Eten jullie ook zo graag falafel? Wij wel! Maar heel soms verveelt de smaak ons een beetje. Gelukkig hebben we nu een geweldig recept voor zoete aardappel falafel gevonden en wow, wat is dít lekker! Ook al maak je met dit recept zo’n 24 falafelballetjes, je baalt echt stevig als ze op zijn. It’s SO good!
Zelf falafel maken is heel erg eenvoudig, het is vooral een kwestie van zorgen dat alle ingrediënten klaar staan. Deze zoete aardappel falafel is íets meer werk dan ‘gewone’ falafel, omdat je de zoete aardappels eerst even met koken of in de oven moet poffen. Maar als je daarmee klaar bent, en je mixt alle kruiden door elkaar, dan is het ook zo klaar. Daarbij komt dat je huis heel lekker gaat ruiken en deze zoete aardappel falafels zó lekker zijn dat je het er graag voor over hebt. Geloof ons maar ;)
Het originele recept hebben we gevonden op het blog FatFreeVegan.
Wat heb je nodig?
1/2 eetlepel gebroken lijnzaad
2 eetlepels water
2 medium grote zoete aardappels (ongeveer 500 gram bij elkaar)
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
2 teentjes knoflook
1/4 theelepel cayennepeper
eventueel zout naar smaak (wij hebben geen zout gebruikt en dat was ook erg lekker)
flinke hand verse peterselie
sap van 1 citroen
1 cup (90 gram) kikkererwtenmeel
1/2 theelepel bakpoeder
sesamzaad
Wat ga je doen?
1. Mix in een kommetje lijnzaad met het water en zet apart.
2. Schil de zoete aardappels en kook ze. Of doe de zoete aardappels mét schil in de oven voor 45 minuten op 210 graden.
3. Pureer de gekookte zoete aardappels. Of: haal de schil van de aardappels uit de oven eraf en pureer.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
5. Mix lijnzaad(met water,) zoete aardappel, komijn, koriander, cayennepeper, zout, peterselie en citroensap in een kom.
6. Pers de teentjes knoflook uit en doe deze ook bij de mix.
7. Mix het kikkererwtenmeel met het bakpoeder.
8 .Voeg steeds een beetje kikkererwtenmeel bij de aardappelmix en schep rustig door met een lepel.
9. Het wordt een behoorlijk dik en stevig beslag – en dat is ook de bedoeling.
10. Bedek een bakplaat met bakpapier.
11. Maak ongeveer 24 kleine balletjes en leg op het bakpapier. Besprenkel met sesamzaad.
12. Bak de zoete aardappel falafels in de oven voor zo’n 20-25 minuten. (houd je oven goed in de gaten om aanbranden te voorkomen)
13. Serveer de falafel bijvoorbeeld in een wrap met groenten en een sausje van tahin, water en citroensap.
We zijn heel benieuwd wie van jullie deze zoete aardappel falafel gaat proberen. We horen het natuurlijk heel graag van je. Je kunt een berichtje achterlaten bij de comments onder dit artikel, of tag ons op Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes.) Alvast bedankt en veel kookplezier!
Stiekem lijkt zoete aardappel falafel me nog lekkerder dan gewone van kikkererwten, dus deze ga ik echt binnenkort maken!
Ik ken falafel niet, maar dit ziet er heerrrlijk uit!
Ziet er heerlijk uit ! En ik hou heel erg van falafel én van zoete aardappel, dus dit móet ik een keer proberen :)
Ooh, dit kan niet anders dan super lekker zijn! Die wil k echt wel eens proberen!
Oh dat klinkt wel echt heel lekker, dit moet ik toch eens proberen!
Dit klinkt echt heel erg lekker. Ik ben dol op falafel! Waar haal je eigenlijk kikkererwtenmeel?
Kun je halen bij een natuurwinkel, of bij een multiculti toko.
Looks myumm! Dit ga ik maken vandaag!
Ja, deze lijkt me ook heel lekker! Susan van Fatfree Vegan heeft wel vaker toffe receptjes he! ik maakte al een zoeteaardappelburger maar nog geen falafel en ik experimenteer graag met besan (kikkererwtenmeel). hebben jullie al eens een omelet ervan gemaakt? ik wel, en de smaak was goed maar het estetische aspect ontbrak nog wat :) PS Selma: vind je in de betere supermarkt, en zeker in de toko, of elke indische of exotische winkel, het heet ook ‘besan’, ‘garbanzomeel’ of ‘gram flour’!
Mmm zoete aardappel is zo lekker..dit gerecht kan dus niet fout gaan :-) Ik ga ervoor!
Wow, dit lijkt mij veel lekkerder dan de normale falafel. Die vind ik nooit zo lekker omdat het altijd zo droog smaakt..
Deze zijn inderdaad lekker smeuïg!
Lieve groene meisjes,
Wat een heerlijk receptje weer! Vraagje.. kan je kikkererwtenmeel ook ergens kopen? Mijn blender wordt er niet zo blij van als ik die keiharde kogeltjes weer in de blender gooi.
Ik ben benieuwd:)
Zeker! Bij de toko of natuurwinkel (zoals Ekoplaza)
Ziet er heerlijk uit! Falafel vind ik echt de lekkerste vleesvervanger, maar deze variatie ziet er nog beter uit! Mooie foto’s!
Dit ziet er zo lekker uit! Ik ben eigenlijk helemaal geen zoete aardappel fan..maar misschien dat ik dit toch wel uit ga proberen..
Yum, ik ben geen fan van zoete aardappel maar dit lijkt me heerlijk!
