Hoewel we al jaren geen vlees meer eten, vinden we barbecuen één van de leukste en lekkerste dingen om te doen. Het ruikt lekker, het is gezellig en laten we vooral niet vergeten dat er talloze vegan opties zijn. Je hoeft er als veggie dus niet verveeld bij te zitten, tijdens de familiebarbecue, met een leeg bordje in je handen. Zorg gewoon dat je lekkere varianten regelt! Wij denken dan bijvoorbeeld aan veggieburgers of plakken watermeloen voor op de grill, maar vergeet ook vooral de side-dishes niet. Vroeger aten wij kilo’s aardappelsalade. Je weet wel, van die lekkere vette met heel veel mayonaise. Dat eten we nu niet meer, maar we zouden de Groene Meisjes niet zijn als we geen variant hadden bedacht!
Eigenlijk worden aardappelen nog best wel ondergewaardeerd, vinden jullie ook niet? Ze zijn gezond, te verwerken in talloze gerechten en gewoon heel erg lekker. Toch zijn er veel mensen die liever geen aardappelen eten, omdat ze bang zijn voor de nadelige effecten van de koolhydraten. Wij zijn absoluut geen voorstanders van het schrappen van carbs (en dus bijvoorbeeld aardappelen) uit je dieet. De Carisma aardappelen die we onlangs ontdekten, bevatten langzaam verterende koolhydraten die je lichaam de hele dag door energie geven. Dat maakt dat Carisma aardappelen ook geschikt zijn voor diabetici. Verder zijn mensen nog wel eens bang dat aardappelen erg vet zijn; dat is niet zo. Ja, als je ze frituurt of bakt in een laag olie. Niet als je ze kookt, stoomt of zonder olie in de oven verwerkt. De Carisma aardappelen staan in het Ah Ontdek Couponboekje (dat bij de kassa van Albert Heijn af te halen is,) waardoor je ze nu met 20% korting kunt kopen!
De aardappelsalade die we onlangs maakten is enorm geschikt om in grote hoeveelheden te maken. Of je nou twee kilo aardappelen of twintig kilo gebruikt, dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. (je krijgt hooguit een wat lammere hand van het schillen) Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je bent zo klaar! Het resultaat? Een heerlijk lichte en frisse aardappelsalade die echt niet alleen de vegans op het feestje gaan waarderen. Dit vindt iedereen lekker, let maar op!
Wat heb je nodig?
2 kilo Carisma aardappelen
2 avocado’s (of 3, als je de salade extra creamy wilt maken)
zoveel verse bieslook als je wilt
het sap van 1 citroen
zoveel doperwtjes als je wilt (ik gebruik erwtjes uit de vriezer)
zout en peper naar smaak
Wat ga je doen?
1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes in ruim water tot ze beetgaar zijn. Dit duurt bij Carisma aardappelen ongeveer 4 minuten. (laat ze vooral niet te slap worden, dat is echt niet lekker in een salade!) Of: gebruik een stoommandje dat je boven een pan met kokend water hangt en stoom de aardappelschijfjes.
2. Snijd ondertussen de bieslook fijn.
3. Pak er een grote kom bij en prak hierin de avocado’s fijn, meng hierdoor het citroensap en de bieslook en breng op smaak met zout en peper.
4. Wanneer de aardappelschijfjes gekookt en afgekoeld zijn (dit proces kun je een beetje versnellen door ze na het koken af te spoelen met koud water,) schep je ze voorzichtig door de avocado-mix.
5. Ik heb de erwtjes eventjes 5 minuten in warm water gelegd en daarna toegevoegd aan de salade. Schep nog eventjes rustig door.
6. Breng eventueel verder op smaak met zout, peper, meer citroensap en extra bieslook.
Tip 1: Albert Heijn verkoopt nu ook avocadoblokjes uit de vriezer. Nog handiger voor drukke (of luie ;)) dagen!
Tip 2: maak lekker veel salade, ook als je niet met een grote groep eet, want morgen smaakt deze aardappelsalade nog beter!
