als (toen nog) zestienjarige scholier uitgekozen om deze geweldige reis mee te maken. Wat ik in die 10 dagen gezien heb zal me me hele leven bij blijven! Om het verschil te zien die jij maakt met het geld waar jij zo je best voor hebt gedaan, om te zien hoe dankbaar mensen zijn. Om bijna als een beroemdheid door de dorpjes te fietsen en zo huizen en projecten af te gaan. Het hele dorp loopt uit omdat die mensen simpelweg nog nooit een lange, blanke meid met blond haar hebben gezien.
    Naast verschillende huizen, sloppenwijken en andere grote cultuurverschillen hebben we ook projecten bezocht. Zoals het project Girlpower. Hier worden krijgen jonge meiden op school karate les. Om zichzelf te kunnen verdedigen, maar vooral om hun zelfvertrouwen op te krikken. In Bangladesh is het nog de normaalste zaak van de wereld om als meisje op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt te worden.

    Naast al dit zijn we ook bij de brokstukken van Rana Plaza geweest. Ik durf bijna te zeggen dat dit een van de indrukwekkendste dingen is geweest die ik daar heb gezien. Het terrein was gewoon open en tussen de stenen zie je nog lapjes stof liggen, slippertjes en zelfs een haarbandje. Als je dan beseft wat daar gebeurt is…

    Ik vind de Fashion Revolution Day een super initiatief! Ik heb ongetwijfeld kleding in mijn kast hangen die misschien wel uit Bangladesh komen. Het is belangrijk om hier bij stil te staan!

    Sorry voor mijn lange verhaal, het is fijn dat er zoiets is als internet waar je zo makkelijk je verhaal kwijt kunt.
    Heb een fijne dag en geniet van het weekend! Liefs :-)

    1. Daar hoef je absoluut geen sorry voor te zeggen Rozemarijn! Dankjewel voor je prachtige verhaal. Daar kan iedereen iets van leren!

  5. Ik schreef onlangs ook wat over mijn dilemma hierover. Ik vind het ontzettend moeilijk om in een twee drie mijn kleerkast te verduurzamen en ondertussen stel ik het kopen van nieuwe kleren al bijna acht maanden uit. Ja, werkelijk, acht maanden (bij mij een record weet je). En dat puur en alleen omdat ik dringend eens op zoek moet gaan naar die winkels met tweedehandskleren en duurzame kleren.

    En eigenlijk hebben jullie me nu een stukje wijzer gemaakt: tweedehandskleren zijn uiterst duurzaam, maar daar had ik nog niet bij stil gestaan. Ze zijn dan wel ook ooit onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt, maar het is wel een pak beter voor het milieu!

    1. Gewoon een tijdje geen kleding kopen is ook absoluut een heel goed idee!

  6. Goed dat jullie hier ook over schrijven! Als textielstudent ben ik mij bijzonder bewust van de invloed die textiel (helaas, maar heel erg waar) op verschillende negatieve manieren heeft op de wereld. Dat begint bij de arbeiders die uitgebuit worden maar ook de productie zelf is weinig ‘koosjer’; denk maar aan hoe onze kleding die mooie rijke kleuren krijgt die je 200x kan wassen. Of hoeveel water er nodig is voor een vierkante meter katoen (google-en waard, je schrikt je een hoedje, beloofd). Ik lees in de comments dat H&M bezig is met groen worden: klopt, het initiatief is er maar geloof mij, fast fashion kan niet groen zijn. Zo lang wij het normaal vinden dat er elke donderdag een nieuwe collectie hangt met prijzen tussen de 5 en 50 euro gaat H&M niet groen KUNNEN zijn. Die wou ik even kwijt haha :) Ze hebben trouwens wel een interessant project waarbij je zakken kleding kunt inwisselen voor kortingsbonnen (15 of 20% dacht ik), dus als je dan toch je kast opruimt breng je tassen met kapotte textiel daarheen: zij recyclen het in nieuwe textiel! En als je dan toch graag bij H&M koopt (heus, ik maak mij er ook schuldig aan) krijg je nog een klein beetje korting ook :)

    1. Wat een fijne reactie Annelien, dankjewel. Echt een nuttige toevoeging! Ben je van plan om later zelf ook kleding te gaan ontwerpen met duurzame materialen?

      1. ik word niet opgeleid tot ontwerpster haha, maar tot ‘ingenieur textielkunde’. Zelf hoop ik hiermee marketing en communicatie te gaan doen voor groene merken/webshops! :)

    2. wauw, ik heb het gegoogeld.. daar kan mijn dopper niet veel meer aan goed maken :(

      1. Best wel heftig he? Maar we kunnen er iets aan doen!!

  7. Die twitter-actie zou wel eens interessante resultaten kunnen opleveren. Ik hoop dat de media op deze actie springt en er eens een aantal journalisten interessante series maken over duurzame kledij. Vaak worden de problemen wel aangekaart, maar niet de oplossingen.
    Jullie schreven dat er een aantal goede boeken te vinden zijn over duurzame kleding, staan die ergens op jullie blog vermeld?

    Groetjes

    1. Het nummer 1 Nederlands boek over duurzame mode is wat ons betreft ‘Talking Dress’ van Marieke Eyskoot. Ken je die al? (http://www.degroenemeisjes.nl/talking-dress) Ook het boek Naked Fashion van Saffia Minney (oprichtster van fair trade merk People Tree) is erg interessant. People Tree geeft ook elke maand (volgens mij) een online magazine uit met verhalen van de makers etc. Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)

      1. Bedankt! Ik heb over dit onderwerp nog geen boeken gelezen, nu heb ik een startpunt. Eens bekijken of ik het digitaal of in de bib kan verkrijgen.
        Groetjes

  8. Ja ik ga mee doen! Ik probeer de laatste tijd zoveel mogelijk tweedehands te kopen, het is bijna een hobby geworden. Maar toen ik een shirt bij h&m zag hangen waar ik al ontzettend lang naar zocht maar nergens kon vinden heb ik hem toch gekocht. Ik denk dat ik met dit shirt op de foto ga!

    1. Wat een leuke reactie! Wij vinden het niet meer dan logisch hoor, dat je soms toch gewoon een shirt bij bijvoorbeeld H&M koopt. Ik ontkom daar ook niet altijd aan, zeker omdat ‘eerlijke merken’ niet alles in mijn maat (46) hebben. En sommige basics zijn moeilijk tweedehands te vinden. Het gaat er, vinden wij, om dat je er bewust bij stil staat en er moeite voor wilt doen. Dat is gewoon al top!

  9. Goed stukje! Voor de bewuste kopers in Friesland, wil ik even wijzen op een nieuw winkel/project in Franeker: Escape the System. Eerlijke kleding, 100% gemaakt in Nederland. Je kunt de modellen laten uitvoeren in een ecologische stof naar keuze. Ik heb geen aandelen, maar ben wel enthousiast!
    http://escapethesystem.nl/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *