Winters ontbijt

De kerstdagen waren heerlijk, het eten ook. Nu maar weer terug naar ‘normaal.’ Ik maakte een stevig winters ontbijtje. En ik maakte teveel, dus ik at het nog een keer als lunch. Absoluut geen straf, want het was erg lekker en ook nog eens heel gezond!

Wat je nodig hebt voor mijn variant van een winterse havermout: 

* een kopje havermout (dit is overigens echt een extreem goedkoop product)
* amandelmelk (of soyamelk, rijstmelk, havermelk, noem maar op,) zoveel dat de havermout ‘onder water’ staat
* speculaaskruiden
* gedroogde cranberries
* banaan
* maplesyrup (mag ook rijststroop zijn, of dadelstroop bijvoorbeeld)

Hoe je het maakt:

* Doe de havermout, melk, speculaaskruiden en cranberries in een pan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roer goed!
* Als het lekker warm is en de havermout voldoende vocht heeft opgenomen schep je het geheel in een kom
* Snijd een banaan in plakjes en verdeel over de havermout
* Strooi er nog wat speculaaskruiden en gedroogde cranberries overheen
* En dan, als finishing touch en pure luxe: some maple syrup om het lekker zoet te maken!

Hoeveel je precies van alles nodig hebt? Gewoon een beetje op gevoel. Het is maar net hoe jij het lekker vindt. Je kan overigens eindeloos variëren; met fruit, noten, gedroogd fruit zoals dadels, vijgen en abrikozen, kokos, vanille aroma, rozijnen… noem maar op!

Eet jij wel eens havermout? En wat is jouw favoriete ‘mix’?

Liefs,

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Winters ontbijt

  1. Havermout!! Jammie. Lekkere combinatie dit. Zelf heb ik ‘t nog nooit met gedroogde cranberries gegeten, dat ga ik eens proberen. Ik eet het vaak met banaan, kaneel en wat agavesiroop en chiazaadjes. Goed begin van de dag.
    (er staat volgens mij een foutje in de tekst, de havermout, melk etc in een map doen?)

    1. haha! goed dat je het zegt! volgens mij zat ik een beetje met een opruim-projectje in mijn hoofd. Dank! ;)

  2. Een van mijn favo ontbijtjes!
    Ik ben alleen een beetje banaan ‘moe’
    Ik gebruik af en toe kiwi maar die zijn niet helemaal in het seizoen…
    Welk ander fruit is lekker deze tijd?

  3. Klinkt goed! Havermoutpap is m’n favoriete ontbijt, maakt niet uit of het zomer of winter is. Ik maak het zelf meestal met sojamelk, appel, rozijnen, kaneel en dan nog iets van chiazaadjes/lijnzaad.
    Ik had laatst ook een soort peanutbutter & jelly variant gemaakt, ook lekker! Pindakaas met de pap meegekookt en er daarna een flinke lepel aardbeienjam en wat verse aardbeien in gegooid. Mmm.

    1. mmm lekker! ik maak ook graag overnight-oats. De koude variant zeg maar, ook met pindakaas en jam. Heerlijk!

  4. Echt veel havermout eet ik niet. Als ik het gebruik gooi ik vaak een handje door mijn groene shakes. Worden ze net wat voedzamer van.

    1. ohja! dat doe ik ook wel eens! lekker he? Of ik maak er een ontbijtshake mee, van soyamelk (of andere vegan melk), banaan, cacao en havermout. Heerlijk ook! Verder bak ik ook wel eens koekjes of muffins met havermout… eigenlijk gebruik ik het praktisch iedere dag.

  5. Ik eet sinds kort elke dag havermout met sojamelk als ontbijt :) Af en toe doe ik er banaan bij, maar ik vind het zo al lekker genoeg (en de laatste tijd ben ik ook een beetje banaan ‘moe’).

    1. Ja, dat herken ik wel hoor. Ik heb ook periodes dat ik even geen banaan hoef te eten. Maar je kan het ook lekker maken met allerlei andere soorten fruit, gelukkig :) Zelf vind ik het zonder iets van fruit een beetje saai. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk!

  6. Jummy, ziet er heerlijk uit!
    Ik maak ook vaak papjes met cranberry’s, maar dan niet met havermout want ik mag geen gluten ;)
    Dit vult vast goed :)

    1. Oh wat jammer! Eet je dan boekweitpap? of kamut ofzo? :)

    2. Wij eten glutenvrije havermout van Semper, die hebben ze bij Ekoplaza. Hier is de favoriete mix: havermout, half sojamelk/half rijstmelk, wat rozijntjes, en dan gemberpoeder, kardemompoeder en kaneel!!

  7. Deze versie klinkt heerlijk. Meestal eet ik het met appel en kaneel, of koud met banaan en kaneel.

  8. Ik kookte vroeger voor mijn peuter met spijsverteringsproblemen op aanraden van een homeopatisch dietiste pap van rijstevlokken. Dat is nog lekkerder/volwaardiger dan pap van rijstebloem maar toch heel licht verteerbaar. (ik kon er zelf niet van afblijven, smaakt heel goed)

    1. wat een goede tip! dankjewel. En waar kan je die rijstevlokken kopen?