Tip 3: voeg eventueel nog wat kappertjes toe. Ook een erg goede toevoeging in deze frisse salade!
Wie van jullie is er ook zo’n ‘aardappeleter?’ En hoe eet je ze het liefst? We zijn benieuwd wie van jullie deze frisse, zomerse aardappelsalade een kans gaat geven! We horen het graag van je, dat weet je. Met een foto maak je ons extra blij! Je creatie delen kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt en eet smakelijk!
– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Albert Heijn –
Blijkbaar verkopen ze deze aardappel enkel nog maar in Nederland… jammer!! Hopelijk komt hij binnenkort naar België… Ziet er een heerlijk receptje uit!
Oh dat is jammer inderdaad! Misschien doet AH binnenkort in Belgie ook wel een Ontdek-actie? Dat zou tof zijn!
Wauw die ga ik ook scoren!
Ja ze zijn echt lekker! goed vol van smaak ook :)
Moeten de doperwtjes ook niet een beetje gekookt worden?
Oeh, dat is heel goed dat je het zegt! Ik heb ze eventjes in gekookt water gelegd. Ik ga het even aanpassen in de tekst, dankjewel!!
Hmmm ziet er onwijs lekker uit, die ga ik deze week maken! Ik ben een beetje op zoek naar Vega recepten die kinderen ook lekker vinden dus de komende tijd ga ik jullie recepten uitproberen. :-) Bedankt voor de inspiratie!
Wat leuk om te horen! We hebben een heleboel recepten die ook voor kids geschikt zijn en ik denk zeker dat deze aardappelsalade er bij iedereen wel in gaat ;)
Hmmm ziet er lekker uit! Ik hou absoluut niet van aardappelsalade omdat daar altijd zoveek mayonaise overheen zit. Dit lijkt me een perfecte vervanger. Smaken die Carisma aardappels heel anders dan normale aardappelen? Daarnaast bevatten aardappels toch sowieso al langzame koolhydraten? Ik vind het een beetje klinken als een slimme marketingstrategie van de appie.
Het schijnt dus wel dat deze Carisma aardappelen speciaal zo gekweekt worden dat ze langzame koolhydraten bevatten. Deze aardappels hebben zelfs een eigen website, haha wow! Check: http://www.carisma.nl/carisma/wat-is-carisma
Ze smaken hetzelfde als andere aardappels, maar zijn wel erg lekker! (maar wij houden dus sowieso heel erg van aardappel, dus misschien zijn we niet de goede personen om het aan te vragen ;))
Same here!
Jaa ik mis aardappelsalade! Ik at het vroeger zelfs op geroosterd brood (koolhydraten stapelen alles) haha. Deze ga ik zeker maken. Heerlijk! Volgens mij zou je er ook perfect een maaltijdsalade van kunnen maken, met wat extra groente ofzo. Superlekker voor deze warme dagen.
OEeee ja dat deed ik ook, op brood haha! Oh er zijn wat bakken doorheen gegaan man. Al die mayo, imagine!
En dat van die maaltijdsalade vind ik ook een erg goed idee. Misschien met groene asperges erdoor? Of zoiets als rucola ofzo?
Lijkt me een heerlijk recept! Gaat zeker op het ‘recepten-die-ik-nog-wil-uitproberen-lijstje’. Benieuwd naar alle andere recepten die deze week nog online gaan komen bij jullie ;-)
looks super delicious!! perfect for a summer lunch :)
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/
Lekker aardappel salade! Ik zat ook al met een receptje in m’n hoofd met dit bbq weer.
Wel 1 dingetje… ook zogenoemde “snelle” koolhydraten kunnen prima worden gegeten door mensen met diabetes. Mijn vriend heeft diabetes en eet genoeg snelle koolhydraten – hij past enkel zijn insuline prik daarop aan. Ook als hij havermout of zoiets eet (met langzame koolhydraten dus) moet hij insuline nemen.. alle voedingsmiddelen zorgen voor een piek in je bloedsuiker. Gewone aardappelen zijn dus net zo “geschikt” voor diabetici als deze aardappelen.
