Sinds kort geef ik les in het vak ‘Vitaal Burgerschap.’ Dat is nieuw, ik kende het ook nog niet. Het blijkt een enorm tof vak te zijn, want we behandelen iedere week een maatschappelijk thema. Zoals: voeding, discriminatie, seksualiteit en mensenrechten. Maar wat ik niet had zien aankomen, was dat er ook een les over ‘het milieu’ tussen zou zitten. Van tevoren dacht ik eventjes: oké, hoe ga ik dit interessant maken voor mijn leerlingen? Maar mijn zorg bleek nergens voor nodig. Nadat we eerst wat bleven hangen op het niveau van ‘je moet niet iedere keer een nieuw flesje water kopen, maar één goede fles hergebruiken’, keken we al gauw verder. Hoe ziet de aarde er over honderd jaar uit? Werken we de hele boel niet naar de knoppen? Op wat voor aarde zullen onze kinderen en kleinkinderen leven? Hoe zal het milieu er tegen die tijd aan toe zijn?
We praatten over oplossingen voor de toekomst: verhuizen naar andere planeten, auto’s die rijden op frituurvet of woonboten die helemaal uit zonnepanelen opgebouwd worden. Onderweg naar huis, vanuit Haarlem naar Amsterdam, denk ik: ooit wil ik zo’n echt ‘eco-huisje.’ Je weet wel, met een moestuintje en een dak vol met zonnepanelen. En achterin de tuin een regenton. Lekker zelfvoorzienend. En laten we eerlijk zijn: die kant móeten we ook wel op met z’n allen, want het houdt natuurlijk een keertje op. De fossiele brandstoffen raken op en ze zijn enorm vervuilend, dus het wordt tijd om onze energie ergens anders vandaan te halen. Het schijnt dat de zon in staat is om ons nog miljarden jaren van schone, gratis energie te voorzien, dus waarom zouden we daar géén gebruik van maken?
Ik dacht eigenlijk met mijn groene-stroom-abonnementje al heel goed bezig te zijn. Maar het kan nog veel groener – zal je altijd zien. Het is namelijk zo dat groene energie nog niet altijd gegarandeerd écht groen is. In mijn onderzoek naar zonne-energie – en zonne-energie is altijd 100% groen – kwam ik in contact met Zelfstroom, een echt nieuwe duurzame energieleverancier. Zelfstroom wil Nederland stimuleren om juist nú te beginnen met het opwekken van eigen energie met de zon. Om dat mogelijk te maken, verlaagt Zelfstroom de eventuele drempels bij het aanschaffen van zonnepanelen. Door gebruik te maken van Zelfstroom bespaar je niet alleen op je eigen energierekening, je helpt Nederland ook om steeds duurzamer te worden!
De panelen van Zelfstroom zijn van de allerbeste kwaliteit en design en geven 10 jaar gegarandeerde maandelijkse opbrengst. Is je opbrengst minder, dan wordt het verschil in euro’s op je rekening gestort. Maar hoe weet je dan hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel je gebruikt? Dat kan je allemaal online bijhouden. Ideaal dus! Ga je verhuizen? Dan neem je de zonnepanelen gewoon mee, want ze gaan tot 35 jaar mee. Sterker nog, Zelfstroom heeft een speciale verhuisservice, dus ze helpen je hier gewoon bij. Tegenwoordig blijven maar weinig mensen 35 jaar op dezelfde plek wonen, dus daar is over nagedacht.Wil je tussentijds omruilen naar de nieuwste soort zonnepanelen? Dan ruil je ze gewoon in via Zelfstroom – doen ze niet moeilijk over. Ben je er nog niet aan toe om zelf te investeren in zonnepanelen? Dan kan je via Zelfstroom ook zonnepanelen huren.
