Nieuwsbericht van 23 juni 2013, via www.hartvannederland.nl
De zomervakantie is de tijd dat de asielen en opvanghuizen voor dieren op scherp staan. En niet alleen dat, ze zitten ook bomvol. Zoveel mensen bedenken in de zomer opeens dat ze eigenlijk toch geen tijd hebben voor hun huisdier en helaas kiezen veel mensen er dan voor om hun huisdier de deur uit te zetten. Natuurlijk klinkt het enorm schattig: een overload aan kittens in het asiel op dit moment. Je kan momenteel elke kleur en soort kiezen die je maar wilt. Maar ondertussen weten we dat dit komt doordat er mensen voor kiezen om een zwangere moederpoes op straat te zetten, omdat het toch wel lastig is in verband met de vakantieplannen. Wij worden daar echt enorm verdrietig van!
Nu willen we absoluut geen verdrietig bericht van deze blogpost maken. Waar we vandaag eens aandacht aan willen besteden is: waar moet je aan denken als je een huisdier in huis besluit te nemen?
1. Bedenk of je voldoende ruimte hebt voor een huisdier. Een dier moet kunnen bewegen in huis. Een poes wil ergens op kunnen liggen, wil achter een speeltje aan kunnen rennen. De kattenbak moet ergens een plekje krijgen, de krabpaal ook. Stel dat je besluit een hond in huis te halen. Superleuk, maar kan hij of zij makkelijk naar buiten? Heb je een tuintje? Of moet je vijf trappen af met een mega hond onder je arm voordat je buiten bent? Een beetje overdreven misschien, maar wel iets om over na te denken. Immers, je hond moet toch meerdere keren per dag naar buiten.
2. Bedenk of je de kosten die een huisdier met zich meebrengen kan opbrengen. Nu hoeft het hebben van een huisdier helemaal niet enorm duur te zijn, maar gratis is het natuurlijk nooit. Wij hebben twee katten. Dat betekent voer voor twee, kattenbakgrind, vlooiendruppels, inentingen, controles bij de dierenarts…enzovoorts. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je lievelingsbeestje, maar dat betekent wel dat ongemerkt de kosten toch best wel oplopen en daar moet je van tevoren rekening mee houden!
3. Denk na over de redenen waarom je een huisdier besluit te adopteren. Heel vaak hoor je verhalen over mensen die voor hun kinderen een konijn in huis halen, om dan vervolgens al snel te concluderen dat een kind niet voor het konijn gaat zorgen. Dat had je misschien een beetje kunnen bedenken van tevoren. Neem alleen een huisdier in huis als jij en al je huisgenoten/familieleden het willen en het er mee eens zijn. Maak goede afspraken van tevoren, ook heel belangrijk.
4. Misschien wel het allerbelangrijkste: bedenk of je genoeg tijd hebt voor een huisdier. Stel dat je besluit een hond te adopteren uit het asiel. Honden kunnen niet heel lang alleen zijn en moeten worden uitgelaten. Als je daar écht helemaal geen tijd voor hebt, kan je het misschien beter maar niet doen. Gelukkig zijn er wel mooie oplossingen voor mensen die weinig tijd hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hondenuitlaatservice, of zoek via Care.com een dierenverzorger. Op Care.com (een enorm grote, wereldwijde website) bieden mensen zichzelf aan, bijvoorbeeld als kattenoppas of hondenuitlater, maar kan je ook zelf een ‘vacature’ plaatsen waarin je vraagt om een dierenverzorger. Mooi systeem toch? Op deze manier kunnen mensen die weinig tijd hebben toch een diervriendelijke oplossing vinden. Trouwens, op Care.com kan je ook jezelf aanbieden als dierenverzorger. Dierenliefhebbers zouden er nog wel eens een leuk bijbaantje aan over kunnen houden!
We hopen van harte dat zoveel mogelijk mensen kritisch nadenken voordat ze een huisdier adopteren. En natuurlijk hopen we ook van harte dat al die honderden dieren die deze zomervakantie in het asiel belanden heel gauw een ontzettend fijn huis vinden!
Ik snap het echt echt écht niet dat er mensen zijn die hun huisdieren harteloos op straat kunnen zetten. ECHT NIET.
Zo sneu :( Ik zou ook super graag een beestje door het huis willen hebben rondhupsen maar ik vind dat het welzijn van het beestje voor gaat. Aangezien ik niet weet hoe lang ik hier nog kan wonen, wil ik dat het beestje niet aandoen. Elke keer een nieuwe omgeving, lijkt me niets, dat geeft alleen maar stress aan het arme dier.
Dat care lijkt me wel wat, kan ik toch nog oppassen ;)
Blij om te horen dat je er zo goed over nadenkt! Hoe moeilijk het soms ook is om niet gewoon impulsief naar het asiel te rijden en een beestje op te halen. Je helpt een dier er pas mee als je er echt goed voor kan zorgen. Wie weet kan je idd iets met Care.com! Mij lijkt het ook wel wat :) Amsterdamse hondjes uitlaten bijvoorbeeld!