  9. Mmmm ik ook vaak haver als ontbijt!
    Ik kook het altijd in water, vaak met appel/goji bessen/ kaneel en ik doe er ook altijd wat lijnzaad door heen!
    Met granaatappel is het ook errruuuug lekker :)…
    Ga deze ook zeker een keer proberen!

    1. Ik was me altijd aan het afvragen of het lekker zou smaken gekookt in water. Na jouw bericht ga ik het zeker eens proberen.

  10. Mmm goed recept. Mijn ontbijt is me heilig! Kan niet blijer worden dan van een kom brinta (met bio soyamelk)in de ochtend… sinds kort heb ik ‘lynolax’ ontdekt. Van de natuurvoedingswinkel, dat is gebroken lijnzaad met granenmix en meer. Vanmorgen deed ik wat minder brinta erin en twee eetlepels lynolax erbij. Beetje lijnzaadolie, handje rozijnen, snufje kaneel. Zat er net van te genieten en toen las ik jullie blog :) toevallig??

    1. wat grappig! klinkt erg lekker ook. Dankjewel voor je tips! Ik ben een enorme ontbijtfreak, dus ik ben altijd opzoek naar nieuwe dingen :)

  11. Jammie! Ik eet elke morgen havermout en zou het ook geen straf vinden om nog over te hebben voor de lunch. :-) Mijn favoriet is havermout gekookt in kokosmelk met een topping van pittenmix, cranberries en gedroogde abrikozen.

    1. mmmm in kokosmelk! heerlijk! (ook lekker met cacao erdoor!)

  12. Havermout met soja melk of geiten melk, geraspte kokos en stukjes (ontpitte) dadels is op dit moment mijn favoriet! Wat een boel inspiratie lees ik toch!
    Zijn rijstevlokken eigenlijk net zo rijk aan vitaminen en mineralen? Ik heb het opgezocht maar kon het niet vinden.
    Groetjes, Filiz

  13. Heerlijke recepten. Die speculaaskruiden maken het echt superlekker!Ben uberhaupt een havermout fan. Probeer altijd weer verschillende te combineren zodat het niet gaat vervelen. ZO gaat er de laatste weken altijd zomerfruit van de AH door mijn pap ;) en tevens koop ik voor naar mijn werk regelmatig de Quickstart havermoutpap, die ook heerlijk koud te eten is. Dank voor je recepten iig. Groetjes Lieve

  14. Ik eet ook elke ochtend havermoutpap. Kook heel minimaal, totdat het eventjes kookt 3 eetlepels havermout van de supermarkt in ongeveer 250 tot 300ml water. Dan een amandel en walnoot in een kommetje snipperen, ik wissel noten ook wel eens voor een andere soort, 1eetlepel met gemengde zonnebloem-, pompoen-, en pijnboompitten erbij. De pijnboompitten ziijn heel sporadisch vertegenwoordigd omdat ze zo duur zijn, 1eetlepel lechitine, 1eetepel lijnzaadolie, 1dessertlepel cranberrymoes zonder suiker tegen mijn chronische blaasontsteking,zelfgemaakt.fruit wat er in huis is zoals, banaan, peer, bosbessen uit de diepvries wel of niet afgekoeld, druiven, nectarines, mandarijn, sinaasappel etc. Meestal 1tot 3 stuks. Daarboveop nog 250 gram biogarde yoghurt. Moet nog gaan switchen naar plantaardige zuivel. Is voor mij nog moeilijk want ik eet deze al tientallen jaren . Daarna door elkaar roeren. Er is voor mij niets heerlijkers om de dag mee te beginnen. Door het fruit heb je ook helemaal geen suiker nodig.

  15. ik eet heel graag havermout, zelf ben ik gek op de warme variant die ik na het koken nog wel even na laat wellen overigens…Ik rooster wat zonnebloempitten, pompoenpitten en wat cocosvlokken en strooi die eroverheen. Dan nog wat tahin eroverheen en wat ahornsiroop…jummie. Een feestje en goed vullend.
    Wanneer je geen gluten mag of kan eten, kan je wel havermout eten hoor. Vraag in de natuurwinkel even goed of de havermout glutenvrij is…hoef je niks te missen..

  16. Hoi! Ik lees hier de tip om cacao te gebruiken bij havermout met kokosmelk. Hoeveel gebruik je dan? En wat doe je er dan nog meer door?

    Hopelijk leest iemand dit nog, ondanks dat dit al een oude post is :) ik wil binnenkort eens een poging wagen met havermout, ben een absolute beginner!

    1. Hi Ditte,

      Het hangt er vanaf of je gewone cacao of rauwe cacao gebruikt. Rauwe is namelijk veel sterker. Bij gewone zou ik zeggen: 1 eetlepel, bij rauwe: een halve.

      Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *