Erwtensoep. Dit moet toch wel het ultieme omarecept zijn hè? Ik at het vroeger heel vaak, op zo’n traditionele manier, met rookworst erin en roggebrood met spek erbij. Je komt uit Friesland of niet. Ik zou nu een anekdote kunnen vertellen over dat we dit altijd aten na het schaatsen, maar wie mij goed kent weet dat ik helemaal niet kan schaatsen, en ik hou niet van liegen. Maar erwtensoep at ik in mijn jeugd zeker geregeld en ik hield er heel erg van.
Sinds ik vegetarisch ben gaan eten – en dat is inmiddels echt al héél wat jaren geleden – heb ik het nooit meer gegeten. Tot ik laatst bij Spirit (dit is een geweldig vegetarisch/biologisch buffetrestaurant in Amsterdam en Rotterdam) was na mijn yogales en zag dat ze vegan erwtensoep hadden als soep van de dag. Yogamat onder de arm, soepje opscheppen – ik ben een wandelend cliché geworden. En lekker dat het was. Ik besloot het thuis na te maken, zodat ik een recept met jullie kan delen.
Ik heb het recept van Billy gebruikt. Kijk ook zeker de bijbehorende video even, want wat heeft deze jongen toch een knap hoofd en wat doet hij het leuk. Ik paste het recept een beetje aan naar mijn eigen smaak (ik liet wat dingen weg, deed er wat dingen bij…) en voegde nog een lekker broodje met een makkelijke kruidenpesto toe. Dank Billy, voor de inspiratie!
Wat heb je nodig voor een GROTE pan soep?
2 liter water
anderhalf groentebouillonblokje
500 gram spliterwten
1 grote ui (of 2 kleinere uien)
3 aardappelen
1 rode peper
3 grote wortels
een halve knolselderij (of een hele, als je een wat kleinere treft)
4 laurierbladen
Een bosje selderij
Peper en zout
een blok gerookte tofu
eventueel: vegan worstjes
een bosje koriander
een bosje peterselie
knoflookteentje
olijfolie
een afbak-ciabattabrood (of ander brood, wat je maar lekker vindt)
Wat ga je doen?
1. Voordat je de spliterwten gaat koken, moet je ze goed wassen. Dit doe je het makkelijkste in een vergiet, onder stromend water. Breng ondertussen in een grote (!) soeppan twee liter water aan de kook en voeg hier de gewassen spliterwten aan toe, samen met de laurierbladeren. Kook de spliterwten eerst minimaal 30 minuten, zonder dat je iets anders (behalve dan de laurier) toevoegt.
2. Snijd de ui, het bosje selderij, de peper, de wortels, de knolselderij en aardappels in ringen en stukjes. Let op: je gaat de soep níet pureren, dus zorg dat de stukken niet te groot zijn – dat eet niet prettig.
3. Voeg na een half uur koken alle groenten toe en verkruimel hierover anderhalf groentebouillonblokje. Laat dit hele geheel – en dat is een flink pan vol met groenten – 45 minuten doorkoken op een rustig vuurtje. Houd af en toe in de gaten of alle groenten zacht geworden zijn.
– Maak ondertussen de kruidenpesto: gooi een bosje koriander en een bosje peterselie, wat olijfolie, een teentje knoflook en wat zout en peper in een keukenmachine. (of gebruik een staafmixer, kan ook) Pureer tot het een glad geheel is geworden. Snijd een ciabatta – die nog níet is afgebakken – in plakjes en verdeel de pesto hierover. Leg de broodjes op een bakplaat en zet in de oven. Hanteer hierbij de instructies op de verpakking. Meestal is dit: 6-8 minuten op 220 graden. Het is echt heel erg lekker als je de pesto meebakt, zodat het goed in de broodjes kan trekken. –
4. Wanneer de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen zijn (ik dacht dat het nooit ging gebeuren, maar: jawel! heb geduld!) en de groenten zacht zijn, voeg dan een blok gerookte tofu, dat je in een blokjes hebt gesneden, toe aan de soep. Roer het er goed doorheen. Breng de soep op smaak met zout en peper.
5. Bak eventueel nog wat vegan worstjes (ik koos voor biologische vegan wieners, die ik kocht bij EkoPlaza) en serveer die in stukjes op je soep. Dat hoort er toch een beetje bij :)
6. Serveer de soep dampend in grote kommen, met daarbij wat broodjes met de kruidenpesto erop. Ik zelf vind de broodjes nóg lekkerder met een beetje hummus eroverheen. NU alweer zin in!
Als je nou écht all-out wil gaan, of je leven helemaal over de ambachtelijke boei wil gooien, dan moet je misschien ook je eigen brood maar bakken. Toevallig kwam daar vorige week een fantastisch recept van Eva voor online op de Groene Meisjes, dus dat kun je er dan meteen even bijpakken.
Erwtensoep is echt zoveel makkelijker te maken dan ik dacht. Het kost alleen wat tijd. Het is geen soepje dat je even snelsnel in elkaar flanst. Als je dat wil, dan moet je lekker voor een pompoensoep gaan. Erwtensoep heeft tijd nog om een tijdje op het vuur te staan, maar dat maakt het juist zó lekker. Vind ik. Het maakt ook dat het het perfecte onthaastrecept is, want je kunt alleen maar geduldig afwachten. Ideaal toch, op een vrije dag? Pan op het vuur en ondertussen drink jij een wijntje en lees je een boek of kijk je een programma als Floortje naar het einde van de wereld terug. Je hoort mij niet klagen hoor. (jep, ik ben officieel een huismus geworden. no shame.)
Maak jij wel eens je eigen erwtensoep? Zijn er nog andere ‘traditionele’ gerechten die je, net als ik, niet meer eet sinds je vega(n) eet, maar die je wel mist? Laat het vooral weten bij de comments onder deze blogpost!
Foto’s: Sam van Rij
Ik heb dit recept gelijk naar mijn broer gestuurd! Hij is gek op erwtensoep, maar eet het liefst wel vegan.
x
Nice! goed om te horen :) Ik hoop dat het hem smaakt!
Ik maak al jaren veganistische erwtensoep met een twist: naast de groene spliterwten gaan er ook doperwten en kikkererwten in. En inderdaad aardappel, ui en winterwortel. Wordt het lekker dik en voedzaam van.
Ton ik nog vlees at ging er inderdaad rookworst of chorizo bij in. Maar zonder is het ook nog steeds heerlijk.
Flink grote pan vol maken en in porties invriezen. Is het extra lekker wanneer je het later opwarmt.
Oeh wat een goed idee! dat wordt dan echt heel erg groen denk ik, door de doperwten! leuk en lekker :)
Ik heb 2 jaar geleden pas voor het eerst erwtensoep gegeten, maar zo geweldig vond ik het eigenlijk niet. Rookworst was het lekkerste gedeelte ;).
Mijn lievelingseten vroeger was sloppy joe, daar moet ik nog een keer een vega variant van vinden
sloppy joe ken ik niet :)
Sloppy joe is zelfde als broodje pulled pork. Lekker maken met jackfruit!
Met jackfruit is het inderdaad lekker! Persoonlijk ben ik nog iets doller op de versie met oesterzwam:
https://www.liveeatlearn.com/mushroom-pulled-pork/
Chantal, deze ben ik pas tegen gekomen. Zelf nog niet gemaakt, maar moest er meteen aan denken toen ik jouw reactie zag!
http://www.theedgyveg.com/2017/08/29/vegan-lentil-sloppy-joes/
Oh my! Deze ga ik sowieso maken!!!!
zeker doen!
Ik ben dol op vegan erwtensoep, maak het regelmatig. Bijna op dezelfde manier (in ieder geval dezelfde ingrediënten) als jij schrijft. Maar bij gaat de staafmixer er toch echt wel doorheen! Sneller klaar en ik vind het eigenlijk ook lekkerder, zo’n gladde soep :-)
Dat is zeker sneller ja, maar ik vond het wel leuk om te zien hoe lang het zou duren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een heel slechte staafmixer heb, dus ik voorzag een kleine ramp als ik die zou gebruiken ;)
Jaaaaaa! Wat gaaf! Ik vroeg er toevallig vorige week nog om in een reactie op je ministronesoep! Helemaal te gek. Ga ‘m snel maken :-) :-)
Dat zag ik! Die comment trok me over de streep hoor, om dit te maken :)
Like :-)
Erwtensoep kan gelukkig prima vegan! Om hem helemaal af te maken doe ik er een scheutje liquid smoke in, dat geeft dat lekkere winterse smaakje eraan. Dat is trouwens ook heerlijk door de boerenkool bijvoorbeeld.
Oeh goeie! Dat is alleen een product dat niet iedereen in huis heeft (ik zelf ook niet meer,) dus wel een beetje een tip voor de pro-(vegan) koks onder ons. Maar goed idee!
Ik vond het zo lief dat mijn ouders met Sinterklaas dit jaar de traditionele erwtensoep met tofu in plaats van worst hadden gemaakt. Ik vond het echt precies even lekker.
ah dat is inderdaad heel erg lief! (en lekker!)
Ziet er zo lekker uit! Staat op m’n ‘recepten uitproberen’ lijstje, ben benieuwd!!
Mmmm, het klinkt zo lekker! Ik heb zelf nog nooit erwtensoep proberen te maken, maar dit is wel de perfecte reden om het eens te proberen.
Oeeeh YES! Ik ben een enorme fan van erwtensoep; dit ga ik snel maken. Is ie ook lekker dik?
ja absoluut!
Erwtensoep is heel lekker, ook vegan! Een paar keer per jaar sta ik in de keuken om eindeloos de groente voor de erwtensoep te snijden, heel mindfull ;) Ik stop er geen ui in maar prei. En een theelepeltje gerookte paprikapoeder. Het wordt met smaak gegeten, ook de kinderen doen mee.
Ik las eens ergens dat de combinatie met roggebrood ervoor zorgt dat je alle essentiele eiwitten binnenkrijgt. In één maaltijd. Ik bedoel maar.
sowieso, gotta love roggebrood <3
Dit klinkt mega goed. Ik ben zelf ook gek op Erwtensoep, dus dit klinkt echt heel lekker. En nee ik ben geen veganist, maar ik ben mij wel heel erg aan het oriënteren, informatie aan het zoeken en erover aan het schrijven op mijn eigen blog. Dus als je het goed vind… komt deze een keer bij mij op mijn blog met bronvermelding en hopelijk nu ook nog eens met toestemming.
nou, super leuk!
Ik had al mijn eigen vega variant van erwtensoep, maar ik ga deze zeker ook een keer proberen! Qua andere traditionele gerechten: hutspot met peen en ui vind ik echt lastig om lekker klaar te maken als je er geen vlees bij doet. En ik heb al 20 jaar geen draadjesvlees meer gegeten! Maar dat is wel heel lastig vega(n) te maken denk ik. ;-)
ohhh sorry, met hutspot ga ik je niet kunnen helpen. Dat vind ik zelf namelijk zo ontzettend vies, dat kan ik echt niet maken. sorry ;)
Vervang de aardappels door pastinaak en je krijgt heerlijke hutspot: zoeter en veel meer smaak. Echt, het proberen waard!
Probeer eens jackfruit ipv draadjesvlees
[…] recepten en met eerlijke blogs. Ze komt met heerlijke en originele recepten, zoals vegan erwtensoep of een vegan sushi bowl. Prima te maken en ontzettend […]
Bedankt voor deze heerlijke vegan erwtensoep! Meestal maak ik gebruik van deze recept https://www.besterecepten.nl/recept/erwtensoep/ maar nu ga ik jouw versie klaarmaken, het ziet er fantastisch uit! Groetjes, Greet
Hoi, de recepten die ik op jullie site staan zijn zeer vernieuwend en smaakvol.
Misschien zondig ik, maar als ik weinig tijd heb, doet de snelkookpan zijn werk.
Vegan erwtensoep in een half uurtje…… :-)
Gemak dient de mens, whahahaha
groot gelijk Hans! En dank voor je aardige compliment :)
[…] one pot gnocchi. Verder ik ook graag dit Marokkaanse stoofpotje met aubergine, risotto met bietjes, deze vegan erwtensoep (vooral nu met de vegan rookworst!), aardappel uit de oven met popped beans salade (hoewel het bij […]
Zojuist het soepje gemaakt! Top recept :)
Wat leuk om te horen!
Ik heb eindelijk erwtensoep gemaakt, geloof voor de 2e keer in mijn leven en de eerste keer als veganist. Superlekker geworden en heerlijk met de ciabatta met pesto. Echt smullen. Ook een mooie grote pan dus de rest vriezen we lekker in! Ik had er geen vegan worst in gedaan omdat ik probeer af te vallen maar ik miste het niet, zeker met de ciabatta erbij. Dank je wel, dit recept staat inmiddels in mijn digitale receptenboek! <3
[…] recept kwam van de Groene Meisjes plus wat […]
Dit ziet er heerlijk uit! Die inspiratie op voor de vegan challenge. Is dit goed in te vriezen? Dan hoef ik niet meteen vijf dagen lang erwtensoep te eten…
Yasss net gemaakt en hij is heerlijk!
hallo Merel , en andere lezers,
al decennia lang maak ik erwtensoep, omdat ik zo van die zoete smaak hou.
eerst nam ik het recept van mijn moeder over [zij nam vroeger varkenspootjes en een staartje vandaar dat ik als peuter om ‘staartjessoep’ vroeg ;-) )
toen ik zelf een jong gezin had merkte ik dat mijn man én ook de kinderen er niet van hielden omdat het té zwaar op de maag lag. dus ben ik gaan experimenteren(?) nou ja, gewoon alles -behalve vlees- in de pan en binnen een half uur klaar en omdat mijn zoontje rookworst zo lekker vond deed ik die er 2 op het laatst in. verse broodcroutons erop en een pannenkoekje na en een koude winterse dag werd warm afgesloten.
mij vallen een paar dingen op.
je wast (?) én kookt de spliterwten vooraf apart. wassen spoelt bindmiddel weg, hier in NL zijn producten goed verzorgd verpakt. koken van tevoren is niet nodig zolang je weet dat spliterwten nooit rechtstreeks in kokend water terecht mogen komen want dan ‘schrikken’ ze en worden nooit meer zo zacht waardoor ze uit elkaar kunnen vallen en voldoende binding kunnen veroorzaken. hele erwten, gedroogd, moeten wél lang koken.
ik gebruik nooit ui maar prei omdat die de zoete smaak van de erwten verhoogd en minder scherp van smaak zijn.
ik doe dus de (redelijk grof ) in ringen gesneden prei met blokjes of grof geraspte knolselderij [waarvan ik ook het blad gebruik want dat bespaart een bosje] + 2 of 3 in blokjes gesneden winterwortel, 1 grote aardappel + spliterwten en laurier in een grote pan. voeg nog 2 tot 4 (afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water) bouillonblokjes toe en zet alles koud op . als het aan de kook is doe ik er peper en zout , en gedroogde dragon bij en na 20 á 30 minuten pruttelen is alles klaar.
rode peper is modern maar werd vroeger nooit gebruikt want die waren niet zo makkelijk verkrijgbaar maar dat kan ieder naar smaak toevoegen, dan verdwijnt wel de zoete smaak waar ik zo van hou en ook mensen met gevoelige darmen en huid kunnen er beter voorzichtig mee omgaan.
wat je met de tofu doet begrijp ik omdat je gerookte gebruikt en dat geeft die vertrouwde smaak erbij. ik zou zelf nooit op het idee gekomen zijn.
verder gebruik ik geen knoflook ín de soep maar maak wel broodcroutons (blokjes of reepjes) van willekeurig welk brood die ik even met een opengesneden knoflookteen masseer of wrijf. en vervolgens in wat olijfolie bak tot ze lekker knapperig zijn en dan wat grof zout erover.
een pesto heb ik nog nooit geprobeerd maar ga ik wel proberen, bedankt voor die tip.
ik gebruik dus nu helemaal geen vlees of vleesproducten meer en vind dit juist, nog steeds, de lekkerste soep. nu ik steeds minder vlees gebruik wil ik nog wel eens variëren met bijv geroosterde. pijnboompitjes of noten.
hopelijk ben ik niet te tuttig maar sommige tips van mijn moeder blijven nog steeds geldig en mijn jarenlange ervaring in de keuken heeft mijn omgeving overtuigt dat dit een goed recept is.
fijne dag, gr. ellis
Ik bereid nu je overheerlijke erwtensoep. Ik kan niet wachten om die te proeven.
Goed recept! mis alleen de prei.
Koop zelf altijd bleekselderij ipv. bladselder. Dan trek ik vooraf (in 3x) een groentebouillon met het donkergroene preiblad, de afsnijdsels van de bovenkant van de bleekselder en van de winterpeen en grofgesneden ui (met schil) met (gedroogde) tijm, laurier en peperkorrels en peterseliestelen. Daar kook ik de spliterwten in, wederom met tijm, laurier en 4 kruidnagels(!) en de witte kontjes van 3 stronken bleekselderij ter vervanging van het zout en een beetje bouillonpoeder. De rest gaat op hetzelfde moment als bij jullie recept in de soep (+ reepjes prei en bleekselderij in boogjes). En tegen het eind een snuf gerookt paprikapoeder erin.
Serveren met een zoete sojasaus (bvb. Yamasa), een lik mosterd en evt. vegan worst.
Ik ben fan van dit recept, maar heb mij onbedoeld er niet aan gehouden. Ik las alleen de ingredientenlijst, en gooide de verse kruiden ook in de soep in plaats van er een kruidenpesto van te maken. Dat geeft echter wel super veel smaak aan de soep! Maar dat was niet helemaal de bedoeling volgens jullie recept :-D
Vegetarische varianten missen namelijk vaak smaak doordat er geen echte bouillon getrokken wordt (zoals mijn moeder’s recept met mergpijp), en de selderij, koriander en peterselie zijn erg lekker in de soep.
haha wat grappig!!
Lekker hoor, prima met tofu. En goeie pesto!
Gisteren de erwten opgezet, 2 uur laten koken, vanochtend weer op gewarmd en de groeten erbij gedaan. De Tofu en boullionblkjes weggelaten en nog een preitje toegevoegd. Heerlijke soep! De nep-worst laat ik ook lekker weg want ik krijg altijd een beetje reconsitrante gevoelens als een vega maaltijd de “kopie van het orignieel zonder vlees maar met een cosmetische en smaakmakende look-alike” moet zijn. En beovendien nergens voor nodig! Bedankt voor het inspirerende recept!
MEGABINTANG88
MEGABINTANG88 is the most popular online gaming site