Op het to do lijstje!
yummy these look delicious :)
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/
Oeh, die móet ik binnenkort maken! Thanks groene meisjes! :D
[…] Tsja, dat lees je natuurlijk in het recept! Een ander erg goed gelezen recept kwam maandag online: zoete aardappel falafel. Oh boy, het wordt de hoogste tijd dat wij dit recept weer gaan maken, wat was dít lekker. We […]
Echt weer n toprecept! Ben van plan volgende week met mn verjaardag verschillende soorten falafel te maken (dus zoete aardappel en kikkererwten) met salade, pita’s, tahindressing en zelfgemaakte hummus. Ik had deze variant gister gemaakt in de oven en vandaag in de pan en moet zeggen dat ik m in de pan veel lekkerder vond! Veel minder droog. Maar misschien had ik t te lang in de oven gedaan dat kan ook. Via deze weg nog een keer dank voor alle lekkere recepten, ik kook er veel en graag van! Liefs
Zoete-aardappelfalafel is één woord, niet drie. Ik ga het nu maken, ben benieuwd. X Bert
[…] ik heb deze week nogal veel gekookt voor vrienden en mijn koelkast zit nog vol restjes (o.a. dit, dit en dit). Tussen haakjes: de reden voor die restjes is dat ik steeds reuzenporties had gemaakt, niet […]
Tip: je kan zoeten (en gewone) aardappels ook heel makkelijk poffen in de microgolf. Iets minder lekker dan indien je ze in de oven klaarmaakt, maar voor dit recept maakt dat niet zo veel uit, denk ik zo.
Gewoon een paar gaatjes in de schil prikken, niet vergeten tenzij je fan bent van keukenontploffingen. Naargelang de grootte een paar minuutjes op volle sterkte, omdraaien en opnieuw opzetten. Sneller (en energiezuiniger gok ik) dan in de oven.
Misschien energiezuiniger, maar we horen toch wel veel geluiden over dat de magnetron (microgolf) erg ongezond kan zijn…
Ja, geluiden… Maar van welke geluidsinstallatie komen ze? ;-)
Er gaan zoveel geruchten rond over gezondheid, en dat de microgolfoven schadelijk zou zijn is er een van. Er is nochtans al jarenlang veelvuldig en zeer grondig onderzoek naar gedaan. Geen enkele gereputeerde bron kan schade vinden voor de gezondheid bij het gebruik van de microgolf.
Je doet er natuurlijk mee wet je zelf wilt :)
Ik vind het persoonlijk wel spijtig dat de mictrogolf zo een slechte naam heeft. Dat verdient ie niet…
http://www.test-aankoop.be/huishoudelektro/magnetrons/dossier/magnetronovens-feiten-en-fabels
Ik wikkel er altijd nog een nat en uitgeknepen keukenpapieertje om heen om uitdroging te voorkomen :)
Wilde de falafelballetjes maken voor de kerstborrel op mn werk vanmiddag. Helaas zijn ze gisteravond niet goed uit de oven gekomen.. Ik vrees dat ik teveel citroensap heb gebruikt, dit overheersde in de smaak en het deeg werd van binnen niet gaar. Jammer!!
ah wat jammer! en ja, dat zou heel goed aan het citroensap kunnen liggen – qua smaak te overheersend, maar ook teveel vocht misschien. Helaas!
Falafal kan je ook heel goed van bruine bonen maken ipv kikkererwten
voor de nodige variatie.
[…] in een knapperig soort omeletje te veranderen als je er pannenkoeken van bakt (en nog veel andere trucjes). Het minder leuke is dat het rauw vréselijk smaakt en je dus even vertrouwen moet hebben in je […]
Deze ga ik zeker een keer proberen. Ziet er echt heerlijk uit!
Vandaag gemaakt en het was een succes! Bedankt voor het recept. Dit ga ik vaker maken :-)
Goed om te horen!
[…] je dat je in plaats van van kikkererwten, ook prima van aardappel falafel kunt maken? En lekker dat het is! Ik vind het persoonlijk nog lekkerder dan de originele falafel, […]
[…] zoete aardappel falafel van de Groene Meisjes was superlekker maar smaakte niet naar falafel, de pistachio falafel van […]
[…] Vrijdag: Frietjes met zoete aardappelfalafel […]
[…] Falafel uit de oven. Echt zo’n prima projectje voor een avond dat je iets meer tijd hebt: zelf falafel maken. Dit is ZO. LEKKER. Deze falafel maakte Jamie van kikkererwten, wat traditioneel gezien ook het geval is, maar je kunt ook heerlijke falafel maken van zoete aardappel. […]
Wat voor sausje past hier nog meer bij? Meestal maak ik knoflooksaus bij mijn falafel, zou dat hier ook bij passen?
[…] Ik dacht altijd dat falafel maken moeilijk was, maar dat valt dus reuze mee. Als je in staat bent om een aantal ingrediënten in een keukenmachine te gooien, dan ben je ook in staat om falafel balletjes te maken. Ik gebruikte voor bovenstaande foto dit recept van 24Kitchen met een paar aanpassingen. In plaats van frituren, bakte ik de balletjes in een pan. Dan worden ze iets minder knapperig, maar alsnog heel erg lekker (en veel minder vet). Ook serveerde ik het gerecht niet met pitabroodjes en yoghurt, maar te een salade en gebakken zoete aardappel. Tips voor de lekkerste falafel kun je hier lezen. Nog meer falafel recepten nodig? Probeer dan ook eens zoete aardappel falafel van de Groene Meisjes. […]
[…] bent in de keuken, kun je vleesvervangers ook heel goed zelf maken, bijvoorbeeld vega-burgers of falafel. Dan weet je precies wat er in zit en kun je ze helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Maak een […]
Kan je deze ook koud eten? Wij hebben donderdag een feestje waar iedereen een hapje moet meebrengen. Iets warms maken of daar opwarmen is geen optie…