Maar stel: je hebt geen eigen dak. Zoals ik, op mijn etage in Amsterdam. Dat betekent niet dat ik geen gebruik kan maken van Zelfstroom. Ik kan namelijk kiezen voor crowdfunding en met een investering van €250. Op deze manier kan ik Zelfstroom helpen om te zorgen dat veel mensen gebruik gaan maken van zonne-energie. Want met mijn investering kan iemand anders die wel een eigen dak heeft, zonnepanelen huren bij Zelfstroom. In ruil voor mijn investering krijg ik 4% rente op het bedrag dat ik heb ingelegd en ontvang ik 10 jaar lang groene stroom en gas tegen kostprijs. Kortom: zo zorgen we samen voor een betere wereld, is er een voordeel voor Zelfstroom, voor iemand anders en voor mezelf. Dat maakt bijdragen aan een groenere wereld wel heel aantrekkelijk!
Wat mij aanspreekt aan Zelfstroom is het feit dat de organisatie flexibel werkt. Kopen, huren of investeren. Verhuizen, inruilen – allemaal geen probleem. Op deze manier maakt Zelfstroom duurzaamheid wel heel aantrekkelijk én makkelijk. Wil je meer weten over Zelfstroom? Ze hebben een hele handige bespaarscan waarmee je snel kunt zien of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn en wat je besparing is! Ook kun je meteen een gratis offerte aanvragen. Extra leuk: deze maand (nog tot en met 30 november) krijg je het eerste zonnepaneel gratis.
Misschien wil je eerst dit filmpje bekijken, waarin in anderhalve minuut alles nog eens heel duidelijk wordt uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=FPcgZB9nDDY
Kan je het filmpje niet bekijken? Check dan de homepage van Zelfstroom voor het filmpje.
Er ging een wereld voor me open. Het blijkt dat ik eigenlijk nog veel te weinig weet over dit onderwerp. Hoe doen jullie het, als het over dit onderwerp gaat? Is jouw energie grijs of groen? Wie van jullie heeft er zonnepanelen? Of wie denkt erover na om panelen te gaan aanschaffen of huren? Ik ben heel erg benieuwd, dus ik lees het graag bij de comments hieronder.
– Dit is een gesponsorde post. Lees onze disclaimer voor meer info –
Wat super gaaf dat dit kan. & ik zou heel graag Vitaal Burgerschap bij je volgen :D.
Het klinkt als een interessant vak dat je geeft, Merel!
Mijn VVE heeft jaren geleden al zonnepanelen aangeschaft, samen met een hoop andere flatgebouwen/VVE’s in de buurt. Die shinen dus flink op onze daken! Daardoor heeft de energiemaatschappij uit deze advertentie geen zin voor mij persoonlijk, maar ik vind het een fantastisch initiatief. Ik ben naar aanleiding van een eerder artikel op de groene meisjes wel overgestapt van Eneco naar Greenchoice. Dat artikel ging over een soort vergelijkingssite of app, ik weet niet meer precies, waarop je kon zien hoe duurzaam bedrijven waren. Heel interessant initiatief, alleen jammer dat ik het niet meer kan terugvinden.
Maaike, waarschijnlijk bedoel je rankabrand?
Wat een interessant vak inderdaad! Wat goed om hierover met scholieren in gesprek te gaan.
Je schrijft ook over eco-huisje, dat doet me denken aan Earthships! Kennen jullie dat? Ook wel aardehuizen genoemd. Dicht bij zwolle bestaat al een wijk met die huizen. In Zeist zijn er ook een aantal mensen mee bezig om het op te zetten. Supergaaf!
Wat interessant om te lezen zeg! Wij hebben zelf zonnepalen en waren destijds de eerste in onze woonplaats, maar ik weet eigenlijk verder weinig over dit onderwerp.
Xo
Wow, great! Dit kan ik ook in mijn eindwerk verwerken!
Mooi idee! Maar wat nou als je die panelen koopt, of geld investeert, en je verhuist binnen 10 jaar naar het buitenland? Helpen ze dan je zonnepanelen meeverhuizen over de grens? En is je investering ook elders geldig of krijg je dan je rente uitgekeerd en de rest van het bedrag terug?
Hoi Merel en Jamie, ik werk bij http://www.solease.nl en wij verhuren ook zonnepanelen. Het is goed dat dit soort initieven er zijn omdat het meer mensen kan helpen om over te stappen op echt groene stroom. Je hoeft niets te regelen, niet te investeren, krijgt je eigen zonnestroom en je houdt nog geld over ook. Hopelijk kunnen we met zijn allen nog meer mensen aan de schone stroom helpen!