Niet om lullig te doen hoor.. het is meer dat er een hoop onjuiste informatie online staat over diabetes en mensen daardoor snel een vertekend beeld krijgen
Bedankt voor de toevoeging Roos!
Er is een knolgewas genaamd: Yacon. Deze bevat inuline dit is een stofje wat de bloedsuiker niet omhoog haalt. Yacon smaakt naar peer/appel en bevat veel vocht. Het groeitje op elke grondsoort en is bijna niet vatbaar voor ziektes. Wij stadstuinderij in Venlo kweken deze. Al onze groenten is onbespoten en vrij van pesticiden. Er zijn inmiddels meer mensen die deze kweken. Van 1 plant kun je 8 tot 9 kilo oogsten.
“plakken watermeloen voor op de grill”? Echt? Ik kan me hier echt niks bij voorstellen haha!
Oh, en de aardappelsalade klinkt heerlijk, ga ik zeker maken op de volgende bbq!
Ohjaaaa dat is zo lekker! Echt een keer proberen!!
Ziet er lekker uit ! Ik houd ook van aardappels; in stamppot ( ook zomers, met bijv ijsbergsla en dan tomaatjes ernaast ), door maaltijdsalades en ook in Indiase currygerechten
oe ja, in curry’s is aardappel ook altijd goed!
BBQ’en zou gezellig en leuk moeten zijn, zo had ik gisteren een bbq met onmivoren collega’s en het was gewoon ronduit walgelijk om aan te zien.. Als ik dat van te voren had geweten had ik voor mijn eigen eten gezorgd. Deze salade was er dan een van.
Zou het lekker zijn om door de avocado een tomaatje en een uitje te doen?
Ja naar een bbq nemen wij áltijd ons eigen eten mee! Geen idee of dat lekker zou zijn, gewoon proberen is altijd ons motto ;)
Hoi! Voor hoeveel personen zou je zeggen dat dit recept goed is? Hoofdgerecht/bijgerecht. Lijkt me echt heerlijk trouwens! Ik ga hier denk ik morgen mee aan de slag, Mmmmm.
Ik zou zeggen voor 4 – 6 personen voor bij de bbq!
Yum, ga ik zeker maken :-) hou ook erg van aardappelsalade met avocado, tuinkers, en dressing n olijfolie met citroen. En nu heb ik honger…!
Jullie staan ook in het AH ontdek-boekje! Ik vroeg me al af waar jullie bleven, aangezien ik al veel bloggers voorbij zag komen. terwijl ik bladerde. Leuk joh!
hihi thanks :)
Mmm, lijkt me erg lekker!
Heb de aardappelsalade gemaakt , heerlijk!!!
Ik heb vandaag de aardappelsalade gemaakt en hij is heerlijk! Door de toevoeging van de avocado’s mis je de mayonaise echt niet. (Zelfs manlief heeft t niet gemerkt. ;-)). Ik heb er op verzoek van man en kinderen nog wat zilveruitjes doorheen gedaan voor een wat frissere smaak. En ik heb extra gemaakt voor de (vegetarische) bbq van morgen, dat wordt weer smullen, bedankt voor het recept!
[…] Frisse aardappelsalade met avocado en erwtjes Salade met grapefruit, kokos en cashewnoten Koude rijstepap met sinaasappel-kardemomsiroop Gemarineerde en gegrilde tempeh-papaja spiesjes Koude avocadosoep (deze soep kwam gisteren online en op het moment dat ik dit artikel schrijf, kan ik de link hier nog niet plaatsen. Maar als je 1 of 2 artikelen naar beneden gaat op de homepage, dan kom je hem vanzelf tegen!) […]
Nog wat knoflookmosterd en lente uitje toegevoegd. Verrassend lekker!
Dit was precies wat ik nodig had na een intensieve hoepeldag. Echt een heerlijke salade! Ik ben blij dat ik een grote hoeveelheid heb gemaakt, zodat ik morgen nog een flinke portie heb :D
[…] Hoe je dit recept zelf kunt maken, lees je hier! […]