Ik vind het bizar dat mensen zo met dieren omgaan. Ik krijg altijd de rillingen van deze akelige verhalen!
Ik ook. Vreselijk. Mensen moeten gewoon wat beter nadenken. Hoe leuk het ook lijkt om een dier in huis te nemen (is het ook, vandaar dat wij zelf 2 katten hebben,) het brengt gewoon veel verantwoordelijkheid met zich mee. En die moet je wel op kunnen brengen!
Wat ook zo van belang is, is het preventief voorkomen van kittens en puppies. De nestjes [vooral kittens nu] vliegen ons om de oren. Als we een telefoontje krijgen dat we nu een nest kittens op moeten halen, want anders verdwijnen ze in de gierput……..we zijn al blij dat deze mensen ons bellen, want natuurlijk halen we ze op. Maar hoeveel mensen bellen niet………die nestjes worden gevonden langs de kant van de weg…soms op tijd en soms te laat!
En net wat jullie ook zeggen, je moet goed nadenken voor dat je aan een dier begint en als dat inhoud, dat je moet zeggen…dit kan ik nu niet waarmaken…dan ben je een echte dierenvriend!!!!
Prachtig verwoord Christa, dankjewel. En een heel nuttige toevoeging.
Oh sorry, dit is zo’n verhaal uit het hart, dat ik vergeet te vertellen dat ik in een dierenasiel werk…vandaar mijn passie :D
Wat goed dat jullie hier eens aandacht aan besteden! Er zijn toch wel erg veel mensen die een overhaaste beslissing nemen vrees ik. Zelf hebben we een labrador, volgende week wordt hij 2 jaar. We wilden van de een op de andere dag een hond, maar hebben er toch eerst even goed over nagedacht en inderdaad bovenstaande punten in overweging genomen!
Gelukkig besloten we er toch voor te gaan en hebben we er nu een ondeugend maar oh zo energiek en gezellig kameraadje bij :) Wel moet ik eerlijk toegeven dat het flink veel tijd kost(e) om hem goed op te voeden, daar moet je écht plezier aan hebben (hebben wij gelukkig wel). Ook hadden wij van begin af aan een pechvogeltje en ondeugend beest te pakken waardoor de dierenarts precies weet wie Milo is… Dus inderdaad, er komt meer bij kijken dan in eerste instantie lijkt. Oh en er gaat ook veel tijd in zitten om een hond te vangen die besluit nog lang niet naar huis te willen tijdens het wandelen… :P
Goed artikel! Ik vind het zo triest voor die diertjes om zomaar op straat gezet te worden.. Zelf halen wij ‘altijd’ dieren uit het asiel. Onze vorige kat kwam daar vandaan, en onze huidige kat en hond ook. Als ik later op mezelf woon zou ik ook zeker weer voor een dier uit een asiel gaan, gewoon om het idee dat die dieren eerder een veilig huisje ‘verdienen’ dan beestjes die vanuit huis verkocht worden. Verdienen is het verkeerde woord, maar die diertjes komen er toch ook wel.
Goed artikel! Ik snap het echt niet dat sommige mensen zo makkelijk afstand lijken te doen van hun huisdier.. Zou ik echt nooit kunnen.
Voordat ik een kind had moest ik soms dingen laten omdat ik geen oppas voor mijn hond had. Een hele nacht alleen thuis laten doe ik gewoon niet. En nu moet ik zowel voor hond en kind opvang regelen.
Mijn ouders doen dat normaal veel maar gaan ook op vakantie.. Ik zet toch ook mijn kind niet zomaar op straat zo denk ik precies over mijn hond.
Je zal gewoon sommige dingen moeten laten als je een huisdier hebt en dat moet je er voor over hebben.
Zelfs toen ik nog een hamster had zorgde ik altijd voor opvang, of hij ging met (grote) kooi en al op de achterbank mee naar de vakantie bestemming..
Nee geen respect voor mensen die hun dier zomaar dumpen..
Heel fijn dat jullie hier aandacht aan besteden en vooral rond deze tijd dat mensen op vakantie gaan, vreselijk dat ze hun dieren aan de kant zetten en alleen maar aan hunzelf kunnen denken: EGOISTEN zijn het!
Ik heb inmiddels een parkietje en 2 hamsters uit het asiel. Een hamster was met z’n broertjes en zusjes in een doos bij de supermarkt gedumpt. De andere hamster was van een zwangere hamster die ook was gedumpt. Hiervoor nog 2 hamster gehad die we hebben moeten laten inslapen en een paar keer mee naar de dierenarts geweest. Zelfs voor een klein beestje kan je dus bEst wat geld kwijt zijn, dat realiseren mensen zich vaak niet.